icon

Skúsenosti so stravou v jasliach pre ročné bábätká

tina_ba_
19. aug 2024

Ahojte,
prosím Vás o radu a skúsenosti ako ste riešili a znášali s deťmi prve mesiace v jaslickach kde davaju jaslickarom uplne vsetko počas dňa, tzn. v nasom pripade take potraviny, ktore malá dcérka do 1 roku nikdy nejedla a teraz jej to ponukaju kazdy deň. Malá začína mat ekzem na tvaricke od kedy zacala doma jest mliecne vyrobky už tretí tyzden (do škôlky chodí cca 2 tyzdne), a v skolke sa to len zhoršuje. Ide o potraviny ako vselijake natierky s chlebikom ktore nikdy nejedla predtym, piskotky, sladke jedla, sladeny caj, varene jedla ktore predpokladam ze jedia rovnake 5rocni škôlkari , solene, korenene, pripadne nejake polotovary ako olovranty, na ci vsetko sme doma davali pozor a nesrihli zaradit postupne..
Mala je dobra jedacka, chuti jej vsetko preto mam obavy ze jej jaslickarska strava nemusi spravit dobre, nielen co sa tyka ekzemov ale aj na psychiku. Zaujima ma ako ste to riesili ostatne mamicky 🙂 ďakujem vopred 🤗

Strana
z2
hortenziaj
19. aug 2024

@tina_ba_ dala si ju do jaslí, musíš s tým rátať, že jej budú dávať iné veci ako ty doma . Ale môžeš sa dohodnúť ze jej budeš nosiť vlastne? Ze ma zdravotné komplikácie, ekzemy a ze potrebuješ zistiť z čoho, aj Dr nech dá nejaký papier, ja by som to tak riešila

benit
19. aug 2024

No v skolkach sa nesoli tolko a nekoreni vobec. Mozu pouzivat len bylinky. Tam su na to normy.
Teraz neviem ci yi ide o skolku alebo jaslicky, ale to bude asi jedno.
Strava je podla noriem a musi byt pestry jedalnicek. Vsetko sa musi dodrziavat.
Natierky su tam stale este od nasich cias. A jeden den sladke jedlo. Mala si najst sukromne jasle, kde varia len zdravo a dokazu ti vyhoviet. Bezne jasle s skolky deti stravuju podla statnych noriem.

nika23t
19. aug 2024

@tina_ba_ ekzém na tvári nemusí mať z jedla, rátaj s tým, ze tam až tak ruky neumyvaju ako Ty doma, hračky majú spoločné, tak aj na toto si musí dieťa zvyknúť. Moje napr s týmto mali problém, ze doma som ruky umývala ja, aj hračky, aj všetko ako blázon a potom prvé mesiace v škôlke a museli si zvykat na "inú" čistotu. A od roka môže mať dieťa pestrý jedálniček. Nemyslim, ze im dávajú veľmi solené a korenené jedla, to by malo byt v každej škôlke kontrolované. No, ale ako píšu vyššie, máš možnosť voľby. Skus inú škôlku. Ale ver mi, ze aj tam nájdeš kopu veci, ktore nebudú vyhovovať. Tak to proste je.

tina_ba_
autor
19. aug 2024

@benit su to súkromné jasle spolu so skolkou, takze predpokladam ze maju stravu so skolkarmi spolocnu. Ked pozeram menu co im davaju tak sa mi nezdaju ani take jedla co maju raz tyzdenne moravsky kolac/ sunkova pena tuniakova nátierka, termix a pod. najma to sladenie, kedze doma nesladime jej vobec nic 🙄 a chlebik tam maju kazdy den, doma tak 2x do tyzdna ma inak same kukuricne ryzove chrumky ci chlebicky doteraz jedla vylucne a mala vzdy krasnu pleť a lepšiu naladu pocas dna 🤔

luccija
19. aug 2024

@tina_ba_ treba ísť ku kožnej, alergo, ak jej niečo zistia prinesies papier do jaslí.No stravu bude mať inú rozhodla si sa dať ju do jaslí ..musíš to rešpektovať.Ak bude mať intolerancie môže dostávať inú stravu

ninusa221
19. aug 2024

@benit ja som pracovala v súkromných jasliach a teda to stravovanie nebolo bohvie čo.

tina_ba_
autor
19. aug 2024

@hortenziaj my sme aj boli u pediatricky prave ked sa jej zacal robiť ekzem prvy tyzden a ta len kyvla rukou ze to nie je nic vazne ze to moze mat aj z oblecenia/postelneho prádla, ale nic nove nepouzivame .. tak dakujem skusit by som mohla sa ist spytat znovu 🙂

tina_ba_
autor
19. aug 2024

@nika23t viac sa mi nepozdava to sladenie a medzi jedlami ze im ponukaju sem tam sladkosti ktore asi podostavaju na nejaku príležitosť ked niekto oslavuje.. ono to neni v menu napísané ale stalo sa ze som tam bola pri nej ked jej nukali osladene susene ovocie a keby som tam nebola tak netusim ze jej to davaju 😏..jasne ze sme si skolku vybrali aj preto ze to dopredu deklarovali ze maju zdrave stravovanie.. 🙂 teraz to chapem tak ze raz tyzdenne s mierou davaju aj snacky ktore by nemuseli vobec davat pre deti do 2 rokov

