Oľutovali ste rozhodnutie dať dieťa do jaslí?
Dobry vecer,
stojim pred obrovskou dilemou.
Mam 14 mesacne dieta a nasla som si pracu na polovicny uvazok, ktoru mam hned ,,pod nosom,, kde budem musiet byt kazdy den max 6 hodin, niekedy aj menej podla potreby.
Je to praca, ktoru som vykonavala aj pred materskou, cize praca, ktora ma bavi a este je aj dobre platena.
Lenze...cim blizsie som k terminu nastupu, tym je to pre mna horsie a ja zvazujem ze to zrusim.
Bojim sa, ze olutujem, ze som netravila cas s mojim dietatom. Ale na druhej strane potrebujem oddych, psychohygienu.
Muz je od rana do vecera v praci, ten mi vela nepomoze a ja citim ze uz nevladzem, som vycerpana, nervozna a podrazdena. Potrebujem zmenu.
Tie, ktore ste dali dieta do jasli, olutovali ste to niekedy?
Dakujem za odpovede
Ak to tebe pomoze psychicky, tak jasne chod do toho, za mna to je skoda lebo 1r+ je to dost lahke uz s dietatom, je partak, my kazdy den vyletujeme, furt nieco vymyslam 😅. Dieta je male len raz. Ale je rozdiel ak je planovane a zabezpecis sa financne a rozdiel, ked si nahodne otehotnela s chmulom… keby si mala normalneho muza, nepotrebovala by si sa nahlit do roboty :/ Tvoje dieta uz prislo o otca (kedze sa nestara) takze asi prezije aj to, ze s nim nebudes…
Ja som dala malú do jasli síce trosku neskor 22mes-musela som, ale neľutujem, prvý deň bola na par hodín a keď som po ňu prišla tak sa hrala, že si ma nevšimla a sestričky boli unesene, že zapadla medzi deti, a ze na druhý deň môže zostať celý. Bola veľmi spoločenská a potrebovala svoje detské "sociálno" 😀. Neuškodilo jej to, a puberta prebieha normálne (niekedy by som ju roztrhal ako hada) 😀. Takze závisí od dieťaťa, ak je spoločenské a otukane, tak mu to len otvorí obzory, a po pár hodinách si môžete užívať jeden druhého.
Mna mama dala ako 8 mesacnu do jasli a vraj dodnes to lutuje..vraj vsetko somnou premeskala-sedenie,prve kroky,slova,ucenie na nocnik..v jasliach som velmi plakala,ucitelky byvali velmi krute ..
Za mna je ok az okolo 2 rokov,dovtedy je to priskoro
To je hlavne o dietati, extrovertnejsie deti zapadnu do kolektivu, tym introvertnejsim tam bude smutno.
Sla som, ked mala dcera 16 mesiacov. Neolutovala som to, svoju pracu som mala naozaj rada. A stale mame pekny vztah s dcerou, aj o 8 rokov neskor. Jasle tomu neublizili.
Ja poznám také a veru oľutovali, nie z hľadiska psychického ale deti im pochitali všetky možné aj nemožné choroby a pri tak malých deťoch to sranda nieje. Vieme,že jasle sú platené a nie málo takže rodicia tam dajú nie 100 % deti. Však platíme tak co 😬
Toto je vrcholne individuálne. Ja by som ľutovala, čas na RD bol pre mňa úžasný. Pre nejakú inú to zas bolo utrpenie. Rovnako je to individuálne, čo sa týka dieťaťa. Jedno zvláda kolektív v tom veku s prstom v nose, druhé sa s tým vysporiadať nevie. Za mňa, ak je to skvelá príležitosť, ktorá sa ľahko nenájde, určite to skús a už uvidíš, ako to zvládaš ty a aj dieťa.
