Ako hodnotíte kvalitu predškolského vzdelávania?
Väzení rodičia škôlkarov, ako ste spokojní s kvalitou a výučbou v škôlkach?
Za posledné roky šla podľa mňa veľmi dole. Jedna učiteľka na 25 deti je jednoducho málo.
Do tried všetkých škôlkarov pribudli obrovské interaktívne tabule na celú stenu a deťom od veku 3 r. v škôlke namiesto vychovnovzdelavacich filmov na týchto tabuliach 2mx2m neváhajú učiteľky pustiť paw patrol (vhodná od 6r.) ale bežne aj Mášu a medveďa a šmolkov, lebo si to vraj deti pýtajú (čiže učiteľ nevníma zodpovednosť za výchovu naších detí) a bežnými rozprávkami ich vraj už nezáujmu (aha).
Pán Drucker ste spokojný s výsledkom vašej prace?
nuz neviem ako ine školky, nasa chodi do mensej štatnej skolky v Trnave a ja som spokojna, maju vela vzdelavacich aktivit, ucia sa basnicky, maju vela tvorby, a predskolakom sa riadne venuju.
a je ich 19 v triede
a inak nemyslim si ze je ten stav vinny jeden minister
@anonym_autor Ja som s nasou MS spokojna 🤷
Moje dieta uz teda do skolky nechodi a mladsie este nechodi. Ale ked starsie dieta chodilo do skolky, nemohla som na ucitelky a celkovo na skolku povedat ani jedno krive slovo. Btw, ani raz sa nestalo, ze by im niekedy pustili rozpravku na obrazovke. Ak uz, tak pustili audio, ale to fakt malokedy. Zato pred spanim kazdy den pani ucitelka citala. A na 25 ziakov sme mali dve ucitelky.
nuz neviem ako ine školky, nasa chodi do mensej štatnej skolky v Trnave a ja som spokojna, maju vela vzdelavacich aktivit, ucia sa basnicky, maju vela tvorby, a predskolakom sa riadne venuju.
a je ich 19 v triede
a inak nemyslim si ze je ten stav vinny jeden minister
@amonet prepáč, ktorého normálneho človeka napadne dať do škôlok obrovské obrazovky? Vieš si predstaviť čo to robí s mozgom malých detí?
@anonym_autor ako velke su oproti klasickemu televizoru doma? za mna je dolezite vychovavat v zdravom vztahu k technologiam
@amonet ty máš doma tv 2x2 m? Je podľa teba ok mať obrazovky v škôlke od 3-5 r.? Púšťanim horespomenutých rozprávok sa učia dedí vzťahu k technológiám (áno učia, ale nie takému ako ty myslíš)? Chodia deti do škôlky aby sa učili vzťahu k technológiám? Chorá doba, choré názory.
@amonet ty máš doma tv 2x2 m? Je podľa teba ok mať obrazovky v škôlke od 3-5 r.? Púšťanim horespomenutých rozprávok sa učia dedí vzťahu k technológiám (áno učia, ale nie takému ako ty myslíš)? Chodia deti do škôlky aby sa učili vzťahu k technológiám? Chorá doba, choré názory.
@anonym_autor a prosim ta odkial je tato info? je to nejaky novy navrh ktory ta nahneval, alebo to niekde v niektorej škôlke tak realne funguje?
vies,,, ako toto mam celkom rada,, deti si pytaju Masu a smolkov, odkial to poznaju no z domu,, preco im teda rodicia radsej necitaju rozpravky a v skolke by si pytali Dobsinskeho,,,, v skolke si hromadne vsetci pytaju najradsej hranolky,,, odkial to maju len z domu,, chod do Mekaca,, kolko je tam deti do 6 rokov a vsetci poznaju hranolky,,, vies ono sa tazko pracuje s detmi,, ,,, videla si karneval skolke.... sama Frozen, Spidernam,,,a neviem co,,, a to ich do tych kostymov obliekli rodicia,,... nikto nie je za Janka a Marienku,,, Zlatovlasku,,, ,,, ale Rapunzel je kazda druha......
@anonym_autor a prosim ta odkial je tato info? je to nejaky novy navrh ktory ta nahneval, alebo to niekde v niektorej škôlke tak realne funguje?
