Ako donútiť lenivého 5 ročného predškoláka kresliť?

babulka82
9. nov 2013

mam 5 ročneho chlapčeka a je dost zvlaštna povaha ,do všetkeho ho musime nutit,Nechce moc kreslit,malovat,modelovat atd. Hned povie neviem to a je dorobene.Pritom ho chvalime a je aj šikovny ale tak nejaky umelec z neho nebude to je jasne.V školke nam ale už kazali cvičit s ručkou a vela kreslit ,strihat,modelovat nech si cviči motoriku lebo je predškolak a v škole už bude na to neskoro.Dajte nejake tipy a rady ako ho motivovat ake zošity mam kupit ,popripade čo robit aby to bral aj ako zabavu 🙂

zrka
9. nov 2013

@babulka82 ten moj ma 8 rokov, hnily je az doteraz 🙂 🙂 . Chce robit - co sa tyka nejakych vytvorov, len to, co sa paci jemu, ostatne ak v skole musi, odflakne. Nejako to neriesim. Lebo viem, ze ak o nieco ma zaujem, tak to dokaze urobit. No a to co musi urobit, to mu vtlkam do hlavy, ze to skratka musi urobit, aj ked ho to nebavi, ze kazdy ma svoje povinnosti, ktore musi urobit aj ked ho to nebavi. Tvoj syn ma ine danosti, nemusi byt z neho umelec. A v skole ho to mozno zacne bavit.

abbie
9. nov 2013

nechcem zlahcovat tvoju situaciu, ale ja neviem kreslit, modelovat doteraz a nechyba mi to .. ked ho to nebavi, tak ho nedonutis, aj keby si sa postavila na hlavu a neznamena to, ze v skolke nebude vediet pisat, tam si i tak uz nekresia a nic nemodeluju ... ale ak na tom trvas, tak ho skus prihlasit na nejaky kruzok mimo skolky, kde sa mu budu vediet individualne venovat, co v skolke nie je mozne 😉

horana
9. nov 2013

Nas starsi bol taky isty, nebavilo ho to a neslo mu to a nebavilo ho to atd. zacarovany kruh. Jeho kresby z 1. triedy ZS boli horsie nez jeho 3roc. sestricky.
Ale az prave v skole - ked sa naucil pisat, mmch to ze "nevedel" vobec kreslit nevadilo, pisal krajsie nez mnohi spoloziaci ktori kreslili krasne, tak az potom sa rozkreslil - trochu. Nadalej to totiz nie je ziadna oblubena cinnost.
Ale zato vela sam cita, krasne si pamata, pise nadalej pekne a na matiku je talent.
Aj nas do toho slovenski "odbonici" v predskolskom veku tlacili, ako na neho mame vplyvat, len som mu traumy narobila, aj ked nenasilne ale podstrkovala mu stale nieco.
Potom som nahodou v zahranicnej literature narazila na zmienku ze je skupina deti ktore sa rozkreslia az po nauceni pisania. Oficialne to tam maju popisane ako skupinu na ktoru v ziadnom pripade netreba v tomto smere vyvijak akykolvek natlak,ze je to uplne OK.
Tak lutujem ze som sa nechala ovlyvnit a uz by som nikdy nie. Aj to ze jeho ako predskolaka do toho neustale nutili systemom vsetci to iste robia rovnakou metodou. Neskor mi povedal ako to tazko znasal a ze je rad ze skolku uz ma za sebou, ze ako je v skole oproti tomu bajecne.

Btw vzdy ma ide slak trafit hlavne uz ako "skusenejsiu maminu" ked pocujem ako niekto pise "lenive" dieta. Dieta nikdy nie je lenive ani "lenive". Tak ako babetko ktore este v roku aj daco nechodi nie je lenive, ani take ktore nechce v patricnom case stvornozkovat a pod tabulkove cinnosti, tak isto ani predskolak ktory nechrli vykresy ako na beziacom pase (ako moja mladsia) nie je nic take. Kazdy ma svoje danosti a silne a slabsie stranky. Keby ho to motivovalo, a mal na to, ver ze by to robil! S dospelackou lenivosotu to nema nic ani omylom a to dieta to vlastne uraza, nakolko za to nemoze, aj ked nevedomo si to o nom myslime, ono to vyciti. Trochu im verme tym nasim detom a skor tlacme na "odbornikov" ci uz ucitelky MS, psyhologov, v poradniach atd. nech okrem jednoduchej rovnice - nechce sa mu kreslit - nevie to - cvicite s nim to -co vidi kazdy aj bez ich "odborneho VS vzdelania" vypotia nieco ako tuto cinnost substituovat inymi metodami. Ale to uz by sme vela chceli. Neskor som sa dozvedela ze v zahranici aj existuju aj cvicenia, jednoduche fyzicke atd. ktore stimuluju rozvoj hemisfer a ich zosuladenie co moze potom nepriamo pomoct aj pri prejave takychto jednotlivosti. Aj ked nam to uz na nic nie je, momentalne je mi sumafuk ze ma sice horsie vykresy (ale kedze z vytvarnej ma jednotku kazdy tak aj on), ale hlane ze je dobry v tych matematickych predmetoch kde sa zas spusta umelcov nechyta, takze asi tak..

