Ako hodnotíte kvalitu škôlkárskeho a predškolského vzdelávania?
Väzení rodičia škôlkarov, ako ste spokojní s kvalitou a výučbou v škôlkach?
Za posledné roky šla podľa mňa veľmi dole. Jedna učiteľka na 25 deti je jednoducho málo.
Do tried všetkých škôlkarov pribudli obrovské interaktívne tabule na celú stenu a deťom od veku 3 r. v škôlke namiesto vychovnovzdelavacich filmov na týchto tabuliach 2mx2m neváhajú učiteľky pustiť paw patrol (vhodná od 6r.) ale bežne aj Mášu a medveďa a šmolkov, lebo si to vraj deti pýtajú (čiže učiteľ nevníma zodpovednosť za výchovu naších detí) a bežnými rozprávkami ich vraj už nezáujmu (aha).
Pán Drucker ste spokojný s výsledkom vašej prace?
Ty si aka nabrusena
@sara07 každý normálny človek hádam vie, že pozerať v škôlke rozprávky nie je prípustné, ak to nie je za nejakým účelom a to Máša a medveď asi nebude. A obhajovať sa tým, že to deti pýtajú. môže upratovačka, nie učiteľka. Napriek tomu, keby sa jednalo o moje dieťa, tak nečakám pol roka na to, čo mi kto napíše v diskusii, ale riešim to okamžite s riaditeľkou.
@anonym_6cc80c odkaže ta že to máš najskôr riešit v triede , 4 sme boli proti, zvyšok to bral ako v pohode lebo chudatka učitelky aj oni si potrebuju vydychnut , časť bola ticho
škôlku sme nemali možnost pre miesta zmenit , tak to tak ostalo
to iste navrhala som zvyšit cenu za obed aby deti nejedli pangasa ale hocijaku inu drahšiu rybu, nie ... neprešlo to
@anonym_autor Neviem, o škôlke v ktorej lokalite píšeš, ale škôlka, do ktorej chodil môj syn, deťom rozprávky nepúšťala. Každý deň mali aj vzdelávacie aktivity, nielen hry a pobyt na čerstvom vzduchu. Robili pracovné listy, učili sa básničky, pesničky a tančeky. Chodili k nim rôzni "umelci" (kúzelník, speváci, bábkoherci a muzikanti), takže sa zároveň učili,ako sa správať na kultúrnych podujatiach. Na jar stavali máj (a porozprávali si o zvykoch s tým spojených), na konci školského roka mávali karneval a maskovaný sprievod mestom plus pred Vianocami zdobili stromček a mali posedenie s oblátkami a detským punčom. A to prosím pekne píšem o škôlke v malom okresnom meste a ešte kovidových časoch. Možno si iba Ty vybrala zlú škôlku a teraz generalizuješ a "kopeš" do všetkých a znevažuješ prácu tých, ktorým na ich práci záleží a robia ju najlepšie, ako vedia. Nadávaš na systém, ja nemám pocit, že je zle nastavený, lebo to by tá naša štátna škôlka musela byť nesystémová, a to rozhodne nie je.
Pises asi na zlej stranke. Pan Drucker tu podla mna nema zalozeny ucet, kedze si mu polozila otazku. Asi ti na nu neodpovie.
Moj nazor, ze tie tabule maju vyuzivat ucitelky na vzdelavanie a nie na pustanie rozpravok. Nie je to chyba ministra, ale skolky.
Este je moznost domaceho vzdelavania, kde dieta nebude trpiet kvoli choremu systemu.
@anonym_6cc80c odkaže ta že to máš najskôr riešit v triede , 4 sme boli proti, zvyšok to bral ako v pohode lebo chudatka učitelky aj oni si potrebuju vydychnut , časť bola ticho
škôlku sme nemali možnost pre miesta zmenit , tak to tak ostalo
to iste navrhala som zvyšit cenu za obed aby deti nejedli pangasa ale hocijaku inu drahšiu rybu, nie ... neprešlo to
@sara07 z takej materskej školy by som dieťa zobrala
Pises asi na zlej stranke. Pan Drucker tu podla mna nema zalozeny ucet, kedze si mu polozila otazku. Asi ti na nu neodpovie.
Moj nazor, ze tie tabule maju vyuzivat ucitelky na vzdelavanie a nie na pustanie rozpravok. Nie je to chyba ministra, ale skolky.
Este je moznost domaceho vzdelavania, kde dieta nebude trpiet kvoli choremu systemu.
