5 ročné dieťa nemá nárok na dotáciu pre slovíčko predškolská trieda
Viete poradiť? Dnes som sa dozvedela že slovíčko Predškolská trieda rozhoduje o Tom či vaše dieťa má alebo nemá nárok na dotáciu na obedy 🤦 keďže mi volala vedúca jedálne že môj syn nemá nárok na dotáciu aj keď ma 5rokov začala som pátrať ako to vlastne je volala som na obecný úrad,UPSVaR, na oddelenie dotácií aj MPSVaR
Všade mi povedali ak by vaše dieťa bolo v predškolskej triede nárok na dotáciu máte aj na dvojnásobný daňový bonus no keďže moje dieťa je narodené v septembri a pre malú kapacitu počtu detí v škôlke (dedina) nebolo umiestnené do preskolskej triedy čiže druhý rok je v tej istej strednej triede nárok na dotáciu nemáme budeme ju mať až 1mesiac budúci školský aké máte skúsenosti vy?
@kika52621 mal 5 rokov teraz v septembri, čiže mu "zle padajú roky", do školy pôjde v školskom roku 2023/2024
@qetka a nie je fer ani to ze pred 10r velmi oteckovske md nefungovali, ze neboli zvýšené daňové bonusy na male deti ani ziadne dotácie... Vzdy pri nejakej novinke sa niekto moze citit ukrateny. Detto covid pomoc, ktoru beru ľudia bez prace, kovid rodičaky a ocrky nekonečné atd. Su skupiny ludi, ktoré sa musia cítiť ukrivdene.
@simca06022011 Presne tak, alebo tá tehotenská dávka, ktorá platí od 1.4 2021
Ukrátené boli o ňu všetky tehotné pred týmto dátumom, alebo zvýšené rodičovské príspevky, vždy je jednoducho niečo...
@leuskanikuska
@yvanielka
@markaterka jáááj no ale potom nemá na to nárok aj keby bol v prípravke pretože na tento príspevok majú nárok 5 ročné deti, ktoré idú od septembra 2022 do školy a tvoj do školy nepôjde čiže je úplne jedno v ktorej triede sa nachádza či v strednej, maličkej alebo v prípravke......môj bol minulý rok v prípravke mal 5 rokov ale vedeli sme, že teraz od septembra 2021 do skoly nepôjde a stravu ,,zadarmo,, nemal. Nárok majú len 5 ročné deti, ktoré idú od septembra 2022 do školy a tvoj nejde. Preto som vravela o tej nespravodlivosti moj minulý rok nárok nemal lebo nešiel od septembra 2021 do školy aj ked 5 rokov mal a tento rok mu 5 rokov vychádza len dva mesiace kedže je oktobrový takže práve sme dovršili 6 rokov a už od novembra nárok nemá. ako nie sme v HN ani netrieme biedu na tú stravu peniaze máme ale je to nespravodlivé voči nám lebo spolužiak, ktorý s ním chodí a dovrši 6 rokov napríklad v apríli 2022 využije túto dotáciu dlhšie ako my ja vravím o tejto nespravodlivosti mali to nejak inak urobiť
Nasa mala je tiez septembrova.ale do skoly pojde o rok neskor..z kapacitnych dovodov je ona a y spoluziakov uz teraz v predskolskej triede hoci tam realne mala ist az buduci rok teda si ju zopakuje dva krat..narok na obedy a bonus ma 15 deti ltpre nastupia buduci rok do skoly.dcerka a 6 spoluziakov ktori ostavaju narok nemaju.bude sa ich to tykat az buduci rok..to ze je vo velkacskej neznamena automaticky ze je predskolak.