cerez
9. nov 2013

@babulka82 Toto mala doma aj moja sestra. Syn jej nechcel kresliť. Jeho obrázky vyzerali rengénové. Poradili jej, aby ho dala na krúžok šikovných rúk /krúžok bol v rámci školského zariadenia poobede/. Za pár mesiacov sa synovec rozbehol, začal mať chuť kresliť, lepiť a sám sa dožadoval omaľovániek. Omaľovánky sú dobré na motoriku, hlavne aby pri vyfarobovaní nezachádzal za čiaru, na maľovanie sú zas už hotové nakreslené farebné omaľovánky, kde sa použije čisto len voda. Možno keď uvidí ako sa mu to mení pod rúčkou, postupne dostane chuť maľovať sám vlastné obrázky. Skús vyberať tématiku, ktorá je jemu bližšia napr. autíčka. Ináč na motoriku sú dobré už aj niektoré knižky pre predškolákov, kde si môže rúčku precvičovať.

matozazzo
9. nov 2013

Chodi do tej istej triedy v skolke ako predtym? Myslim ze to zacinaju ucitelky riesit neskoro :( ak prejde novy SVP,ako predskolak uz bude musiet vediet napisat svoje meno... ale k veci. Doma ho nedonutis,vsetko pojde s odporom. Musis zisrit,co ho bavi a nechat to na inych. Najlepsie deti alebo nej.kruzok. nebude to brat ako povinnost ale zabavu a vtedy to pojde rychlo. U 3r chlapceka zabralo otlacanie ruk-namalovat temperkou,odtlacit u 4r zasa prekreslovanie minci cez tenky papier s uhlikom.. zberal rozne mince zo Zoo a vyletov a urobili sme si zbierku aj papierovu - aspon sa naucil drzat uhlik a pohyby ruky. Postupne sme zacali robit ram -ako obraz na kazdu mincu a postupne uz sam zacal s fixami vykreslovat kraj obrazu,k ceruzke sme sa dostali az po roku.. su rozne ceruzky,farbicky,fixy. S niektorymi sa pise ci kresli lahko s inymi tazko. Alebo najst omalovanku s tym,co ma rad-a skusit napr.s fixami,alebo vymalovat nej.napr.budku pre vtaciky so stetcom. Nieco,co ho nadchne a bude to chciet robit sam. Ty zacnes a opytas sa,nechcel by si mi pomoct?
Priprava predskolaka je dolezita,mam prvacku a vidiet rozdiely,kto mal aku pripravu :( idu rychlym tempom,pise kazdy den a zaciatky sme mali aj my dost tazke :(

horana
9. nov 2013

Ja este dodam ze nas neznasal omalovanky este viac nez volne kreslenia, a doteraz tak je, ked uz tak nieco sam, ako sa vtesnavat do predkresleneho. Bola a je to prenho nuda a nevidi v tom zmysel.
Navyse u nich v skole jedna z uciteliek ulietavala na specialnom type vyfarbovania takych tych obrazkov kde je plno malickych ploch oznacenych bud cislami alebo znakmi a treba vyfarbovat rovnake plosky, s rovnakych cislom ci znakom rovnakou farbou. Tato ucitelka im to stale davala a take fest zlozite typy, s tym ako sa budu tesit ked uvidia ako sa im z obrazku nieco "vylupne". No nas to neznasal a casto ho nechavala sediet "po skole" kym to nedokoncil, alebo mu pisala na nedokoncene vykresy tohto typu "poznamky" cervenou farbou asi akoze pre rodica, nakolko on netusil co to je. Keby tu bol emotikom tuk tuk na celo tak ho pridam ako co si o tychto metodach myslim.