@cimage platím dane štátu a pracujem. Máme právo na riadne fungujúce štátne inštitúcie platené z našich daní!!! Robím pre tento štát viac než dosť.
@anonym_6cc80c sklamem ťa, nejde len o našu štátnu škôlku ako si mohla vydedukovať a táto téma tu už bola pred polrokom. Z celého Slovenska vtedy písali rodičia, že deti pozerajú v škôlke rozprávky a zistilo sa to väčšinou náhodou. Už som to riešila no nič sa nezmenilo. Interaktívne tabule v škôlkach je pre mňa ozaj veľký nonsense. Nikoho nechcem rozoštvať, ale platím dane tomuto prehnitému štátu a za starostlivosť o deti si tak všetci platíme a máme reálne očakávania.
@anonym_autor ved ho nechaj doma, a vzdelávaj ho ty sama, a nezabudni vyhodiť TV z domu, aby ho náhodou niekto nezapol.
@anonym_autor a teraz cakame ministra nech pride odpovedat otazku na kona 😂
Traposiny, poloz otazku priamo jemu ked ti daco vadi.
Ak na to nemas gule tak poloz otazku vasim ucitelkam
@amonet reálne to funguje a tabule sú neviem odkedy ale všade vo škôlkach z EU fondov povinne. Stačí unavená, vyhorená staršia učiteľka a deti končia na rozprávkach ale už to robili aj mladšie takže bez hanby. TV v miestnosti kde spia a vraj aj tam ide rozprávačka na spanie. Nádhera.
@anonym_autor odkiaľ mate tieto informácie? Od interného zamestnanca? Lebo to su dost vážne obvinenia
@anonym_autor . toez mam podobnú skúsenosť. Ráno som priviedla dieta do škôlky, rozpravky na pozeranie puatene. Poobede pre dieťa, rozpravky zase pustene. Nejakych par dievcatiek si kreslilo s pani učiteľkou, ostatní pri TV. Škôlku sme zmenili a teda ten rozdiel je neskutočný. Obe škôlky sú štátne. Tu ráno prídeme, niektoré deti maľujú, niektoré skladajú, niektoré sa hrajú s hračkami. Poobede to isté. Toľko básnickiek a pesničiek, čo sa s pani ucitelkami už naučili za 4 mesiace, neskutočne. Sú to pani učiteľky s dlhoročnou praxou ( staršie rocniky ako v prvej škôlke) a veľkou láskou k deťom. Ktoré si prácu nezlahcuju ale deťom sa naozaj venujú. Nemyslím si teda, ze je to systémový problem, je to o vedeni škôlky a konkrétnych ucitelkach.
@anonym_autor u nás v škôlke, rozprávky pozerajú minimálne.Neviem či tam vôbec majú aj televízor. Dcéra je predškolacka a teda vzdelávací program majú dobrý. Chodí k nim logopedicka, majú rôzne aktivity, učia sa angličtinu...
Niekedy sa mi zdá,že majú toho až priveľa..
@anonym_autor odkiaľ mate tieto informácie? Od interného zamestnanca? Lebo to su dost vážne obvinenia
@lapersefona nevycucala som si ich z prsta, nie.
@anonym_autor v prvom rade by som rada poukázala na pomaturitné 2 ročné odbory, na ktoré sa prihlásila úplne ringle (pri všetkej úcte). Nedbajú na základné veci, prinajlepšom chodia deti totálne popletené, čo sa týka písania, zle osvojené grafémy a číslice. To už by som radšej prijala, keby nevedeli písať tlačený tvar písma vôbec. Mám pocit, že v poslednom čase sa tlačí do školstva úplne každý, o asistentkách nehovoriac
Učím v škôlke už niekoľko rokov, interaktívnu tabuľu nemám, rozprávky deťom nepúšťam. Poďme si pokecať o rodičoch a výchove. Prečo sa 4-ročné dieťa nevie samo obuť, obliecť, či napiť z pohára? prečo 5-ročné dieťa nevie držať ceruzku? prečo deti celé dni opakujú tung tung tung sahur, či six seven? že nie všetky deti? že tvoje nie? rovnako tak nie všetky škôlky. Nie všetky učiteľky. Ani ja nie. Ak nie si spokojná so škôlkou svojich detí, rieš to u zriaďovateľa, nie na MK alebo ju zmeň.
