5 ročný syn by chcel ísť do školy
Hladám skúsenosti iných mamičiek z podobnými detičkami.Preto ak máte skúsenosti prosím ozvite sa.Syn má 5r (je Novembroví) Chodí do MŠ od 2,5 roka jedná sa o malú dedinskú MŠ ktorá je spojená z málotriedkou.Syn nám už asi rok píli uši s tým že chce do školy.Pýtala som sa p.učiteľky v MŠ či poobede spáva tvrdila že niekedy áno niekedy nie,doma nespáva približne viac ako rok pretože nechce.Ráno keď ideme do MŠ hovorí že tam nechce ísť,dôvod uviedol že chce byť so mnou a nudí sa tam.Avšak akonáhle sadneme do auta že teda ideme už ,je v pohodke teší sa aj keď tam prídeme tak bezproblémov ide do triedy.Pýtala som sa učiteľky či sa nudí,odpovedala že jej nepripadá žeby sa nudil.Z chodením do MŠ nikdy nebol žiadny problém ,nikdy žiadny plač ani žeby akékoľvek problémy.Syn je povahovo veľmi komunikatívny,priateľský,v kolektíve je veľmi obľúbený a od mala je bezproblémový.Avšak je trošku iný ako ostatné deti,rečovo je natom vynikajúco rozpráva zrozumitelne,súvislo,p.uč v 3rokoch bola celá ,,paf,,z neho že komunikuje inak ako rovesníci+je veľmi slušný,múdry.Zaujíma sa o veci ktoré deti v jeho veku asi nepreberajú,naposledy sa pýtal na smrť..pýtal sa čo sa stane z človekom ktorý zomrie,a prečo ľudia umierajú,v MŠ sa povadil z predškolákom kôli tomu že ten chlapec nevedel aký je deň a syn samozrejme vedel kedže pozná dni v týždni.Pozná dni v týždni,mesiace,ročnečné obdobia,vie počítať len do 10 sčitovať aj odčitovať,pozná x/y básničiek a pesničiek.Doma sa nechce hrať spoločenské hry,vie sa zahrať pexeso aj človeče nehnevaj sa avšak odmieta sa to hrať pretože vraj ,,čo ak prehra,,naposledy si písal písmenka a nepodarilo sa mu to neak pekne,začal revať a znovu skúsiť nechcel,na otázku prečo neskúsi znovu odpovedal že ,,čo ak sa mu to zas nepodarí,,Rozplače kôli úplným blbostiam ako napr.že sa mu nedá obuť topánka,alebo že sa mu dajú zapnúť gombíky na svetry a mnoho ineho.Včera som ho vyzvala že ak chce môžme si skúsiť napísať neake písmenka,povedal že nechce že on sa to chce učiť v škole.Podotýkam že doma nepíše písmenka,nepozná abecedu,vie len počítať a pozná čísla do 10+sčituju a odčituje.Vždy keď sme niečo takéto robili bolo to len na jeho podnet ak chcel inak nie.Skúsili by ste test školskej zrelosti pri takomto dieťati?je v poriadku to že sa rozplače že sa mu nedá obuť topánka?nieje to znak emočnej nezrelosti?Do školy chce ísť,napriek všetkému chce.Obávam sa tej emočnej stránky,sociálne je vyzretý myslím že až príliš.Som na vážkach a neviem sa rozhodnuť ,má 5r a 4mesiace museli by sme požiadať o predčasne zaškolenie a nadruhej stránke zas nechcem aby strávil ďalší rok v MŠ ak sa tam nemá kde posunúť.
@janedoe no poviem ti to takto. Ja som nastupila do skoly normalne a v oktobri som mala sedem. Uz som vedela plynule citat a vela pocitat. Bolo nas takych asi 8 v triede. Mali sme skvelu ucitelku ktora nam dala ulohy navyse a venovala sa normalnej vyucbe. Zvladala to uzasne.ani sme nevedeli ako a deticky nas dobehli. Nik sa nenudil. Velmi vela zalezi od ucitelky. Takze uvidis ak by sa nudil treba ho zamestnat.
@elizabet173 presne tak, vs vzdelanie nezaruci vysoke iq dietata, samozrejme inteligencia sa aj dedi ale nie jednoznacne, su aj dalsie vplyvy a dedi sa aj vzdialene dozadu x predkov. V nasej rodine bolo jedno inteligentne dieta, kde otec robotnik ucnovkar a matka soš s maturitou. dieta povedalo prve slovo ako 4 mesacne! prvu vetu ako 6 mesacne a dalej dobre napredovalo s nadpriemernou inteligenciou. Ale tiez som mala kolegynu, kde v ich rodine obaja rodicia vs narocneho tech. smeru a dieta iq ledva subnorma, strasne zle sa ucilo, rodicia ho nesmiernym usilim drzali na zs, i ked urovnou bolo na spec. skolu, vsetko zabudalo, nechapalo, pamat ako reseto.