lumarque
9. nov 2013

@babulka82 ja by som odporucila toto..tu len doplna: ) http://www.amazon.com/Animal-Doodles-Usborne-Ac... (klik na look inside a uvidis, co to obsahuje, pripadne si vztlacis a uvidis, ci by to maleho bavilo). Maju to aj na mimibazare alebo tu lacnejsie http://www.bookdepository.co.uk/Animal-Doodles-... a na modelovanie vytlacit taketo podlozky http://www.pinterest.com/lynnrup/printables-pla...
Mojmu malemu sa paci ( sice jeho samostatne kresby su len cmaranice 🙂), ale zase kazdeho bavi nieco ine, takze takaspon si ruku precvici trosku.

babulka82
autor
9. nov 2013

@matozazzo učitelky to praveže riešia a teraz sme začali chodit aj na logopediu kde aj kreslil a logopedička povedala že je to tak na 3 roky a tu ručičku si musi rozcvičit.Ale vraj je šikovny aj mu to dobre pali,problem je v tom že je lenivy a pohodlny. K logopedičke sme išli kvoli tomu že nevie povedat R a to nam tiež odporučali zo školky.Dala nam nejake ulohy a o mesiac tam ideme zas.

fotoarch
9. nov 2013

my sme zaviedli pravidlo, ak vymaluje celu stranu z omalovanky, moze ist na pocitac - youtube - krtko,pat a mat....
kupila som mu jednoduchu premietacku ktora mu premieta obrazky a on ich len obtahuje, alebo prave dostal omalovanku kde ma predkraslenych dinosaurov a nad nimi priesvitny papier, to ho bavi ...dalej matematicke omalovanky atd...
suma sumarov, ked mal 6 maloval ako 3 rocny, jemna motorika v kresba des a hruza, bavilo len ked to troska bola sofistikovane, chyba mu predstavivost....
a dnes je prvak, prve dva mesiace sa mi chcelo plakat, pisal ako disgrafik, vobec to NECITIL, dnes je november a pismo ma uhladne....milo ma prekvapil 😀

kaja73
9. nov 2013

@babulka82 jemnu motoriku mozes trenovat aj inak ako kreslenim-lego stavbenica,merkur stavebnica-proste hociaka vhodna a zaujimava pre chlapca,otvaranie sladkosti-natrhnut obal,rozbalit.........daj mu spagatiky- dlhsie a nech ich taha a mota-viaze po svojej izbe hore dolu-moj to miluje- a malovanie nemusi byt len na papier-ja som malemu pokupovala drevene bezfarebne hracky -tank,traktor,auta,kocky......a kresli na ne fixkami,pastelkami......-take vytvory tam uz ma... 🙂
A malovanie sme zacali nie stetcom ale jazdil autami po farbe a tvoril obrazce,potom maloval prstom a az potom stetcom.
Dnes ma 3,10 roka a krslenie miluje-pred pol rokom ani za boha nechytil farbicky.

matozazzo
9. nov 2013

@babulka82 nechapem,ako moze povedat sikovny a zaroven lenivy :( ked je sikovny,tak ho len treba zaujat! Mozno nechce kreslit omalovanky,skuste nieco zlozitejsie,napr.obrazce na kockovanom papieri ;)

titkovamiriam
9. nov 2013

@babulka82 jej Marek bol taký istý,koly tomu mal aj odklad .Nám pomohli rozne motivačné časopisy s rôznymi úlohami,v knihkupectvách je veľký výber pracovných zošitov zameraných na kreslenie,cvičenie perom či ceruzou a poviem ti bol to beh na dlhé trate a mala som v septembri strach ako to bude.No a praveže nastal opak klasicke pisanie ho velmi baví,už píše perom -sice krasopis to nieje ale čakala som ovela horsie znasanie skoly,sice ked ma nieco vymalovavat tak len aby sa nepovedalo,no spraví to....držím moc palce a ak budeš mat zaujem môžem ti niektore tie prac.zošity odfotit aby si vedela ake vyberat

zuzi0110
9. nov 2013

@babulka82 moja bola tiež taká ale táto kniha ju rozhýbala. Majú všelijaké na každý vek - medzi nami pastelkami https://www.modrykonik.sk/blog/zuzi0110/album/c...

