6-ročná dcérka v poslednom roku v škôlke plače
Zdravim. Kto mi viete nieco poradit prosim. Dcerka v sept.nastupuje do skoly. Teraz zacala plakat od rana cely den v skolke. Viedli sme rozhovory a hladali priciny, ale jedine co vravi je, ze jej chybame. Z toho ju boli brucho.
Aj sa pocikava (neviem ci to suvisi) lebo bolo aj sucho a teraz zas je mokro. Uz neviem co robit a trha mi srdce ked place.
Zacala robit aj take divne veci, odklada si korky do skrinky, doma zo smeti vyberie naprikad ostrihnute snurky, vylustene krizovky, obal z adventneho kalendara nechce vyhodit....tiez neviem co to ma suvis...
@nella130 bolo aj sucho a teraz zas je mokro? To co je za slovné spojenie?
Ja nechcem byť nepríjemná, ale prečo si tu niektoré myslíte, že MK je skvelá voľba na psychologické poradenstvo? Ved dvíhani telefón a volaj psychologicke, alebo rovno psychiatricke.
V 6r pocikavanie je veľký problém. Nečakaj, že to samo prejde. Ono to prejde, ale príčina ktorá to sposobovala v nej ostane a ponesie si to so sebou celý život. To co ju trápi treba naozaj vyriešiť, nie,,pockat" kým to odzneje.
Dospelých tu posielate k psychológom aj pri najmenších problémoch, tak prečo s deťmi nejdete zavcasu?
Ak nevien ja ako matka pomôcť vlastnému dieťaťu, vidím ze vnútorné trpi, posledná vec co by som urobila, je pýtať sa na radu tu na MK.
@simona20201309 my sme uz u psychologicky boli, ziadne napatie neobjavila. Boli sme aj u urologa a nefrologa a tiez nic neobjavili. A teraz je aka rada? Psychiater? Pchat do maleho dietata lieky na psychiku, aj ked psycholog sa vyjadril inak? Slovne spojenie sucho a teraz mokro znamena, ze bolo odbdobie ked sa uz nepocikavala a teraz sa zacala - to je to mokro....
Ojoj, normálka🙂 Týmto si proste treba len prejsť a počkať, kým to neodznie samé. Tiež sme si tým prešli, ani nebol dôvod, v škôlke sa jej páči a zakaždým mi potom cestou domov rozpráva všetky zážitky s úsmevom na tvári. :D Ale ráno chodíme stále s plačom. 🙈
@lujziana44 A je to tak stale pernamentne alebo aj tak ako u nas, ze napr par mesiacov je to ok a potom to zacne zas?
@nella130 moj je tiez velmi citlivý casto vidim ze nieco nie je dobre a nepovie mi, pomaha ked hráme akoze bábkové divadlo, ze mame hracky a vytvorím daku situáciu v skolke a veľakrát vtedy nepovie nic ale ked to v nom ulahne a vecer zaspáva tak sa rozrozpraval, casto to bola uplna maličkosť ale deti to inak beru, alebo učiteľky stale hovoria ako uz pôjdu do školy ako uz vsetko musia vediet, ako sa tam uz nebudu hrať, budu musime ticho sediet a ucit sa, a je z toho v strese…mali sme taky prípad v rodine, drobec bol tak vystresovaný ze hroza, lebo ich takto strašili
@nella130 psychiater nepredpisuje hneď lieky, ale je to lekar. Psychológ je psychológ. Naozaj vám nevedel nijak pomôcť? Ani nemáte chodiť na nejaké terapie? To vás teda dobre odbil. Pocikavanie u 6r dieťaťa je jasný signál, že sa niečo deje. Asi by som skúsila iného. Rozhovor s učiteľkou? Nezmenili sa im učiteľky? Nemajú nejaké nové dieta, ktoré ju môže sikanivat? Nepohadala sa s nejakou najlepšou kamarátkou? Aj to vyberanie smeti z koša mi pri 6r dietati nepríde ok.
zoberte si bábiky a hrajte sa na škôlku, možno sa skôr rozrozpráva a niečo z nej dostaneš, ak má bolesti bruška a pocikáva sa niečo sa určite deje, s učiteľkami si nehovorila? možno ju niekto straší, alebo jej hovorí o smrti, divila by si sa aké dokážu byť deti, v našej škôlke si deti hovorili, že zomrieš, zomrie ti mama, neprídu po teba, nemajú ťa radi a podobné nezmysly
@simona20201309 vsetkych psychiatrov o ktorych mi kde kto hovoril, davali hned lieky. Psychologicka nic neodporucila, lebo na nej nic nevidela. S ucitelkou som sa bavila, ale ona skor caka odomna ze to zistim a poviem jej. Ucitelku maju novu, ale je velmi mila, vraj milsia ako ta druha. A ta kamaratka to som popisala vyssie...neviem....
@lujziana44 normálka? Ze 6r dieta celý deň v škôlke preplace, pocikava sa a zacala vyberať z koša smetie?
Ona neplace len ráno pred skolkou. Túto situáciu by som vôbec nezlahcovala.
