icon

5 ročný syn je veľmi živý až zlý. Ako ho vychovávať?

vilki
18. feb 2011

Ahojte, sú tu rôzne podobné témy, ale neviem do ktorej napísať, pretože ani neviem či je moje dieťa hyperaktívne alebo aké....Samko má necelých 5 rokov a je strašne živý až zlý.Niekedy si s nim naozaj neviem rady, má strašne vela energie, ráno vstane o šietej a hned začne rozpravať a nemá to konca kraja, vyskočí z potele a už sa škriabe na stôl alebo preskakuje z potele na kreslo a odtial na zem a to dokola, dokonca aj ked pozera televízor tak normalne nesedí, aj pri tom skáče a musí sa hýbať.Máva záchvaty hnevu, ked sa mu niečo nedarí tak je nervozny ale o zem sa nehádže, teraz posledne zo škôlky doniesol škaredé slová takže ich aj začal používať (sprostý, hlúpy, dokonca debil) ☹ , vysvetlovala som mu pekne že sa to nemá hovoriť, ale samozrejme nepomaha, ale na druhej strane je strašne šikovný a má velmi dobrú pamať, raz niečo počuje a za mesiac si na to spomenie a presne to zopakuje, je velmi výrečný a niekedy rozpráva ako dospelý a pripadá mu to normálne, v školke sa nechce hrať s deťmi, radšej debatuje s pani učiteľkou lebo ževraj tie deti sú malé a je s nimi nuda, ....krik je u nás na dennom poriadku, pretože niekdedy už vážne nevládzem, stále je nahnevaný a potom na nás vykrikuje a nepomáhajú ani tresty (po zadku, alebo zákaz televízie)...ako vychovávať takéto dieťa? 😒

briketa
20. feb 2011

@vilki mne to pripada, ze je normalne dieta asi s nadpriemernou inteligenciou, zivsieho temperamentu. nedavala by som mu hned nalepku hyperaktivity.
Okolo stvrteho roku vo vyvoji dietata nastava velky skok, dieta zrazu zacne chapat a logicky rozumiet mnohym veciam, chapat suvislosti javov a tak isto prechadza velkym skokom rozvoja fyzickych schopnosti. Treba sa mu prisposobit.
U chlapcov zacina napr. fascinacia na "power play" hra na autoritu, stotoznovanie sa s nadpozemskymi hrdinami, tuzba bojovat, hry na dobrych hrdinov a zlych ktorch treba porazit.
Deti zacinaju lakat zbrane a boje so zbranami -mece, luky a sipy, praky, pusky....atd.
Niektori miluju prezliekanie do kostymov hrdinov (skus mu kupit kostym nadprirodzenej bytosti so zvlastnymi schopnostami - batman, superman, spiderman...)
Maju tuzbu vediet lietat, nadpriemerne skakat (to je presne to co robi aj moj syn, vyliezt na vyvysene miesta, na stromy a skakat dole, splhat sa s lanom....atd), byt neviditelni.
Snazia sa zavadzat "svoje" pravidla, byt vodcami. Moj syn si oblecie masku, na hlavu si sa piratsky klobuk, na chrbte ma luk a este opasok s opravarskymi vecami ;) . Skratka superhrdina, co dokaze uplne vsetko!
V tomto veku je dobre podchytit fyzicke schopnosti a zaviest sportovy trening, nieco co ho bavi (my chodime parkrat do tyzdna na gymnastiku). Nieco co mu da sportove sebavedomie ovladat svoje telo.
Kasli na televiziu, prived mu aktivity, ktore primerane jeho veku odhalia doteraz nepoznane - ukaz ako pracuje soda bikarbona s octom (ta reakcia je takmer kuzelna), zacni ho napr. s detskou encyklopediou zoznamovat s funkciami ludskeho tela, kupte si male crepniky a nasadte semiacka...atd, atd
Ja som kupila sadu na pozorovanie vyvoja motyla od vajicka cez kuklu az po dospeleho jedinca, syn bol uplne fascinovany.
Treba ich stale zamestnavat "dusevne krmit", fyzicky vycerpat. Nemate moznost zimneho plavania?
Zozen si knizku so zaciatocnickymi pokusmi z fyzickych a chemickych zakonov, co si mozes pripravovat aj doma, uvidis, ze ho to bude zaujimat.
Vela stastia!

