Oľutovali ste rozhodnutie dať dieťa do jaslí?
Dobry vecer,
stojim pred obrovskou dilemou.
Mam 14 mesacne dieta a nasla som si pracu na polovicny uvazok, ktoru mam hned ,,pod nosom,, kde budem musiet byt kazdy den max 6 hodin, niekedy aj menej podla potreby.
Je to praca, ktoru som vykonavala aj pred materskou, cize praca, ktora ma bavi a este je aj dobre platena.
Lenze...cim blizsie som k terminu nastupu, tym je to pre mna horsie a ja zvazujem ze to zrusim.
Bojim sa, ze olutujem, ze som netravila cas s mojim dietatom. Ale na druhej strane potrebujem oddych, psychohygienu.
Muz je od rana do vecera v praci, ten mi vela nepomoze a ja citim ze uz nevladzem, som vycerpana, nervozna a podrazdena. Potrebujem zmenu.
Tie, ktore ste dali dieta do jasli, olutovali ste to niekedy?
Dakujem za odpovede
@11bodka11 tak vidis, neucia sa vsetko iba od teba ako od matky 🤷♀️
@simsalabim nie. Ale su s ludmi ktorych poznaju, s rodinou. Nie su strcene pol dna v jasliach. My ako rodicia sme pri prvych ich krokoch pri prvxch slovach. Mne ako matke by bolo luto to nezazit. Ale tak nech si robia ludia ako uznaju za vhodne. V starobe im bude uplne jedno kolko zarobili penazi ked sa za nimi hnali. Potom tu citam ako im staci raz za mesiac si zavolat s rodicmi a podobne. Chudaci rodicia. My sme u nasich a u svokry casto, aj moji a muzovi surodenci este viac. Vieme ze rodina je prvorada.
V tomto kontexte mi napada prislovie: it takes a village to raise a child 😄
@maciatkolulu je rozdiel 15 mesacne dieta a 6 rocny skolak. Nechapem ako to mozes porovnavat. Take dieta uz ma za sebou prve kroky, slova, je odplienkovane atd. Do skoly da chodit musi. Aj moje deti sli do skolky ako 3,5 rocne. Nie som sibnuta ze by som ich ani do skolky nedala. Ale nie ako 15 mesacne pre boha. Chudence.
@11bodka11 myslím,že stačilo.... Trošku si mimo,opäť píšem,že ja som doma,bola som doma....ale písať takto mi príde úplne sprosté. ,vážne🙃🤦
@11bodka11 a prvé písmenká? A prvá hviezdička???? A prvý diktát? A prvá poznámka???? A prvá hádka???? A a a ? Akože noooo 🤣🤣🤣🤣
@milanemila moje deti s kakanim problem nemali. Zato kamoskin 3,5 rocny ktory od 2 rokov chodil do jasiel stale kaka do plienky, ma dudel a nonstop latkovu plienku v ruke. Uz sa az ona hanbi zato. A to tiez nebolo nad nu aka je ona emapcipovana, hadam nebudr sediet na zadku 3 roky. A jej mama chudera stale ma choreho vnuka na krku. Sama povedala ze uz nevladze. Hlavne ze jej dcera sa realizuje. Potom pride z roboty a ide cvicit lebo ved potrebuje cas pre seba a maleho zas supne k mame. Ale ona je stastna a spokojna. Bodaj by aj nie ked si dieta vidi 2 hodiny denne.
@maciatkolulu jasne smej sa kludne, rob si srandu. Mne je jedno co robia cudzie zeny z konika. Nech si kazdy zaobchadza s detmi ako chce. Potom mu to raz oplatia. Len raz nechapem naco maju ludia deti ked sa ich zbavia hned ako sa da. Aky to ma zmysel ich mat?
