icon

Je moje dieťa skutočne zaostalé?

17. júl 2024

Ahojte.Mam 41 rokov,muz ma 40.On ma syna z prvého manželstva,uz je dospelý.Mame spoločnú dcérku,v októbri bude mať 2 roky.Mala som komplikované tehotenstvo ,veľa liekov a id 6 mesiaca som lezala v nemocnici.Dcerka sa narodila akútnym cisárskym v 35 týždni.Po narodení bola ešte dva týždne v inkubátore.
Bohužiaľ s muzom sa vzťahy zhoršili,je to uz na rozpad.Vela času trávi v práci a voľný čas venuje rybárčeniu a s tym nie vždy,ale casto ruka v ruke ide aj alkohol.On sa vraj potrebuje zrelaxovať.
Ja sa venujem domácnosti,som s malou 24 hodín.Varim,upratujem atd atd..... Nechcem tu kydať na manžela,ale je to typ muža, ktorý maslo nenájde v chladničke,ani keby ho mal rovno pred očami.( Tak asi chápete) V poslednej dobe po nas kričí za všetko.Je unavený, tvrdí ze mi pomáhať nevládze,ze sa potrebuje vyspať.Pritom po práci je schopný odísť na ryby a prísť az na druhý den.Vtedy prespi skoro celý den.Neustale ma poucuje čo naša dcerka nevie a uz by mala vedieť.Jeho syn vraj v 2 rokoch uz vedel rozprávať,zdravil sa dobrý den.Bol odplienkovany, krásne kreslil,spieval,poznal zvieratká, značky áut.
A o co tu vlastne ide?Podla neho je nasa dcérka zaostala.Co sa tyka obratnosti,je veľmi šikovná.Lezie, skáče, beží,velmi rada tancuje🙂Ma rada pesničky od Jaroša, Lili lentilka,rada chodí na ihrisko,ma rada hojdačky, stavia si lego,kocikuje babiku..teraz som jej kupila taký bicyklik trojkolku s rúčkou.Vie sama papať, piť z pohárika.Plienky ešte má.Ked je na niečo zaujatá,tak nereaguje na meno ked ju volá.Nerozprava,iba také svoje detské hatlaniny.Vela plače,jeho to rozčuľuje

crazy_cat_lady
17. júl 2024

takze ked pojdes do prace, tak sa jej podla jeho logiky nebude venovat nikto, ci? :D boze to bol takyto hlupy aj predtym, alebo az potom :D

autor
17. júl 2024

@subartic lipne na ňom.Je to jeho miláčik.Doslova.Ale je to uz dospelý človek.To mi však nevadí, akože som yo teraz nenapisala v zlom.proste majú dobrý vztah.No trávia spolu čas,na tých rybách su často spolu.

autor
17. júl 2024

@crazy_cat_lady až potom....😂po narodení dieťaťa.

ceresnicka111
17. júl 2024

A tebe ako matke nevadí ze sa tak hnusne vyjadruje o vašom spoločnom dietati? Však každý dospelý, rozumný človek predsa vie ze deti sa absolútne nemajú porovnávať, každé napreduje vlastným tempom.A pre neho ako otca ma byt láska ku vlastnému dieťaťu bezhraničná aj keby bolo dieťa neviem aké A proste nechápem načo ti je taky chrapun po boku?????

autor
17. júl 2024

@ceresnicka111 samozrejme ze vadí

januska12323
17. júl 2024

Jediný retardovany je tvoj ešte stále manžel a ty keď toto k dieťaťu dovolíš. To dieťa už teraz vidí ako ju otec nemá rád, kašle na ňu a jediné slová k nej sú urážky. Čo myslíš ako ju to ovplyvní ak neodídeš? Ona vníma viac ako si myslíš.

autor
17. júl 2024

@januska12323 prečo som ja retardovana?Kde čítaš alebo ako vieš ze co a jak by som to chcela dalej riešiť?Ja dobre viem,ze toto nie je správne ani pekné.Som aj písala v príspevku hned na začiatku ze je to na rozpad! Ja som sa tu pýtala inú vec,ohladom dcérky som sa pýtala.nie ze co a jak s mojim manzelstvom.

