Ako motivovať dieťa chodiť na krúžky?
Ahojte,
idem si po radu a chcem poznať názor nezainteresovaných. Mám doma čoskoro prváčika, šikovný, ľahko sa učí, povahovo skôr introvert. Keď bol menší hrával sa väčšinou s nami. V škôlke si postupne našiel kamarátov, rád vystupuje, recituje atd. Doma si rád maľuje, tancuje... Problémom ale je, že absolútne nemá záujem o krúžky, ja samozrejme chcem aby sa rozvíjal. Zahlásili sme ho na futbal od mala si rad kopal, počiatočné nadšenie vystriedal v deň D v hodinu H neskutočný cirkus ako on bude radšej doma, ako tam isť nechce, chodiť nebude....Vydržal tam cca 2 razy a cirkus je tu zas lebo tam nie sú kamaráti a to a hento...Darmo mu vysvetľujem do zblbnutia, ze je normálne ak si nájde aj iných kamarátov, že musí ukázať čo vie... vždy to končí rovnako, neskutočným cirkusom, že on si radšej bude maľovať , tancovať doma a hotovo. Mne to už príde že nemá záujem o nič, lebo sa nechce ani učiť bicyklovať ani plávať...ani nič o čo deti v tomto veku javia záujem. On najradšej sedí doma ☹
@sense neviem... podla mna neexistuje cisty introvert ci extrovert a naucit sa nieco zo sveta druheho charakteru dost pomaha v zivote - ha som napr. Introvert ale nerobi mi problem prednasat ci byt vo velkej spolocnosti ludi stredobodom pozornosti- je to naucena schopnost a stalo ma to dost sil.. moja dcera je vyrazny extrovert ktory ale s knihou v ruke presedi hodiny ked ju zaujme...
@dai ja nevravim ze je cisty introvert, ale napr. mojej staci par okruh ludi maly okruh ludi kt. pozna....nenadvazuje nove znamosti ...aj na ihrisku ak je tam Anisha tak sa s nou hra ale ak je tam este dalsich pat deti kt. nepozna a Anisha sa hra s nimi tak sa bude hrat sama....ak bude na ihrisku an smykalke desat deti v rade tak ona sa postavi bokom a bude cakam kym smykalka nebude prazdna zvlast ak su tam deti kt. su hrrr...resp priebojnejsie...aj ked prideme do noveho prostredia moze to byt aj kryte ihrisko alebo aj normalne ihrisko to je jedno tak kym ine deti hned po atrakciach a rodicia ich nezaujimaju, tak moja bude stat min. polhodinu opodial...
moj muz - jemu staci byt doma, dobre v zime lyze ale sam resp s nami, grilovat ok, ale v malom okruhu znamych ziadne velke grilparty, keby mam on niekde nieco predniest tak ma stres zaludocne krce a radsej to vzda...pretoze neznasa byt stredobodom pozornosti...
moj brat je tiez extrovert a dokaze presediet s knihou v ruke resp ak ho kniha zaujme tak ju nepusti kym ju neprecita, ...ale to sa stava malokedy...
@sense mojej dcere sa to stava casto - miluje knihy🙂 a u mna to prednasanie bolo tiez spojene s krcmi na zaciatku - panika, nevieco... na druhej strane teda ja som aj baran a tak nejak rada prekonavam prekazky - aj tie v mojej hlave - podla mna vsetko sa da naucit len je otazkou kolko sil ta to bude stat - a tam samozrejme zalezi ci ti potom ten ciel stoji zato...
