Ako najlepšie zladiť jasle s prácou?

andreatytler
5. máj 2021

Ahojte zienky. Moja materska sa o mesiac konci a 1.5 rocny syn musi ist do jasli (tu sa to vola childcare).
Zamestnavatel je maximalne ustretovy vyhoviet takmer akejkolvek poziadavke, takze sa snazime s muzom vymysliet ako upravit nase pracovne doby aby bol syn v jasliach co najmenej. Zial, nemame nikoho na pomoc.
Obaja mozeme pracovat kedykolvk od 7:00 do 19:00 (8 hodinova praca).
Takze ma napada niekolko moznosti. Poposuvat nasu pracovnu dobu aby som ja robila rano a on poobede, alebo ist do prace na polovicny pracovny uvazok (bud 4 hodiny kazdy den, alebo 3 dni do tyzdna).
Najviac sa mi paci ta prva volba, ze ja budem pracovat 7:00-15:00, muz bude pracovat 11:00-19:00. O syna sa rano postara muz a odvedie ho do jasiel o 10:00 a ja ho z jasiel vyzvyhnem o 15:30.
Ale mozno mi poradite nieco lepsie, co sa osvedcilo vam.
Dakujem.

mabenn
5. máj 2021

Určite polovičný úväzok, keď máš možnosť. Aspoň na začiatok nejaký čas.

kubobubo
5. máj 2021

@andreatytler jasle aj škôlky majú obvykle režim, napr. príchod do určitej hodiny a potom nejaké pesničky/básničky, jedlo, von... Príchod o 10:00 je neskoro. Zároveň sa umelo obaja prispôsobíte dieťaťu a budeme málo času spolu ako rodina.
Ale neviem aký typ je childcare a koľko vás to vyjde. Či tých 6 hodín nie je maximum, čo sa vám oplatí.
Deti v tomto veku sú prispôsobivé a lepšie sa adaptujú ako trojročné.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kubobubo
5. máj 2021

Polovičný na 4 hodiny je makačka. Na SK sa v jasliach chodí spať okolo 12tej, čiže 11:30 šprintuješ z práce aby si stihla vyzdvihnúť dieťa po obede a nenarušila biorytmus zvyšku jaslí.

h2
5. máj 2021

@andreatytler Ahoj, na Tvojom mieste by som brala tie 4 hodiny denne. Aspoň pre začiatok, kým si malý zvykne. Neskôr zistíš, či je to v pohode a môžeš ho tam nechať aj na dlhšie.

ivanizna
5. máj 2021

@andreatytler My to máme tak, že manželíno zarába oveľa viac, tak on pracuje normálne full-time od pondelka do piatku, no a ja mám svoje víkendy s príplatkami, čiže zarobím celkom dobre, a pri malom sa striedame, aby sme ho nikde nemuseli dávať. Veľa mojich kolegýň to má tak isto, muž s deťmi cez víkend, aby si mohla ísť žena aspoň na dva dni "oddýchnuť" 😉

andreatytler
autor
6. máj 2021

@mabenn Dakujem za radu.

andreatytler
autor
6. máj 2021

@kubobubo To ma nenapadlo s tym rezimom. Vdaka za postreh. Childcare, co chceme, je takzvane home-base. Zena ma u seba v dome max 6 deti. Je to ovela flexibilnejsie ako klasicke jasle, ale aj oni maju urcite nejaky rezim. Zatial som len zacala s hladanim, takze sa ich na to urcite opytam.
Klasicke jasle su prilis drahe. Plati sa za cely den bez ohladu ako dlho tam dieta je a za mesiac je to polka mojho mesacneho platu. To mozem radsej ostat doma na podpore.
Mne tiez tak povedali, ze deti v tom rannom veku sa ovela lepsie adaptuju...
To s tym spankom je dalsia neznama v rovnici. Syn nikdy sam od seba nezaspal. Uspavame na rukach. Ak nebude vediet spat v jasliach, tak ho urcite budem bravat domov na spanok. Vyhoda je ze obaja s muzom mame home office.

andreatytler
autor
6. máj 2021

@zazvorka87 Dakujem za radu. Nas syn je velmi socialne zalozene dieta, takze myslim ze jasle sa mu budu pacit a ja si tiez tesim na cas straveny inac ako s nim, ale bude to hrozne tazke.

andreatytler
autor
6. máj 2021

@h2 Dakujem za nazor. Na ako dlho by som mala robit 4 hodiny denne. Co myslis. Chcela by som dat zamestnavatelovi aspon orientacny casovy ramec.

andreatytler
autor
6. máj 2021

@ivanizna To mate skvele zariadene. Win-win-win (pre teba-muza-syna).
Nad takou moznostou som neuvazovala. Dala si mi teraz halusku do hlavy. Vdaka moja zlata.😘

andreatytler
autor
6. máj 2021

A este sa opytam... je lepsie ak maleho bude do jasli nosit muz alebo ja?
Syn je na mna velmi naviazany a tak uvazujem ze bude pre neho lahsie ked sa bude musiet rozlucit s muzom a nie so mnou.
Alebo bude lepsie aby som bola s nim co najdlhsie a teda ho neoberala o ten cas co spolu stravime cestou do jasli?

