icon

Ako motivovať 3,5-ročné dieťa k výuke?

77miska7
13. mar 2025

Ahojte.
Máte niektorá problém s novembrovčaťom, že sa nechce učiť nové veci ale opakovať napríklad rozprávať aspoň základné veci. Koľko krát mu vravim nech postaví to isté alebo nech mi dá konkrétnu kocku farbu tak sa jeduje a dá nakoniec niekdy ale zle.
Prosté je pozadu aj psychologička to vravela že je na úrovni 1,5 ročného dieťaťa a tak isto aj rečovo.
Prosím povedzte že mate niektorá skúsenosti alebo aspoň nejakú radu ako ho motivovať k tomu aby sa niečo naučiť lebo nechápe veľa slov a ani príkazom.
V škôlke tiež sa veľmi nezapája do aktivít.
Keď chcem niečo s nim robiť ho naučiť tak vždy to odstrkne a chce sa hrať len s autíčkami.

tanyan
13. mar 2025

A čo uviedla psychologička ako možné príčiny? Navrhla nejaké postupy na zlepšenie?

77miska7
autor
13. mar 2025

@tanyan iba že je pozadu a teba mi viac vysvetľovať a sa venovať... neviem ako viac ešte lebo som s nim od 12, do vtedy je v škôlke a potom som s nim vkuse a sa mu venujem a vysvetľuje ale on nechce sa učiť

tehula2016
13. mar 2025

@77miska7 neviem, co za psychologicka to bola, ale v 3,5 roku uz dieta musi rozumiet prikazom, ak to tak nie je, ide sa patrat po pricinach - treba obehat kolecko vysetreni - ORL, foniatria ci dobre pocuje, neurolog, klinicky psycholog na vylucenie PAS, klinicky logoped. My sme si este obehali aj genetiku a metaboliku. V 2 rokoch nerozumel velmi hovorenej reci, vsetko sme vizualizovali, ale v 3,5 roku uz ano. Ma naruseny vyvin reci, teraz ma 6,5 roka a nebol mu ani odporucany odklad, takze ide riadne do 1.rocnika logopedickej triedy. Rec je este vselijaka, ale inak je velmi sikovny.

tanyan
13. mar 2025

@77miska7 Pri takom veľkom rozdiele medzi fyzickým a mentálnym vekom treba viac ako "vysvetľovať a venovať sa." Bude to časovo aj psychicky náročné, ale je to nevyhnutná investícia do budúcnosti dieťaťa. Ako sa píše vyššie, treba urobiť vyšetrenia a začať terapie pod odborným vedením, aby sa mohol plnohodnotne zaradiť do spoločnosti a žiť šťastný život, aký si pre neho určite želáš.

janka_266
13. mar 2025

@77miska7 skúste ho to učiť cez autíčka, keď ho tie zaujímajú, môj sa tak učil farby, počítanie, značky.....ku zvyšku súhlasím s komentmi vyššie

ina2405
13. mar 2025

@77miska7 obehala by som ešte neurológa a logopédiu, tiež ušné. Ja som sa venovala najstaršiemu veľmi a nakoniec sa prišlo na to, že má dysfáziu. V tom bol problém u neho, keď nerobil podľa inštrukcií. Ale pracovali sme na tom a už je to zamestnaný, šikovný mladý muž.

77miska7
autor
13. mar 2025

Boli sme na neurológii- vsetko v poriadku
Klinicka logopedia- narušena reč oneskorena
Na ušné sme boli keď mal 2 roky a všetko v poriadku bolo

ina2405
13. mar 2025

@77miska7 logopedička vás musí smerovať, ako s ním pracovať. A prečo je reč oneskorená? Za tým je predsa nejaký dôvod. A od toho sa odraziť. Ak ti dieťa nerozumie, nemôže spolupracovať a je aj frustrované.