Syn 21 mesiacov sa nechce učiť nové veci. Je to normálne?
Ahojte mamičky, chcela by som sa s Vami poradiť.
Syn má 21 mesiacov a nechce / nevie sa nič naučiť. Učíme ho na nočník - bojí sa na ňom sedieť. Pred kúpaním sa vyciká pred vaňou vždy, keď mu dám dole plienku. 😅
Piť z pohára tiež nevie, radšej vodu povylieva alebo tam strká ruku… ale keď mu dám z pohára napiť ja, tak mu to problém nerobí.
Jedenie s príborom ho tiež neláka - väčšinou párkrát omočí lyžičku do jogurtu alebo kaši, trochu pooblizuje a položí vedľa misky, s vidličkou to isté, raz napichne, dá si do úst, pochválim ho, položí a už viac sa nesnaží.. aj som sa ho snažila viesť, že som mu chytila ruku a spolu sme takto papali, ale to sa len nervačí.
S rozprávaním je tiež celkom problém - povie len brm brm keď vidí auto, na psa hav, na mačku cici, otec je dada… keď ukážem na seba a poviem mama, tak znova len mrnčí a nechce povedať 🤦🏻♀️ hlavne že chodí po byte a vykrikuje stále bababa 🙄 rozumieť rozumie, keď mu poviem, že ideme papať, prebaliť sa, spinkať, poviem mu svetlo - ukáže na svetlo alebo ho chce zapnúť. Povieme daj si vodu, hneď si zoberie fľašu a napije sa. Vonku tiež poslúcha. Zavolám ho, tak ide za mnou. Na meno počúva, pokiaľ nie je niečím veľmi zaujatý, ale väčšinou sa otočí. Keď sa usmejem, usmeje sa aj on, keď sa zamračím, tiež sa zamračí - opakuje moje “tváre”.
Zahrať sa vie najdlhšie len s autíčkami alebo s duplom. Dávnejšie mal rád aj motorické hračky, aj sa mu darilo skladať vežu, bavila ho vkladačka, no to je teraz nula bodov. V knižke si najradšej listuje sám a keď ho niečo zaujme, ukáže na to prstom (väčšinou to je traktor alebo auto 😂).
Keď niečo robím, napríklad upratujem hračky do krabice, tak sa zapojí a upratuje so mnou. Celkovo opakuje všetko, čo obkuká odo mňa a od manžela, ale také základné veci ako pitie z pohára alebo jedenie s príborom obkukať nevie.
Samozrejme, vie dať rukou papa, ale aj to len mne alebo manželovi, nikomu inému nechce zakývať, alebo len občas. Keď poviem, sprav dupy dup ako slon, tak spraví. Ráno keď mu idú rozprávky a tam sa tancuje, dupe, tlieska, tak všetko opakuje. Keď mu niečo zakážeme, povieme nie, tak občas má nervičky, ale poslúchne, inokedy poslúchne bez problémov.
Iné deti na ihrisku ho tiež zaujímajú. Alebo len tak na prechádzke keď vidí dieťa, tak sa musí zastaviť a sledovať ho. 😄
Myslíte, že môže byť v niečom problém alebo je len trochu viac zaostalý?
Ďakujem za každú odpoveď 🙂 a prepáčte za tak dlhý príspevok, chcela som to čo najviac popísať
Na nočník sa neučí, dieťa nan musí dozrieť.
Aa z toho co píšeš mi príde ze máš vysoké nároky. Je to stále len malé dieťa a z popisu úplne normálne 😁 môjho Vkladacka a kocky nezaujímali odkedy začal chodiť. Z pohára pit nechce a nevie a je mi to úplne jedno, ja tiež z pohára nepijem 🤣🤣 máš normálne, zdravé dieťa. Užívaj si to
Podľa mňa vôbec nie je zaostalý, podľa popisu máš úplne zlaté dieťa. Len je ešte malicky a nemá toľko trpezlivosti. Daj mu čas, aj sebe. Ďalej trpezlivo pokračuj, uč ho. Ak Ti rozumie, to je super. Ja mám trojročnú, tiež je zlatá, rozumná, ale keď sa zatne, ani za svet ňou nepohnem. Ak chces, aby pil sám z pohára, fľašu odloz. Ak má sám jesť, nekrm ho, nechaj to na neho. Ale to jedenie potom bude aj tak vyzerať, na to sa priprav 😊 Ale môj názor je, že máš šikovného, milého drobca, a môžes byť úplne bez obáv.
A na Tvojom mieste by som zvolnila z nárokov, veď nemá ešte ani dva roky.