autor
17. júl 2024

@januska12323 ja som sa tu došla spýtať skysenejsich mamičiek,ci naozaj môže byť,ze je dcerka nejak na svoj vek pozadu.

viky_21
17. júl 2024

Určite tvoje dieťa nie je zaostale ani retardovane ! Vie všetko čo má vedieť 2r dieťa. Mnohé deti toto nevedia ani v 3r. A zas by som neverila tomu, že jeho syn toto všetko vedel v 2r. Nezvláda výchovu dieťaťa a miesto toho aby si to priznal robí z nej niečo co vôbec nie je. Mal by vyhľadať pomoc. On a nie ty s malou ..

autor
17. júl 2024

@viky_21 díky moc.🙂

puklica13
17. júl 2024

jediný retardovaný je tvoj muz..preco mu to dovolis? kokos taký bordel by som s nim narobila toto povedat o svojom dietati..

betulinka1
17. júl 2024

Zaostalý je jedine on a jeho mama. Kazde Dieta je ine, neda sa to porovnávať a ani chlapec a dievca sa neda porovnávať. Neviem ale asi iba stracas cas v tomto vztahu.

pato88
17. júl 2024

Moj stvorocny zrovna triedil svoje tvorby a teda mal tam vela zo skolky/jasliciek, kam zacal chodit 2 rocny a boli to same cmaranice, vymalovanky len pocarbane jednou farbou atd. Teraz uz kresli pekne, pri vymalovani ani nevybehne, ucitelly ho chvalia, ze je sikovny. Takze ak jeho dvojrocny syn krasne kreslil, tak dufam, ze sa mu natolko venoval a dal ho na nejaku umelecku skolu! Je velmi sikovny na matematiku a pocty, ale napriklad gramofoniku ani za pana ho nedonutim robit. A nemyslim si, ze je zaostaly, lebo niekoho dieta uz robi rovne ciary. Kazde dieta je ine a vyvija sa rychlejsie jednym smerom a pomalsie inym. My dospeli tiez vsetci nie sme vytvarne nadani, sporotovo altivni, sme v spevokole, idu nam cudzie jazyky…. A na margo ako jeho syn vsetko, akurat mam svokru na navsteve a vcera zasa zacala, ako dnes sa deti ucia pomaly atd ako moj muz trojrocny velku nasobilku robil a knihy si cital a neviem co… tak sme sa jej pri veceri vsetci pytali , ci si je ista, ze uz trojrocny a ona trvala na tom, ze hej. Svokor hodil rukou, muz sa uskrnul a ja som si myslela svoje. No. Bud mam muza genia alebo spomienkovy optimizmus. A inak tvoj muz… mala to vnima, ze sa na nu takto vyjadruje a co ju naucil on? Ked je taky super tatko, tak verim, ze sa prvemu synovi este stale venuje a venoval.

ahhola
17. júl 2024

Co keby ste mali genialne dieta, ze 2rocne na urovni 5.r.,...bol by viac doma, nechodil na ryby, nebavil sa s tebou ako dement? Len on vie, co ho vo vztahu k vam zablokovalo a on vas hodil cez palubu... Mozno svokra... (Jaaaaj, v inkubatore, z toho nic normalne nebude.))) .. Nieco od niekoho pocul a len jastri, ako mala napreduje. Neries hned rozpad, pobal vase veci, kup stan⛺ a chod na tie ryby za nim. Mozno sa stane nieco, co vas vrati do hry, mozno sa uistis, ze finito. On ten cas nechce travit s vami, tak ho travte vy s nim, dones mu nieco navarene na 🐟🐟🐟Mali sme v rodine podobne dieta, malo cas na rozprávaníe, na pýtanie... tiez ze zaostale. 😂Cez vianoce ho dedko zobral von, ze co uz s blbatkom... Smutny odchadzal a naspat vliezol cely rozjareny... Malá vie citat? - no len polku abecedy - vsak precitala Vesele Vianoce po pismenkach... ✨
Dlho sa to v tej makovicke akumulovalo akoby bez uzitku a zrazu to vsetko dostalo zmysel a mala tak sikovna, ze zasnu... 🌠