Ja sa ale snazim deti viest k tomu aby prekazky prekonali , nehladali vzdy tu najjednodychsiu cestu - proste boli silnymi ( nemyslim fyzicky agresivnymi ale dusevne silnymi😉)
@ewisam Ahoj ja som introvert a poviem ti podla seba ze mu nechaj cas. dva tri roky a mozno to pride. Mna moja mama nutila chodit na vytvarnu ako prvacku neznasala som to. keby mozno pockala ma to bude aj naplnat rada som malovala. kruzky mi prisli do cesty cca ked som mala 10 najprv spevacky ale to mi neslo. potom volejbal ale po tyzdni odisiel trener a nakoniec som 20 rokov hrala basket. a som ten tip ze mi je doma proste dobre. a vidis cele detstvo a pubertu som bola 330 dni v kolektive ci uz v skole alebo na baskete turnajoch a ine. este mu daj cas. a ked tak chod ty na vytvarnu a zober ho zo sebou len tak ze by si sa chcela priucit ty a ze by ti to mohol pomoct zdokonalovat a spolu by ste doma cvicili... ale netlac ze ma ist on. Ja tiez chcem aby moj truhlik ked podrastie sa venoval sportu ale sam si vyberie poskusame ale kruzky az v nejakej tretej triede budeme cielene riesit. dovtedy skusime pokus omyl ale ked to nepojde tak sa svet nezruti.
@dai no esste som nestretla dusevne silneho introverta kt. z nicoho nic ziaril na akciach a v spolocnosti ak aj ano tak potom si to odtrpel po akcii v tisku doma a spamataval sa z toho ale je to fajn ze ty to zvladas ako v podstate vsetko 😉... tu najjednoduchsiu cestu hladaju hlavne flegmatici....pekny den
Citam si tu vasu diskusiu a tak mi napadaju dve otazky. Co ste robili vy v ich veku? Navstevovali ste nejake kruzky, bavilo vas to? A potom... ako ste travili cas vy dvaja, ako manzelia a neskor spolu s detmi, ked postupne rastli? Ak deti odmala travia cas s rodicmi aktivne, je pre nich prirodzene navstevovat aj podobne kruzky. Netreba ich ani nutit, ak radi hraju futbal alebo radi maluju, budu to robit aj bez kruzkov. Kazdopadne, deti su len odrazom nas, rodicov...
@ewisam ale ak robim nejaku aktivitu (plavanie, turistika, bicyklovanie...) ako rodina nepytam sa deti "pod ideme", ale oznamim v sobotu poobede ideme cela rodina na palvaren, prechadzku...Nedavam na vyber, na vyber maju vo svojom volnom case, nie v tom rodinnom. Lebo tam sa neda vyberat aktivita pre kazdeho zvlast. Kazdopadne budem sa opakovat, chalan ma strach, mozno iracionalny, mozno ho ani nevie pomenovat a je toi na rodicoch, aby zistili preco sa tak sprava. Porozpravaj sa s nim preco nechce ist plavat. BOjis sa? Vadi ti tam nieco? Je tam vela/malo ludi/malo kamaratov... atd. Ale! Zamerala by som sa skor na aktivity v rodine ako na nejake kruzky.
@ewisam nasa toto dlho robila ked sa nam narodil syn - ziarlila na neho. ak isiel iba muz s nou, alebo moji rodicia, tak bolo zle nedobre. ona proste nechcela ist, lebo mama ostava doma s krpcom. ak som sla ja s nou do kina a muz tu chvilu strazil maleho, tak isla s radostou a spokojna. ak isla na korcule so mnou, tak bez problemov, ak isla s muzom/babkou tak cirkus na cely stadion - ak vobec odisli z domu... skus porozmyslat, ci nie je probem v tomto...
@ewisam je ešte na krúžky malý, myslím, že prvá trieda v škole je možno najskorší čas, kedy dieťa vie pochopiť krúžkovú činnosť a je možnosť začať s nejakou pravidelnou aktiviitou. Sú deti, ktoré to výnimočne zvládnu skôr, ale máloktoré sa dokáže tomu venovať dlhodobejšie.
Moje deti v školke mali plávanie, ale bolo to také, že sme chodili s nimi kvoli budovaniu imunity na odporúčanie lekára a dcéra si to aj trochu odplakala, kym si zvykla. Syn chodil ako 5-ročný na spev, tiež viac nechodil - ako chodil, až od školy to berie vážnejšie. Mal aj angličtinu v rámci školky hodinu, nič sa tam aj tak nenaučil, ale chodil tam kamoš, chodil aj on...
Nemusíš sa báť, že sa synček nudí, ak chodiť nechce, tak nechce ... nerob z toho vedu. V škole skúste niečo vybrať z ponuky, také čo si vyberie sám on a s tým, že ak sa sám prilási, bude chodiť aspon celý školský rok. Na začiatok stačí jeden krúžok, raz týždenne a ideálne s nejakým kamarátom.
