icon

4 ročná dcéra vylúčená z vianočnej besiedky

kobylamodra
11. dec 2018

Ahojte. Dozvedela som sa od ucitelky, ze na vianocnu besiedku do skolky mozeme prist, ale ze dcera (4 roky) bude v publiku, lebo ze im kazi vystupenie a nechce spolupracovat a posediet. Uznavam, ze je narocnejsia na spolupracu. Ale chcela som sa spytat, stalo sa to uz niekomu?

pininka
16. dec 2018

@kobylamodra tak mňa by teda zaujímalo z čoho u 4rocneho dieťaťa vydedukovali že nemá záujem vystupovať. A že sito všimli práve v deň vystúpenia. Ale inak je bezproblémová, tak potom fakt nechápem.

kobylamodra
autor
16. dec 2018

@pininka tiez nechapem.. preto budem vsetko pozorne sledovat..

kobylamodra
autor
16. dec 2018

@pininka a este som zabudla. vraj sa mam dcerke venovat kazdy den o samote aspon polhodku (myslene bez 18 mesacnej mladsej).. asi ju vyvrem na balkon 😁😁😁. aby vraj starsia dcerka mala pocit, ze som tam len pre nu..

pininka
16. dec 2018

@kobylamodra jaj tieto univerzálne rady milujem. Jasné ostatné deti zavriem do pivnice.

kobylamodra
autor
16. dec 2018

@pininka preto mi je az trapne napisat, ze by som vraj mala byt doslednejsia 😂

saslavka73
16. dec 2018

@kobylamodra No to ti teda moc nepovedali. To som ešte nepočula, že nemalo dieťa záujem vystupovať. Moje deti neboli na vystupovanie a vždy vystupovali. No ok

benit
16. dec 2018

@kobylamodra ja som mala mladsieho syna po 4,5 roku a od zaciatku som sa snazila si aspon pol hodku utrhnut tak, ze sme boli len mi dve.

kobylamodra
autor
16. dec 2018

@benit ja mam medzi detmi 2 roky. manzel stale na sluzobkach a tiez si dokazem zariadit, ze som so starsou sama.

pininka
16. dec 2018

@benit môj muž prevažnú časť týždňa nieje doma a to už 12 rokov, okrem prvého dieťaťa neexistovalo, aby som s niektorým bola úplne sama. Nie všade sa to dá.

benit
16. dec 2018

@pininka moj muz tiez podnikal, v podstate som bola s detmi sama. Viem co to je ked mas 2 male deti a rano ofide a vecer po tme pride. Mat druhe dieta bolo mojim snom, vedela som do coho idem. Vsetko sa da. Aj to mladsie sa vie same prehrat, poonede spi. Nie kazdy den je aj muz z domu prec , su babky, tetky. Ked vynechas den v tyzdni tiez sa nic nestane.

pininka
16. dec 2018

@benit lenže je iné ak je každý deň doma, hoci príde len večer a keď si sama štyri dni každý týždeň. A predstáv si že žiadne babky ani tety u nás nefungujú. Ty máš deti dve,ja mám tri. Keď najmladšia spí na obed, som s chlapcami, ale nie s jedným. A nepoznám také dieťa ktoré sa samé prehra hodinu,myslím také jeden a pol ročné aby som sa ja mohla venovať iba súrodencovi. Je to utopia ktorú mnohé ženy veľmi dobre poznajú.

eva112014
18. dec 2018

@benit
@pininka
Žienky píšete aj vy o tom, keď muž je, či nie je doma. Máte pravdu! Ale treba poznamenať aj to, že je rozdiel aj medzi deťmi, t.j. aj medzi súrodencami.
Je dieťa, ktoré položíte a je tam bez problémom a ďalšie potrebuje, aby sa jej niekto vkuse venoval.
A to nie je o rozmaznaní dieťaťa, teda nie vždy!

pininka
18. dec 2018

@eva112014 jasné že áno, starsi sa bezomna nepohol 4 roky na krok, kdeže by sa on niekde hral sám. Mladší bol od narodenia samostatná jednotka, krásne sa hral sám, urobila som pri ňom čokoľvek. Najmladšia je tak niečo medzi nimi.

dskjhfdlkdjhl
18. dec 2018

@kobylamodra a dcerky si sa spytala, ci naozaj nemala zaujem? Toto je take zvlastne. Ak ten zaujem nemala, tak ho nemala od zaciatku? Alebo zrazu prestala mat zaujem? Ak od zaciatku, tak preco Ti to povedali na poslednu chvilu? Ak zrazu, tak nezistovali, co sa stalo? Inak, ak ma problemy s recou, neposmieva sa jej tam nejake dieta? Ale cele je to take zvlastne, problemy s nou nemaju, ale vystupovat nechce, no-nejako im neverim.

