Ako motivovať dieťa chodiť na krúžky?
Ahojte,
idem si po radu a chcem poznať názor nezainteresovaných. Mám doma čoskoro prváčika, šikovný, ľahko sa učí, povahovo skôr introvert. Keď bol menší hrával sa väčšinou s nami. V škôlke si postupne našiel kamarátov, rád vystupuje, recituje atd. Doma si rád maľuje, tancuje... Problémom ale je, že absolútne nemá záujem o krúžky, ja samozrejme chcem aby sa rozvíjal. Zahlásili sme ho na futbal od mala si rad kopal, počiatočné nadšenie vystriedal v deň D v hodinu H neskutočný cirkus ako on bude radšej doma, ako tam isť nechce, chodiť nebude....Vydržal tam cca 2 razy a cirkus je tu zas lebo tam nie sú kamaráti a to a hento...Darmo mu vysvetľujem do zblbnutia, ze je normálne ak si nájde aj iných kamarátov, že musí ukázať čo vie... vždy to končí rovnako, neskutočným cirkusom, že on si radšej bude maľovať , tancovať doma a hotovo. Mne to už príde že nemá záujem o nič, lebo sa nechce ani učiť bicyklovať ani plávať...ani nič o čo deti v tomto veku javia záujem. On najradšej sedí doma ☹
Je ešte malý, nechaj ho tak, časom si sám vyberie... Ja som introvert aj môj syn 5 rokov... Z vlastnej skúsenosti viem, že ho do žiadneho krúžku chodiť nútiť nebudem. Najhoršie na tento dobe je, že všetko okolo je nastavené tak, že človek musí byť spoločenský typ a byť obľúbený a byť v neustálej interakcii s inými, musí ho byť vidieť a počuť. Je to škoda, zabíjaju sa tým prirodzené kladné vlastnosti introvertov, ktoré v takejto spoločnosti trpia. To neznamená že sa nikdy nebude chcieť stýkať s inými, alebo že bude divný, čo je najväčší omyl kolujuci o introvertoch . Môj syn sa vie najlepšie vyhrať sám, stavia stavebnice, lego... Rozvíja sa uňho dobré technické myslenie.... Ale to neznamená že sa nikdy nehrá s inými deťmi.... Ja sama ako dieťa som najradšej bola sama a aj teraz som. Ja sa paradoxne najviac nudim v spoločnosti, keď musím počúvať stále to isté dookola, reči o ničom a podobne....
Toto čo popisuješ, je obyčajný vzdor.
@ewisam upokoj sa a čítaj s porozumením. Nikto ťa tu nesúdil, iba sa ti dostali názory a postrehy aby si dokázala lepšie pochopiť introvertov. Všetci ti tu chceli týmto pohľadom len pomôcť. Ty o takúto pomoc nestojíš, čakáš len nejaké motivačné nápady. Tak skutočne platí len to, čo napísala @jasminet v jej príspevku o 14:01
@ewisam ale co sa jedujes? kazda z nas ti radi dobre...len zda sa, ze ty to nechces pochopit. Netlac na pilu, daj tomu cas a skus viac pocuvat svoje dieta a hlavne snazit sa ho pochopit...co viac este chces poradit? To budes introverta motivovat na sladkosti alebo peniaze, len aby ti dobrovolne chodil na kruzky, lebo tak to ma byt? kruzky predsa nie su zaklad do zivota....a co ak ma len celkovy strach z ludi a neznameho prostredia, situacii?
Moju dcerku by som rada videla kazdy tyzden na plavarni, plavanie by jej neskutocne prospelo, je utlucka s chybnym drzanim tela, neskutocne rychlo rastie....ale ked ona sa az sialene boji vody, ani instruktori plavania to nezmenili....tak to ju mam tam aj tak nasilu a proti jej voli tahat, len aby som ja bola spokojna?