@valiaaa napr ja som od piatich tancovala, inak sme travili volny cas pred panelakom a hrali vybijanu, skakali gumu a pod dokaxazali sme ako deti byt aktivne aj bez x kryuzkov,ale veci ako plavanie ,bicyklovanie ma ucila mama...volejbal,basketbal sa vyvrbil pocas skoly...ale napr moju uci lyzovat muz lebo ju to viac bavi ako byt "odlozena" v lyziarskej skole, rovnako tak aj korculovanie, bicyklovanie plavanie...takze viest dieta sportu a k aktivite sa da aj bez kruzkov zvlast mensie deti,
Nieco ine je ked vidis ze dieta ma nadanie a same chce...
moja dcéra v prvej triede nechodila na žiadny krúžok a bolo všetko OK. Začala až v neskorších ročníkoch. Nechaj to na neho čo si vyberie... možno že tento rok to nebude nič.... Nechápem prečo ho tlačíš na krúžky...
@hettinka mne by stacila hoc aka aktivita, ktoru by vykonaval/asi som sa nepresne vyjadrila/ "kruzky su uz aj pre rocne deti, tance fit lopty a neviem co... Praveze on sam pride s tym ze sa nudi, ale ist niekam a nieco skusit hotovy kriz. Dnes napriklad vylet v lesoparku, pohoda veget....Tanzania, aka parada poobzeral drahu, povymyslal cesticky kreacie ako by isiel a vravim pod vyskusaj a za ten svet nie /nebolo tam ani nohy iba my a ujo co sa uz tesil domov, ale ked videl ako to sleduje este nas nevyhnal/ On moze a neskusi nic a mladsi rumazga co by rad isiel, ze on nemoze za to ze je maly preco ho nepusia @jasminet
@deti95060810 netlacim, ma len privela energie a bola by som rada aby ju rozumnym sposobom zo seba vybijal. Netreba v tom hladat nic co tam nieje 😉
@esther03 vid reakciu 21:05 h on prosto skusat nechce... Na rodinne aktivity chodime, vzdy vyberam tak aby sa kazdy aspon sam zahral, ale napriklad ideme na jarmok, kolotoce- jeden by sa vrtel do zblbnutia, druhy nic ☹ Kupalisko, jeden jak zaba, druhy ani nohy omocit, preco? Najcastejsia odpoved ja nejdem ale neviem preco...No s takymto pristupom sa naozaj velmi tazko hladaju aktivity na zaujatie...
@ewisam Mam 8rocnu dceru, ktora doteraz skoro 2 roky chodila na detsku atletiku, pacilo sa jej tam, vzdy sa tam tesila. Bum, od nastupu do skoly ani ranu. Cirkus, nechce, jej je tam zle. Dohodla som sa s nou, ze to vydrzi 2 mesiace, aby zistila, ci je to naozaj take strasne a ak po 2 mesiacoch povie, ze nechce chodit, tak nebude. Povedala, ze nechce, tak nechodi. Uplne rovnako to bolo so spevackym kruzkom. Chcela, chodila, skusila, zatala sa, tak som ju odtial vzala. Kruzky maju byt radostne vyplnenie volenho casu, nie nasilie.
No a k tej motivacii - teraz ma vela volneho casu, to ano. V zime sa hrala na tablete vela. ALE spravila som taky pokus cez prazdniny - nechala som dcery, aby sa hrali na tablete, kolko chcu. A po par dnoch takmer celych prepozeranych ich to zrazu prestalo bavit. Kazdy den nadsene zobrali tablet a po pol hodine ho odlozili a isli sa hrat s legom, s babikami, kreslit, citat...
Ak ho chces motivovat k niecomu, bude pravdepodobne treba, aby mal od teba viac podpory, nez len "Musis, pretoze je to zdrave." Rozumiem, ze ta rozculuju jeho cirkusy, Boh vie, ze som si ich s mojou zazila pozehnane a kvoli vacsim hovadinam. Ale co sa ti tym syn snazi naznacit je asi jasne. Mozno ak zmenis svoj pristup a povies, nechces, nemusis, ale tablet mozes na 30 minut poobede a mozes si pozriet 1 rozpravku, potom si musis najst nejaku cinnost sam.