autor
17. júl 2024

@ahhola no k tvojmu komentáru asi toľko: skusali sme ist aj s nim na ryby.Mala chcela ísť stale do vody,neobsedela ( vsak je to dieťa) on nahnevaný,ze tam nema kľud,ze to bolo posledný krát ze niekam s nami ide.My sme už vela vecí skúšali, najmä ja aby sa spolu trávili viac času ,🤷Ja tu nechcem rozoberať ako zachrániť manželstvo.

autor
17. júl 2024

@ahhola nie o záchrane je moja téma.

katulienocka999
17. júl 2024

Podľa tvojho popisu je to úplne normálne dieťa. Môj v 2 rokoch nevedel vôbec rozprávať až na klasické zvieracie zvuky a svoje vlastne slová. Jazyk sa mu začal rozmotavat až pred 3 rokom. Aj podľa pedi to bolo úplne normálne, každé dieťa ide svojim tempom. Keby tam bolo niečo až veľmi nezvyčajné tak by si si to všimla. Ak má očný kontakt a reaguje tak by som z toho nerobila tragédiu. A odplienkovanie radšej ani nepíšem kedy 😅🙈 ak tvoj muž má problém s jej progresom tak nech sa ako správny otec pripojí ku výchove...nie ste iba ty a mala ale aj on je rodič a zodpovedný za dieta 🤦‍♀️

dadka1997
17. júl 2024

Ja mam pocit, že je zaostalý tvoj muž 🤷‍♀️

autor
17. júl 2024

@katulienocka999 očný kontakt má.Ak ja napríklad idem niekde von ( dajme tomu zavesiť prádlo na sušiak pred panelákom) a prídem,tak sa ku mne rozbehne 🙂🥰Vie ze som mama.Ale ked on príde z práce a mala si stavia lego,tak sa nerizbehne k nemu,nevita ho.A aj kvoli tomu ma on názor ze je" zaostala" ze ho nepozná , neteší sa z neho .

jazula
17. júl 2024

Malá je úplne v poriadku na 1r9m. Ak chceš podporiť rozvoj reči, vypni/výrazne obmedz telku a ty jej veľa spievaj a rozprávaj (komentuj nahlas úplne všetko, čo robíš). Telka je na ňu veľmi rýchla ešte. Plus potrebuje vidieť artikuláciu naživo u teba, z telky sa to nenaučí alebo to bude dlho trvať.

jazula
17. júl 2024

A aj vysvetlil, prečo by ho mala s nadšením vítať, keď on ju namiesto preukazovania lásky len haní?

autor
17. júl 2024

@jazula mala by ho vítať,lebo on ju osloví,vola na ňu a ona nič....ak nieco robí a je zaujatá,tak úplný nezáujem.Ona jednoducho nereaguje....a uz potom začne: ved ona nebude asi ok atd atd atd....🤦

jazula
17. júl 2024

Ach pán tvorstva 🤦‍♀️. Inak toto zaujatie hrou bude ešte dlho trvať… Moja dcérka má teraz 3r2m a keď sa hrá, je niekedy vo svojom svete úplne a nereaguje vôbec na nič. 🙂