a raz som zazila az komicky pripad, ked na byvalom bydlisku, chodila na ihrisko mamicka s velmi nadanym sikovnym chlapcekom, este nemal 2 roky a krasne rozpraval, kriedou pisal na chodnik pismenka, kratke slova, ...lenze rodicia taki ednoduchsi - robotnik a casnicka, plus ehm vulgarnejsie hrubsie vyjadrovanie, matka doma ficala na pive , cigaretach a telenovelach a tak dieta z nedostatku inych vedomostnych podnetov, vedelo naspamat vsetky postavy a deje z juhoamerickych telenovel, s tou krasnou vyslovnostou a zlozitym vyjadrovanim chlapcek citoval vsetko co doma pocul a vedel to aj s kontextom pouzit.
@elizabet173 ved v poriadku... len sa pytam.. ci to nahodou nemoze byt aj vzdelanim ... ale tak asi zrejme nie.. podla vas zienky... 🙂 teda jednej zienky...
@almia myslí, že mám dostatok dlhoročných skúseností na to, aby som to mohla napísať a nie je to len môj názor
@pehavcek preto som si zistovala, co nase ucitelky na zakladke na to 😊 Kedze dobra ucitelka je naozaj zlatom vyvazena. Viem, ze sa da vela, ked sa chce 😊 Len teraz toho maju velmi vela a aj byvale spoluziacky mi vraveli, ze maloledy maju cas, venovat sa niekomu v triede extra a ak, tak prave detom s opacnym problemom 😊 A prinajhorsom mu fakt nieco po konzultacii s ucitelkou vytvorim sama. Snad mi v tej hlave nieco zostalo z vysky. Sa zaradim do kategorie premotivovana mama 🤣 Dakujem este raz za nazor.
Naša skúsenosť - starší syn nadpriemerne intelektovo nadaný, na predškolskej depistaži (v škôlke) odporúčali triedu pre intelektovo nadané. Nedali sme. Mal problém s grafomotorikou, ale že to je ok. V treťom ročníku potvrdené ADD a dysgrafia. V piatom ročníku prestup do triedy pre nadané deti. Vedomosti super, emočne nezvláda neúspech, za všetko hneď plač. A to ma 12 rokov.
Druhý syn šikovný, snaživý, ale má medzery v sluchovom vnímaní aj matematických predstavách. Vraj do septembra dobehne. Napriek tomu, že ho učiteľky chvália ako jedného z najšikovnejších, testy škôlkej zrelosti na CPPAP vyšli, ze neodporúčajú. Radšej odklad. Dieťa musí dozrieť, hlavne emočne.
Určite by som skúsila testovanie na CPPAP a poradiť sa a odborníkmi. Rozhodnutie je nakoniec aj tak na vás.
@almia ja ti dam nas priklad. Obaja s manzelom.mame vyskoke skoly. Ja mam vystudovanu mechatroniku, manzel stojarinu ale neviem co presne. Z matiky som inu znamku ako Acko nikdy nedostala. Doucoavala som vsetkych spoluziakov matiku dynamiku pruznost pevnost integraly derivacie boli pre mna malina a aj teraz pracujem len s datami spracovanim velkym kvanto..dat v sql databazacha ich vyhodnocovanim.
Mam dve deti.
Starsi nastuoil do skoly ako 7 rocny a aj tak patri medzi slabsie deti, bunky na matiku nezdedil a jeho pozornost pri uceni je strasne tazka. Skolu si doslova musi vydrat.
Mladsiemunide vsetko samo. Predcasne somnho nezaskolila lebo som nechcela ale naucil sa citat za 2 masiace ako nic. Vie citat lepsie ako jeho brat pocitat lepsie ako jehi brat logicke myslenie nenormalne.
Tak tu je odpoved asi na to ci je to o tom ze len mudry rodicia maju mudre deti. Nie nemaju len vedia sa im viac venovat. 🤷♀️ ale ani to vsetko nezarucuje.
A az teraz vidim svoju hrubku hroznj skaredu. Mudri rodicia malo byt.
Inak tak ako som vynikala z matematiky tak slovencina pre mna bola ako za trest. 🤷♀️
@dzina007 nerieš, ja sa tiež niekedy zhrozím, keď to po sebe čítam a to som robila na VŠ skúšky zo slovenčiny..-.