kubobubo
6. máj 2021

@andreatytler určite muž, lepšie to funguje. Mamy to prežívajú a potom prenášajú nervozitu aj na dieťa. Spanie doma a v jasliach / childcare sú 2 rozdielne veci. Tie učiteľky sú čarodejnice a vedia uspať drobcov. Môjho hladkali po chrbátiku.
Zisti si režim dňa a nechaj si poradiť aj od nej.

mogaa
6. máj 2021

@andreatytler určite zatiaľ poovičný úväzok.....naša chodila do škôlky/jasiel - deti od 20mesiacov do 3rokov.....neboli to klasické jasle, ale skôr škôlka pre deti od 2rokov....deti museli prísť do 8:00, lebo potom tam jedli(mali spoločné raňajky) a potom hneď aktivity, rozdelili si ich do skupiniek max.4deti na 1učiteľku a spolu niečo vyrábali....potom desiata a išlo sa von.....obed, spánok a poobede hranie alebo kreslenie, lepenie, strihanie....o 10-tej by si u nás nepochodila, deti boli už vonku, denne chodili na prechádzky, na ihriská, pozrieť vláčiky, pozrieť do škôlky, hasičom.....ak zvolíš prvú možnosť, s mužom spolu budete minimum času , obaja unavení.....to či dieťa bude zvládať škôlku uvidíš až keď ho tam dáš, sú deti ktoré tam za mamou plačú, odmietajú jesť, nespolupracujú, len čakajú na mamu.....naša tú škôlku milovala, potom nastúpila do klasickej a tam des..,nechcela tam byť, robila deťom zle, začala sa pocikávať....strašne veľa záleží od učiteliek, ale pri takých maličkých stačí že začne plakať 1 dieťa a rozplačú sa všetky a učitelky majú len 2ruky....

makova333
6. máj 2021

@andreatytler urcite polovicny uväzok plus ak mas home office, tak rano odvezies, na obed vyberies a doma das spat. Nastup o 10.00 a byt tam cely den je pri tak malom dietati hlupost. Okrem toho väcsina aktivit sa deje doobeda.

h2
6. máj 2021

@andreatytler Bohužiaľ, neviem. Uvidíš, ako bude synček jasle znášať. Ak by sa dalo dohodnúť so zamestnávateľom, že napríklad zatiaľ mesiac by si robila na polovičný úväzok a potom dáš vedieť, či si to predĺžiš, alebo začneš pracovať na plný.
Môj syn išiel tiež do jasličiek, keď mal rok a pol. Pracovala som na skrátený úväzok, ale nie na polovičný. Mala som mať 1 deň v týždni voľno, lebo pôvodne sme to mali zariadené ináč a jasle neboli v pláne. Potom už som to nechcela meniť, tak mi to vyšlo na 6 a pol hodiny denne (v piatok len 6 😊). Syn mal v jasliach adaptačný týždeň, kedy som tam chodila s ním, postupne zostával čím ďalej, tým dlhšie. Zvykol si veľmi dobre.
Držím palce, nech to aj u vás prebehne v poriadku.

elizabet173
6. máj 2021

@andreatytler položila si inú otázku, na tú ti neviem odpovedať, ale ja by som dieťa dala do klasických jaslí, nie strážiť žene, ktorá má ďalších päť detí na starosti. Napriek tomu, že by ťa to stálo polovicu platu. Je to len dočasné, o dva roky pôjde zrejme do iného predškolského zariadenia. No je rozdiel jasle a jasle. Od tohto by sa u mňa odvíjalo všetko.

oslo1
6. máj 2021

Asi si v UK, ked spominas childcare.
My sme v London, ja som sister a muz je gas engineer. Syn chodi od roka do skolky, nursery.
Childminder/many sme nechceli.
Syn chodi do skolky pri nemocnici, je to hlavne pe key workers, ale beru. deti AJ od inych ludi. Cakacia doba je rok. Otvaracie hodiny maju od 6,50 do 19.00.
No, ale teraz ku nam.
Muz robi kazdy den.
Ja mam v robote flexi time, toto si zisti u zamestnavatela, mne s tym sefka robila problemy. Nakolko som si ale vedoma svojich prav, tak mi to dala.
Mam fixne dni, pondelok, streda a piatok, sem tam vikend, ked idem do roboty. Od 0730 do 20,00. Syn je v tieto dni v skolke od rana do zhruba 18.00.
Ja ho tam rano po ceste zaveziem, robim v inej nemocnici, a syn ho odtial vyberie.
Financne he to palka, ale ako som hovorila, childminder/nany sme nechceli.
Syn je velmi spokojna, v nursery sa mu paci. A my tiez. V skolke ho chvalia.