@amonet reálne to funguje a tabule sú neviem odkedy ale všade vo škôlkach z EU fondov povinne. Stačí unavená, vyhorená staršia učiteľka a deti končia na rozprávkach ale už to robili aj mladšie takže bez hanby. TV v miestnosti kde spia a vraj aj tam ide rozprávačka na spanie. Nádhera.
vies,,, ako toto mam celkom rada,, deti si pytaju Masu a smolkov, odkial to poznaju no z domu,, preco im teda rodicia radsej necitaju rozpravky a v skolke by si pytali Dobsinskeho,,,, v skolke si hromadne vsetci pytaju najradsej hranolky,,, odkial to maju len z domu,, chod do Mekaca,, kolko je tam deti do 6 rokov a vsetci poznaju hranolky,,, vies ono sa tazko pracuje s detmi,, ,,, videla si karneval skolke.... sama Frozen, Spidernam,,,a neviem co,,, a to ich do tych kostymov obliekli rodicia,,... nikto nie je za Janka a Marienku,,, Zlatovlasku,,, ,,, ale Rapunzel je kazda druha......
@midka školka a škola ma výchovno - vzdelávací charakter a prepáč, ale za výchovu v nej sú zodpovední študovaní pedagógovia, ktorí by mali vedieť svoju prácu obhájiť a zdôvodniť inak, ako tým že deti si pýtajú. To je HANBA.
@anonym_autor ak si založila túto diskusiu s úmyslom, aby sa tu na desiatich stranách rozhádali rodičia a učiteľky, chápem. Ak si ju založila, lebo si naštvaná, že budete mať škôlku zatvorenú od 19.12. do 8.1. chápem tiež. Prepáč, ale ty si kto, že si dovolíš posudzovať úroveň predškolského vyučovania? Máš nejaké podklady z viacerých materských škôl? Alebo posudzuješ podľa jednej? Myslím, že nemáš o práci učiteliek v MŠ ani poňatia, lebo len v ojedinelých prípadoch je v triede 25 detí. Ak v materskej škole, do ktorej chodia tvoje deti majú pustené rozprávky, tak sa ozvi, ja by som sa ozvala tiež. V materskej škole, ktorú navštevovalo moje dieťa, nemali ani TV, IT vtedy neboli, ja som bola maximálne spokojná. Okrem toho, kedy im tie rozprávky púšťajú? V čase edukačnej aktivity, alebo? Ak sa konkrétne učiteľka obhajovala tým, že si to deti pýtajú, prečo to neriešiš v danej materskej škole s riaditeľkou, zriadovateľom a píšeš na MK? A posledná dosť podstatná otázka, ide o materskú školu zaradenú do siete škôl, alebo len o inšetitúciu, ktorá ti stráži dieťa a hrdí sa názvom škôlka? A pám minister má úúúúplne iné starosti, ako riešiť úroveň výučby v materských školách
@midka to, že dieťa oblecieš do kostýmu spidermana predsa vôbec neznamená, že videlo rozprávku. My napríklad vidíme figúrky spidermanov, batmanov ironmanov a tie sa deťom páčia, tak prečo nie?
@anonym_autor máš aj reálnu skúsenosť s takou školkou alebo jedna pani povedala?
Tie podľa teba obrovské obrazovky sú interaktívne tabule a neslúžia len ako televízor, môžu sa na nich robiť rôzne cvičenia. Doobeda prebieha vzdelávacia činnosť nie pozeranie rozprávok, to možno po spánku keď sa deti hrajú.
@anonym_autor ak si založila túto diskusiu s úmyslom, aby sa tu na desiatich stranách rozhádali rodičia a učiteľky, chápem. Ak si ju založila, lebo si naštvaná, že budete mať škôlku zatvorenú od 19.12. do 8.1. chápem tiež. Prepáč, ale ty si kto, že si dovolíš posudzovať úroveň predškolského vyučovania? Máš nejaké podklady z viacerých materských škôl? Alebo posudzuješ podľa jednej? Myslím, že nemáš o práci učiteliek v MŠ ani poňatia, lebo len v ojedinelých prípadoch je v triede 25 detí. Ak v materskej škole, do ktorej chodia tvoje deti majú pustené rozprávky, tak sa ozvi, ja by som sa ozvala tiež. V materskej škole, ktorú navštevovalo moje dieťa, nemali ani TV, IT vtedy neboli, ja som bola maximálne spokojná. Okrem toho, kedy im tie rozprávky púšťajú? V čase edukačnej aktivity, alebo? Ak sa konkrétne učiteľka obhajovala tým, že si to deti pýtajú, prečo to neriešiš v danej materskej škole s riaditeľkou, zriadovateľom a píšeš na MK? A posledná dosť podstatná otázka, ide o materskú školu zaradenú do siete škôl, alebo len o inšetitúciu, ktorá ti stráži dieťa a hrdí sa názvom škôlka? A pám minister má úúúúplne iné starosti, ako riešiť úroveň výučby v materských školách
@anonym_6cc80c sklamem ťa, nejde len o našu štátnu škôlku ako si mohla vydedukovať a táto téma tu už bola pred polrokom. Z celého Slovenska vtedy písali rodičia, že deti pozerajú v škôlke rozprávky a zistilo sa to väčšinou náhodou. Už som to riešila no nič sa nezmenilo. Interaktívne tabule v škôlkach je pre mňa ozaj veľký nonsense. Nikoho nechcem rozoštvať, ale platím dane tomuto prehnitému štátu a za starostlivosť o deti si tak všetci platíme a máme reálne očakávania.