@anonym_autor keby si sa pozrela, kolko maju v skolke vzdelavacej cinnosti za cely den, tak by si mozno nemala take nerealne ocakavania ako mas. Ruku na srdce, kolko matiek sa venuje dietatu aspon hodinu denne? Ze by riesili nejake pracovne listy alebo nieco tvorili. Minimum. Ale od skolky cakaju, ze to vsetko bude suplovat. Moje deti vo veku predskolakov poznali pismena, cislice, dve vedeli citat a Masu a medveda sme bezne pozerali aj doma.
@anonym_autor Prave naopak. Myslim si,ze maju vela aktivit a vzdelavania. Hadam si len nemyslis,ze im cely den pustaju iba rozpravky. V porovnani s nasou generaciou sa im ozaj ucitelky venuju a maju kazdy den aktivity. Mne sa skor nepaci system na skolach. Velmi malo sa ucia a len okrajovo,nie do hlbky a suvislosti.
@anonym_autor moje deti maju interaktivne tabule v triedach, ale ani raz nepozerali rozpravky. Nie som uplne na 100% spokojna so vsetkym v skolke, ale musim povedat, ze pani ucitelky s nimi robia super veci. Naozaj ocenujem co vsetko s nimi robia. Dnes doniesol moj syn zo skolky svietnik- kus drievka, ktory si deti sami osmirglovali, nafarbili, prilepili sisku, ozdobku a cajovu sviecku. Kreslia stale, roznymi technikami. Lepia, strihaju. Tvoria z plasteliny ci modelovacej hmoty. Ucia sa basnicky, pesnicky a robia si divadielka. Citaju rozpravky a rozpravaju sa o nich. Pecu kolaciky, robia salaty a dalsie xy veci.
@anonym_autor spokojna nie som, preto mame obe deti v sukromnej skolke, kde sa im venuju podla mna este lepsie ako my doma…vela zalezi od uciteliek, ale ani najlepsia ucitelka proste nic nespravi ak nema priestor a financie.
@anonym_autor spokojna nie som, preto mame obe deti v sukromnej skolke, kde sa im venuju podla mna este lepsie ako my doma…vela zalezi od uciteliek, ale ani najlepsia ucitelka proste nic nespravi ak nema priestor a financie.
@milanemila v tomto nesúhlasím. Práve najlepśia učiteľka sa vynájde aj za zlých podmienok. Deti nepotrebujú interaktívne obrazovky ktoré im poškodzujú vyvíjajúci sa mozog a učia ich na rýchle stimuly. Deti potrebujú čítať, tlieskať, tancovať, učiť sa básničky, režimu, sicializácie, kontaktu s rovesníkmi.
@anonym_autor Prave naopak. Myslim si,ze maju vela aktivit a vzdelavania. Hadam si len nemyslis,ze im cely den pustaju iba rozpravky. V porovnani s nasou generaciou sa im ozaj ucitelky venuju a maju kazdy den aktivity. Mne sa skor nepaci system na skolach. Velmi malo sa ucia a len okrajovo,nie do hlbky a suvislosti.
@marca12 prepáč, tv a rozprávky nemajú v škôlkach vôbec čo robiť a to ani občas. Keď už k tomu skĺznu, tak keby aspoň niečo výchovné alebo Spievankovo, divadielka sa dajú pustiť a nie 🙏 Mášu, Šmolkov, Labkovú patrolu, počkaj zajac, Tom a ..
No neviem, starsieho mam uz v skole a mladsi je teraz v skolke. Ano tabulu tam maju. Nikdy vsak na nej ziadne rozpravky nepozeraju ani nepozerali. Ani starsi nie (uz je siestak)… mladsi ma vela aktivity, vela vyrabaju, ucia sa -vzdy maju nejaky tematicky tyzden (doprava, bez.cestnej premavky, vesmir, recyklacia, jar, velka noc, vianoce…), pripadne robia pracovne listy, kreslia, strihaju, maju divadielka… vsetko statna skolka v satelite Ba… cize toto treba riesit priamo so skolkou a nie tvrdit, ze je to standard a deje sa to vsade. Nie nedeje, nasi maju na tych tabuliach popripinane veci, ktorym sa momentalne venuju… projektor ani nic ine v triede nie je.. darmo prskas, vzdy je to o ludoch a vedeni skolky
@anonym_autor keby si sa pozrela, kolko maju v skolke vzdelavacej cinnosti za cely den, tak by si mozno nemala take nerealne ocakavania ako mas. Ruku na srdce, kolko matiek sa venuje dietatu aspon hodinu denne? Ze by riesili nejake pracovne listy alebo nieco tvorili. Minimum. Ale od skolky cakaju, ze to vsetko bude suplovat. Moje deti vo veku predskolakov poznali pismena, cislice, dve vedeli citat a Masu a medveda sme bezne pozerali aj doma.
