Máme sa obávať, že 14-mesačné dieťa nechodí?
Ahojte maminky.
Poprosím vás o radu. Máme bábo, ktoré má skoro 14 mesiacov. Ide o to, že ešte nechodí a nič nehovorí. Predtým nám aspoň povedala ako mamama alebo bababa, dvojhláskové ešte nepovedala. A teraz nám nič nechce povedať. Čo sa týka chodenia, tak sem tam sa ku mne pustí, ale sama na jednom mieste nevie stáť. Iba sa rozbehnúť. No kameň úrazu nám včera prišlo, keď sa nás rodina pýtala či nemá downov syndróm. Popritom je zdravučká, smeje sa, je šťastná proste. Myslíte si, že sa mám začať obávať, keď nám ešte nechodí a nerozpráva? Veľmi ma to zranilo, keď mi niekto blízky z rodiny dal takúto otázku 😢
A ty vieš, že deti, ľudia s downovým syndrómom majú špecifické črty? fyzické? poznám veľa deti s týmto syndrómom a to by si videla už oveľa skôr ako v 14tich mesiacoch. Veď si daj do google a vyhodí ti milión fotiek detí s týmto syndrómom. Vyzerá tak tvoje dieťa?
Keby mala DS tak by si bola prvá ktorá by to vedela už z pôrodnice...aj môj malý začal chodiť ako 15 mesačný 🙂
Veď má len 14 mesiacov, neboj sa ....rodina nech je radšej ticho a nie ti povie takú hovadinu
@earlgrey áno, viem ako vyzerajú ľudia s DS. To som zabudla dodať, že toho nemám obavy, aby mala DS, ale skôr o to ide, že nechodí a nerozpráva. A rodina, ktorá má nikdy nesklamala, tak sa opýta takúto otázku. Doteraz som žiadne obavy nemala, len ma ako matku zarazila takáto otázka 😭 Chcem len odpovede mamičiek, ktoré s tým majú skúsenosti.
@mia661 Chápem, ale tak to vysvetli aj rodine. Ak by povedali, že autista, to by som sa nečudovala, lebo autizmus je teraz populárny a podľa niektorých je každé dieťa autistické. Ale DS je vážne úplne o niečom inom. Čo sa týka chôdze, neboj, jedného dňa to príde a už sa nezastaví a reč, síce moje dieťa rozprávalo pekne, ale sestrin syn až po 3 rokoch rozprával niekoľko slov aj to som mu ja napr. nerozumela. Teraz má 4 roky a rozpráva pekne. Treba si uvedomiť, že každé dieťa je iné, každé dieťa má iné tempo. A nerobiť si nič z reči iných ľudí.
Moja začala chodiť ako 15 mesačná plienku na noc mala ešte ako 4 ročná , tiež som sa na počúvala. Všetko som riešila s pediatrickou a povedala že je všetko v norme , každé dieťa má iné tempo
Deti aj v 15-16 mesiacoch zacinaju chodit niektore. A niektore su zamlknute a moc toho nenahovoria. Daj dietaku este cas do 18m, ak ani vtedy par slabik nezacne hovorit, porozpravaj sa s dr. Na prve kroky si skus este tiez mesiac-dva pockat. DS to nie je, ako pisu, vedela by si to dlhsie.
Neviem ci som správne pochopila, ale rodina sa opýtala ci ma tento syndróm kvôli tomu ze nechodí a nerozpráva? Alebo ma aj črty? Lebo syndrómomov a genetických vád, a práve DS je syndróm ktorý je viditeľný hneď od narodenia.
A to, že nechodí 14m dieťa je úplne ôk, do 18m je to podľa tabuliek ok. Aj keď sa tabuľkami riadiť nemusíš vôbec, moje dieťa išlo úplne mimo tabuliek. Niečo robil oveľa skôr, niečo neskôr. A rozprávanie je tiež niečo, čo 14m nemusí vedieť. Niektoré hovorí veľa slov, niektoré do troch rokov nepovie nič.
Ahojky mamina, nasa fyzio hovorí ze je uplne v norme keď dieťa začne chodiť smaostatne do 18mesiaca. Ďalej črty DS no, máš rôzne formy napr. Pri forme Mozaika, nemusí dieťa/človek vôbec vyzerať ako niekto kto ma Downov syndróm ale táto forma sa vyskytuje v 4%ľudí s DS takže je to rarita ale môže sa stať. Mňa by skôr zaujímalo ci chodí popri nábytku, stojí samostatne chvíľku...to sú také indikátory, že to speje k samostatnej chôdzi v dohľadnej dobe. Či má záujem o okolie, hračky, ľudí... to ne podľa dôležitejšie ako to kde sa teraz nachádza. Rodina vie poriadne podkopat sebadôveru matky, zároveň ak sa im niečo nezdá možno v dobrej vôli, hoci nesprávnym spôsobom, niečo tresnu. Mam synka so znevyhodnenim ak chceš napíš správu ♡ držím palce
@mia661 mám zdravú 9 ročnú dcéru začala chodiť v 16mesiacoch a rozprávať až okolo 2 rokov. Nič si z toho nerob a rodinu pošli kade ľahšie s takými rečami.

@mia661 podla googla je to v poriadku,ziadny stres😉