briketa
20. feb 2011

@vilki Este ma napadlo nadvazujuc na predosly prispevok - je velmi dolezite jasne vyclenit ktore cinnosti maju byt potrestane a ktore iba presmerovane.
-nikdy nehanit dieta za to, ze sa zaspini. toto je vek hry, objavovania, ktory netrva dlho. je nasou povinnostou obliekat dieta tak, aby mohlo saty zdevastovat. je uplna blbost cakat od dietata ostat ciste...
-nesmieme ocakavat od dietata, ze bude konat a rozmyslat ako my, ako dospeli. dieta je dieta, nie maly dospely. ked robi nieco "zle" treba ho motivaciou presmerovat, nie hanit a trestat.
-s dietatom treba byt uprimny, dat mu pocit dolezitosti a jednat s nim ako so seberovnym. ucinky su okamzite. bude ho to motivovat.
-vzdy si treba pekne naspat zalovit v pamati co vsetko sme my dovadzali v tom veku ;)

erika246
20. feb 2011

@vilki ahoj...no ja mam podobný problém ako ty...nie si sama ☹
moj synček Kevin je tiež hyperaktívny..neposedí....ale na druhej strane,je aj milučký prítulný,túľka sa...a tak...
tiež mi chodí do skôlky a mi mame problém zas tam...doma si vie krásne malovat ale v skôlke nechce o malovaní ani počut...hovorí mi že sa mu smejú že to nevie...kevin má 4 roky..a chodí do skôlky spolu aj s predskolákmi 😒 a myslím si že v tom je problém....ja to strasne tažko znásam....ked príde domkou zo skôlky a povie že tam nemá kamaráta alebo niečo také...tak plačem..nechápem sa....ale normálne mi ide srdce urvat....uspokojovala som sa tým že ked som momentálne tehotná že to je tým...ale proste som prisla na to...že mi ho je ľúto...a mam strach aby nebol nejak odsudzovaný.... ☹ a teraz zas dalsí problém mame s tým že bol 2 týždne domka,teraz týžden prazdniny a nakoniec ide byt aj tento týžden doma...lebo ja každú chvílku idem do pôrodnice....čo bude potom v skôlke....normálne sa bojím....vidís nakoniec som ti ani nepomohla ...... ale vyrozpravala som sa ja 😔 ale aspon vies že niesi sama....že sú aj iné maminky,ktoré majú podobné problémy....držkaj sa.... 🙂

vilki
autor
21. feb 2011

@jarus1 dakujem ti, viem ze mas pravdu 🙂

vilki
autor
21. feb 2011

@erika246 dakujem za dlhu odpoved, ale co by si napriklad spravila keby ze mu to takto pekne poviem ze sa na gauci skakat nesmie a on mi zacne vykrikovat ze nechaj ma, si hlupa, vypadni, pusti ma...a podobne a aj tak na ten gauc ide skakat....skusit este raz to iste? kricat? vysvetlovat dokola? 😒

lucire
21. feb 2011

chcela by som aj ja zareagovať, mám podobný problém s mojim synom má 3,5 roka a nevydrží pri aktivitách dlho a je neposední...no snažila som sa vymýšlať rozne aktivity preňho doma ale aj tak dlho nevydrží 😖 ani teraz keď ti píšem, ktovie či to teda dopíšem 😀
myslím si, že s dlhým vysvetľovaním asi nepochodíš... 😒 . Skús mu vysvetliť, ale jasne a dôrazne čo si praješ (pri konkrétnej veci) napríklad keď ťa vyhodí tak z izby..jednoducho mu povedz, že ak chce aby si odišla z jeho izby nech to povie slušne a pekne..že aj ty s ním rozprávaš pekne...a opýtaj sa ho či rozumel čo od neho chceš...ak ti odpovie tak potom je jasné že ťa vnímal a trvaj aby to aj spravil, ak tak neurobí treba nejaký následok preňho(čiže trest-vhodný preňho- žiadna bitka samozrejme)
postupne by sa mal naučiť že aj ty máš potreby a jednoducho nemôžeš byť stále sním.
Nám to pomohlo lebo tento problém som riešila asi od jeho 2,5 roku kedy sa to s ním nedalo vydržaťstále muselo by´t podľa neho a keď som nevládala jednoducho som povedala si stop.... trochu sa to zlepšilo určite aj ty to zvládneš! 😉

sakura77
21. feb 2011

ach jaaaaaaaj,to pisete o mojom?
😀
aj my mame taky pripad doma....tazka povaha od narodenia....tiez neviem co s nim 😒

vlasa
21. feb 2011

ja mam doma to iste,akurat v ruzovej sukni 😀 ale teda poviem vam,niekedy mi do smiechu nieje vobec 😅 baby,a ake znamenia su vasi neposedni drobci???????moja je tvrdohlavy byk 😉

vilki
autor
21. feb 2011

@lucire dakujem 🙂

vilki
autor
21. feb 2011

@sakura77 som rada ze niesom sama ... 😅

vilki
autor
21. feb 2011

@vlasa moj je blizenec

sakura77
21. feb 2011

@vilki takych je...ajajaj.. 😀 ja uz sa snazim brat to ze proste je taky....vychovou to nebude,druhe je uplny opak..proste povaha a ja neviem prist na to ze ako na taku povahu....to je najhorsie na tom... 😒

vlasa
21. feb 2011

@vilki moja je posledny den byka,takze blizenec 🙂 aj mas pocit,ze ma dve tvare?chvilu hysak a potom uuuuuuuuusmev a akoze nic?

