icon

Ako hodnotíte kvalitu škôlkárskeho a predškolského vzdelávania?

14. dec 2025

Väzení rodičia škôlkarov, ako ste spokojní s kvalitou a výučbou v škôlkach?

Za posledné roky šla podľa mňa veľmi dole. Jedna učiteľka na 25 deti je jednoducho málo.
Do tried všetkých škôlkarov pribudli obrovské interaktívne tabule na celú stenu a deťom od veku 3 r. v škôlke namiesto vychovnovzdelavacich filmov na týchto tabuliach 2mx2m neváhajú učiteľky pustiť paw patrol (vhodná od 6r.) ale bežne aj Mášu a medveďa a šmolkov, lebo si to vraj deti pýtajú (čiže učiteľ nevníma zodpovednosť za výchovu naších detí) a bežnými rozprávkami ich vraj už nezáujmu (aha).

Pán Drucker ste spokojný s výsledkom vašej prace?

natalka13
20. dec 2025

To ries v skolke. Velka obrazovka jebpreto aby na nu videli. Nesedia od nej 1m.
25 deti je v triede odjakziva. Moji chodili do dobrej skolky. Mali ucitelky ktore ich vela naucili, vela boli vonku na luke na ihrisku...

autor
20. dec 2025
@senta_sofia

@anonym_autor nesuhlasim, rodicia kaslu na deti, mam tri a vidim ake je zlozenie deti v triedach a z akeho prostriedia pochadzaju. Zakazdym to bolo cca 5 deti, ktore su z podnetneho prostredia, kde sa im rodicia venuju, tie maju dobre vysledky a potom vidis krasne to sito, cez ktore zacnu prepadavat tie zvysne. A skolka a skola sa moze posrat. Pretoze ked nema na com stavat, nepostavi. Casto tie trojrocne deti pridu do skolky ako zvieratka, mnohe tak pridu aj do skoly, lebo dochadzku v skolke, hoci je posledny rok povinna, nikto neriesi a predtym do skolky nechodili. Utocis tu na Druckera, ale prave ten povedal, ze skolka bude povinna pre deti od troch rokov a stanovil podmienky, ktori rodicia si budu moct deti ucit doma. Prave preto, ze nie kazdy na to ma. Takze velmi, ale velmi pausalizujes a ventilujes si svoju subjektivnu nespokojnost.
A neviem, co splietas o tlacenom pisme, spojite pismo nie je tlacene a uci sa na minimum skolach, prevlada stale pismo pisane.
Interaktivne tabule su na to, ze ucitelka ma pracovne ucebnice v digitalnej podobe a premieta stranu, ktoru preberaju, takze ziaci sa lepsie zorientuju. Plus tam vie pustit hocijaku prezentaciu, video, pripravene zadanie.

@senta_sofia čo hodnotíš ako podnetné domáce prostredie prosím ťa? To sa pýtam mimo tému teba ako odborníčky, možno doma niečo pridáme.

anonym_1c8695
20. dec 2025
@anonym_autor

@senta_sofia od budúceho školského roka je povinne tlačené spojené na všetkých školách a aj iné lakocinky.
Keď pán Drucker chce povinné škôlky, tak nech netrepe interaktívne tabule 2x2 m do škôlok a nech zákáže v škôlkach rozprávky ktoré tam ozaj nemajú čo robiť a doplní stav učiteliek.

@anonym_autor aj si to riesila so skolkou? Ci len prskas na internete? Mnohe ti piseme, ze rozpravky v skolke nepustaju… ved to ries s vedenim priamo vo vasej skolke…
Co sa tyka pisma… malokto uz pokracuje v pisani pisaneho pisma. Ja mam tiez taku zmesku (necitim, zeby mi klesalo IQ)… staesi syn tiez prechadza na pisanie tlacenym pismom. Neviem co ma druh pisma svedomostami.
Pozri, ja tiez nie som uplne ok s tym, co sa vsetko prijalo, ale tieto tabule a pustanie nevhodnych rozpravok (mam 38, smolkov som pozerala aj ja, neviem co je na nich poburujuce) treba riesit s vedenim skolky/zriadovatelom

autor
20. dec 2025
@natalka13

To ries v skolke. Velka obrazovka jebpreto aby na nu videli. Nesedia od nej 1m.
25 deti je v triede odjakziva. Moji chodili do dobrej skolky. Mali ucitelky ktore ich vela naucili, vela boli vonku na luke na ihrisku...

