icon

5 ročný syn je veľmi živý až zlý. Ako ho vychovávať?

vilki
18. feb 2011

Ahojte, sú tu rôzne podobné témy, ale neviem do ktorej napísať, pretože ani neviem či je moje dieťa hyperaktívne alebo aké....Samko má necelých 5 rokov a je strašne živý až zlý.Niekedy si s nim naozaj neviem rady, má strašne vela energie, ráno vstane o šietej a hned začne rozpravať a nemá to konca kraja, vyskočí z potele a už sa škriabe na stôl alebo preskakuje z potele na kreslo a odtial na zem a to dokola, dokonca aj ked pozera televízor tak normalne nesedí, aj pri tom skáče a musí sa hýbať.Máva záchvaty hnevu, ked sa mu niečo nedarí tak je nervozny ale o zem sa nehádže, teraz posledne zo škôlky doniesol škaredé slová takže ich aj začal používať (sprostý, hlúpy, dokonca debil) ☹ , vysvetlovala som mu pekne že sa to nemá hovoriť, ale samozrejme nepomaha, ale na druhej strane je strašne šikovný a má velmi dobrú pamať, raz niečo počuje a za mesiac si na to spomenie a presne to zopakuje, je velmi výrečný a niekedy rozpráva ako dospelý a pripadá mu to normálne, v školke sa nechce hrať s deťmi, radšej debatuje s pani učiteľkou lebo ževraj tie deti sú malé a je s nimi nuda, ....krik je u nás na dennom poriadku, pretože niekdedy už vážne nevládzem, stále je nahnevaný a potom na nás vykrikuje a nepomáhajú ani tresty (po zadku, alebo zákaz televízie)...ako vychovávať takéto dieťa? 😒

Strana
z3
sely5
23. feb 2011

vilki, práve som sa objednala ku psychologičke. Ked som tu ťukla a začala čítať, všetko sedí na môjho syna. Má 5 a pol a tie isté problémy. Občas mi odvráva, alebo neposlúcha a na všetko má zdôvodnenie, musí mať posledné slovo. Je však veľmi múdry,všetko si pamätá. Vie sčítavať, odčítavať, vymenuje za sebou planéty, veľmi pekne kreslí, raz dva sa naučí básničky a pod., ale neobsedí a v škôlke vraj sa zle správa a že je agresívny a drzý. Všetko som už vyskúšala, ale asi mám slabú trpezlivosť ( modlím sa o svätú trpezlivosť🙂) Stále mu vysvetľujem čo je dobré, čo zlé, čo sa nesmie. V telke pozerá len rozprávky, z domu nemá škaredé slová,správame sa slušne.
Občas, akokoľvek sa snažím, nechám sa vytočiť a dám mu tiež na zadok. Viem že sa to nemá, ale keď pekné slovo nestačí...Potom mám pokazený celý deň. Ale u nás je to skoro vždy po príchode zo škôlky. Totiž v tejto našej škôlke sa učiteľky stále len sťažujú a pritom vyťahujú veci spred mesiaca. Neklamem, ale ešte len prichádzam ku škôlke a už mám pocit, akoby som šla na pranier.Keď mi náhodou deň, dva nežalujú, na tretí to zdvojnásobia. Včera učiteľka predomnou tak kričala na malého, že som ostala stáť a nebola som v prvom momente schopná povedať nič ,a to len kvôli tomu, že keď šli z knižnice, ušiel jej niekde stranou. On tvrdí, že si iba chcel zobrať nejaký lístok čo tam bol.
Pred asi 4 mesiacmi nám odporučili, ak sa to tak dá nazvať, návštevu psychlóga. Šli sme. Sama som chcela vedieť, či mám "nenormálne" dieťa. Doktorka zistila, že má nadpriemerné IQ, je živý, ale nie hyperaktívny ani agresívny, vraj v jeho veku normálne živý, ktorý potrebuje zamestnávať, chváliť, usmerňovať. Vypýtala som si posudok aj do škôlky.Učiteľke som naznačila, že to, ako ich odmieta počúvať, môže prameniť aj z toho,že už na neho chytili alergiu,alebo je to jeho forma protestu voči niečomu....ja neviem čomu, to by museli zistiť oni. Už toľkokrát som mala na jazyku, že nezvládajú svoju profesiu, ale radšej nič nevravím, lebo sa to obráti proti nám. Mám taký pocit, že už ho zaškatuľkovali ako zlé, nevychované decko a sa to s ním vlečie. Doma vie pekne poprosiť, poďakovať za jedlo, nemyslím si, že je nevychovaný. On sa mi potom sťažuje, že ako mu teta upratovačka povedala - že mu dá po papuli a pod. Je to ťažké a tak idem zas ku psychologičke, tentokrát len sama, pre radu, ako ďalej, napriek tomu, že mi minule povedala, nech si to až tak nepripúšťam, nech problém v škôlke riešia oni, my nech riešime to, čo sa doma udeje. No, nedá sa, trápi ma to.