mogaa
18. dec 2018

Prvé čo som radila autorke bolo, aby sa spýtala dieťaťa či chcelo vystupovať....Zrejme tá reč je naozaj taká že jej nerozumie ani mama, inak neviem načo celá táto diskusia a nafukovanie....Dieťa chodí do škôlky v ČR, navštevuje logopedičku , učiteľky sú s ňou spokojné, dieťa rado chodí do škôlky.....A mne príde uplne normálne že ked dieťa povie že nechce nacvičovať na besiedku, tak učiteľky ho nebudú nútiť a samozrejme nebude ani vystupovať kedže besiedku nenacvičovalo. Jediné čo možno vytknúť učiteľkám, že slabo komunikujú s mamičkou, ale zase sú tam pred deti a nie pre mamičky. Tak ak je dieťa inak spokojné tak by som to neriešila. Celé mi to príde nafúknuté a divné. Hneď ab by mi povedali že moje dieťa nebude vystupovať sa spýtam prečo....mamička sa nespýtala, dokonca sa zrejme nespýtala ani vlastného dieťaťa...Nejde o 2-ročné dieťa ktoré chvíľu niečo chce a chvíľu nie - ide o 4 ročné dieťa!!!!!

pininka
18. dec 2018

@dskjhfdlkdjhl moja reč, je to celé divné od začiatku z ich strany. Okrem toho väčšina z nás deti pozná, keď sa ich začneš vypytovať či naozaj chcú ísť vystupovať,niektoré deti to môžu brať ako nátlak a povedia že nejdú. Ďalšia vec je že mohla aj počuť učiteľky rozprávať sa o tom, že nechcú aby išla vystupovať.

dskjhfdlkdjhl
18. dec 2018

@pininka presne, je to zvlastne, moje deti chodili do statnych skolok, ale s nicim takym som sa nestretla a to tam mali rozne deti.

pininka
18. dec 2018

@mogaa vieš,nie každé dieťa je také, môj syn má 7 rokov a keď sa ho pytam či chce ísť vystupovať zvdy povie že on nevie. Myslím,že množstvo hudobníkov, spevákov a športovcov by tu dnes nebolo ak by ich rodičia nevodili na tréningy niekedy aj proti ich vôli. Lebo dieťa má množstvo záujmov a v takom veku ho každú chvíľu baví niečo iné.

mogaa
18. dec 2018

@pininka ale učiteľky sa nepýtajú každého dieťaťa či chce vystupovať alebo nie - teda pokiaľ vystupujú všetky deti...taký nácvik na besiedku netrvá ani pol hodinu ani hodinu - nacvičuje sa to zväčša viac dní.....Preto tam muselo niečo byť ked tá malá povedala že nechce....možno sa chcela vtedy hrať keď deti nacvičovali, ťažko povedať......mne sa len nezdá ani prístup mamičky - že sa hned neopýtala dieťaťa či chcelo vystupovať alebo nie a ani to hneď ked jej povedali že nebude vystupovať neriešila - ved stačilo sa spýtať - prečo? a tiež sa mi nezdá ako dôvod to že nevie dobre rozprávať alebo že je Slovenka...veď niektoré deti tam len stáli, určite všetky deti nerecitovali.....a nútiť dieťa do vystupovania ked nechce - no ja by som to teda neriešila....ak povie že nechce tak by som ho nenútila....

kobylamodra
autor
18. dec 2018

@mogaa ja som nic o tom, ze to bolo preto, ze je slovenka nenapisala, ani to tak nebolo a ani si to nemyslim. opytala som sa hned preco. mladsie dieta mi zaroven revalo v satni, ucitelka mi to povedala za pochodu a v podstate zabuchla pred nosom. riesila som to hned na druhy den a konzultovala. ale nechce sa mi vsetko opakovat. vidno, ze si necitala pozorne, co som pisala.

