Syn často plače, ako to riešiť?
len sa obrnit a mysliet aj na seba a obcas vypadnut s kamoskou von, do kina a pod. Mam dieta s tazkou formou NKS a ten reval tiez v kuse za vsetko. Vekom sa to upravilo, ma 7 a uz nereve. ALe tie prve roky boli uplne masaker. Mna najviac vytacalo okolie a rodinny prislusnici, ktori len skonstatovali,ze je rozmaznany. A mohla som vysvetlovat,ze to je NKS oni si vzdy sli svoje. Tak asi len vela sily a mysli hlavne aj na seba a skus si najst svoje uniky a oddych. Ja som casto chodila do welnes, s kamoskou na kavu, do kina aj sama ked bolo toho na mna vela, nastastie manzel ma zastupil.
Úplne ťa chápem, je to ťažké, my sme mali to isté. Revem, lebo idem von, idem dnu, idem jesť, idem sa prezliecť, vyzliekať, k doktorovi, .... vždy. Autizmus nemá "len" ťažké ADHD a NKS. Momentálne 7 rokov a je to lepšie. Samozrejme plač a výbuchy sú stále. Do 5 rokov nám dal neurológ magnézium, také v ampulkach a vitamín
B6 neskôr esprico a psychiatrické lieky. S jedlom sme tak skúšali, od 2,5 rokov napríklad pred jedlom mixovanym úplne malý kúsok piškóty, mäkké z rohlika tak reval strašne, ale pred každým jedlom, aj ho naťahovalo na zvracanie, ale keď mal prázdny žalúdok, nevyvracal nič. No a postupne každý deň, a po 2-3 mesiacoch si zvykol na taký malý kúsok piškóty pred mixovanym jedlom. Doteraz zje len obmedzený druh jedál. Všetko zavádzať postupne. Napríklad malý kúsok šunky na zadné zúbky dať, nie dopredu, aby kusal pred jedlom, aby sa nevracal a postupne to pôjde. Do ruky dať jedlo, aby ohmatal, ovoňal. U nás chcel jesť to, čo mačky. Chodili sme kŕmiť a on skúšal kúsok mäska a tak . Držím palce.
@klementinka58 🫶🏼🫶🏼 ďakujem. Muž je už z neho tiež ko. Sme nanho samý dvaja, toto si ani neviem predstaviť ze niekam odísť ale rozumiem čo chces napísať, snažím sa ventilovať hobby alebo tak ale času málo
@rejka7 presne u nás to isté. Dávam tiež tak pred jedlom rožky to chce skúšať ale koľkokrát ho aj vlastne zvratky dusili. To je tiež nočná mora. Teda on mal aj silný reflux dlho aj to môže zhoršovať...
Skúšame . Jemu niekedy aj hustý jogurt vadi nadrapi ho niekedy to rozdýcha niekedy nie ...No najväčší boj je s tym aj jedlom do ruky chrumky akoby nechce odhryznut vobec , aj to jeho žutie mi príde také slabé...Bojim sa ze takýmto tempon ho zo škôlky vyrazia ak sa tam vôbec dostane 😔
Nas tiez len opakuje pekne niekedy ked sa mu chce slova , ale mne mama nepovie radsej reve hučí.
Ale vie ukazat ked sa ho spytaju kde je mama, tato alebo nieco v knižke chape rozumie aj ked nie všetko s čím sa nestretol.
Ďakujem za rady🫶🏼
Kedy sa váš naučil papať kúsky? Že sa tzv normalne napapal jedla .
Nejake vnutorne detske ihrisko (hracia hala) ste neskusali? Ze by ste (chlapcek aj rodic/ia) trosku zmenili prostredie, nasli rozptylenie? Mozno aj pohyb pri zahrani sa s niecim novym by mohol mat priaznive ucinky na traviacu sustavu.