Pozri, tvoja pohoda je rovnako dôležitá ako pohoda tvojho dieťaťa. A keď nie si v pohode ty, nebude ani dieťa. Skúste to, uvidíš ako vám to sadne, odísť môžeš vždy. Podľa mňa nie je dôležité koľko tráviš času so svojim dieťaťom, ale ako ho tráviš. Keď budeš 15 hodin denne nervózna a znudena pokrikovat po dieťati určite nebude lepšie ani tebe ani jemu. V zahraničí je toto úplne normálne a nemám pocit, že by tam vyrastali nejakí dodrbaní ľudia. Ja som materskú nenávidela. Od nejakých 6 mes som myslela že si to hodím. Každý deň to iste, žiadni ľudia, žiadna interakcia, žiadna realizácia. V 15 mes išiel ma md manžel a ja na plný úväzok do prace. Teraz mame obaja 1/2-3/4 úväzky a mala chodi do jaslí alebo ju stráži pestúnka, alebo niekto z rodiny. Do jaslí sa teší, veľmi od tej doby napreduje a hlavne nie som totálne zničená zo zivota a keď prídeme domov sme pripravení sa jej naplno venovať a užiť si ju.
Keď chce niekto ostávať doma 3 a viac rokov, nech zostane, ale určite by sa nemali tieto matky povyšovať nad tie, ktoré to tak nemajú, nazývať ich chladnými, karieristkami atď. Všetky sme najlepšími matkami akými byť vieme a v konečnom dôsledku aj toto rozhodnutie je v najlepšom zaujme dieťaťa. Raz som tu čítala diskusiu ako jednu maminou nebavila materská, chýbal jej kontakt s ľuďmi a tak sa rozhodla ísť na pol úväzku do prace a tie komenty niektoré, no grcala som z toľkej zloby.
Nikdy by som take male nedala do jasiel. A ked citam tie kecy ako to obom prospelo, no mam dost.
20 km jazdím denne so synom do školy už štyri roky... To by som absolútne ako problém nevidela. Bežné cestujú aj dlhšie ľudia aj v rámci ba od bodu a do bodu b. Takže toto by nebola absolútne prekážka. Mať takúto možnosť...
@11bodka11 človeče,nikdy by si nemohla žiť v zahraničí🤣v Tom zlom zahraničí. Kde veru je bežné aj od menších detí ísť do práce a nie,že sa mamička rozhoduje,ale musí,lebo stať jej necvaka do pomaly školského veku rôzne príspevky. Niekto to ma tak,iný inak. A áno,pre niektoré deti to môže byť prínos a pre mamičky ani nehovorím. MK je krásna vzorka toho,čo sa deje so ženskými,keď sú dlho doma🤣🤣🤣.
moje dieta bolo v jasliach od roka. naucili ju byt bez plienky tak ked mala 1,5 bola bez plienky uz aj v noci. peknu ju naucili samu papat, obliekat sa atd. podla mna jasle boli super. ked isla uz do skolky ziaden plac ako ine deti ze mali az zachvat rano uplne v pohode to brala lebo chapala ze sa tam ide pohrat a ked sa vyspinka po nu pridem. ucitelka hned povedala ze je vidiet ze je to dieta z jasliciek lebo vsetko pekne sama robila. Podľa mna je niekedy aj na skody ked su deti doma do 3 rokoch lebo su take nesamostatne. vztah to nijako nenarusilo prave naopak. Ja by som doma nebola 3 roky ani keby mi milion davali. Zbytočne su potom zeny z toho vyhorené lebo stale doma to iste.
Nikdy som to neoľutovala, fungovalo to super, spokojne dieta aj ja. Nijako ju to negatívne neovplyvnilo, skôr naopak
Necitala som komentare, lebo hned prvy je topka - zena, co nikdy dieta nedala do jasly tu bude mudrovat.
Ja mam tri deti a vsetky boli v jasliach. Najmensi od 9 mesiacov. Aj som musela, aj som chcela ist do prace. V podstate som v praci bola stale, mala som vsak moznost si deti nosit so sebou do kancelarie. Lenze od isteho casu, ked uz zacali lozit, to bolo neunosne.