@11bodka11 ale tie deti nie su “strcene v jasliach s ludmi ktorych nepoznaju” Su s ludmi, ktorych poznaju - so svojou ucitelkou, malymi kamaratmi. Som presvedcena o tom, ze to vacsine iba prospeje. Ak ty si chcela a mohla byt tolko s detmi doma - super, to je skvele. Ale vytvarat akysi pocit viny v zenach, ktore nemohli ci nechceli byt doma 3 roky a odsudzovat ich za to ako krkavcie matere je uplne scestne. Mnoho zien nema moznost volby a ak, za cenu vlastneho utrpenia (financneho, psychickeho, karuerneho…)
Náš išiel keď mal presne rok, ale my žijeme v zahraničí tu to je proste tak, ja chodím na 4 hodky denne do prace a idem si pre malého a domov ideme. Neprípadala som si zle on potreboval deti v jeho veku a teda nemáme problém zvykol si veľmi, na deti a pani učiteľky, teraz bude mať dva roky a keď prídeme dnuka dá mi pusinku a ide 😁😘vždy keď je to možné si nechávam ho doma len tak, stále mam pocit ze spolu veľa a venujem sa mu, bez rozdielu ci je doma a ci vš škôlke. Niektorý mali veľmi zle pripomienky ale to už ich vec je. Držím palce
Na Slovensku sú ženy ako čerešne 3 roky doma a hneď supnu druhé a ďalšie 3 roky doma, ty kks 6 rokov to isté každý deň 🫣😁ale plakať to vedia ze nemajú peniaze
@11bodka11 ale prosím ťa,trošku sa rozmýšľaj. A nemyslí si,že máš patent na dokonalosť. Taki ľudia sa dosť často popalia. Neviem,či necitas. Ja som bola a som s deťmi doma,ale nemám pocit,že ženy,ktoré dali deti do jasiel,sa ich zbavovali,alebo ich nemali mať. Trochu sebareflexie
@maciatkolulu asi si si ma pomylila🤣 ja som pisala naozaj, ze si empaticka, nie ironicky a ja nepisala, ze naco si niekto robi deti, ak ich da do jasli🤣 ale chapem, tu sa da lahko stratit.
@11bodka11 a myslis, ze taky problem maju iba deti z jasli? alebo ze za to ze niekto chodi do jasiel, nebude matke volat v dospelosti?? len deti, ktore boli do troch rokov doma, pripadne este dlhsie budu plnohodnotni ludia, s vazbami na rodinu, s pravidelnymi navstevami svagrovcov a strykov a tiet a s dobrym vztahom k rodicom???
@1111sandra1111 prosim ta...ved ona mala x krat temu, ze nemaju kamaratov, surodenci s nimi nechcu travit cas, chodia na vylety bez nich...a teraz sa tu hra na dokonalu rodinu, len ostatne su hnusne karieristky, co chudence supnu do jasli, aby len nesedeli doma (ako ona)...
@11bodka11 och boze no mozeme tu teraz spominat vsetky kamosky sveta ako to maju oni :D Ked sa za to kamoska hanbi, tak mu nemala ten dudel cpat ako babatku a rovnako plienku do ruky.
Moje dieta je od 15m v jaslickach, teraz ma 4 roky a ja som na materskej s jej rocnym bratom a ona je v skolke. Dudel nemala vobec, plienky nemala pred druhymi narodeninami a neni zavisla ani od ziadneho mojkaca/decky alebo inej blbosti, to nema so skolkou nic spolocne. Dcera ide 4 rocna do predskolskej triedy, lebo ze jej nestacia tie ulohy co robia v nizsej triede, takze neni ani blba ani emocionalny kripel kvoli tomu, ze som s nou nebola 3 roky doma. A ako bonus ma jej mama dobru pracu, plat a je spokojna sama sosebou a aj kvalitny cas straveny s detmi, narozdiel od takych ako si ty, kt iba mudruju ale vlastne k otazke autorky nic konstruktivne povedat nevedia, zato mas dost casu odsudzovat zeny kt sa chcu realizovat aj inak ako doma pri plienkach.