@natalka13 naši tiež majú až moc aktivít a k tým aktivitám si predstavujem niečo oddychové ako prečítať knižku, povedať si príbeh, ranné kruhy…Mám pocit že dieťa je dnes viac na prezentáciu škôlky.

senta_sofia
20. dec 2025
@anonym_autor

@senta_sofia čo hodnotíš ako podnetné domáce prostredie prosím ťa? To sa pýtam mimo tému teba ako odborníčky, možno doma niečo pridáme.

@anonym_autor vygoogli si, okrem ineho najdes aj informaciu, ze pre dieta su klucove prve tri roky zivota a to je to, co tvrdim, ze deti uz s deficitmi nastupuju. Takze obvinovat vylucne skolky/skoly nie je namieste. Vzdy je to o ludoch, tak na strane rodica, ako aj na strane ucitela. Ak mas vyhrady, ries si to s ucitelkou tvojho dietata a riaditelom. Za nasich cias bol klucovy pohyb vonku, maximalne s nami kreslili, vrchol tvorivych materialov tvorila vata a rolka z toaletaku. Dnes sa aj to matkam nepaci, lebo deti sa vonku zaspinia. A teraz si zober, ze ucitelka ma v triede 20 deti a ma pocuvat od kazdej jednej matky vyhrady. Takym ako ty odporucam nechat si dieta doma a vzdelavat ho individualne. U nas v skolke ranne kruhy fungovali aj sest rokov dozadu, pred spanim si citaju, tvorili, mali nakupene pracovne zosity, atd.

natalka13
20. dec 2025
@anonym_autor

@senta_sofia hm… neviem ja sa síce svojim deťom doma venujem až až, ale práve náplňou škôlky je deti učiť hravou formou. Nerozumiem prečo píšeš, že deti si majú učiť rodičia doma? Veď nie všetci rodičia to vedia. Školka nič nesupluje, jej jedinou hlavnou úlohou je dieťa pripraviť na školu v každom smere. Rozprávku nech pustia doma len tí rodičia vo voľnom čase, ktorí uznajú za vhodné a vyberú ktorú. Škôlka a škola má viesť správnym smerom a nie bez rozmyslu všetko pustiť k deťom.,

@anonym_autor to ako fakt rodic doma nic nemusi? V skolke sa maju ucit obliekat pit z pohara jest lyzicou? Tu budes matka roka.

Mali sme taku mamicku furt staznosti ze msju vela aktivit, vrchol bol ze bola proti nacviku programu ku dnu matiek, ze sa maju deti hrat a nie ucit a robit pracovne listy a ucit sa basnicku ci tanec v 1 den🙈 5 ROCNE deti.

marca12
20. dec 2025
@anonym_autor

@marca12 prepáč, tv a rozprávky nemajú v škôlkach vôbec čo robiť a to ani občas. Keď už k tomu skĺznu, tak keby aspoň niečo výchovné alebo Spievankovo, divadielka sa dajú pustiť a nie 🙏 Mášu, Šmolkov, Labkovú patrolu, počkaj zajac, Tom a ..

@anonym_autor To mas pravdu

autor
Autor odpoveď zmazal
natalka13
20. dec 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor cize tvoje dieta sa nehra v skolke ale 6h denne pozera TV?

autor
20. dec 2025
@natalka13

@anonym_autor cize tvoje dieta sa nehra v skolke ale 6h denne pozera TV?

@natalka13 nemá čo pozerať rozprávku vôbec. Ty musíš byť špica učiteľka keď obhajuješ tv v škôlke.

autor
Autor odpoveď zmazal
senta_sofia
20. dec 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor ja som mala odplienkovane tri deti vo veku do 18 mesiacov, to nie je o vyvine mozgu, to je v prvom rade o pohodlnosti matiek. Z pohara pili uz pocas zavadzania prikrmov. Teraz priznas, to, ze tvoje dieta vyzaduje osobitny pristup. Tak si vybav k nemu asistentku a neobvinuj skolku, ze poskodila jeho vyvin tym, ze mu pustila Masu a medveda

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_1c8695
20. dec 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor znovu sa ta opytam, riesila si to v priamo u vas v skolke? S ucitelmi, vedenim, zriadovatelom?

milanemila
20. dec 2025
@anonym_autor

@milanemila v tomto nesúhlasím. Práve najlepśia učiteľka sa vynájde aj za zlých podmienok. Deti nepotrebujú interaktívne obrazovky ktoré im poškodzujú vyvíjajúci sa mozog a učia ich na rýchle stimuly. Deti potrebujú čítať, tlieskať, tancovať, učiť sa básničky, režimu, sicializácie, kontaktu s rovesníkmi.