tretulka
21. feb 2011

@sakura77 detto, akoby som to pisala ja...tiez mame doma taku "besnotu" 😎 a niekedy neviem co uz na neho vyskusat. co by zabralo...teraz sa este pridruzila ziarlivost na mladsiu sestru /6mes/, takze si to vies predstavit...tvrdy oriesok je to...kto nezazil, nepochopi 😉

layla84
21. feb 2011

http://weissbluthmetoda.wordpress.com/2011/01/2...

nechcem vravieť, že je to príčina všetkého -lebo nie je- , ale v 8 z 10 prípadov je problém chronická únava... čítajte, prosím, aj s kratučkou diskusiou za článkom.

Ak niekomu pomôže - budem rada, ak nie - pre zaujímavosť to iste stojí za to rozkliknúť.

vilki
autor
22. feb 2011

@vlasa aaaaano presne to na neho sedi, niekdey sa vie tvarit ze aky je on dobrucky, hlanve ked je niekto iny zly tak hned ze mami aha aky je zly, tak sa nepatri rozpravat, ako keby nevedel ze aj on to robi, ale vtedy mi to tak pripada ako keby na to aj zabudol ze on tiez tak cirkusuje....niekedy vie byt velmi dobry a hlavne vtedy ked ho chvalim za kazdu drobnost, to sa mu paci.... 😀

vilki
autor
22. feb 2011

@tretulka veru, persne tak kto nezazil nepochopi, mne kazdy vravi ze ved je to len dieta, nemoze byt az taky....a hlavne zo zaciatku moja mamina ze ako to ze nevies ako na neho? ja som vychovala 3 deti a vedela som ako na ne, a ja ze dobre tak si ho zober na pol dna a ona ze v pohode a za 2 hodiny mi volala ze kde som nech pridem prenho lebo snim nezvlada....a to vsade....a hlavne ked sa nudi, ja uz ako tak viem co naneho plati...

tilly
22. feb 2011

@vilki v niektorych bodoch presne ako nas dominik... az na to, ze on sa rad hra s detmi... len zivy a zly je tiez... a take, ze sprosty a tak, ked mu nieco nedovolim, to je bezne... aj za to dostal bitku, aj trest, aj dohovaranie, nic nezabera...
on nie je jedovity, ked sa mu nedari, len ma vrtulu v riti a to non stop

vilki
autor
22. feb 2011

@tilly ta bitka a tresty u nas nepomahaju, uz to nerobim, teraz uz 3ti den skusam na neho pekne a dookola vysvetlujem a ked rozprava skaredo tak si to nevsimam a je vazne kludnejsi, vcera bol cely den u babky a ked som dosla z roboty tak babka ho chvalila ze bol cely den dobry, ale ze musela byt cely den s nim a hrat sa ( hlavne na skolu a na postu a na obchod- aby mohol pocitat peniaze )

tilly
22. feb 2011

@vilki u nas nezabera nic, ani pekne slovo, ani vyhrazky, ani zrealizovanie vyhrazok, nic, beriem to tak, ze z toho musi vyrast...

silvia07
22. feb 2011

@layla84 velmi zaujimave...nieco na tom bude 🙂

vilki
autor
22. feb 2011

@tilly ani u nas to moc neplati, ja tiez dufam ze vyrastie, len je to lepsie ako kricat, vtedy je este horsi... 😀