breznica
Autor odpoveď zmazal
andymatko
17. júl 2024

Dievcatko je podla mna sikovne a vazte si, ze je zdrava. Je smutne, ked rodic vidi svoje dieta ako “retardovane”. Take male dietatko potrebuje oporu, povzbudenie, lasku, pozitivny priklad…tiez netreba zabudat, ze vy rodicia svojim spravanim formujute tu malu osobnost, ono bude vasou kopiou, tym co do neho vstepite…a tak ked bude otec vkuse nevludny, ukricany, moze sa stat ze raz taka bude jeho dcera…no alebo aj nie, kedze s nou nie je…Chapem, ze je narocne vychovavat dieta prakticky sama, ale ja by som osobne dala vsetok cas a energiu do vychovy. Kaslat na partnera. To, akeho vychovate cloveka je omnoho dolezitejsie v tento moment. Prve 3 roky zivota su pre dieta najdezitejsie. Napriklad moj 16 mesacny syn este nechodi, ale mam trpezlivost, davam si pozor, aby som nemala prehnane naroky na nieco co on sam este nedokaze, jeho cas proste pride. Drzim palce a prajem vela dobreho

simca06022011
17. júl 2024

Nie, dcerka nie je zaotsala. Mala by som podozrenie, ze za rybackou bude nieco ine. On je nespokojny, vymysla si hluposti a kritizoval by vsetko. Podla neho by uz mala stredoskolske ucivo ovladat, aj to by bolo malo....
Ako naozaj, nezvyknem to casto pisat, ale velmi by som bola podozrievava v tomto pripade. Lebo bud nechcel rodinu uz, a je teraz z toho na nervy, proste "otec roka". Alebo fakt niekoho ineho ma. Na jeho kritiku by som ho poslala kade lahsie, a nech mi neuraza dieta. Ak sa hanbi za vlastne dieta, tak je totalne trapny.

K jeho argumentom: ak ma dospeleho syna, figu si on pamata, co ten kedy vedel... ja mam o dcere vedenu aj knizku a fakt, kopu veci si nepamatam a chlap uz vobec nie, kedze ani tolko s dietatom nebol ako ja.

A teraz citam, ze na ryby chodi so synacikom. Jeho unavu by som komentovala tym, ze na nu nema narok, proste ak travi noci na rybach, na case je aby sa aj dcere a mne venoval. AK nie.. tam su dvere a moze byt druhy krat otec na dialku.

cacianka
17. júl 2024

To dieťa veď ešte ani tie 2 roky nemá !
A čím sa chce chváliť ? Čo má riešiť kvantovu fyziku, lúštiť 8 smerovky, alebo recitovať Japonsku poéziu ?!
Veď 3x tak staré deti ficia na jarosovi, fíha tralala, a tvoj drobec, čo má analyzovať texty Rišo Muller a edit piaf ?
Keď chceš - choď pediatricke, vysvetli jej čo sa deje, môžeš ísť aj k psychologičke, nech vyhodnotia zrelosť a vývin dieťaťa, budeš mať potvrdené že dieťa je ok, môžu ho predvolať/ zober ho na pravidelnú poradňu, .
Potom mužovi drbnes papier na stôl, že retard je on a to už navždy, zatiaľ to dieťa sa bude rozvíjať , naberie IQ aj EQ na rozdiel jej otca, ktorému sa stav bude zhoršovať a bude debilnieť ako tie jeho ukecane a prudko inteligentné ryby

autor
17. júl 2024

@andymatko veľmi pekne ďakujem,aj vam zelam všetko dobré 💗

klementinka58
17. júl 2024

Moj sa narodil predcasne v 35 tyzdni. Od 2 rokov chodimr na logopediu lebo malo rozpraval najprv to bol oneskoreny vyvin reci a teraz ma NKS ( narusemu komunikacnu schopnost). Intelektovo je nadpriemer len cakame kedy sa dovyvija mozog a recove centrum.

tamitamitami
17. júl 2024

Tvoja dcéra určite nie je retardovaná....ale teda tvoj muž pravdepodobne áno 😅🙈.
Dcéra je úplne ok....u takého malého dieťaťa sú tieto veci otázkou chvíľky. Moja malá sa pustila do rozprávania z týždňa na týždeň (potom sa postupne zdokonalovala). Ide mať 3 a vie rozprávať výborne nie len slovensky dokonca aj anglicky (niečo málo aj nemecky). Plienku prestala nosiť pred 2-3 mesiaciami, tiež to bola otázka jedného dňa (keď sme skúšali skorej o nočníku nechcela ani počuť).