@anonym_autor kde presne pisem o interaktivnej tabuly? 🤦🏼‍♀️U nas v skolke ziadne obrazovky nepouzivaju, raz do roka ked je prespavacka v skolke cez noc im spravia vecerne kino a pustia rozpravku cez premietacku. Ano ide o peniaze, lebo ak raz skolka ma urcity balik na mzdy a ucitelka ma v triede 25 deti, tak je to nieco uplne ine ako ked na rovnaky pocet deti su 2-3 ucitelky v sukromnej skolke.

autor
Autor odpoveď zmazal
senta_sofia
20. dec 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor kruh sa uzatvara, dosli argumenty, prechadzame k urazkam. Citas po sebe vobec? Pozri si prvotny prispevok…A potom tu pises, ze je uplne v poriadku, ked dieta do 6 rokov nevie to a to, lebo sa mu vyvija mozog. Ale od skolky ocakavas neviem ake aktivity. V triede, kde ma ucitelka dalsich neviem kolko deti, z ktorych kazde sa vyvija individualne. Ale ona ma byt ten kuzelnik, co ma naucit dieta to, co nezvladli za tri roky, styri, pat rokov doma rodicia. Ja od zaciatku poukazujem na to, ze skolka nema sancu suplovat rodicov. Moze vzdelavat a vychovavat, ale nema v plnom rozsahu nahradzat rodicov. Zanedbane deti su kategoria sama osebe, to tu vytrhas z kontextu ty. Ale kamenovat tu ucitelku za to, ze pusti nachvilu deckam rozpravku, to hej. Ja nie som pani ucitelka, tak si laskavo odpusti tie posmesky. A s tym odplienkovanim som to zaokruhlila, jedno som mala odplienkovane plne aj v noci v 16 mesiacoch. A vobec ho nebolo treba kazdu hodinu posadzat na nocnik, to som nerobila ani s jednym, tak to nefunguje.

katulkagajdos
20. dec 2025

@anonym_autor zaletí na škôlke- v našej mali takú prípravu, že sa nemôžem sťažovať- toľko pracovných zositov, čo porobili ani neviem kedy stihli + vzdelavanie dvojjazyčne slovensky a anglicky celodenne- nemali žiadny problém, keď nastúpili do skoly. Podotýkam že sa jedna o štátnu škôlku ale riaditeľka našla financie, aby vedela zaplatiť naozaj dobrých pedagógov 👍🏻

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
senta_sofia
20. dec 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor nie, neomielam, ty si tu na TV v skolke ides liecit komplex a problem, ktory mas s vlastnym dietatom. Ako prosim ta kvoli mne trpia deti, co im to nejde? Ty si fakt na hlavu. Mas uz nejake dieta aj skolopovinne? Tam ti nevadia interaktivne tabule? Predstav si, ze aj tam im obcas pustia rozpravku. Ci to uz nevadi? Lebo mozog sa vyvija len do 6 rokov?

anonym_0d06be
20. dec 2025

Tuším je to x-té pokračovanie chronickej sťažovateľky na naše predškolské školstvo, neopovážte sa s ňou nesúhlasiť, ona má vo všetko pravdu.

frantisska
20. dec 2025

najprv je otazka polozena na predskolakov a potom ze 3r deti pozeraju rozpravky, tak tymi predskolakmi vlastne myslis vseobecne skolkarov? Nasi chodia do beznej statnej skoly, priemernej, a maju to tak, ze kazdy rok sa im ucitelky menia a teda ja som zazila uz 14 uciteliek dokopy s mojimi troma detmi a dve boli take onicom, ale to bol vzdy parmesacny zaskok, inak vzdy uzasne pani ucitelky, jedna jedina im pravidelne poobede pustala rozpravky ale zato ten cas venovala rodicom ktori prisli a rozpravala sa s nimi. A momentalne synova predskolkska trieda ... no nemaju pomaly kam davat tie vytvory, besiedku nacvicili 40 minutovu, idu s nimi plavat, korculovat, ked je sneh vezmu ich na kopec sa sankovat, vonku su kazdy den a ked ho vyzdvihujem bud sa hraju ale hracky maju naozaj skvele, rozvijajuce, alebo sa s nimi pani ucitelka hra nejaku hru. Nemozem nic zle povedat, ak ked samozrejme dovnutra nevidim, ale myslim ze ucitelky robia co mozu, ale niektore deti a niektori rodicia su tazke oriesky. Ale uz aj k detom, ktore to potrebuju sa snazia mat asistentov, samozrejme to nestaci na ten pocet deti, ale vidim velky posun. Ja som skolku dost neznasala, moje deti sa tam tesia, tak neviem ci by som to takto porovnavala, ze je vsetko len horsie. Ja som tam nechcela jest a nutili, ani moj syn neje ale pani ucitelka sa snazi pracovat s nim, aj mne povie co by som mohla urobit a zacal aspon trochu jest. takze z mojho pohladu je to praveze lepsie ako kedysi. ale to samozrejme nekomentujem celkovu uroven skolstva.