jaaty
22. feb 2011

písala som, že aj ja mám veľmi temperamenté dieťa, ktoré je neustále v pohybe, ale nie je zlé a to si myslím, že hlavne vďaka tomu, že vie, čo sa patrí a čo nie. Vie to vďaka komunikácii, nie bitke ani vyhrážkam, aj keď nejaký "trest" v prípade neslpnenia dohodnutých vecí podľa mňa musí byť.
Môj názor, že spoliehať sa na to, že dieťa z toho vyrastie- je dovoľte mi povedať "hlúposť". To akoby ste povedali, že keď dieťa nebudete vychovávať a necháte ho "divo rásť" že bude taký istý- hlavne čo sa týka sociálneho správania, kontaktov..... ako dieťa, ktorému sa rodičia, škola..... venujú a učia ho.
Čítala som jednu veľmi dobrú knihu, propagovanú aj tu na MK- nie som si istá názvom, nemám ju pri sebe- myslím že je od Kevina Lemana - Ako zmeniť dieťa za 5 dní- alebo niečo podobné (5 dní tam je určite). Veľmi sa mi páčila, aj to ako psychológ delí "zlé správanie" alebo konflikty na kopec (napr. nechce si obliecť tričko,ktoré ste mu vybrali) a horu (keď Vás dieťa vyhodí z izby, či Vám vulgárne nadáva) a kedy ako postupovať.
Skúste do nej nakuknúť 🙂 .
Ja mám totiž čoraz častejšie pocit, že keď je dieťa zlé a neposlušné, tak sa to hodí na hyperaktivitu alebo genialitu 😉 .
Možno si treba len zložiť okuliare apozrieť sa na veci inými očami.
Každopádne žiadne dieťa sa zlé nenarodí a ja tvrdím, že bude také, aké mu dovolíte alebo ak chcete umožníte byť 😉
Držím palce

stardust
22. feb 2011

A nemozes ho dat do nejakeho sportoveho spolku, napriklad na futbal, aby sa tam vybujacil a zbavil prebytocnej energie?

tilly
22. feb 2011

@stardust s tym sportom je to dobry napad, ale moj maly chodi na hokej a to je ina makacka... lenze on pride domov a ide mi rozbit barak... co lieta, skace, beha...

@vilki ono sa hovori, ze to robia deti, ktore pritahuju pozornost, resp. snazia sa pritiahnut pozornost, lenze my sa malemu tak venujeme, ze kebyze sa mu mam viac venovat, tak uz nic nerobim, len skacem okolo jeho rite

vilki
autor
22. feb 2011

@jaaty to je sice vsetko pekne co pises, ale ty to nepochopis ked take dieta nemas, pises ze aj ty mas take dieta ale to je nieco ine ked ta poslucha a je len temperamentne.... to by si pochopila az by si sa stretla s mojim synacikom... 😀 ja viem ze je to o vychove ale ja sa snazim ho vychovavat co najlepsie a venujem sa mu myslim dost a vobec to nezvalujem na hyperaktivitu....ale dakujem za prispevok

vilki
autor
22. feb 2011

@tilly presne ta chapem, asi mame rovnake deticky :D

jaaty
23. feb 2011

vilki, verím tomu, že svoje dieťa vychovávaš čo najlepšie, nemala som o tom žiadne pochybnosti. Snažila som sa len povedať, že niekedy stačí zmeniť pohľad na svoje dieťa, výchovu a začať inak. Ani Hanka nie je "dokonalá", preto sa snažím veľa čítať o výchove a keď nepomôže jedno, skúsim druhé. Viem čo na ňu platí, čo je pre ňu dôležité a podľa toho postupovať.
Čítala si tú knihu, čo som spomínala? Nakukni do nej. Je skvelá a týka sa výchovy ako takej. Je jedno či má dieťa 2, 5 alebo 15 rokov. Podľa mňa aj to že sme rodičia a že vychovávame deti sa musíme naučiť 😉 😉 😉 😉 .
... a na začiatok uvedomenie si toho, že niekde robím "chybu" alebo, že by som to mala robiť inak je POKROK 😉
pekný deň

lubka3700
23. feb 2011

@jaaty Aj ja som čítala jednu super knihu, akoby bola o mojom synovi, napísal ju Krejčí, a volá sa Nezoufejte, jsou ješte horší deti než ty vaše. (a co z nich vyrostlo po letech). Super kniha pravdivá a nasmiala som sa.

tilly
23. feb 2011

ja teraz skusam zle si nevsimat, dobre chvalit...
akoze on nie je zly, len skratka nerozmysla... hlavne v tom, ako robi vsetko rychlo rychlo, nema cas uvazovat nad nasledkami... a to sa asi neda vychovat... jedine z toho musi vyrast... 99% neposluchania a pod. vyplyva zo zbrklosti a z toho, ze si nepremysli svoje spravanie... a potom urobi alebo tresne nejaku blbost a je zle... len ako ho donutit rozmyslat??? to sa neda, to by som ho musela kazdu jednu minutu stopnut a dat mu cas na uvazovanie...

inak sa mu maximalne venujeme, nepoznam deti, ktorym by sa niekto viac venoval (a aj to nase deti paradne zneuzivaju)...