@nella130 tak ak jej hneď dávajú lieky, zrejme niečo zistili, bie? Lieky len tak ,,proti placu" nepredpisu
@nella130 jaj pochopila som, že len máš také skusenosti. Rozumiem.
A čo ty a manžel? Tiež sa situácia u vás doma nezmenila? Nemusí to mat súvis len so skolkou
@simona20201309 nie, vsetko je ako bolo
a čo robí s tými smeťami? povedala, prečo ich vyberá?
@nella130 tak skús iný psychologickú ak doteraz v škôlke neplakali a teraz plače celý den
@nella130 určite ste boli pri psychologicke? Píšeš, že na nej nič nevidela. Psychologicky nerobia to, že dieťa vypocuju a zistia ci na nej niečo vidia, alebo nie. Za psychologickou prídeš s tým, že máš nejaký problém a oni sa ten problém snažia vyriešiť. Zisťujú príčinu a snažia sa ju odstrániť. Nefunguje to tak, ze im sa zdá ôk a neriesia.
Nechce sa mi veriť, že vám nedala ani kontrolu ani žiadne odporúčanie.
@simona20201309 viem co robim aj co pisem. Ano boli sme u psycholgicky, urobila rozhovor a potom si ju vzala do herne a boli same. Prisli sme s problemom pocikavania. Vtedy ten plac tolko nebol. Bolo len pocikavanie.
@nella130 píšeš, že potom prestala a teraz znovu. Dobre tomu chápem, že ste tam boli asi skôr ako začali aj tieto ďalšie problémy?
Skratka, naozaj toto je na odborníka. Zmeň psychologickú, ak sa ti táto zdala, že veľmi nepomohla.
Držím prsty.
Je možné, že sa stretáva so situáciou, ktorú nevie sama vyriešiť a preto jej vlastne chýbaš, lebo by si jej to pomohla vyriešiť?
Môže to byť situácia, ktorá sa iným javí ako bežná, ale nejaký detail jej tam prekáža. Ak je to už dlhšie, tak sa to v nej kumuluje a nevie to spracovať.
To modelovanie situácií by mohlo pomôcť, ale treba to opakovať a naozaj to môže byť detail, ktorý v nej zopne tlačidlo...
Majú úplne voľný režim na toalety alebo to majú nejako regulované? Stačí ak nová učiteľka zaviedla napríklad pravidlo, že "teraz sa všetci vycikajú a potom sa už na toalety nepôjde, lebo na konci sa spláchne" a dcéru to mohlo v niektorom okamihu zablokovať.
Niekedy si človek ani nedokáže predstaviť s akými rôznymi prístupmi a postupmi sa deti stretávajú a aké náročné pre ne môže byť vyrovnať sa s tým.
@nella130 filialnu terapiu ste neskúšali?
@nella130 a majú dovolené ísť na wc keď sa pýtajú na potrebu alebo to je štýl že pred 20 minútami mal každý možnosť ísť na wc tak počkaj pol hodinu a môžeš? Ono to môže byť aj tým,niektoré učiteľky majú bohužiaľ aj takýto systém . Aj moja dcéra sa pokakala v škôlke a ja som nechápala ,okej stalo sa raz,potom 2x a si tak hovorím že neexistuje. A prišla som nato,že v škôlke ich berú systémovo a spolu na záchod. A keď jej trebalo tak vtedy ju učiteľka nepustila a ona to nevedela udržať. Ale napokon ona mi to sama od seba povedala. Ja som povedala potom učiteľke nech ju láskavo púšťa keď ma potrebu ona,a nech nenastavuje deťom čas kedy môžu ísť na wc. Ono sa mi to podarilo aj dosiahnuť,problém je ale v Tom,že dcéra sa už vyslovene boji pytat a zadržiava potrebu. Takže niekedy sú to fakt banalne veci na ktoré človek ani nemyslí. A potom z banálnych veci sú ešte väčšie. Inak pracuješ alebo si doma ? Ak si doma,skús ju vybrať na obed nejaký ten čas. Predsa to je menej pre ňu.
@1gabriela13 mam homeoffice. Budem sa musiet dnes porozpravat s riaditelkou (je aj ucitelka) ci by uz nemohla len doobeda ostat. Co som videla, tak deti povedia, ze idu na WC a idu. Je to len jedna trieda spojena malí aj velkí.
@daffodil3007 pozeram akurat co to je, nikdy som to nepocula. Je to lepsie ako klasicky psycholog?
@tanyan rozmyslam rozmyslam....vies co ma napadlo? a nakoniec to bude nasa vina :( skolka je madarska, minuly rok tam mala 2 slovenske kamosky, odisli do skoly. Tento rok tam ma 1 slovensku kamosku aj tak je zlozita povaha zo soc.slabsej rodiny. A madarske deti su sice v pohode ale nevedia slovensky. A tak mozno nema kamaratky. Mohol by byt aj toto problem? Lebo vravi ze do skoly sa tesi - ta uz bude slovenska.

@nella130 podla mna sa nieco deje v skolke..treba zistit co, popýtať sa všetkých možných…aj jej sa treba pýtať ale vo chvíľach ked je uvoľnená, nepriamo k tomu prist