frantisska
20. dec 2025
@frantisska

najprv je otazka polozena na predskolakov a potom ze 3r deti pozeraju rozpravky, tak tymi predskolakmi vlastne myslis vseobecne skolkarov? Nasi chodia do beznej statnej skoly, priemernej, a maju to tak, ze kazdy rok sa im ucitelky menia a teda ja som zazila uz 14 uciteliek dokopy s mojimi troma detmi a dve boli take onicom, ale to bol vzdy parmesacny zaskok, inak vzdy uzasne pani ucitelky, jedna jedina im pravidelne poobede pustala rozpravky ale zato ten cas venovala rodicom ktori prisli a rozpravala sa s nimi. A momentalne synova predskolkska trieda ... no nemaju pomaly kam davat tie vytvory, besiedku nacvicili 40 minutovu, idu s nimi plavat, korculovat, ked je sneh vezmu ich na kopec sa sankovat, vonku su kazdy den a ked ho vyzdvihujem bud sa hraju ale hracky maju naozaj skvele, rozvijajuce, alebo sa s nimi pani ucitelka hra nejaku hru. Nemozem nic zle povedat, ak ked samozrejme dovnutra nevidim, ale myslim ze ucitelky robia co mozu, ale niektore deti a niektori rodicia su tazke oriesky. Ale uz aj k detom, ktore to potrebuju sa snazia mat asistentov, samozrejme to nestaci na ten pocet deti, ale vidim velky posun. Ja som skolku dost neznasala, moje deti sa tam tesia, tak neviem ci by som to takto porovnavala, ze je vsetko len horsie. Ja som tam nechcela jest a nutili, ani moj syn neje ale pani ucitelka sa snazi pracovat s nim, aj mne povie co by som mohla urobit a zacal aspon trochu jest. takze z mojho pohladu je to praveze lepsie ako kedysi. ale to samozrejme nekomentujem celkovu uroven skolstva.

@frantisska do beznej skolky som chcela napisat

anonym_c5f39d
Autor odpoveď zmazal
anonym_c5f39d
20. dec 2025
@midka

vies,,, ako toto mam celkom rada,, deti si pytaju Masu a smolkov, odkial to poznaju no z domu,, preco im teda rodicia radsej necitaju rozpravky a v skolke by si pytali Dobsinskeho,,,, v skolke si hromadne vsetci pytaju najradsej hranolky,,, odkial to maju len z domu,, chod do Mekaca,, kolko je tam deti do 6 rokov a vsetci poznaju hranolky,,, vies ono sa tazko pracuje s detmi,, ,,, videla si karneval skolke.... sama Frozen, Spidernam,,,a neviem co,,, a to ich do tych kostymov obliekli rodicia,,... nikto nie je za Janka a Marienku,,, Zlatovlasku,,, ,,, ale Rapunzel je kazda druha......

@midka suhlasim, casto je vychova doma zla. ale to nie dovod, aby si v skolke povedali, ze tak kasleme na to. ich uloha je vychovavat. sa tu ohaname povinnou skolkou od 3r lebo rodicia sa detom nevenuju, tak nech sa teda v tej skolke snazia. A nie v kazdej rodine je dieta hranolky a pod. My sa stravujeme zdravo a akurat v skolke mi ju ucia presne na taketo sprostosti (spageti s grankom a pod.). Tak dakujem velmi pekne...

natalka13
20. dec 2025
@anonym_autor

@natalka13 nemá čo pozerať rozprávku vôbec. Ty musíš byť špica učiteľka keď obhajuješ tv v škôlke.

@anonym_autor vies citat?
Pytam sa ci sa v skolke nehraju a iba cumia na tv.

autor
20. dec 2025
@natalka13

@anonym_autor vies citat?
Pytam sa ci sa v skolke nehraju a iba cumia na tv.

@natalka13 a ty vieš čítať? Pýtam sa prečo deti v škôlke majú pozerať tv a besné zahraničné rozprávky!

anonym_1c8695
20. dec 2025
@anonym_autor

@natalka13 a ty vieš čítať? Pýtam sa prečo deti v škôlke majú pozerať tv a besné zahraničné rozprávky!

@anonym_autor mne aj odpovies? Riesila si to priamo s MŠ?

autor
20. dec 2025
@frantisska

@frantisska áno myslím škôlkarov všeobecne aj predškolákov ktorým sa treba vrnovať inak a viac.