titkovamiriam
9. nov 2013

ten krtkov je super na nacvik pisania,tie hviezdičkove su super motivačne za odmenu su v nich nalepky-tie mal Marek najradsej,dalsie dve sady su pracovne zosity zo skolky-ucitelka nam ich davala na vikendy a prazdniny ja som ich kopirovala a pracovali sme s nimi doma-posledný sob bob je len ukažka edicie kde je niekolko zošitov 🙂

babulka82
autor
9. nov 2013

@matozazzo to ona nepovedala že je lenivy to ja tvrdim lebo ho poznam a ja som to vravela tej logopedičke. 🙂 Aj v školke povedali že v pohode ale musia ho tlačit do toho,proste jeho to nezaujma ani doma.Preto sa pytam aby som ho nejak "donutila" dobrovolne do toho tak aby ho to bavilo.
@titkovamiriam dakujem ti pekne,niečo popozeram v knihkupectve a toto su take pre predškolakov? lebo nechcem ho neajk zatažovat čislami.

babulka82
autor
9. nov 2013

@zuzi0110 diky moc aj tento zošit vyzera dobre ,pojdem niečo popozerat.Dneska aspon plastelinuje. 😉

zuzi0110
9. nov 2013

@babulka82 niet zač 🙂 ja som skoro odpadla keď som videla moju ako si v ňom sama krúžkuje, vlnovkuje a čiarkuje. Ani som s nej radšej nepribližovala 😀 obrázky sú pekne pochopiteľné takže dieťa samé vie čo má robiť. Ešte máme trojuholníkové farbičky od Maped lebo sa vraj lepšie deťom držia v ruke a skús sa popozerať aj v skupine Montessori aktivity. Tam majú ženy veľa skvelých nápadov na podporu motoricky https://www.modrykonik.sk/group/1977/ 🙂

revka777
19. apr 2014

mam syna ma 9 rokov velmi tazko sa mu uci chodili sme k psychologicke cvicili sme vsetky cvicenia co dotal a napriem tomu mu vyslo ze ma nulove kreslenie ... je prakticky na urovni 4rocneho v kresleni a nerad kresli

nema niekto stymto skusenost co mam urobit?

cherries
20. apr 2014

Pre zakladatelku ja ked som bola mala som nekreslila a nemalovala a neplastelinovala vobec a urcite by som nebola rada ak by ma niekto nutil nasilu robit to a v skole som nemala ziadny problem dokonca som na vytvarnej potom excelovala a vyhravala sutaze tak ho len nechaj tak .
revka777 nic s tym nenarobis nie kazdy je umelecky a zrucne nadany ale urcite vynika v niecom inom 😉

vulka
20. apr 2014

@babulka82 Náš je tiě predškolák a nechce kresliť a ani písať do takých tých zaujímavých zošitov. Pritom psychotesty urobil výborne( a tam aj kreslil-písal). Tiež má tvrdú ruku. Učiteľka na zápise nám poredila, že keď nechce písať, kresliť, tak nech skladá malé skladačky. Napríklad Lego a toho sa malý veľmi drží. To vydrží aj 2-3 hodiny v kuse( skladať a rozkladať).

zaneta123
20. apr 2014

@babulka82 nám na rozvoj motoriky pomohla ZUŠ kde po 1x otvárali ročník pre 4 ročné deti. začali chodiť kamaráti museli sme i my🙂 a výsledok, každý štvrtok sa veľmi teší na maľovanie. vynikajúca pani učiteľka dokáže úžasným spôsobom motivovať deti k tvoreniu, skúšajú obrovské množstvo techník od maľovania, lepenia, strihania, pracujú z hlinou, plastelínou a syn, po hodine a pol reve, že chce ešte ostať. okrem motoriky trénuje i sústredenie, ktoré bude veľmi potrebovať v škole. 😉

hameeda
20. apr 2014

@babulka82 : ja mam doma 5 rocneho ktory v skolke ked mali nakreslit domcek tak zafarbil cely papier a povedal ze sa domcek schoval, kreslenie, modelovanie atd. ho vobec nezaujima, ani tie zaujimave knizky ktore tu dievcata spominali ho vobec nezaujali mam ich doma asi 20, ale nejako zvlast to neriesim, pretoze dcera toho nakreslila na tony a navystrihovala sa a v prvom rocniku bol pre nas kazde pismenko boj, a to ani nehovorim o tom ze je piatacka a skrabe ako kocur s labkou, ale kresli pekne aj ju to bavi,,,,takze z mojho pohladu kreslenie vobec nemalo vyznam pri uceni sa pisat........

nelinka2009
7. okt 2021

Ďakujem dievčatá... Ukludnili ste ma...