icon

Je normálne, že dvojročné dieťa málo rozpráva?

Včera o 12:41

Ahojte mamičky 🙂 vie mi niekto prosím poradiť, dcérka má 2 roky (november) veľmi málo rozpráva. Prakticky vie len mama, tata opakovať zvieratká ale nepovie priamo že havo cica atď jedlo je proste len mňam mňami, keď ma v plienke tak povie že ble kako alebo piš piš. Aj take naukne rozprvaky ale z toho nerozpava len opakuje tance a gestikulacie 🫠Je to normálne ? Alebo ako ju mam učiť ? Už som skúšala knižky, aj to ze Ja som mama ona je Mimi atď. Nasla som ešte na internete tak kartičky kde su obrázky a ona dá do takého stroja a opakuje slovo ...za každú radu budem veľmi vďačná 🫣

anonym_818370
Včera o 13:05

Moje druhorodené dieťa malo tento problém. Rozprávať - úplne čisto a v plnej slovnej zásobe (vrátane L a R) začalo zo dňa na deň v škôlke cca 3-3,5r 🙂

autor
Včera o 13:08
@anonym_818370

Moje druhorodené dieťa malo tento problém. Rozprávať - úplne čisto a v plnej slovnej zásobe (vrátane L a R) začalo zo dňa na deň v škôlke cca 3-3,5r 🙂

@anonym_818370 budúci rok ide malá do škôlky, tak keď náhodou ani do vtedy sa nepodarí nejak extra rozbehnúť reč tak to by nemal byť problém?🫣

anonym_818370
Včera o 13:14
@anonym_autor

@anonym_818370 budúci rok ide malá do škôlky, tak keď náhodou ani do vtedy sa nepodarí nejak extra rozbehnúť reč tak to by nemal byť problém?🫣

@anonym_autor nie som logoped, ak sa ti niečo nezdá, určite ho navštív, to nie je nikdy na škodu. U nás to bolo čisto len o tom, že nechce, rozumel príliš dobre.

evakadlec
Včera o 13:38

ahoj, je to velmi individualne, môj syn v doch rokoch hovoril uplne vsetko a dcerka v dvoch len par slov 🙂 zacala viac hovorit az ako nastupila do skôlky

anonym_ba284d
Včera o 17:03

To sa rozbehne ani nevies ako len to nebudes stihat sledovat. Ked si porovnam svoju dceru ako 2 rocnu a ako 2,5 rocnu tak to je taky skok…a nie len recovo proste to uz je zrazu uplna osobnost🙂….s vlastnym nazorom 😬😂😂
Proste knizky , rozpravat na nu a opisovat vela beznych kazdodennych situacii.

elviku11
Včera o 17:23
@anonym_autor

@anonym_autor Dieťa sa učí rozprávať tým, že s ním rozprávaš. Jasne, zreteľne, pomaly opakovať, poriadne pritom otvárať ústa (nemrmlať si) a mať svoje ústa vo výške jej očí, aby videla, čo a ako robíš. Teda vziať ju na ruky alebo si k nej čupnúť a tak. Lebo keď na ňu len hovoríš z výšky, je to pre ňu iné, ťažšie na zopakovanie. A postupne pomaly, ľahké slová dookola, kým ich nepridá do slovnej zásoby. Až potom pridať ďalšie slovo.
Pozeranie rozprávok pre dvojročnú by som úplne zrušila, z viacerých dôvodov. Spomalený vývoj reči je len jedným z nich.

joannita
Včera o 17:39
@anonym_autor

@anonym_autor môj syn do 3 rokov vedel tak 5 slov. Potom v škôlke sa troška rozbehol a nejaké základné jednoduché vety začal hovoriť v 3,5 roku. Teraz má 7 a ústa sa mu nezavru.
Pri nástupe do škôlky to nieje vôbec problém

anonym_f225f3
Včera o 18:30

@anonym_autor syn keď mal 2 roky tak to boli len také slová, ktoré sme mu my rodičia rozumeli, respektíve pochopili co chce. Keď mal 2,5 roka, už mu začali rozumieť aj stari rodičia. O mesiac ma 3 a rozpráva veľmi pekne. Niektoré slová ani neviem odkiaľ berie. Išlo to naozaj postupne a bolo cítiť každý mesiac ako sa zlepšuje.

anonym_27a465
Včera o 19:02
@anonym_autor

@anonym_autor ak nebude rozprávať v škôlke, nie je to žiadny problém, podstatné je, aby rozumela, čo sa jej pýtajú a kývla hlavičkou áno alebo nie. Skús riekanky, ideálne sú s pohybom - Kujem, kujem podkovičku, Ťap, ťap, ťapušky a pod. Spievaj jednoduché detské piesne, rytmus napomáha vývoju reči. Hovor na ňu krátkymi vetami, podstatné je, či ti rozumie. Nič nepokazíš, ak sa objednáš logopédovi, lebo na termín budeš čakať páŕ mesiacov. Ale niekedy skutočne reč nabehne akoby zo dňa na deň. Znepokojovala by som sa, keby mala o rok viac

maryetta
Včera o 19:58

Moj prvy bol taky. Pritom som sa mu najviac venovala. Zacal rozpravat ozaj ze rozoraval pekne cisto zretelne ako 4-rocny. Zacal.
Dcera ani 2roky nemala a uz isla ako pila. Vedela basnicky. Rozpravala vsetko. Ale mala tam nejake "medzery" ktore sme ladili.
Teraz mam najmensiu v januari bude mat 2 a zo dna na den nove a nove slovicka. Uz aj spaja do viet.
Kazde je ine. Kazde v niecom sikovnejsie. Niekto v motorike. Ine v slovnej zasobe.

tinka3435
Včera o 22:39

Je to normálne každé dieťa je individuálne

anonym_eb3d71
Včera o 22:48

@anonym_autor ja som do 3r neprehovorila ani slovo ani mama ani tata, ani uplne ze nicovate nic... Nasi si mysleli ze som nema a vraj som sa pitom takmer zo dna na den rozkecala a nebolo mozne ma zastavit takze ano aj take deti su a nie netrim ziadnymi poruchami ani nicim... Ale pediatrovi by som to rozhodne spimenula lebo zasa uolne normalne to tiez nie je 🤷