@senta_sofia hm… neviem ja sa síce svojim deťom doma venujem až až, ale práve náplňou škôlky je deti učiť hravou formou. Nerozumiem prečo píšeš, že deti si majú učiť rodičia doma? Veď nie všetci rodičia to vedia. Školka nič nesupluje, jej jedinou hlavnou úlohou je dieťa pripraviť na školu v každom smere. Rozprávku nech pustia doma len tí rodičia vo voľnom čase, ktorí uznajú za vhodné a vyberú ktorú. Škôlka a škola má viesť správnym smerom a nie bez rozmyslu všetko pustiť k deťom.,
@anonym_autor v prvom rade by som rada poukázala na pomaturitné 2 ročné odbory, na ktoré sa prihlásila úplne ringle (pri všetkej úcte). Nedbajú na základné veci, prinajlepšom chodia deti totálne popletené, čo sa týka písania, zle osvojené grafémy a číslice. To už by som radšej prijala, keby nevedeli písať tlačený tvar písma vôbec. Mám pocit, že v poslednom čase sa tlačí do školstva úplne každý, o asistentkách nehovoriac
@prosimopomoc och to len horšie s horšie sa odhaľuje. Sme v totálnej …
Učím v škôlke už niekoľko rokov, interaktívnu tabuľu nemám, rozprávky deťom nepúšťam. Poďme si pokecať o rodičoch a výchove. Prečo sa 4-ročné dieťa nevie samo obuť, obliecť, či napiť z pohára? prečo 5-ročné dieťa nevie držať ceruzku? prečo deti celé dni opakujú tung tung tung sahur, či six seven? že nie všetky deti? že tvoje nie? rovnako tak nie všetky škôlky. Nie všetky učiteľky. Ani ja nie. Ak nie si spokojná so škôlkou svojich detí, rieš to u zriaďovateľa, nie na MK alebo ju zmeň.
@anonym_af31b0 klobúk dole pred každou pani učiteľkou ktorá si poctivo robí svoju prácu. Koľko vás je na 25 detí?
@senta_sofia hm… neviem ja sa síce svojim deťom doma venujem až až, ale práve náplňou škôlky je deti učiť hravou formou. Nerozumiem prečo píšeš, že deti si majú učiť rodičia doma? Veď nie všetci rodičia to vedia. Školka nič nesupluje, jej jedinou hlavnou úlohou je dieťa pripraviť na školu v každom smere. Rozprávku nech pustia doma len tí rodičia vo voľnom čase, ktorí uznajú za vhodné a vyberú ktorú. Škôlka a škola má viesť správnym smerom a nie bez rozmyslu všetko pustiť k deťom.,
@anonym_autor nepisem, ze rodicia si maju ucit deti doma, pisem o tom, ze skolka nema suplovat to, ze sa rodicia detom nevenuju. Ocakavat, ze dieta sa nauci vsetko v skolke a neskor v skole? Sorry, ale zaklad si dieta nesie z domu. A to ti povie kazdy ucitel, ako pripravene deti im chodia.
@anonym_autor nepisem, ze rodicia si maju ucit deti doma, pisem o tom, ze skolka nema suplovat to, ze sa rodicia detom nevenuju. Ocakavat, ze dieta sa nauci vsetko v skolke a neskor v skole? Sorry, ale zaklad si dieta nesie z domu. A to ti povie kazdy ucitel, ako pripravene deti im chodia.
@senta_sofia ideálne by mala byť spolupráca, no mne sa práve zdá, že školstvo kladie bremeno celej výchovy a dokonca vzdelania na rodičov. Ak budú deti písať tlačeným písmom, to ešte len pôjdu vedomostne dole. Cielene ohlupujú naše deti? Tabule, tlačené písmo…
….k téme, napríklad moje dieťa nie dobre reaguje na agresívne rýchle hlučné rozprávky a to nemá ani ADHD len mu dozrieva mozog. Je čoraz viac deti so špeci potrebami ktoré majú problém sami so sebou a nie do toho vstrebať nejaké interaktívne tabule. Naozaj chorý nápad. Dieťa je živé v triede a doma zistím, že mu pustili šmolka? Šmolko v škôlke? Takže dieťa je za zlé ale trest si zaslúži nie dieťa ale učiteľka, ktorá mu tu rozprávku pustí a potom ho ešte verejne zlinčuje!