pralinka86
19. aug 2024

Skus koznu, ak nenastala zmena k lepsiemu. Samotný ekzem sa lieci dlho, aj ked prides na to, co robi zle, mohla nieco zjest, vypiť 3-4 tyzdne dozadu, mohlo byt z bazenu ak ste boli, .. aj ked uz nema k danej veci pristup, je to na dlho..
S jedalnickom nic nespravis, jedine zmenit skolku a pozriet si dopredu co varia. Niektoré maju dovazane a ine jedla, nez to co bezne byva. No a ratat s tym, ze okrem chorob, dieta moze mat aj taketo neprijemne veci.. je v kolektíve, teraz aj imunita dostava zabrat riadne

lia2929
19. aug 2024

Ahooj nas sa pri nastupe do jasli pytali hned na alergie resp co syn uz jedol alebo nie napr med. Urcite ked zistis ze sa z niecoho vyhadzuje alebo je problem treba to nahlasit ucitelkam a oni vam urcite upravia jedalnicek a vyradia co nie je ok🥰

mk1111111111
19. aug 2024

Ak Ti to nevyhovuje, skuste opatrovatelku, nemozu v jasliach varit pre kazde dieta zvlast a podla pokynov kazdej matky.To proste nejde, s tym si musela ratat. Vyradit, co skodi by vedeli, ale vsetko upravit podla Teba, to by sa asi nedali. Opatrovatelka by davala presne, co by si navarila a povolila.

mateson2004
19. aug 2024

Často tieto súkromné škôlky, jasle berú stravu od štátnych škôlok. Prevážajú. Pretože nemajú vlastne kuchyne, nezamestnávajú kuchárky. Sama poznám dve takéto zariadenia.

mclissa
19. aug 2024

Rocne dieta ma jest uz vsetko a ma mat pestry jedalnicek co v skolke dodrzuju. Podla mna sama vybarabas problem s tym, ze jej to nedavas.
Ak jej nieco vyslovene vadi zo zdravotneho hladiska a ma intoleranciu na jedlo, treba to zistit a nasledne dat papier skolke.

benit
19. aug 2024

@tina_ba_ ale to su normy, chlebik na desiatu a skoro kazdy den aj olovrant. Pomazsnky su bezne. Pozri di jedlane listky na strankach skolok.
Myslela som, ze si mala najst paradne drahu bio eko raw skolku v prirode a bola by zdrava. To ze ty si to takto predstavujes, vacsina rodicov asi nie.
Keby isla do statnej skolky je tam to iste len v ruzovom a v skole to bude detto.
@ninusa221 u nas v jaslickach vozia stravu z ms a maju to iste podla noriem.
Ved tie normy robia odbornici aby to bolo vyvazene.

maminkadeticiek
19. aug 2024

Nikdybsom takto nevymyslala,tym zacne.Ratala som s tym,ze strava v jaslickach nie je domaca,ale chodili do sukr.jasli,takze som sa nemusela bat.Ekzem nemusi byt vobec z jedla,ale moze.Co mozes robit?No bud nechas dieta doma alebo nemas velmi co robit.

klip0
19. aug 2024

@benit toto vôbec nieje pravda, skolkarska strava sa normálne solí, určite sa nedochucuje len bylinkami.
A jeden deň sladké jedlo v týždni tiež nieje pravda. Stačí si pozrieť jedálniček a samé sladké aj na desiatu, aj na olovrant, aj sladené nápoje atď.

benit
19. aug 2024

@klip0 pisem, ze soli menej a nekoreni. Dochucuje max rasca, majoran a este 1 bylina. Nespimenuem si.
To plati aj na zs. Pre ms su este prisnejsie normy.

klip0
19. aug 2024

@benit neviem čo je to pre teba "solí menej" ale to jedlo je neraz dosolene až príliš.
Skolkarska strava žiaľ okolo zdravej výživy ani nešla.
To sa samozrejme netýka niektorých súkromných škôlok/jaslí ale tých je málo.
Tá kopa éčok, konzervantov, stabilizátorov, cukru, farbív a kadecoho čo v jedle deti v škôlke zjedia je naozaj veľká a tá soľ tam je najmenší problém.

benit
19. aug 2024

@klip0 no unas sj na zs vsetko skor nedochutene. V ms detto. Tak asi nedodrziavaju normy.