Minuly rok vznikla opacna situavia a sice ze predskolska trieda bola uplne naplnena a 5 predskolakov ostalo v strednej triede s tym ze ucitelky s nimi pracovali rovnako aj zadania aj dotaciu mali mamy.nema to nic spolocne ao zaradenim do triedy ale realne s vekom a datumom narodenia
@saxana000 ďakujem presne toto som chcela vedieť 🙏🙏🙏 či má niekto takuto skúsenosť tu nejde o blbý bonus ako má ide každý ukameňovat alé o to či má niekto skúsenosť už xy krát som písala že viem kedy má moje dieťa nástup odklad nemá ani nebude mať ale keďže v septembri mi riaditeľka povedala že NATO nárok má a odrazu oznámia že nemá na ministerstve som priamo povedala aj pýtala sa či je záväzné slovíčko umiestnený v prípravke opakujem znova bez ohľadu či nenastúpi v septembri odpoveď bola áno podmienka je zaradený do tejto triedy nakoľko je zmena vyhlasky povinná predskolska dochádzka od 5r ale na dotáciu zaradenie do prípravky nakoľko od 6r je to zmenené ako pre deti v prípravke tak aj v prvom ročníku je to rovnaké to mi povedala na ministerstve aj UP a pán od štátnych dotácií
V článkoch je toho popísané veľa ale potom sú takéto info ale ak takto to povie človek priamo na min.tak asi niečo maťom bude
@leuskanikuska dieťa zaradené do predskolskej triedy znamená, že od septembra bude plniť PŠD. Mysli sa tým aj dieťa, ktorému zle vychádzajú roky ale pojde predčasne do školy. Ak chcete dať dieťa skôr do školy, mali ste o to požiadať do 31.8. Teraz sa to už nedá. Vaše dieťa aj keby chodilo do predškolské triedy, nemá nárok na prispevok. Blbosť ale je to tak.
@leuskanikuska uz som si aj myslela, ze si pochopila, co ti vsetci pisu, ale vidim, ze nie. @saxana000 ti to krasne vysvetlila na priklade, ale ty si zasa ides svoje. Kazdy ti napisal to iste. Na ministerstve ti povedali to iste, ale ty si to vykladas po svojom.
a neda sa aby bol brany za predskolaka aj ked je v nizsej triede? minuly rok u nas v skolke bolo 5 deti v nizsej triede lebo kapacita a nechceli trhat aj kolektiv posledny rok. a deti v nizsej triede mali status predskolaka a robili rovnake ulohy a vylety ako predskolaci. mali zvlast pracovne zosity.
@dzina007 on nie je predskolak. Nie kvoli tomu, ze je v nizsej triede, ale preto, ze do 31.8. nedosiahol vek 5 rokov.
autorka si stale neda vysvetlit, ze status predskolak nie je podla toho, ze je v triede predskolakov, ale podla veku. Neda si vysvetlit ani to, ze ak ma dieta status predskolaka neznamena automaticky, ze ide do skoly, kedze v pripade skolskej nezrelosti nemusi nakoniec do skoly nastupit a bude predskolak znova. Ale to sa netyka deti, ktore do 31.8 mali 5 rokov, co jej dieta nema.
@leuskanikuska
toto ta stale mata:
“či je záväzné slovíčko umiestnený v prípravke opakujem znova bez ohľadu či nenastúpi v septembri odpoveď bola áno podmienka je zaradený do tejto triedy”
pochop, ze umiestneny v pripravke neznamena, ze musi byt v triede, ktora je pripravka. Znamena to, ze sa pripravuje, ze nastupi v septembri do skoly. Moze chodit do hocijakej triedy (prvej, osmej, poslednej, slniecok, predskolakov, moze sa volat akokolvek), ale musi mat mat status predskolaka. Neznamena to, ze vsetky deti v jedenj triede su predskolaci, su rozdelene podla kapacit. Ak aj do skoly nakoniec nenastupi, tak dotaciu vratit nemusi, lebo bolo zaradene v pripravke. Pani na ministerstve ti to povedala spravne, ale ty stale vravis, ze keby tvoje dieta dali do inej triedy, tak ma narok aj ked nejde do skoly.
@leuskanikuska ale ty stále nechápeš, že riaditeľka školy dávala zoznam detí do školských jedální. Ale len detí, ktoré by mali nastúpiť do prvého ročníka v školskom roku 2022/2023. Aj keby tvoj syn chodil do predškolskej triedy, tak by v tom zozname chýbal, takže na dotácie nárok nemá.
@qetka ano v tomto mate oravdu necitala som komenty ze oficialne este predskolakom byt nema.
Moj je decembrovy a pred dvoma rokmi tiez preto nrmal obedy zadarmo aj ked mal od decembra 5. Ale musel si pockat na oficialnu predskolsku. Ale nejako som sa nad tym ani nepozasatvovala.
A presne starsi pre zmenh bol 2 roky predskolak kvolj odkladu. ☺
@leuskanikuska nám bolo dnes v MS prezentované, že tento rok bola tá dotácia zrušená...
@jannka89 všetky aktuálne info:
https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...

@leuskanikuska ak dobre chápem tvoje dieťa má momentálne 5 rokov a nie je v prípravke a ide od 1.9.2022 do skoly ???