Ja moje dcery nejako vyrazne neobmedzujem co sa tabletov a TV tyka, proste som si vsimla, ze ak ich necham, tak to strati to caro "zakazaneho" a same odkladaju tablety a vypinaju telku. A niekedy nie a co, niekedy aj ja presedim cely den za notebookom a ako dobre mi to padne.
Dufam, ze sa da pochopit zmysel co sa snazim povedat - totiz ak prestanes robit cirkus okolo kruzkov, mozno z toho opadne ten zavoj "donutenia" a sam pride s navrhom. Lebo deti robia len to, z coho maju nejaky prospech a vacsinou ide o rodicovsku pozornost. No a aku lepsiu pozornost dostane, nez tu, ze do nemlatom riesis, preco nechodi na kruzok a preco nechce vyskusat toto a tamto... Chapes 🙂
Vela zdaru.
mne to z poslednych prispevkov tiez pripada ako vzdor...vie, ze ty chces aby skusil, just nebude robit co by teba potesilo...zaprovokuje,ze sa nudi, ale ked vymyslis aktivitu, urobi okolo toho cirkus. vzala by som ho na kolotoce a povedala ze jeden moze a on ne...😀 stavim sa ze by urobil cirkus ze chce...a ked nechce sak nech sa kuka, no...
co sa tyka tvojej obavy ohladne techniky (pocitac, tablet...), ja som synom urobila male zetoniky (20,30min a 1hod), dala som stale 1. v mesiaci tolko hodin kolko dni a viac nedostali, technicky mohli byt cez vikend aj dve hodiny, ale potom im uz nevyslo na iny den ani pol hodina...vyborne mi to fungovalo, ked si minuli svoje zetoniky, citali, malovali antistresove malovanky, hrali sa spolocenske hry.velmi sa mi to osvedcilo. cize toto vies kontrolovat aj bez kruzkov. ale chapem ta, ja som povedala synom ze 2x do tyzdna sport podla vlastneho vyberu musi byt...kazdy si nasiel to svoje...drzim palce
@ewisam mám otázku:
ako ťa napadlo že futbal - t.j. koletkívny, tímový šport, kde sa zostava spoluhráčov čo od časti zápasu, to od sezóny často mení.... - že toto je to pravé orechové pre introverta čo si radšej sám kreslí doma??
prečo vlastne potrebuješ, aby navštevoval nejaký krúžok?
tie pseudodôvody ako: potrebuje sa hýbať som čítala....ale ono dieťa sa hýbať a byť na čerstvom vzduchu, baviť sa, robiť šport, byť v koletkíve môže aj bez krúžkov. Ale zaujímal by ma skutočný dôvod.....lebo všetky deti chodia?
prečo nejdeš s dieťaťom k odborníkovi ak sa ti zdá jeho správanie neprimerané, vybočujúce, zvláštne??
aj tak si myslím, že máš len obyčajné dieťa, ktoré jednoducho nebaví robiť, to, čo si myslíš že by ho v danej chvíli baviť malo.
@bosoriak u nas som hranie do zblbnutia skusala aj ja...starsieho to prestalo bavit, mladsi skoro osalel...on proste potrebuje presne urcene hranice, dokonca mal jeden tyzden uplny zakaz a bol uzasny, normalne mu to dobre robilo az sme mali chut mu za kazdu blbost zakazat tablet 😀 ale nasli sme zlatu cestu uspokojivu pre obe strany 😉
@katarinamarkova A preco mas ty potrebu sa neustale v mojich diskusiach prezentovat ako by si pojedla vsetku mudrost sveta???🙂
Pretoze este ani poriadne na nohach nestal a uz do lopty kopal, pretoze je rychly, obratny atd.