@midka to, že dieťa oblecieš do kostýmu spidermana predsa vôbec neznamená, že videlo rozprávku. My napríklad vidíme figúrky spidermanov, batmanov ironmanov a tie sa deťom páčia, tak prečo nie?
@anonym_autor ináč, ak nie si spokojná, môžeš dieťa dať do inej materskej školy, ja by som to určite riešila, ale s riaditeľkou danej MŠ, k čomu ti pomôže táto diskusia, ked iné mamičky takúto skúsenosť nemajú? Tiež môžeš svoje deti vzdelávať doma, ale pred digitálnymi technológiami ich neuchrániš. Vieš vôbec, na čo sú využívané IT tabule v materských školách? Videla si niekedy v živote, čo na nich deti robia? Aké zaujímavé úlohy riešia? Vieš, v niektorých materských školách bývajú otvorené hodiny, alebo na rodičovskom sú rodičia detí oboznámení s tým, ako deti na nich pracujú. Na EduPage si nájdu fotografie a videá, aby videli aktvity detí na IT tabuli. Mimochodom aj to je technológia, ktorá rodičom a učiteľom uľahčuje život.
@anonym_6cc80c sklamem ťa, nejde len o našu štátnu škôlku ako si mohla vydedukovať a táto téma tu už bola pred polrokom. Z celého Slovenska vtedy písali rodičia, že deti pozerajú v škôlke rozprávky a zistilo sa to väčšinou náhodou. Už som to riešila no nič sa nezmenilo. Interaktívne tabule v škôlkach je pre mňa ozaj veľký nonsense. Nikoho nechcem rozoštvať, ale platím dane tomuto prehnitému štátu a za starostlivosť o deti si tak všetci platíme a máme reálne očakávania.
@anonym_autor nie so,m tu denne, tú diskusiu som nezachytila, prečo sa rodičia neobrátili v prvom rade na riaditeľky škôl, na inšpekciu? Keď predošlá diskusia nepomohla, čo očakávaš od tejto? Môžeš mi prosím poslať link a tú diskusiu?
tak tie tabule sa maju využivat na niečo ine nie na rozpravky
aj mna toto hnevalo, ano aj u nas sa pozerali rozpravky
tiež ma štvalo že pracovne listy sa robia hned po prichode, uč od nich odbehava a potom to aj tak vyzeralo
vela zaleží od učiteliek, namiesto naučenia sa kreslenia tvaru dáme pečiatku a podobne zlahčovacie veci
to nie je vina druckera alebo ineho ministra , to je chyba v danej škôlke,
ja ked som sa ohradila proti pozeraniu boli sme tam 4 , čast to schvalovala a čast bola ticho takže to ostalo ...
tie metodicke pokyny maju svoje muchy ale časti si vie určit sama učitelka alebo je na nej ako ho začleni, čo spolu vytvoria
@anonym_autor už som si tú tému našla, ale len som ju prebehla očami, nechce sa mi ju čítať. Ja som bola so škôlkou amximálne spokojná, keby som nebola, tak to riešim priamo v škôlke. To isté opakovane radím aj tebe, táto diskusia nevyrieši nič.
@anonym_autor už som si tú tému našla, ale len som ju prebehla očami, nechce sa mi ju čítať. Ja som bola so škôlkou amximálne spokojná, keby som nebola, tak to riešim priamo v škôlke. To isté opakovane radím aj tebe, táto diskusia nevyrieši nič.