vilki
autor
25. feb 2011

@tilly mo nas samko je zas opacny, praveze on rozmysla az niekedy az privelmi, nad vsetkym ale proste vie co moze a co nie a aj tak to robi a uplne naschval a este sa pri tom smeje a ked sa ho opytam ci sa to moze tak povie ze aaaaaaaano moze he he, ale rozumu ma dost, lebo rozprava jak dospely, takze musi aj rozmyslat, no neviem neviem, ale teraz je nejaky kludnejsi....klop klop

vilki
autor
25. feb 2011

@sely5 ahoj, no tak aj ty mas teda radost ako citam, ale nase deticky potom niesu rovnake, pretoze nas Samko je v skolke poslusny, staznost nebola za tie 2 roky ani jedna, a to sa vzdy pytam ze aky bol samko? a vzdy ze dobry, len sa nehral s detickami, ale zly tam nieje, skor sam potichu sedi, on skor doma vystrkuje rozky a hlavne ked je nas viac,...ked pride babka alebo niekto k nam tak sa tak predvadza ze to az prehana, ale ked som s nim sama tak vie byt kludny aj cely den, hrame sa, ucime sa a hlavne ho chvalim, ale ked dostane " rapel" ako on hovori, tak to je koniec aj na 2 hodiny, minule toto robil koli tomu ze on chce tie druhe pancuhy co su akurat v pracke...som mu to 100 krat vysvetlovala ze tie su v pracke ze potom sa ususia ze zatial si da druhe...no to ste mali vidiet co u nas bolo...hodinovy cirkus a ze som debilka sibnuta naco som ich dala prat a nezaberalo nic a potom som odisla do druhej izby a on sa tam vyreval a potom bol kludny a este mi prisiel povedat ze " to som mal rapel ".... 😅

sely5
25. feb 2011

@vilki ahoj, no ten moj tiez nie kazdy den je taky, mava take obdobia. Tiez sa rad predvadza pred navstevou, aj v skolke na gymnastike (dali sme ho tam, aby sa ako tak vybil). Mna mrzi len to, ze ucitelky sa vkuse len stazuju. Psychologicka mi radila, aby som netahala veci zo skolky domov. Ak urobi nieco zle doma, nech vtedy dostane adekvatny trest, aj tie netreba kopit. V skolke nech to riesia oni. Nevravim, ze nemaju mi nic vraviet, tiez sa sama pytam aky bol, ale ked spustia ze buchol spoluziaka, alebo kopol spoluziacku a ze sa to musi riesit....Ved mali mu dat trest, ked videli ze to urobil. On mi potom tvrdi, ze to deti zacali, alebo sa mu vysmievali...no a decka su take, nedaju si velmi vysvetlit. Potom na druhy den sa s tym, koho vraj buchol, obimaju a nevedia sa rozlucit. Ja to beriem tak, ze deti su take, aj sa poskriepia, ked sa niekomu niekto paci, tak mu potiahne vlasy...🙂 Vzdy som mu vstepovala, ze nesmie deti bit, dievcata ma ochranovat a ak jemu ublizia, ma ist zalovat ucitelke, ona uz potresta toho, kto mu ublizil. Lenze pani ucitelka ich uci tomu, ze ma bitku vratit a ze zalovat sa nema. On potom nevie co je spravne. Alebo napr. pocul od kamarata ako povedal, ze zabije toho debila a zacal to tiez pouzivat. Doma ani nie, lebo som mu povedala, ze za kazde skarede slovo dam po ustach, ( niekedy staci, ze to akoze idem urobit, aj ked nedostane, ale uz spozornie, ze hop...), ale v skolke. Potom sa ma pytal, co je to debil. Cize ani nevie co ktore skarede slovo znamena, ale pocul to od najlepsieho kamosa,tak sa po nom opici. Niekto radi nevsimat si to. Tak to by mali aj ucitelky vediet, ako maju na rozne detske vystrelky reagovat.
Ja sa s nim niekedy prestanem rozpravat, ked ma nazlosti. Potom pride za mnou s ospravedlnenim, zacne ma stiskat, ze on ma lubi a ze to tak nemyslel.
Keby tak clovek vedel, kedy co je to spravne, ako reagovat a kde su hranice.... a kedze vychovavat a usmernovat sa musi,musime mat pevne nervy a naozaj tu svetu trpezlivost🙂
Drzim aj tebe palce. Neviem si predstavit, zeby som mala este jedno male dieta doma 🙂