luccija
6. máj 2021

@andreatytler ak by si bola 3 dni v týždni v práci to potom celý deň? A ostatné dni by mohol byť doma s tebou?ja by som si to vybrala tak, že radšej budem niektoré dni dlhšie,tým pádom muž by išiel ráno do práce a už poobede ho vie vybrať, takže tam ani nebude dlho.Ja som za to, aby tak male dieťa to malo ako spestrenie pár dní nie denne ho ráno budiť a pod ...ale ja nie som tvrdý a pragmatický človek😊
Pri 4 hod mi príde rozbitý kazdy deň, ale píšeš, že môžeš robiť z domu len teraz či aj do budúcnosti?
Čím skôr treba zrušiť zlozvyky uspavanie na rukách😉a lepšie je, keď odnáša muž do škôlky.Kolko býva deti v normálnych jasliach?pobavila ma veta, že by si dala polku platu na jasle, žiaľ u nás je to tak isto,keď sú súkromné😉v každom prípade je veľmi pekne, že Ti zamestnávateľ chce vyjsť v ústrety

makova333
6. máj 2021

@luccija ja by som nesuhlasila, taketo malinke dieta nepotrebuje spestrenie, ale skor pravidelne sa opakujuci rezim dna (hoc i taky, ze 4 hodky je v jasliach, doma sa napapka a tesne po obede bude doma spinkat). Ono nevie, ze dnes je streda a mama ma volno. Je vykolajene, ze nejde do jasiel, opatrovatelke/babke... Ja som za rovnaky, pevny rezim o to viac, ak dieta ani nie je naucene byt niekde inde, zaspavat inak ako na maminych rukach.

luccija
6. máj 2021

@makova333 môže byť nehadam sa...ja to beriem pocitovo...

oslo1
6. máj 2021

@makova333 polovica synovej skolky chodi do skolky part time. Na 4 hodiny ti ziadna skolka dieta nezoberie.
U nas je materska 6-12 mesiacov, tak to treba zladit s robotou.

elizabet173
6. máj 2021

@makova333 súhlasím, ten pravidelný režim u takého malého dieťaťa vnáša do jeho života pokoj a pohodu.

bubinko1506
6. máj 2021

@andreatytler ahoj, my sme davali nasich do jasli, ked mali necele 2 roky. Robila som na fulltime, s muzom sme sa dohodli, ze rano odvediem deti ja do jasli a poobede ich on vyzdvihne. Obaja sme mali moznost home office, takze v pripade potreby sme malych vedeli vyzdvihnut uz na obed.

h2
6. máj 2021

@oslo1 Autorka žije v Kanade.

ledgerka
6. máj 2021

Kde zijes? Moj zacal chodit ako 8 mesacny od pondelka do stvrtku (piatky nerobim). Nosime ho na 9 kedze vtedy v skolke zacina program. Chodime ponho o 4. Vela krat sa nam da ist ak skor prenho ale nechodime lebo maju rezim. Vela krat ak do 3 poobede spi, o pol 4 ma olovrant a potom ide domov. Spokojny sme vsetci. Nosi ho raz muz, raz ja, kedy ako nam to vyjde. Tiez je v sukromnej skolke. Skupina ma momentalne 8 deti o ktorych sa staraju 3 dospeli.

1gabriela13
6. máj 2021

@andreatytler ja by som zvolila Polovičný úväzok ak sa ti dá tie 4hodky. Uvidíš ako sa prispôsobí dieťa. Zas mne sa osvedčilo počkať zo školou. V takom veku som ešte necítila že je dcéra pripravená a v 3 rokoch to bola malina. Sama sa pýtala. Nikdy ale nikdy neplakala. V takom veku ako ma tvoje dieťa by to ešte moja dcéra nedala. Prispôsobia sa to je pravda, ale ako to je druhá vec.

kubobubo
6. máj 2021

@1gabriela13 Môj malý je mamičkár a najlepšie rozhodnutie boli jasle v 17 mesiacoch na 3 cele dni. S jeho povahou by nebol pripravený nikdy a v 3 rokoch by nas zožral. Takto bol malý a nevedel, že má aj iné možnosti. Psychicky to pomohlo celej rodine. So staršou som chodila na 4 hodiny doobeda a bola to zbytočná naháňačka. Nič som v robote poriadne nestihla a už som musela utekať vyzdvihnúť dieťa.
Syn bol dojčený skoro do 3 rokov a menštruáciu som dostala až keď bol 3 mesiace v jasliach (čiže naše "puto" bolo veľmi silné).

1gabriela13
6. máj 2021

@kubobubo jasne, každá to mame inak. Aj každé dieťa je iné. Najlepšie poznáme každá svoje dieťa a vždy robíme pre nich to najlepšie rozhodnutie. Ak pre Vás bolo toto tak si spravila super 🙂 aj autorka sama uzná ajtak co je pre nich to najlepšie 🙂

andreatytler
autor
6. máj 2021

@kubobubo Dakujem... s tym spanim, to urcite najskor vyskusam ci tam bude spat. Presne ako vravis, ze kedze to bude ine prostredie, nebude mat problem zaspat aj bez mojej naruce. Bolo by to aj vyhoda pre nas, ze by mu to pomohlo sa naucit ako zaspavat sam aj doma.