@anonym_6cc80c nevyrieši nič ale urobí si prehlad a môže argumentovat na odpoved ale to tak všade je alebo to sa tak robi alebo to je normalne
@anonym_autor v miestnej škôlke žiadna obrazovka o akej píšeš nie je, dokonca ani TV nemajú... Majú veľkú knižnicu, pred odpočinkom im učiteľka číta z knižiek.
Je to zapadnutá dedina, možno v mestách, kde je viac peňazí je to inak.
@anonym_autor tak zostaň doma a vychovávaj si decko podľa svojich predstáv. Veď predsa existuje taká možnosť. Vyžadovať od iných vie každý, ale čo Ty poskytneš svojmu decku, aby sa rozvíjalo?
Nie, ja neviem o tom, ze by v skolke pozerali deti rozpravky. Ani moje, ani mojich kamosiek. Moje dieta pozeralo v skolke rozpravku raz, na starom predpotopnom televizore, lebo bola chripkova sezona, upratovacky chore na PN a pani ucitelka musela upratat a pozmyvat triedu. Inak kazdy den, ked sme prisli po deti do skolky, tak na nastenke vyseli vykresy s vytvarnymi pracami a pracovne listy, co cez den robili. Na vianocne a den matiek vzdy ucitelky nacvicili s detmi program, mali v skolke divadielka, policajnych psovodov a pod. A to je klasicka statna MS.
Takze nezovseobecnuj na zaklade svojej skusenosti.
Ja som veľmi spokojná, štátna škôlka v menšom meste na sídlisku, deti majú rozsiahle priestory, veľa farieb, nové, čisté hračky, veľa hudobných nástrojov, celá škôlka má veľmi dobrú auru. Pani učiteľky veľmi milé, komunikácia s nimi je fajn, deti sú vedené v duchu rešpektujúcej výchovy, majú tematické týždne, veľa sa učia pesniciek, basniciek veľa tvoria, každý deň cvičia, chodia na velikansky dvor s ihriskom. Majú veľa spoločenských akcií, tvorivé dielne. Určite nepúšťajú deťom rozprávky.
Ja som maximálne spokojná.
sa smejem.
syn doteraz spomína ako im p. uč. v mš púšťala na telke reláciu "Ryby, rybky, rybičky".
je to relácia pre dospelých chlapov a už názov ti napovie o čom je.
chodil do štátnej mš , úplne na konci 90tych rokov.
Takže obviňovať ministra Druckera za súčasný stav školstva je úplne mimo. Si myslím že to nie o ministrovi, ale o p. učiteľke.
@anonym_6cc80c nevyrieši nič ale urobí si prehlad a môže argumentovat na odpoved ale to tak všade je alebo to sa tak robi alebo to je normalne
@sara07 každý normálny človek hádam vie, že pozerať v škôlke rozprávky nie je prípustné, ak to nie je za nejakým účelom a to Máša a medveď asi nebude. A obhajovať sa tým, že to deti pýtajú. môže upratovačka, nie učiteľka. Napriek tomu, keby sa jednalo o moje dieťa, tak nečakám pol roka na to, čo mi kto napíše v diskusii, ale riešim to okamžite s riaditeľkou.
To je strašne, musieť si povinne sadnúť pred televízor a byť chvíľu ticho a spoločne pozerať rovnakú rozprávku o ktorej sa môžu potom medzi sebou rozprávať, úplná tragédia. Najmä keď niektoré deti teraz fungujú na úplnom minime obrazoviek kde sa pozeranie rozprávky rovná výletu do Disneyland. Nejaká kolektívna skúsenosť ako keď sa na základnej škole ide do kina na film pred koncom roka alebo sviatkami. Jedna epizóda Labkovej patroly nezmaže deťom mozgy, za nás sme mali Digimonov, Pokémonov, Winxky a žijeme…
@anonym_autor To nie je takto v každej škôlke, je rozdiel aj medzi škôlkami na dedine a meste a je aj rozdiel, kde je aké vedenia a učiteľky, preto niekto aj mení škôlku.
@anonym_autor To nie je takto v každej škôlke, je rozdiel aj medzi škôlkami na dedine a meste a je aj rozdiel, kde je aké vedenia a učiteľky, preto niekto aj mení škôlku.
@petronelag a keď už sme menili tak môžme zas zmeniť či ako si to predstavuješ? Dieťa bude trpieť kvôli chorému systému?

@anonym_autor Celé vzdelávanie je tak na dve veci.