Mám 21 mesačne dieťa a nemám pocit, že by bola mierne zaostala...hovorí maximálne mama, tata, aha, ahoj a svoju hatlaninu. Nejaký príbor a pohár absolútne neriešim, pije z fľaše a väčšinou jedáva rukami. Vkladačky 0 bodov od narodenia, knihy ju nezaujímajú, neopakuje po mne nič ani zvuky zvierat a také veci. Nočník absolútne neriešim. Máš úplne normálne dieťa
Naše ani jedno dieťa nechcelo sedieť na nocniku. Obe šli rovno na WC 🙂
však nemá ani 2 roky... a ty chceš aby jedol príborom? aký má očný kontakt?
@nika23t
@lucia13022023
Ďakujem za pekné odpovede, ja som sa len potrebovala uistiť, keďže v mojom okolí nemám nikoho, kto by mi poradil. Rodičia si nepamätajú naše detstvo, tak mi tiež veľa neporadia 🙂 a keď som videla mladšie deti od toho nášho, čo všetko už vedia, tak som si bola neistá…
A som rada, že ste normálne odpovedali, čo sa nedá povedať o každom. Vždy sa nájde niekto, kto má potrebu si rypnúť aj keď nevie, v akej situácii rodič je.
@pribinak, však? 🙂
@deti95060810 očný kontakt vie udržiavať, hlavne sám na seba v zrkadle 😂 ale s tým problém nie je
@andreakotesova máme ten nocnik, čo sa dáva na záchod. On sa boji na ňom sedieť, lebo cíti prázdno pod sebou 😅 tak len počkáme, kým sám bude chcieť
Na internete sú popísané míľniky, je kopec kníh o deťoch, stačí si sadnúť a niečo prečítať…..netreba spätnú väzbu vráť ako rypanie, ale to chce kus sebapoznania, že?
@natall113 ďakujem za uistenie 🙂 ten náš tiež len rukami papá. Ale keď je niečo “mazľavejšie” ako napríklad rajčina, banán, uvarená zelenina, tak sa len znechutene zatvári a s jedením skončil
@pribinak tak podľa mňa je niekedy lepšie pomôcť, poradiť ako hneď písať o cudzej žene, že je premotivovaná len preto, že má strach o vývin dieťaťa. Ako vravím, nemá mi kto poradiť, tak si pýtam radu alebo skúsenosti tu. A nie zaškatuľkovanie, že som premotivovaná.
Moja ja veľký nejedák, s rajčinami nemá problém ale rožok s maslom nezje napríklad len suchý. A ešte k tomu čo si písala, že nekýva s tým problém nemáme, moja kyva aj keď netreba. Sama od seba Dior aj tlieska ale len keď ona chce. Takže je to úplne okej
Jezisss ty čo máš kramy ?
Neviem prečo si myslíš, že je zaostalý. Neporovnávaj svoje dieťa s inými. Ešte nemá ani dva roky a ty od neho čakáš veci ako od škôlkara - jedenie príborom, nočník, rozprávanie... Daj mu čas.
@nika23t bohužiaľ, niektorí ľudia nemajú sebazaprenie. Potom to v spoločnosti aj tak vyzerá. Namiesto podporovania sa navzájom majú potrebu si dokazovať svoju “nadriadenosť”, hlavne urážkami. Viď. odpovede vyššie.
@januska12323 dám mu čas, ďakujem 🙂 len toľko som potrebovala vedieť, či sme na tom oukej 😊
Ale, túto osobu poznám, jej reakcie ma netrápia, čím ďalej, tým primitívnejsie. Ale tak ako sama autorka, také sú aj jej reakcie. Nevadí, na tom svet nestojí ani nepadá 😊
Zaostalý? Si normálna? Jadrovú fyziku by vedieť nemal náhodou? Normálne 21 mesačne dieťa. Neviem čo od neho očakávaš. Na nočník sa neučí, musí dozrieť nervová sústava. Príbor očividne používať vie, len nechce. Nebaví ho to, chce sa rýchlo najesť,… nie je to stroj. Je to ziva bytosť
Syna nemáš zaostalého, len ty si premotivovaná....tvoje dieťa nemá ani 2roky, vie chodiť, vie sa dorozumieť a rozumie čo mu hovoríš....to sa ti zdá za necelé 2 roky málo? aby sa dieťa odlienkovalo, musí byť na to pripravené...počkaj do leta a nechaj ho behať bez plienky, ale počítaj s tým že budeš stále prať pocikané prádlo...aj keď nebude pocikaný, uvedom si že ciká a trochu sa celý proces s odplienkovaním urýchli....čo sa týka reči, veľa detí sa rozrozpráva až v škôlke....bežne medzi 2,5-3rokmi, niektoré aj neskôr.....s príborom sa učia jesť až deti v škôlke....v tomto veku mu daj lyžičku a detskú vidličku a je uplne jedn že si snou dá do úst raz alebo viackrát alebo bude jesť rukami.....v tomto veku deti bežne robia len to čo chcú a nie to čo chceš po nich ty.....