okrem toho dcerka naozaj nevie povedat, ci chce vystupovat alebo nie. nie ze by to nevedela vyjadrit, ale v zivote este nevystupovala, nevie co to je a povedala, ze nevie. to u nej znamena, ze ju staci zaujat a ona spolupracuje. a trochu som jej pridala. nema 4, ale ledva 3,5 a ani jej rovesnici nevedia vzdy co chcu. nehovorte mi tu, ze vsetky ostatne deti su v jej veku extremne zrele robit o sebe rozhodnutia 😁

pininka
18. dec 2018

@mogaa ja neviem teda, ale viaceré sme to pochopili rovnako a mamička viackrát napísala že jej učiteľky nedali ani šancu na otázku a vlastne jej neodpovedali ani na stretnutí. Ak by som ja išla niečo také rodičovi oznámiť v deň besiedky tak si dám sakra pozor na to, ako sa vyjadrím a čo tomu rodičovi poviem. Ak je dieťa bezproblémové v škôlke nevidím dôvod na to, aby nechcelo vystupovať ako ostatné deti. U nás boli len dva typy deti, tie ktoré boli nadšené z vystúpenia a potom tie, zväčša chlapci z ktorím to bolo úplne jedno. Nie každé tri a pol ročné dieťa vie vyjadriť úplne nadšenie z tak isto ako je kopec dospelých ktorí to nevedia a ostatní si o nich myslia že sú bez zaujmu. Učiteľky by mali vedieť robiť s každým typom pováh deti, lebo potom neviem načo študovali psychológiu,ktora je súčasť studia.

sisaka
18. dec 2018

Po prečítaní všetkého mi nakoniec nie je nič jasné, mám pocit, že nejaké info tu je vynechané.
Dieťa po pár stranách je síce mladsie ako povodne, ale nič nemení na fakte, že nerozumie dobre - ani učiteľkám ani rodičom a nerozpráva primerane na svoj vek takze nerozumejú ani druhí ľudia jemu.
Matke uprostred komunikácie zabuchuje učiteľka pred nosom dvere, ta je ale s tým Ok, lebo jej tam plače druhé dieťa, vracia sa domov a začína riešiť problém na MK. Poobede ide na besiedku, učiteľky nič nehovoria, matka tiež nič, dieťa netuší, že sa chystá vystupovanie a odchádza s mamou do javiska, kde si to v pohode odsleduje a neskôr sa pripojí. Po predstavení zase nie je čas prehodiť s učiteľkami jednu vetu, tie nakoniec súhlasia, že sa s matkou porozprávajú, keď si dohodne špeciálny termín na pohovor, pohovor sa koná, matke oznámia, že s dieťaťom nie je problém, ale nechcelo vystupovať. Matka na to nič, po pár dňoch sa vyjadri o com bol pohovor aj tu na MK a rozhodne sa nič neriešiť len dôslednejšie pozorovať dianie v škôlke.
Len mne to príde celé divné? Jediné jedno dieťa z celej triedy vo veku 3 rokov nejakým sposobom odkomunikuje, že nechce vystupovať, učiteľky to berú ako fakt, matka ani len netuší, lebo jej to dieťa nepovie ani učitelia, ti sa vyjadria len medzi dvermi, na poslednú chvíľu, ktoré hneď zabuchnú, takze nemá šancu sa k tomu vyjadrit, neprotestuje pred predstavením, neprotestuje po predstavení a po stretnutí s učiteľkami tiež nie, pretože tie ju informujú, že všetko je v poriadku, len dieťa nechcelo vystupovať ...🙃 ehm, veľmi “logicky” príbeh, s “logickými” reakciami všetkých zainteresovaných

kobylamodra
autor
18. dec 2018

@sisaka tak si opomenula, ze som im povedala, ze si zelam byt o vsetkom vcas informovana a kazdy den aspon na jednu vetu, ci bolo vsetko ok a ze sa mi to, ako to prebehlo nepacilo.

prepac, ale ako som mala postupovat v ten den, ked som sa to dozvedela o 8 rano v den vystupenia? mala som ju tam nanutit na poslednu chvilu a robit sceny?

sisaka
18. dec 2018

@kobylamodra neviem si predstaviť tu drzosť učiteľky, ktorá by mi uprostred rozhovoru priplesla dvere pred ksichtom a už vonkoncom seba ako sklopim uši a pokojne bez vysvetlenia odkráčam domov. Ake nanútenie dieťaťa? Najprv sa pekne na mieste spýtam prečo, priamo pani učiteľky a podľa toho sa zariadim, nie že si domýšľam 3 dni, čo sa udialo. Učiteľka potrebovala 3 dni na to, aby špeciálnom stretnutí povedala, že dieťa nechcelo? Na to fakt treba zvolať míting a ráno o 8 sa nedá vysloviť súvetie: vaše dieťa dnes nebude vystupovať lebo nechce. Prepáč, tomuto sa nedá uveriť ako ani tvojim reakciám. Ako nechcelo? Čo robilo? Čo povedalo? Žiadne otázky? Teba ani nenapadne sa hneď spýtať dieťaťa - stalo sa niečo v škôlke? Nechceš vystupovať? Hanbiš sa? Kde je v tomto celom to dieťa?

