icon

Ako Montessori metóda ovplyvňuje deti v praxi?

22. mar 2025

Ahojte dievčatá,
ktoré ste tu mladšie ročníky, zažili ste niektorá Montessori pedagogiku na sebe, že by ste chodili do takej školy alebo škôlky? Ako to spätne hodnotíte?
Včera som sa bola s 2r. dcérkou pozrieť v jednej takej škôlke a prišlo mi to veľmi také na výkon, urob všetko sám, dokončuj úlohy, uprac si. Oni to síce odôvodňovali tou Montessori pedagogikou a rozvojom sebavedomia, ale neviem, čo si mám o tom myslieť. V reálnom živote sú všetko to, k čomu vedú, v podstate aj neželané vlastnosti, keď sa to ženie do extrému. Namiesto urob si všetko sám vo mne skôr rezonuje spolupráca, vedieť požiadať o pomoc, načatú úlohu treba vedieť aj prerušiť, aby človek načerpal sily, prípadne aj úplne skončiť, ak prehodnotím, že to, čo robím už nedáva zmysel...
Ako ste na tom s takýmito vecami tie, ktoré ste zažili Montessori v praxi? Máte naozaj to neochvejné sebavedomie a viete pracovať v kolektíve lepšie, než možno spolužiaci, ktorí takúto výchovu od malička nedostali?

123profil321
22. mar 2025

toto mi veľmi neznie ako Montessori 🤔

autor
22. mar 2025

Neviem, ci to je, alebo nie je Montessori, ale ja sama mam sklony k workoholizmu, v praci neviem prenechat zodpovednost druhym, pretazujem sa, radsej si vsetko urobim sama, aby to bolo perfektne. Tazko sa vzdavam uz zacateho usilia. Nechcem aby toto vyrastlo z mojej dcery...

mamamasama
22. mar 2025

Takisto mi to nepríde ako Montessori. 🤔

januska12323
22. mar 2025

Hlavná myšlienka montesori je pomôž mi aby som to zvládol sám, nie tlačiť na výkon. Asi si našla nejakú pofidernu škôlku.

tiika
22. mar 2025

Zaujimalo by ma, či si si prečítala nejakú literatúru o Montessori, alebo priamo od M.Montessori, alebo máš nejakú predstavu iba z toho čo si o tom zapocula?
Pretože mne tieto tvoje myšlienky pripomínajú seba (kedysi), či iných ľudí, ktorí tomu vlastne až tak nerozumejú. Je naozaj dôležité si niečo o tom hlbsie zistiť, až po tom súdiť.
To učenie je skôr o samostatnosti dieťaťa, schopnosti učiť sa na vlastných chybách, dodrziavani pravidiel (vcelku jednoduchých - odložiť jednu činnosť pred tým, než začne s druhou; nie ju nevyhnutne dokončiť).
A rozumieš tomu, ako sa buduje sebavedomie u deti? Pretože, ak mu začneš zakaždým radiť, pomáhať, pretože nechceš, aby zažilo neuspech, vysielas mu signál, že na to nemá, sam to nezvládne. Nejde tam o to vôbec nepomahat, no až po tom, ako si o radu sam požiada a v čo najmenšej miere, len jeden krôčik.
Rovnako ako praca na sebe, rozvíjanie svojich schopnosti, spoznávanie seba samého, budovanie vlastnej identity neznamena prekážku pri nadväzovaní vzťahov, v spolupráci, využívaniu našich prednosti..
Skús pozrieť napr.:

https://www.youtube.com/watch?v=GzqbcTItCr0

https://www.youtube.com/watch?v=gcrBmYexzPk