hortenziaj
19. aug 2024

@benit tie normy sú jedna vec, a druha vec ze kaloricky a aj zložením nutrientov to môže vyjsť ale jedla aj tak mozu byt nezdravé

kristinapetronela
19. aug 2024

Určite tam nedávajú sladeny čaj ani nič čo ročné dieťa nemôže .tomu ver že tam je prísna hygiena

kristinapetronela
19. aug 2024

Popros personál nech jej dávajú pečivo s maslom a vodu

klip0
19. aug 2024

@kristinapetronela sladeny čaj s hygienou nemá nič spoločné a áno dostávajú ho žiaľ bežne

cafelatte
19. aug 2024

Moje dieťa chodilo do súkromného zariadenia, raz za týždeň alebo dva bol sladký obed, a 1 alebo 2 olovrant sladké, napr kaše. Deti pili nesladeny caj a nesladenu vodu, žiadne sladkosti mimo, dohoda bola že všetko čo deti dostanú sladké, bude v skrinke a tak aj bolo. Potom šlo dieťa do štátnej skolky a bol to markantny rozdiel, sirupova voda, sladené nápoje na dennej báze, 4 olovranty sladké, 2 raňajky sladké, ťažko som toto chapala. Moje dieťa to ani nezjedlo toľko sladkého, všelijaké krémy, buchtičky..

danica2711
19. aug 2024

@tina_ba_ prepáč, ale preháňaš. Dala si dieťa do jaslí, musela si rátať s tým, že bude jesť ináč než doma. Keď ti to tak vadí, mala si si ich jedálniček skontrolovať pred vstupom malej do jaslí, príp. hľadať jasle, ktoré by zodpovedali tvojim požiadavkám premotivovanej matky - alebo ísť cestou súkromnej opatrovateľky. A pobavilo ma "mam obavy ze jej jaslickarska strava nemusi spravit dobre, nielen co sa tyka ekzemov ale aj na psychiku" - buď taká dobrá a vysvetli mi, ako napr. kúsok chleba s pomazánkou môže ohroziť psychiku dieťaťa

zuzulka558
19. aug 2024

U nás bol ekzém z farbív čiže v škôlke vieme ze to nedostávala, všelijaké vône v byte co je móda nech prádlo, byt voňajú je tiež pekný bordel,, našej to začalo keď mala 1,5 a bola doma nie v jasliach teraz ma 11 a pokoj, nekupujem žiadne avivaze, spreje, sviečky a neviem co domov

tina_ba_
autor
19. aug 2024

@mclissa rocne dieta by uz mohlo jest vsetko ale nemusí jest vsetko od jedneho roku zrazu zo dna na den.. ved do jedneho roka vsetko mavala mala postupne s trojdnovym odstupom a preco by mala teraz odrazu naraz mat tri styri nove potraviny hlavne co sa tyka polotovarov a sladkosti vo forme roznych snackov pocas dna, ktore davaju aj v sukromnych skolkach..a ucitelky same nevedia co tam detim nukaju ako pitie najma cajiky vodicky pri obede co im kazdy den striedaju, pytala som sa na to a nevedia co tam oresne vsade je.. ono je to tazke ustrazit a zakazat sladke ked nukaju vsetkym pocas dna pri hrani, lebo to nedostavaju za stolom ako obed 🙄😏

tina_ba_
autor
19. aug 2024

@danica2711 na tvoju otazku ti vyssie odpovedala @klip0 🙂.. ucitelky naozaj nemozu vediet vsetko ohladom zlozenia pomazanok (ci su cerstvo robene domace alebo polotovary s eckami a konzervantmi..a mozno to striedaju jeden den domaca tvarohova natierka a dalsi den hummus natierka s octom a cukrom a konzervantmi a povedia ze vacsina jedal su u nich cerstvo pripravene a takto sa to nedozvieme co naozaj dostavaju deti).. ak sama nejem umele prisady v jedlach a pecivo 2x denne ale iba 2x tyzdenne tak asi nebudem spokojna ze to moje dieta ma dostavat v takom skorom veku...pride mi zdravsie nukat ovocie medzi jedlom namiesto sladkych olovrantov a nie ovocie hned po hlavnom jedle na obede 🙄

vreckovka2
19. aug 2024

@tina_ba_ no to je tazko. Uz len z tejto diskusie vidis, ze je vela mamiciek spokojna s takou stravou aka je. Mas moznost sa ozvat, vyvinut iniciativu k zmene, najst ine jasle, alebo sa so situaciou zmierit. To ake pptraviny ma a nema tvoje dieta zavedene, tak to neovplyvnis. Stravu kazdemu jednemu podla tohto prisposobovat nemozu. Avsak som za to, ze je naozaj najvyssi cas, aby sa v jasliach a v MS zmenil jedalnicek. Len sa obavam, ze im potom 70% deti nebude jest nic. Ani pit vodu. My sme takto mali navstevu a dieta 1,5 dna pilo len tu pol flasky, co si doniesli, lebo sme nemali sirup.

simca06022011
19. aug 2024

urcite rocnemu dietatu nepatri strava ako skolkarovi. Riesila by som to v skolke, s tym ze dieta to zle znasa. Stravu by som nosila. U nas v jasliach, dokonca davali tymto drobcom aj ich UM. V dalsich jaslickach, ani nebrali deti do 2r vobec... lebo prave vela starosti s jedlom, opaterou. Este su malicki.
S tym ze bude jest inak ako doma sa zmierit musis, ale pecivo problem nebude, problemom budu prave tie natierky, mliecne veci a pod, ktore este nema zavedene a bezne ich nejedava a detto sladke veci. Co ti pride lepsie, zdravie je uplne mimo skolok. To si budes musiet zvyknut, ze to funguje tak :D

Strana
z2