Nerob mu to, nech sa este hra. Podla popisu je uplne normalne dieta. Moj najmladsi syn chce ist do skoly od 4 rokov 😄 a pojde v 6,5. Najstarsi syn vedel v 5 citat, pisat, malu nasobilku (sam na to prisiel), v skole je najlepsi z triedy, ale jemna motorika cista katastrofa. Prostredny siel do skoly a nevedel ani citat a pisat len velke tlacene pismena, je tiez sikovny, len lenivsi a tiez patri k najlepsim z triedy. Skusenost z okolia je, ze predcasne zaskolenie skor uskodi. Nejde len o ucenie, ale socialne spravanie. Ked starsi chlapci budu mat 11 a zacne puberta, on bude este maly chlapec a bude riadne vycleneny z kolektivu. Kazdy ma pocit, ze jeho deti su geniovia ( a je to normalne), ale treba byt racionalny a deti zbytocne predcasne nerobit velkymi. To detstvo strasne rychlo utecie. Rozhodni sa dobre
@lenka6309 jedna vec je, co chce on a druha, na co ma. Podla toho, co popisujes mi nepride nejaky extra sikovny na svoj vek. Moja ako 5r uz vedela ako tak pisat, aj daco precitat aj ratat do 100 a vsetko okolo skoly a pracovnych zositov ju bavilo..a tiez mi tvrdila, ze sa v skolke nudi a uz chce ist do skoly... urevana je doteraz za kazdu blbost.. no neviem, mne ani nenapadlo ju dat skor... od 4,5r nespava na obed doma, ale v skolke ano.. hoci ucitelky nie raz opomenuli, ze je velmi sikovna ako predskolacka aj ked este nebola... kam sa ponahlat, ked nam trepu, ze sa tam nudia a vobec to nie je pravda,,..len sa citia byt vyzretejsi ako su podla mna... aj ked je pravda, ze sa obavam, ze sa bude v skole nudit prvy rok na citani a pisani... ale zase, ak sa budu aj oni ucit online, bude to pre nas lahsie...
@lenka6309 ahoj,odporúčam ti určite Cppp,úzko spolupracujú so školskými zariadeniami a poznajú spôsoby v tej ktorej škole.Moj syn išiel o rok skôr,v škôlke ho psychologicka odporučila.Prve dva ročníky super,avšak potom už nestíhal skrz problémy s motorikou,ostatné deti boli rýchlejšie,on už nestíhal písať.Citat napr.cital megarychlostou,vie super rátať,rysovat-kreslit však nie.Je farboslepy.Od tretieho ročníka to išlo dolu vodou oproti spolužiakom až do bodu,keď mi v 7mom ročníku učka povedala,že malo sa ten rok počkať.Jednoducho povedané,IQ išlo iným tempom ako neurologické záležitosti.Hlava už vidí napísanú vetu,no ruka to ešte nedokáže.Urcite sa najprv porad.Nechcem uraziť,no skoro každá mama si myslí,že jej dieťa je popredu.Vo veľa veciach určite áno,ale je aj veľa skrytých veci čo rodič nedokáže vybadat,rôzne asociácie čo vidí iba odbornik
@lenka6309 my máme decembrového a chceme ho dať do školy ale bude sa ucit doma ak chces vedieť chod na tu školskú zrelosť nieje to nič hrozne a budeš vedieť je to celkom zábava boli sme tam dve hodiny ale ešte jedno sedenie nás čaká jasné že nevedia všetko zistiť a to čo píšeš môže byť dôvod tá placlivist a ostatné ale ja mám aj druhaka a doteraz bol v pohode teraz začal byť k rôznym podnetom emotívny. To je individuálne. Ťažko povedať či to môže psychológ zistiť alebo nie ale tak ak si to on žela ja osobne by som s ním šla na tú školskú zrelosť nieje to nič stresujúce môže to byť pre neho zážitok. To že tam pôjdete ešte neznamená že ho musíš dať do školy. Teraz sa deti môžu nudiť aj z celkovo tej covid situácie. Ale už asi je najvyšší čas to riešiť.
@sara005 no nebola som celý čas len na začiatku kým sme si tak spolu pokecali vseci asi na zoznámenie a pochopenie lebo mi chceme učiť malého doma a to je iná situácia ako keby chodil na denné štúdium. Počas tej hlavnej časti čo píšeš hodinu som tam nebola ale malému to nevadilo normálne sú milý pekne komunikujú s deťmi. Aspoň u nás. Len blbé že nám druhý termín asi koly korone teraz už tri krát museli posunúť.
@sara005 take ale treba ratat ze toto nastane aj v skole. rodic ma zakazane vstupovat do budovy skoly. Od prveho dna v skole musi to dieta fungovat same. Mama nemoze prist s nicim pomoct. My sme nemohli ist spociatku ani do arealu. Takze prvaci po prvom tyzdni museli cez cely areal prechadzat sami do svojej budovy dezinfikovat ruky odmerat si teplotu od cudzich uciteliek ktore nepoznaju. Byt od zaciatku s pre nich cudzou ucitelkou lebo ziadne otukavanie nebolo pri rodicoch. Proste od prvej chvile uz z nich boli velky skolaci.