Nasla som im mini jaslicky, kde boli dve zienky, mali tak max 6 deti, bolo to v rodinnom dome so zahradkou. V podstate deti boli ako doma.
Nepozeraj na druhych, hlavne tu na koni budes za krkavciu mater. Ale to len na Slovensku a v Cechach je potreba sediet s detmi doma tri roky. A idealne 9 - lebo po prvom trojrocnom pride druhe a po nom tretie.
Najstarsi je uz dospely, mame uzasny vztah. Potom mam 15 rocneho a napriek tomu, ze je cas puberty, je to jeden uzasny chlapec. Najmensi ma 9 a stale sa tulkame, stale som jeho stred vesmiru. Ani netusia, ze boli v jasliach.
@11bodka11 Zamyslela si sa nad tym, ze to nemusia byt kecy, ale fakty? Nie sme vsetci cez sablonu.
@maciatkolulu zato by som ani do zahranicia nesla. A moje deti to nastastie nemuseli zazit. Boli doma do 3 rokov a boli stastne a spokojne.
Mám skoro 40 a moja mama to stále ľutuje, že išla, keď som mala rok.
@11bodka11 no pani mudra. predpokladam ze tvoje deticky asi mali plieky do 5 rokoch lebo si ich to naucila ako matka roka... gratulujem.... presne to je to ze ked su niektore zeny dlho doma potom nemaju co robit a staraju sa do zivota inych ludi a myslia si ze mat deti nalepene na sebe na najlepsie lebo nic ine nevedia.... a v ktorje mudrej knizke si citala ze toto maju ucit mami co ked ho nauci otec od plienok potom co tiez je to zla matka???
nie, len smelo do toho.
@editjal vobec sa nerozculuj ;) nevidim na tom nic zle, ze v jaslickach dieta odplienkuju, urcite dieta nijako emocionalne nepoznaci to, kto ho odplienkoval :D a je tu milion tem ako mamicky odplienkuvaju super metodami, ze dieta potom zadrziava stolicu alebo sa chodi 5 rocne do kuta vycurat do gati 🙈 v tych jasliclach aspon vedia ako na to a robia to, ked je dieta pripravene+ vidi v kolektive aj ostatne deticky na nocniku, tak ho to motivuje.
@cyberk nie je to o tom, ze potrebujem ist do prace kvoli peniazom ale kvoli sebe. Mam pocit ze uplne osprostievam.
Muz ma v tomto absolutne nepodporuje, a chce aby som s malym bola doma, ale ze prinutit ma nemoze.
A tym ze je cely den v praci som myslela normalny 8-9 hodinovy cas. Chodi domov okolo 6-7mej vecer a to uz je neskoro, uz ho ukladam spat. Cez vikendy sa zas snazi byt s nim, ale to nestaci.
Obe naše deti išli po roku do jaslí a neoľutovali sme to. Ja som mala skrátený úväzok v práci, ktorá ma baví. Obaja zvládali nástup do jaslí bez problémov, mali radi detský kolektív (max 10 detí bolo), veľká záhrada, perfektné učiteľky. Každý deň videá a fotky, čo spolu robili. Hneď po práci som im venovala všetok čas. Čo sa chorobnosti týka, skoro 13ročná dcéra bola dodnes chorá 3x a 8ročný syn ešte chorý nebol - takže je to veľmi individuálne, ale nemusí to znamenať hneď všetky detské choroby. Najlepšie zvážite vy, ktorí si dieťatko poznáte najlepšie.