To je tvoje prve dieta, ze? 😅 zaklad je ze vsetkemu rozumie co po nom chces. Zvysok pride sam…
@basulaak áno, prvé… ani v rodine nemáme iné malé deti, preto som vďačná za každú radu 🙂
Cakala som iny popis zaostaleho dietata🤣. Je uplne ok. Moj ma skoro tiez 2 a rozprava svojou hatlaninou a este sa rozculuje, ze mu nerozumiem 😃. Oblubene slova su kotkodak a krokodil, ine nema zaujem povedat, pricom ked chce, tak zopakovat vie. Ak ma chut, zje sam s lyzicou, ked sa mu nechce, dokrmim. Tes sa z neho a nepanikar ❤️
@pohodacka03 myslím, že som to zle napísala no… v tom momente mi nenapadlo iné slovo ako zaostalý, ospravedlňujem sa 😂 nepanikárim, len som chcela vedieť ako to majú iné detičky… ale som rada, že nie sme pozadu 😊 všade totiž píšu inak, čo by už dieťa malo v tomto veku vedieť
Bez zrážky- zaostala si ty. Niečo si precitaj o zrelosti deti a budeš kľud a šťastná ako baránok boží! Mas zdrave dieta, ktore je uplne v pohode šikovné. Ale keďže nevie to, čo by podla teba vedieť malo, je zaostale, wtf?? Skladník hormon a daj sa do kludu, ved ten malý musí byť z teba na nervy! Deti sa najlepšie učia od deti!
Iný riesia oneskorený vývoj, ci im vôbec deti budú chodiť, vedieť same jesť, celkovo vykonávať samoobslužné činnosti a ty riesis takéto sprostosti.
Zacni sa konečne tešiť z toho malého a nechaj ho ist svojim tempom. Pokial mas pochybnosti, chod k doktorke a preber to s nou. Preslo jej rukami xy deti, nie ako tebe akebo premudrelym matkám, ktoré vychovali 1-2 deti ale sú z nich chodiace encyklopédie.
Zato, že Miško od suseda uz recituje mor ho, vďaka bezplienkovania cika a kakao od pol roka do no a podporou blw uz od 8 mesiacov v pohode bez zasadania sa jedáva priborom - ešte neznamená, že je tvoje dieta horšie ci pozadu.
A tie rozprávky u takeho kopca by som zrušila. Vyskúšaj na pol roka a uvidíš rozdiel.
Nevadi, pobavilo😁. Ale ak nemate v rodine deticky ine, tak rozumiem, ze clovek si precita co vsetko ma dieta vediet a nevie, tak sa zaujima. Ja mam 3 deti a kazde je uplne ine a kazde robilo veci v inom veku. Napr.dcerka zacala postupne rozpravat po 2 druhych narodeninach, prostredny v roku a pol dokazal skladat vety(bez sklonovania), tento najmladsi bude mat 2 o chvilku, ale nema zaujem rozpravat zrozumitelne. Drz sa 🍀
Akurát som prečítala tvoj posledný komentár- ked som čítala, co všetko by dieta v tomto veku malo vedieť, bolo by podľa tých ich fantazmagorii 89% poloretardovanych!
Pokial všetko inak rozumie, nerobia si starosti. Nas sa rozrozpraval 2 mesiace pred druhými narodeninami napriklad. Zvuky zvierat ho vôbec nezaujímali, vedel sa ale pekne prehrať aj sam keď bolo treba. Bol a je skôr taký pozorovateľ, ziadny dvoch. Jeho mladší brucho ma 1,5 roka a ten je ako taky gulovy blesk, všade lezie, vymýšľa co by kde by. Inak starsi a vtipy ako pribor, jesť sam ci nočník? Zabudni v tom veku! Síce povedak kaka ale to bolo tak všetko. Na nočník/wc zacal neskor odplienkovany na deň niečo po treťom roku - ked on mne povedal, ze plienku nechce!
Na noc pomaly až krátko po 4 roku.
Fakt neries zbytočnosti, mas šikovného chlapčeka.
S príborom máš na mysli lyžicu však?

Nirmalne 21 mesačne dieťa a tak trochen premotivovana matka