@madeincssr to sme satial neskúšali, keďže do 2r mal problem a stavy z uzavretých priestorov ako pošta, obchod mal problém chodit na bezne ihrisko doslova ho to tam absolútne nezaujímalo a len tam krúžil a behal dokola
Ale teraz vidime , že je trošku vyzretejsi , chceme to skúsiť určite
Nemusí to byť autizmus, nás tiež len strašili, ale nakoniec tie testy (ADOS, ...) ukázali ADHD. No ešte je maličký, to sa ukáže. Ja som si od 2,5 roka vybavovala predĺžený rodičak. Potrebuješ potvrdenia od lekárov, napr. neurológ, logoped..., tam nech uvedú, že dieťa nie je zrelé do škôlky a kolektív by ho viac stresoval, aj nevie jesť..... Náš išiel do škôlky na 4 a pol. Tak ti poviem, jesť ako iné deti nevie doteraz. Čo sme ho ťažko naučili jesť " za mlada", tak teraz je. Do škôlky som mu najprv jedlo nosila, lebo nejedol nič. Obed mal aj v škôlke pomixovany, čo som mu nosila. No asi od 5 rokov skúsil jesť všetko v škôlke, ale tak z 5 obedov od pondelka do piatku zjedol možno 1. 😭 Teraz je v škole, ale tiež stále počúvam, že nič nezje od učiteľky.☹️Doma varím každý deň obed☹️, aby mal varené. No, len skúšať, malé kúsky na zadné zúbky, pred pomixovaným, ovocie mäkké, chlebíky s pomazánkami. Odkusnuť z piškóty vedel tiež až tak 3 ročný. Piškóty z Lidl, mäkké, okrúhle so zvieratkami som mu dávala do ruky a núkala ho, aby si odkusol, tie mu chutili, tak postupne kusal. Napríklad, teraz odkusni prasiatku uško. Mňam mňam. Je to na nervy. Jogurt doteraz cedim cez sitko. 👍Lebo keď kúsok jahody ucíti, tak ho napne a viac už nechce jesť. No, kto nezažil nepochopí😁.
Zistit co sposobuje tie frustracie, ono to mozu byt detaily. Bud rada, ze nieco zje. Nas je normalny a jedlo je priserne. Ledva s nim pohneme a vsetko musi byt oddelene. Takze jedlo by som dala tak ako chce a hotovo.
No, ešte musím podotknúť, že my sme šli do normálnej štátnej škôlky, intelekt je v norme. Ale pokiaľ by ste dávali do špeciálnej škôlky tak tam by ti s jedlom viacej vyšli v ústrety. Aj by dieťa nakŕmili. Náš bol v štátnej, kde bolo 20 detí.
No to si teda vychytala.... poznám to, mala som s najstarším, neskutocny rev za všetko, furt sa všetkým dusil, vecne nespokojny, nič sa nedalo robiť "normálne". Pomôcť mi nemal kto, zato kritizovat a buzerovat vedel každý. Chodili sme na logopediu, cvičenia... Bolo to príšerne ťažké obdobie. Teraz už je školák a síce temperament má taliansky, a má ADHD, v jedle stále extremne vyberavy, ale je fakt šikovný, všestranný. Nestracaj nadej, ešte je malý, bude vám lepšie 😘
Ty si potrebujes nájsť popri povinnostiach aj niečo, čo Ťa bude tešiť, nezabudaj na seba, buď k sebe laskava, dopraj si. Za nič sa neobvinuj, to že máš toho po krk je normálne, nie si perpetuum mobile, energiu musíš docerpat. Mne pomohlo napr. pustat si relaxacnu hudbu, viac som nezvládla, ale už by som bola sebeckejsia. Čo by Ti urobilo radosť?
Boze... rovnake ,,peklo" kriku sme mali roky.
Musel z toho len vyrast
Velmi Ta chapem...
Syn má NKS, adhd a mali sme to podobné. Čím bol starší, tým sa to lepšilo.
ak mate podozrenie na auti, co vsetko ste spravili aby sa jeho zachvaty zlepsili?! rozprava? vyjadruje svoje potreby? chodite na terapie?! od toho sa odvija zvladanie afektovych situacii. studujes info ako pracovat s takymto dietatom?! od toho sa odvija spravanie dietata. to ze "furt reve" je fakt a co vy na to?! to je dolezite ... mam 2 autistov viem ze skolkarske obdibie je najtazsie, ale najlepsie sa pracuje s detmi v tomto obdobi drzim palceky

Maminy ja uz som nakonci s nervami.
Pomôžte mi vašim názorom prosím vás
Dieta chlapec 2.5r
On od narodenia vazne reve furt za vsetko ,všetko vždy, cela materska peklo
K tomuto veku sme sa dostali a uz vieme ze mame asi aj nabeh na autizmus, zatial len ovr
Lenze on ani najest sam ani pribor do ruky a furt len pucene zje .kusok a vygrca komplet všetko. Inak plače ako fakt zmyslov zbaveny aj nad jedlom
Lieky problém veľký
Prebalovanie tiež
On reve nonstop za všetko co sa mu nepaci
Zacne revat klidne aj hodiny ked sa rozhecuje
Ja uz s nim nevládzem
Nemôžme s nim nikam v podstate chodiť
Na ihrisko sa ako tak naučil
Asi by som tu pisala dorana
To ze byvame v byte a susedia nas doslova nenavidia je ďalší level
Ja som uz uplne ko