@editjal moje deti sa odplienkovali velmi rychlo. Aj zavcasu rozpravalu, aj dudla sme sa rychlo zbavili. Zato som tie deti mala, aby som ich to naucila ja a manzel. Nie cudzie zeny v jasliach. Nechapem naco ma niekto dieta ked sa ho zbavi po roku. Ale moje deti to nastastie zazit nemuseli. A ostatne ma nezaujimaju.
ahoj, viem, ze sa pytas na jaslicky... to neviem posudit moje deti nechodili...ale mozem napisat ako sme to mali so skolkou u starsieho ... isiel v sept. a to mal 3,5 roka ( doma som mala 5 mesacneho mensieho.. vsetci do mna hucali ako mi bude lahsie s mensim doma, ak bude starsi v skolke...tak som dala)...a ja to lutujem do teraz ( ma 8 rokov) ...pre upresnenie chodil od sept do marca ( vtedy pukla korona....) a za mna, mozem povedat, ze ho zachranila..on skolku nenavidel.. kazdy domna hucal, ze si zvykne a place lebo je to pre neho nove.... z mileho chlapceka sa mi stalo za polroka nervozne male klbko...ked ostal doma a to teda bol doma potom od marca do sept. ( takze mal 4.5 roka) ked sa vratil naspat do skolky to uz bolo uplne ine dieta ( tam si dovolim povedat uz vyzrete a pripravene...), len na upresnenie ucitelky mali vyborne, skolka pod nosom ( doslova- pozeram sa na nu z balkona), niesom ziadna precitlivena mama- skor velke racio .... a napriek tomu lutujem, ze som sa nechala presvedcit a dala som ho aj ked som nemusela, lebo som bola doma s mensim....ked bol doma obe deti sa mi prebavili spolu... on mi skor pomahal ako mi bol na pritaz pri mensom... takze ja spatne vidim, ze moje rozhodnutie nebolo pre starsieho syna spravne....
ked nastupil mladsi tak mal nieco po 3 rokoch a tam to bolo uplne ine.... od prveho dna do skolky s usmevom ( ta ista skolka..tie iste ucitelky) to decko je v tej skolke stastne....papa tam, spinka, ma kopec kamosov... zatial co starsi ten nechcel ani jest ani spat... vlastne on tam nechcel nic a ani sa nicoho nezucasnoval, chodil len na pol dna a aj to mu vadilo ...
takze ja mam jediny nazor : kazde dietatko je ine a mama si ho musi poznat a odhadnut co je pre neho vhodne a co nie...urob ako citis ty... stale budes vyborna mama ci pojde alebo ci nepojde do jasli 😉
@11bodka11 ešte ze ta tu mame lebo vies vsetko najlepsie... prihlasim ta za mamu roka a vyhlasime ta za svätu !!!! ... lebo ostatne co sme dali deti do jasliciek sme len odpad spolocnosti... niekedy do prace ta zena musi ist to co si napisala ze naco vobec mame deti ked ich dame do jasliciek to je nazor inteligentnej zeny tlieskam....
obidve moje deti boli od roka v jasliach a neľutujem.
Vyskúšaj uvidíš...na to nie je univerzálna rada.Ale, keď si unavená prečo malého nezavezies k mame a nespravis si deň podľa seba?ale ja by som ho radšej dala na pár mesiacov strážiť mame a teda nastúpila a až potom neskor jasle.Vsetko záleží či máš kamarátky či ste stále len vy dvaja...aj od teba záleží ako prezijes dni na RD máš toľko možností, ktoré už nikdy nebudeš mať.Ty vieš ako sa cítiš a či ta to napĺňa.Ked cítiš, že už nevládzes tak choď do toho vždy sa môžeš vrátiť späť na RD

Ja som dala syna ked mal cca 18mes nasla som hodinove jasle cize tam bil iba vtedy ked som pitrebovala do prace 2/3 dni v tyzni. Za mna ti poviem ze sice rano reval poobede nechcel domov asi mu tam tak zle nebolo 🤷♀️
Psycohygiena je pre matku dolezita je lepsie mat doma mamu ktora je v pihode a na dieta sa tesi ako mamu co je sice zatvorena doma lebo sa to od nej akosi ocakava ale cely den na dieta vrci lebo uz nevladze a ma vsetkeho plne zuby... Syn ma 4.5r a mame super vztah 😊