Ake pseudodovody zase? O co ti vlastne ide? Ano mam normalne dieta, ktore nema zaujem o aktivity je snad zakazane o tom diskutovat? Ak nemas co k teme, daj si pohov... pekny vecer
@ewisam no tak nechce omocit nohy vo vode bazena, no tak nechce ist na kolotoc ked ste na jarmoku. NO a? Ked nechce, tak nech sa pozera ako sa druhi bavia. Podla mna zbytocne riesis. Ked sa nechce zapojit, tak nech sa nezapoji. Mozno ked to prestanes tak velmi aktivne riesit, tak sa mozno casom prida k nejakej aktivite. A k tomuto: "Pretoze este ani poriadne na nohach nestal a uz do lopty kopal, pretoze je rychly, obratny atd." To, ze je rychly, obratny a rad si kopal do lopty ako maly neznamena, ze futbal bude pre neho to prave orechove. Hrava na ihrisku s detmi futbal? Bavi ho tato hra? Aktivne sa zapoji do hry, vidis nadsenie alebo si len kedysi ako krpec kdesi v kute kopkal do lopty?
Necitam moc diskusiu, tak sorry ak poviem nieco co tu uz bolo.. Ale ja si myslim, ze deti v tomto veku nemusia nutne chodit na kruzky aby sa rozvijali.. Ja mam doma vlastne uz pomaly predskolaka, na kruzky nechodi.. Viem ze som podla niektorych ludi divna, ze moje deti maju volny cas vyplneny stale iba mnou, ale este o kruzky nemaju zaujem.. Tiez su to introvernejsie povahy.. Na kruzky zacnu vtedy ak im nebude evidentne stacit to, co maju primne..
Ja ako introvert od malicka som chodila na kruzok orvy krat ako 2hacka a uplne mi to vyhovovalo.. Vybrala som si sama balet po navsteve divadla, kde som sa uplne zalubila do baletu.. Nakoniec som najdlhsie vydrzala pri karate, to bolo nieco co mi islo a bavilo ma kazdy den..
Myslim, ze ak takto reaguje pred kruzkom, reba mu dat cas.. Dozrie na to mozno v prieehu roka, mozno neskor, je to podla mna uplne normalne, dolezity ukazovatel je ci sa vo volnom case nudi alebo nie.. A introvert nema zaujem mat viac priatelov, tomu uplne staci to, co ma aj keby boli len dvaja.. Ja viem, ze sa to extrovertom tazko chape, ale tak to je 😀
@ewisam absloutne ta chapem..moj je druhak a je verna kopia toho tvojho..tiez som sa snazila zmysluplne naplnit volny cas..hokej nie, ani furbal, ani lego kruzok ani hudobna...ved doma je fajn, doma si nakresli...aspon von chodi rad ale tiez ma trapi, ze k nicomu neinklinuje..vzala som ho na tanecnu hned bol rev nech tam nechodi..nepocuvaj dristy o premotivovanej matke, slecny musia rypnut kde sa da. Len chceme aby nase deti mali vyplneny cas, aby sa v niecom nasli..bohuzial poradit neviem lebo sama netusim ako mu najst nieco co bude robit rad...mozno to pride samo ked budu starsi

@0silvia0 mozeme si ruky podat moj je o trocha starsi.ako jeho kopia.V druhej triede som ho dala na kruzok po skole bavil ho mesiac potom zbytok roka hundral, ze sa mu nechce nebavi ho, su tam zli chalani a pod.. dalsi rok iny kruzok prihliadala som na jeho povahu, lebo viem, ze futbal by prenho nebol.Uz ho samozrejme nebavi🙂)su dni kedy je v pohode dni kedy povie, ze preco musi ist, lebo si povedala??nemam velky vyber kruzkov suhlasim s babami netreba deti nutit min.tyzden som s nim mala rozhovor, ze by som bola rada, keby sa niecomu venoval mal nieco svoje....chce chodit na anglictinu podporim ho skratka on na sport nie je.Chodil na minihadzanu, lebo som si myalela, ze potrebuje sportovat hybat sa.. ..skratka je iny a musim to chapat.Tiez nechcem, aby mi doma sedel nad mobilom.Moj ma 9 r a to uz kreslit nechce, Lego ho nebavi....starsim detom tazko vymysliet zabavu.
moj by ani recitovat nesiel najradsej s nami rodicmi, par kamosom zo skoly a doma....tvoj je jedinacik?
niekedy neviem ci ho fakt ten sport nebavi, alebo so mnou manipuluje:(
ale tiez je skor introvert odtial potial, keby bol cele dni doma nevadi mu to.