icon

6-ročná dcérka v poslednom roku v škôlke plače

nella130
16. jan 2023

Zdravim. Kto mi viete nieco poradit prosim. Dcerka v sept.nastupuje do skoly. Teraz zacala plakat od rana cely den v skolke. Viedli sme rozhovory a hladali priciny, ale jedine co vravi je, ze jej chybame. Z toho ju boli brucho.
Aj sa pocikava (neviem ci to suvisi) lebo bolo aj sucho a teraz zas je mokro. Uz neviem co robit a trha mi srdce ked place.

Zacala robit aj take divne veci, odklada si korky do skrinky, doma zo smeti vyberie naprikad ostrihnute snurky, vylustene krizovky, obal z adventneho kalendara nechce vyhodit....tiez neviem co to ma suvis...

Strana
z2
nella130
autor
17. jan 2023

@tanyan vacsinou po madarsky, ale aj slovensky

borabalazova
17. jan 2023

@nella130 Jedna zo žien tu dobre radí zahrať sa na škôlku: skúste sa rozprávať cez bábiky alebo maňušky alebo nejaké postavičky, ktoré má obľúbené. Simulujte rozhovor, aj napríklad, že dcérka môže povedať to, čo sa mama nemá dozvedieť nejakej postavičke. Treba zmeniť hlas a úplne presvedčivo hovoriť cez postavičku. My sme napríklad riešili so štvorročnou dcérou niečo ako nastupujúcu šikanu od dvoch dievčatiek v škôlke, ktoré sa s ňou raz hrali, iný deň zase nie, potom hranie podmieňovali novými svietiacimi topánkami, novým oblečením, atď. Hovorila som o tom s kolegyňou a v škôlke jej dcéry sa v predškolskej triede rozdelili šesťročné! dievčatká na grófky a slúžky a prvé druhé vyslovene týrali. Prevalilo sa to až v momente, keď si chcelo jedno z dievčatiek "slúžok" siahnuť na život. Následne som mala stretnutie s riaditeľkou v dcérinej škôlke a tá ma odrovnala štatistikou, že 99% šikany deti pred rodičmi utajujú i napriek vzorovým vzťahom v rodine. Určite by som takéto správanie nepodceňovala a brala by som dcéru a jej problém veľmi vážne.

daffodil3007
17. jan 2023

@nella130 mal by to byt odborník a je to vlastne terapia cez hru, ze dieťa pozoruje ako sa hrá a analyzuje a mal by vám dat tipy ako cez hru navodiť a zistiť to a to. Popísala som to trosku blbo, ale ja som pozerala, lebo moja 3,5r zacaka byt veľmi na mňa naviazaná, dovtedy úplne samostatná. U nás v Za sa tomu pár ľudí/centier venuje, neviem ako u vás, ale zapáčilo sa mi to

1gabriela13
17. jan 2023

@nella130 odkiaľ ste že chodí do maďarskej škôlky ?no ak máš možnosť zober ju na obed .snáď to bude časom okej .🙏

kvetinka75
17. jan 2023

@nella130 a ona vôbec nevie po maďarsky?

jana_eyre_2
17. jan 2023

Ja by som sa predsa len k tomu psychológovi rada vyjadrila.. ak som správne pochopila boli ste u neho raz.. naozaj sa nedá očakávať výsledok z jedného sedenia, veď to dieťa ešte ani nemá ako dôverovať cudziemu človeku, nieto aby psychológ vedel trocha čítať medzi riadkami.. 6r dieťa sa nevie vyjadriť, nevie ešte povedať čo mu vlastne vadí, na to psychológ študuje školu aby sa po čase vedel v dieťati vyznať a aby vedel tlmočiť jeho pocity.. veď koľko krat ani dospelí nevie presne povedať čo mu prekáža, nie to 6r dieťa.. takže na tvojom mieste by som našla psychológa ktorý bude ochotný sa dieťaťu venovať, nemyslím raz za rok, ale aspon raz za mesiac a bude s ním pracovať.. inak nemôže človek očakávať že príde do ambulancie a vyjde s nejakým záverom, to sa proste nedá..

nella130
autor
19. jan 2023
nella130
autor
19. jan 2023

@jana_eyre_2 ideme opat, nefrologicka zhodnotila ze mame ist ale do BA. Teraz uz zbiera zo skolky aj pouzite servitky :(

1gabriela13
20. jan 2023

@nella130 a do ktorej ?

kittykat22
20. jan 2023

@nella130 nemohla mat dcerka boreliozu alebo nieco ine, co zmenilo jej spravanie? To co pises, je velmi zvlastne. Citam, ze to riesis uz dlhsie - nestalo sa nieco v lete? Nebola niekde na tabore bez vas? Nestaral sa niekto v lete o nu bez vasej pritomnosti? Ze by tam bola pricina a vyvrcholilo to az v tej skolke. Ako vie ze bude bez teba a zacala panikarit.
Doma sa sprava normalne?

leeenka26
20. jan 2023

@nella130 okamzite by som to riesila s psychologickou. Ona ta uz nasmeruje, ci bude stacit sedenia u nej na zistenie priciny, alebo iny odbornik. Toto co opisujes mi pride ako dost vazne. Necakaj a ries.