Dat dieta do jasli/skolky nezname zbavit sa ho. Ja si pocas toho ako su tam neskrabem doma zadok, ale bola som v praci a spolu s manzelom im vdaka tomu vieme zabezpecit pekne byvanie, kruzky, cestovat, kvalitne vzdelanie a zdravotnu starostlivost a ako bonus je ze ma praca bavi a keby sa hocico muzovi stalo (alebo by sme sa rozviedli), tak viem seba aj deti uzivit. Ty si radsej poupratuj na svojom dvorceku kym zacnes nakladat pracujucim matkam, lebo aj ony zo svojich odvodov prispievaju aby bolo aj na tvoje nekonecne trvajuce rodicaky, pridavky a neviem ake este vsetky davky.
@1111sandra1111 tu pisu vsetky ze detom len prospeje ist do jasli. Tak zato som uviedla ten priklad kamoskinho syna,ze jemu to neprospelo.
@sisa_s tak uz mi to je jasne😅
@11bodka11
na jednom priklade jedneho kamaratku ho syna zavisi cely tvoj nazor na vyvin deti z jasli. aha
@1111sandra1111 ako tu na priklade troch deti ktorym jasle "prospeli" zavisi vas nazor.
@carolynka to je úplne jedno, aj keby som s to blbo pamätala a bolo to 6 mesiacov, stále sa nejedná o 3 roky ako je tomu u nás a autorka má problém s tým, aby si to nevyčítala, tak som písala na margo toho, aby bolo jasné, že spolu s ČR sme jediné dva štáty, kde je až 3 ročná podpora zo strany štátu, aby sa žena starala o dieťa, ale tiež to nie je nutnosť, že musí zostať doma tie 3 roky
@staromodna nie je to jedno, pretoze tak ako si to popisala v povodnom prispevku to v Irsku nefunguje
jasle áno, mama nie. Voziť 20 km hore a dole je fakt pakáreň, chvíľku ťa to bude baviť a potom to bude na nervy. Môj išiel tiež do jaslí v 17 mesiacoch a najlepšie rozhodnutie. Ja spokojná v práci, on sa ukludnil. Ja som na materskej s ním vyhorela, on vrieskal 2 hodiny denne. Teraz na druhom stupni sme zistili, že je to vysokoúzkostné dieťa. Jasle poznal už od predtým, známe miesto, adaptácia bez problémov. U nás by bol problém keby po 3 rokoch išiel do štátnej školy s jeho povahou, zožral by nás. Všetci by sme boli nešťastní - ja vyhorená z neho a on zo štatnej škôlky. V súkromných jasliach mal individuálny prístup, bolo ich maličko a pri spaní ich hladkali po chrbátiku. Najlepšie rozhodnutie, čo nám zachránilo rodinu.
Normálne sa tu strhla burka. Inak mala som takú kolegyňu, ktorá nedala dieťa do jaslí, lebo o a je matka na plný úväzok. Ale ze mala napoziciavanw od kde koho, ju veľmi netrápilo. Však ona sa stará o dieťa, a keď jej vlastná sestra povedala ze jej už nebude požičiavať, lebo potrebuje na niečo ine, tak ju ohovárala po celom sídlisku.
@11bodka11 zase hadzes do jedneho vreca vsetky! ja som vo svojej praci 17 rokov a teda este ani jeden den nebol rovnaky. zalezi od prace. na druhej strane mam vybudovanu poziciu a pocetne vyhody plynuce z “vernosti” firme.
@1111sandra1111 no vidis, ja som zas trpela v kazdej praci. A na RD mi bolo vzdy uzasne.
@11bodka11 je to na zamyslenie, ked ani kamaratky nemas. niekde bude problem.

@simsalabim ano aj moje deti sa ucia od sirsieho okruhu a stretavaju sa so starymi rodicmi, tetami, ujami, bratrancami a kamosmi. Cize socializovani sme vsetci az az.