Takze aj toto je mozno dobre vidiet ako to zvladne bez mamy taky test.
@dzina007 tak ja ju nejdem davatdo skoly predcasne, este bude cely buduci rok v skolke. Do skolky nastupila, ked mala necele 3 roky a prisla som pre nu v ten prvy den uz na obed a hned “vycitka”, ze sa nestihla este ani pohrat. Len sme tam boli mesiac predtym aspon kuknut priestor skolky spolu. S adaptaciou nebol ziadny problem, len na testovani je potrebne hned podat aj vykon. Tak to som zvedava ci da. Lebo viem, ze sa vie aj zatnut, keby sa tak v tej chvili rozhodla. Urcite sa o tom este par dni pred testovanim porozpravame, datum kedy to bude uz par tyzdnov registruje.
@sara005 neboj sa veď sa z toho nestrieľa prinajhoršom pôjde o rok ja by som bola rada síce tiež keby nám to dovolia ja mám prvého už druhaka a keďže sa učí doma a sú veľký parťáci veľmi sa na neho dotiahol tak sa mi nechce prehlbovať medzi nimi rozdiel keďže starší je augustový a čo majú sestru tá je úplne iná ako oni dvaja tak by mi to aj pasovalo keby sú bližšie ku sebe...tak uvidíme čo nám odporučia
@elizabet173 nemyslim si, ze to je prejav emocnej nezrelosti. Podla mna to ma v povahe. Poznam to, mame novembroveho skorpiona doma a opis sedi uplne do bodky. Chce to stale dokola opakovat, ze treba skusat, ze veci nejdu vzdy na prvy krat, ze to nevadi a je to v poriadku. Ja by som urcite isla na preskusanie, ani porada s odbornikom urcite neuskodi. Vidim, ako napreduje nas (ma 2,5 roka) a uprimne, mam co robit uz teraz, aby som pokryla jeho zvedavost v ramci cinnosti, ktore ho bavia. Ten plac a frustracia z nepodatenych pokusov je tvrdy oriesok, s tym treba dlhodobo pracovat.
Môj je septembrový tiež sa nudí v škôlke, neplače pre hlúposti, pozná všetky písmenká, vie písať (roztrasene) počíta, sčituje, pozná tvári, zavezuje šnúrku, pozná rucickove hodinky atď on mi nechce ísť skôr do školy a ani by som ho nedala lebo neobsedi potrebuje sa ešte jasit behať. V tomto veku už detičky vedia toho veľa všetko ich zaujíma a ak majú starších súrodencov tak od nich pochytia aj písmenká atď mne sa nezdá ze by bol vynimocny, chod k Dr ona zhodnotí ci áno alebo nie a možno vám poradí aj ako zvládnuť plač pre hlúposti a pomôže vám rozhodnúť sa ohľadom školy.
@shirika S tým plačom by som rada doplnila ,že nieje to pravidlom.Nieje to x krát denne alebo denne.Stáva sa to napr.keď sa hráme pexeso,nedarí sa mu nájsť obrázky,alebo keď ju kreslí a 12ročný brat mu povie že to mohol vyfarbiť aj krajšie a že takto to nieje pekné.Neznesie keď sa mu niekto vysmieva,uráža ho to doslovne .Ale keď mu starší brat povie že niečo nevie,rozplače sa lebo Miško mu povedal že to nevie...hnevá sa nato a uráža ho to.Ďalší príklad keď sme v obchode a chcel by lízatko a ja poviem že nie tak je s tým ok žiadny plač.Vyslovene to záleži od situácie ,nieje to teda pravidlom taktiež nemáva žiadne ,,hysáky,,alebo záchvaty zlosti to ani náhodou.Taktiež dnes ráno,išla som im dať piť do fľašiek čo si nosia zo sebou do MŠ on si pýtal čaj no nemala som uvarený takže naliala som obyčajnú čistu vodu a žiadny problém nebol a to ešte prednedávnom by mi reval kôli tomuto alebo by sa mrachtal.

@almia nie je to tak, že dieťa rodičov VŠ musí byť zákonite veľmi šikovné a naopak, že dieťa rodičov so základným vzdelaním šikovné byť nemôže. Tiež je VŠ a VŠ, je rozdiel študovať strojárinu alebo medicínu a študovať právo v Sládkovičove alebo sociálnu prácu. Tým nechcem nikoho znevažovať, len poukázať na rôznu náročnosť štúdia. Ľudia, ktorí sú vzdelaní, sa väčšinou snažia zabezpečiť aj svojím deťom viac podnetov a väčší rozhľad. Poznám jedného mladého muža, ktorý je dnes docentom na VŠ, ovláda aktívne štyri svetové jazyky a jeho mama je úradníčkou bez VŠ a otec neviem, či má vôbec maturitu, dnes je niekde v penzióne, celý život holdoval alkoholu.