sunshine_18
20. jan 2023

Známa mala rovnaký problém.. Dieťa plakalo, ráno pred školkou vracalo, záchvaty plaču.. Zmenili škôlku a bolo dobre, no vtedy sa jednalo o 3-4ročné dieťa..

nella130
autor
24. jan 2023

@kittykat22 bola u starych rodicov bez nas, inak nikde. A tam to bolo vsetko v poriadku. Doma zhrna veci. Inak je normalna, ale niekedy z nicho nic zacne plakat a ked sa jej opytame, tak ze len to na nu prislo. Mame uz termin u druhej psychologicky.

nella130
autor
24. jan 2023

@kvetinka75 nie nevie

nella130
autor
24. jan 2023

@1gabriela13 v okrese, nie priamo v DS

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
mikadooo
24. jan 2023

@simona20201309 psychiater ale naozaj predpisuje lieky. On nerobí terapie... Psychológ alebo psychoterapeut rieši liečbu bez medikamentov. Títo dvaja kooperujú. Psychiater je ale naozaj na to, aby predpísal liek na konkrétny problém. Predpokladám, že keby za ním matka zašla, pravdepodobne by ju znovu len poslal k psychológovi. @nela130 asi by som skúsila ešte inú psychologičku. Chodili ste dlhšie k psychológovi, či len jednu návštevu? Mne to príde na toho psychológa. Jasné, že môže to byť len nejaká fáza, ale ak by som si nebola istá, ako ty, tak by som radšej išla aj k druhému aj k tretiemu. A keď všetci traja povedia, že naozaj tam nie je nič patologické, tak by som sa s tým zmierila, že ok, je to fáza. To bábkové divadlo je dobré na zistenie toho čo sa deje - deti väčšinou ľúbia opakovať pani učiteľku, určite to stojí za pokusy. Ja som sa najviac dozvedela, keď som začala hrať a s ňou a potom som "musela ísť variť" a potom len počúvala ten "dialóg" čo si dcéra viedla medzi bábikami. A potom možno druhá vec, vysvetliť, že je to ok, byť aj smutná, že aj ty si ráno trochu smutná, že nemôžete byť spolu, ale že sa na ňu vždy potom poobede veľmi tešíš. Že či by nepomohlo vziať si do skrinky nejakú maličkosť z domu, že bude mať kúštik "teba" so sebou (napríklad jej nakresliť usmiateho smajlíka na papierik a ten bude mať vo vrecku...). Alebo niekde som čítala, že mamička dala dieťatku božtek do ručičky a dieťa, len mu bolo smutno, tak má sa na tú rúčku pozrieť, alebo položiť si ju na srdiečko a vtedy maminka bude trošku pri nej... Neviem presne tieto postupy, u nás to nebolo takto vyhrotené, každopádne poskúšala by som čo to. A večer by som pri nej sedela pri uspávaní, len ju držala za ruku a nič nevravela, ona sa možno rozrozpráva sama o veciach, pre teba úplne nepodstatných a možno na druhý-tretí-ikstý večer ti aj povie, prečo jej zrazu príde tak smutno a môže to byť úplná hlúposť typu, že niekto niečo v škôlke povedal, že sa to tvojej dcéry ani len netýkalo, ale si tú situáciu vztiahla na seba a má z toho úzkosť (napríklad, zaručená storka, že niekoho mamička raz v nejakej škôlke po neho neprišla a zamkli ho v triede a išli domov - a tvojej už to v hlave melie, že čo keď...). Vôbec to nemusí súvisieť s tým, že by bol na ňu niekto zlý. 🤷. Držím ti palce. Verím, že to chce len trpezlivosť a že to dokážete vyriešiť.

kittykat22
24. jan 2023

@nella130 skus detskeho psychiatra a ako pisu hore, neurologa. Daj si termin. Cakacka asi bude, ale zatial to vypada, ze ta pomoc sa hodi. Ako pisu vyssie, vazne za tym moze byt nejaky fyzicky problem - epilepsia, mohla prekonat boreliozu alebo nejaky EB spustac? A urcite psychiatricka. Mozno sa vazne nieco stalo a dcera to vytesnila a tak o tom nevie hovorit.
Neskusali ste ist niekam na dovolenku? K moru? Nejaka dlhodobejsia pozitivna zmena.
Ach, to co pises je tazke citat. Dufam, ze bude coskoro lepsie.

nella130
autor
24. jan 2023

@kittykat22 psycholog - ideme ako som pisala k druhej nez predtym. Pri mori sme boli v lete.

nella130
autor
24. jan 2023

@mikadooo ma pohar s nasou fotkou. Ale najskor ho nechcela, ze ked sa na to pozrie je jej smutno. Boli sme u psychologa najskor len kvoli pocikavaniu a len raz. Lebo vraj nevidela dovod na dalsie stretnutie. Teraz ked sa to uz ale vyhrocuje, ju sama nefrologicka objednala k psychologovi.

mikadooo
24. jan 2023

@nella130 chápem. Držím vám palce.

Strana
z2