marfikchov
18. dec 2018

No ta dievčatá, u nás bola besiedka dnes, veľká, celoskolska, vystupovalo mnoho detí, z prvého stupňa takmer všetky na pár prípadov. Ale... Ja mám prvákov, pri generalkach nacvičovali všetci a dnes jeden 'pripad' nešiel, bo "je to nuda" . Starká ho hľadá po celej škole, medzi vystupujúcimi, všade a my vysunutí v úplne inej triede, aby sme nerusili. Nerobte z toho vedú. Dieťa to netraumatizujem, že nevystupovalo, navyše ak nekomunikuje, tak neviem čo by predviedlo. Mne by práve to prekážalo, vidieť, že ostatné deti zvládajú a moje stojí ako solny stlp. Nech dozreje na to, aby mohlo vystupovať, posunút sa v reči a teda viac spolupracovať s dieťaťom ako sledovať učiteľky

eva112014
19. dec 2018

@sisaka to, že si seba nevieš predstaviť je jedna vec, ale ty si ty! Autorka je iný charakter ako sme tu všetky inej povahy. A čo?! Reagovala ako reagovala. Autorka je kľudnejšej povahy, možno. I keď vo mne by to tiež vrelo a reagovať s "horúcou" hlavou tiež nie je to najsprávnejšie. A autorka písala, že viac dohliadne na toto celé. (škôlka, učiteľky, dcéra ... ako správa ...)
A drzosť učiteľky si viem predstaviť. Však aj ona je len človek! I keď zatiaľ som to ako rodič nezažila.
Čítaj príbehy vyššie - správanie jednotlivých žien - učiteľiek. Ako dospelé ženy píšu svoje negatíva z MŠ. Áno, dospelé ženy!

siska53
2. jan 2019

@kobylamodra nestalo.. u malej mali aj chlapceka,co celu besiedku preplakal alebo len stal,ale nechali ho. Nas s adhd tiez vystupoval. Aj ked cast z nej robil "technika" - mal na starosti projektor, ale to on sam si vybral a bol spokojny, hrdy na svoju funkciu, potom sa pridal k spoluziakom a prebehlo to uplne v pohode. Ale v skolke som nezazila,ze by dakohoo z deti vylucili,ze nesmie vystupovať. Necitala som.nic ine,ale sancu jej dat mohli (dufam,ze dali).

kobylamodra
autor
4. jan 2019

trosku opat ozivim diskusiu. nakoniec to skoncilo pohovorom s riaditelkou. asi tyzden po besiedke a konzultacii s ucitelkami sa stali v jeden den velmi podivne veci. rano pri odovzdavani dcery mi ucitelka hovori, ze mam si ju strazit, ze nejaky chlapec ju videl urobit ciaru na dochadzkovy papier v satni. pozeram na nu, ze ja na dceru pozor davam, ale ked som s nou bola v satni ja, tak sa to nestalo. a ona na to zopakovala, ze si mam na nu davat pozor, papier sa odovzdava pani riaditelke a nejaky chlapec to videl... hmm, neviem ci mam ostat v skolke cely den s nimi, aby som na nu dokazala dat pozor a neviem, ci je OK argumentovat tym, ze nejaky predskolak nieco videl.

uz toto ma nastvalo, ale poobede to bol iny kaliber. dojdem po dceru a druha ucitelka mi hovori, ze pokusala nejakeho chalana. ze sa dotahovali o hracku. 6 rocny chlapec reagoval podla slov ucitelky adekvatne a moja 3,5 rocna neadekvatne. ako viem si predstavit, ze moja dcera je vselijaka, ale deti miluje a nikdy na nikoho nezautocila, nepokusala.. ked nahodou doslo na ihrisku k dotahovacke, ona sa ani nebrani. tak mi bolo jasne, ze dcera si to nevedela vydiskutovat so 6 rocnym a pokusanim to vyriesila. ale ked to ta ucitelka tak presne videla, kto ako reagoval, preco nezasiahla skor?

no ale hned na to nadviazala, ze dcerka sa po vikende vratila nejaka rozhodena a nesustredena. ze ci nemame doma nejake problemy a co sa u nas deje? akoze coze?

saslavka73
4. jan 2019

@kobylamodra A naozaj sa u vás doma nič nedeje? Myslis že až takto by sli po tvojej dcére? Veď tam majú dalsich možno 20 deti.

kobylamodra
autor
4. jan 2019

@saslavka73 nie, naozaj sa u nas doma nic nedeje 😀 vobec nechapem to spravanie