@senta_sofia ideálne by mala byť spolupráca, no mne sa práve zdá, že školstvo kladie bremeno celej výchovy a dokonca vzdelania na rodičov. Ak budú deti písať tlačeným písmom, to ešte len pôjdu vedomostne dole. Cielene ohlupujú naše deti? Tabule, tlačené písmo…
….k téme, napríklad moje dieťa nie dobre reaguje na agresívne rýchle hlučné rozprávky a to nemá ani ADHD len mu dozrieva mozog. Je čoraz viac deti so špeci potrebami ktoré majú problém sami so sebou a nie do toho vstrebať nejaké interaktívne tabule. Naozaj chorý nápad. Dieťa je živé v triede a doma zistím, že mu pustili šmolka? Šmolko v škôlke? Takže dieťa je za zlé ale trest si zaslúži nie dieťa ale učiteľka, ktorá mu tu rozprávku pustí a potom ho ešte verejne zlinčuje!
@anonym_autor nesuhlasim, rodicia kaslu na deti, mam tri a vidim ake je zlozenie deti v triedach a z akeho prostriedia pochadzaju. Zakazdym to bolo cca 5 deti, ktore su z podnetneho prostredia, kde sa im rodicia venuju, tie maju dobre vysledky a potom vidis krasne to sito, cez ktore zacnu prepadavat tie zvysne. A skolka a skola sa moze posrat. Pretoze ked nema na com stavat, nepostavi. Casto tie trojrocne deti pridu do skolky ako zvieratka, mnohe tak pridu aj do skoly, lebo dochadzku v skolke, hoci je posledny rok povinna, nikto neriesi a predtym do skolky nechodili. Utocis tu na Druckera, ale prave ten povedal, ze skolka bude povinna pre deti od troch rokov a stanovil podmienky, ktori rodicia si budu moct deti ucit doma. Prave preto, ze nie kazdy na to ma. Takze velmi, ale velmi pausalizujes a ventilujes si svoju subjektivnu nespokojnost.
A neviem, co splietas o tlacenom pisme, spojite pismo nie je tlacene a uci sa na minimum skolach, prevlada stale pismo pisane.
Interaktivne tabule su na to, ze ucitelka ma pracovne ucebnice v digitalnej podobe a premieta stranu, ktoru preberaju, takze ziaci sa lepsie zorientuju. Plus tam vie pustit hocijaku prezentaciu, video, pripravene zadanie.
@anonym_autor nesuhlasim, rodicia kaslu na deti, mam tri a vidim ake je zlozenie deti v triedach a z akeho prostriedia pochadzaju. Zakazdym to bolo cca 5 deti, ktore su z podnetneho prostredia, kde sa im rodicia venuju, tie maju dobre vysledky a potom vidis krasne to sito, cez ktore zacnu prepadavat tie zvysne. A skolka a skola sa moze posrat. Pretoze ked nema na com stavat, nepostavi. Casto tie trojrocne deti pridu do skolky ako zvieratka, mnohe tak pridu aj do skoly, lebo dochadzku v skolke, hoci je posledny rok povinna, nikto neriesi a predtym do skolky nechodili. Utocis tu na Druckera, ale prave ten povedal, ze skolka bude povinna pre deti od troch rokov a stanovil podmienky, ktori rodicia si budu moct deti ucit doma. Prave preto, ze nie kazdy na to ma. Takze velmi, ale velmi pausalizujes a ventilujes si svoju subjektivnu nespokojnost.
A neviem, co splietas o tlacenom pisme, spojite pismo nie je tlacene a uci sa na minimum skolach, prevlada stale pismo pisane.
Interaktivne tabule su na to, ze ucitelka ma pracovne ucebnice v digitalnej podobe a premieta stranu, ktoru preberaju, takze ziaci sa lepsie zorientuju. Plus tam vie pustit hocijaku prezentaciu, video, pripravene zadanie.
@senta_sofia od budúceho školského roka je povinne tlačené spojené na všetkých školách a aj iné lakocinky.
Keď pán Drucker chce povinné škôlky, tak nech netrepe interaktívne tabule 2x2 m do škôlok a nech zákáže v škôlkach rozprávky ktoré tam ozaj nemajú čo robiť a doplní stav učiteliek.

Ale tie interaktívne tabule nie sú v škôlkách na pozeranie rozprávok (to len nejako výnimočne), ale na rôzné iné cvičenia, ako písala januška 12323. Podľa mňa tam nie je žiaden chorý systém, chodila som so synom do škôlky a netrpel tam, aj keď mal svoje muchy.