tilly
26. feb 2011

tak dnes nas dominik skoro skocil pod auto, len aby ma provokoval... normalne sa na mna usmieval, videl, ze ide auto, kricala som, ze ide auto a on napriek tomu vykrocil do cesty.. on to spravil naschval.. co s nim???
preco takto puta pozornost? alebo co to vlastne ma byt??? boli sme na prechadzke, v cukrarni, tam dostal, co len chcel, celu prechadzku sme sa len s nim rozpravali, potom isiel trosku popredu a takto ma zacal provokovat...

evcam
26. feb 2011

Ahojte. Viki čítala som si tvoj úvodný príspevok a poviem ti to je cely môj kubko. On je odmalička strašne hyper neposedi ani minútu to už musí fakt byt niečo vážne s ním keď je v klude. V apríli bude mat 5 rokov už dva roky navštevuje škôlku. Odkedy začal chodiť do škôlky tak začal strašne nadávať nám do debilov a sprostych. Nepomáha ani krik ani bitka nič. V škôlke je zevraj dobrý. On si to potom vybije doma. Strašne je zlý na mladsiu segru 14 mesačnú robí jej zle aj keď ho upozornujeme tak mu je to jedno. Niekedy mava zachvaty zurivost až nechápem. Tiež sme z toho zufaly nevieme čo s ním. Inak je šikovný a sem tam vie byt aj dobrý, ale to len výnimočne. Človek len aby okolo neho skakal stále niečo vyžaduje. Nechce sa hrať sám vždy niekoho z nás vyvoláva aby sme sa s ním hrali. Podotýkam nie vždy mám na to čas. Pri hre vydrží chvíľku. Behom piatich minút vystrieda veľa činnosti. Pri telke tiež neobsedi musí stále zo sebou niečo robiť. Viac krát sa nám stalo, že sme pre nho prišli do škôlky a bol nechutny už tam nadaval nám a neposluchal. Ja sa strašne obávam nástupu do školy či on to vôbec zvládne keď pri ničom nevydrzi. Ešte mame s ním problémy aj v jedeni má asi 5 jedál, ktoré zje bez problémov a ostatne nechce on to ani neokostuje a vraví, že to nelubi a už to do nho nedostanem. V škôlke tiež nejedava iba to čo lubi. Ja už fakt neviem ako ďalej to už my s mužom si vravime, že s neho skoncime na psychine. Všetko nám robí naschval.

vilki
autor
27. feb 2011

@evcam niesi v tom sama, samko je tiez presne taky isty, len ty mas aj druhe dieta, co by som ja v ziadnom pripade pri samkovi nezvladla, to ta obdivujem, samko ma tiez problemi s jedenim, maso nechce vobec a to ziadne, ani rezne ani nic podobne, jedine parky a sunku, ale napr. aj dnes je nedela a on jedol suchu ryzu na obed...a papa strasne malo, ved je taky chuducky, v juni bude mat 5 rokov a vazi 15,1 kg a jeho spoluziaci a dokonca aj spoluziacky maju vsetci okolo 18-20 aj viac, a to niesu tucny, ale jemu ked kupim nohavice na 4-5 rokov tak mu padaju....ale dnes je celkom dobry, este som dnes nebola debilka 😀

evcam
28. feb 2011

@vilki Aj si uvažovala nad tým, že pojdes s ním ku psychologovi? Ja už nad tým dlhšie uvažujem no nejak sa neviem k tomu dokopat. Inak kubko mal zas včera narozdiel od tvojho samka deň certiska

vilki
autor
28. feb 2011

@evcam uvazovala a vela krat ale tiez sa k tomu nejak nevieme dostat

stardust
28. feb 2011

@lubka3700 idem sa na tu knihu pozriet a pripadne objednat 🙂

sely5
3. mar 2011

@lubka3700 Ahoj, nevies mi napisat prosim, cele meno toho autora? Chcela som si tu knihu pozicat ale v kniznici ju nevedeli najst. Dakujem. Sely

sely5
3. mar 2011

@lubka3700 Ano, dakujem

roamers
26. sep 2020

Je to ADHD, vsak?

Strana
z3