@ewisam Chces poradit ako na introvertov? V knizke Susan Cain Ticho (je tam i kapitola o introvertnych detoch) alebo v jej prednaskach na youtube najdes odpoved. Pretoze to co ti tu vsetky ziaenky vravia je to, co mozno nechces pocut: Introvertny neznamena plachy. Introverta vycerpava byt v spolocnosti, ovela radsej je sam, tvori sam. Zahlbi sa do seba, ano, uz aj dieta. Povahu mame od narodenia. Vytiahni si fotky svojho babatka a zistis, ze uz vtedy mal rovnaky plachy usmev a zamyslenu tvaricku 🙂 Doslova ak introvert z povinnosti ide na nejaku spolocensku udalost, tak potom musi v tichu a samote dobyt svoje baterky, citi sa totalne ohucany vsetkymi. Rad nad vecami premysla, rad ich tvori, ale nemusi to ukazovat do sveta, komunikovat o tom. Preto pre neho nikdy nebudu kolektivne sporty. Mozno nejaky individualny, casom. Preco takto nahliadat na dieta? Hm. Asi aby bolo v zivote stastne a sebavedome, aby sa citilo prijate take ake je. Mozes mu pomoct vyjadrit, ako sa citi. Mame tiez prvacku a jedinacku, do urcitej miery s povahou ako tvoj chlapec. Ist na zapis do ZUSky bolo ako za trest, prehovorila som ju rozumovym argumentom: Nic nikomu nemusis predvadzat. Na zaciatku skolskeho roka uz nebude prihlasenie mozne, zapiseme ta, a ak nebudes chciet, nepojdes tam. Dalsia vec ktora pomoze - ak by bol den otvorenych dveri, urcite chodte, nech dieta obzrie co deti robia, ako vyzeraju ucitelia a pod. To mu da pochopit, ze to je to, co bude robit rado. A napokon - na zaciatku roka, ako dostali skolske poukazy a mohli ich pouzit na kruzky, uz by sa bola hlasila do vsetkoho mozneho, lebo aj deti z triedy sa hlasili tam a tam.
@0silvia0 vidis a zase som ja ta zla 😀 tvoj prvy prispevok bol hned o mojej o premotivovanosti o mojom chceni. a potom sa cudujete ze sa mi dviha tlak...
@viera77 chcem sa vyhnut jedine tomu, aby mu nestacilo zavriet sa do izby a pustit si tablet, lebo sa mu neoplati chodit von sak naco, ved ferko z ihriska je chory.... chcem aby sa vedel pohrat aj sam, aby sa o nieco zaujimal, sportoval aby len nesedel doma ako mumak a robil cirkus ked kdesi ideme.... chcem tak vela??? Je to nepochopitelne?
@jumama to je ten problem, ze on mi tam ist nechce...samozrejme potom je cely nadseny, ze niekde bol, ale zase ked kdesi ideme hoc kde je cirkus. My ked sme na ihrisku a nieje tam ten spravny ferko, tak smola on sedi ako bez duse, jeho brat je extrovert, rad vsade, ten zas trpi ked musi sediet doma a ja uz asi scvoknem lebo nikdy neulahodim dostatocne ani jednemu a uz teraz sa trasiem aku povahu bude mat dcera
Musis vystihnut tu pravu chvilu. Najstarsi nechodi na ziaden, nutit ho nebudem, vela cita, o kamaratov nudzu nema. Prostredny presiel vsetkym, vzdy len na chvilu. Chodi na vytvarny a teraz na vzpieranie a v tom sa nasiel. Najmlasi sa este hlada. Nenut ho, v skole mozno najde kamaratov, ktori ho vtiahnu medzi seba a bude chciet chodit na kruzky,ktore navstevuju oni.
@ewisam Ešte Ti poviem niečo z druhého brehu. Mám dvojičky a tí zas by chceli byť všade 🙄
Teraz sú tretiaci.
Robili už všetky možné súťaže na škole, či matematické, informatické, spevácke, recitačné, dokonca začali písať článok do detského časopisu, ktorý však nikdy nedopísali 😀
Ale keď začali hysterizovať v druhom ročníku o desiatej večer, že jaaaaj, zajtra ráno sa odovzdáva Maxík (matematická súťaž, tuším 5 zložitých úloh), tak som myslela, že ma porazí 🙄
Tuším som vtedy prvýkrát zažila tú panickú poruchu, fakt som myslela, že mám infarkt.
Čím viac aktivít má dieťa, tým je to pre to dieťa aj rodiča ťažšie.
Oni dlhodobo chodia na hudobný nástroj, plus v škole majú krúžky, ale pre mňa ako rodiča sú to len neskutočné naháňačky.
Často tie podujatia navzájom kolidujú, syn má koncerty a súťaže mimoriadne často, v máji a júni to bolo neskutočné.
Som na nich hrdá, je to radosť, ale koľko nervov ,času a peňazí ma to už stálo.....
Takže pokiaľ si syn niečo nevydupáva, nenúť ho... užívajte si to, čo máte.
Možno sa Ti ako prváčik zapíše na nejaké školské krúžky a nájde si to svoje 😉
Pozri keď je introvert, tak také niečo ako futbal uňho veľkú oblubu mať nebudú.... Môj malý napr mal rád, keď chodili zo škôlky pár krát na modelovanie z hliny... Ale keď mali vystupovať alebo recitovat, doslova to neznášal, a ja som ho nikdy nenutila.... Ja osobne doteraz mám na školku zle spomienky (mám cez 30) a bola by som radšej zjedla dazdovku vtedy ako ísť vystupovať.... Introvert sa nedá prerobiť, môže sa to naučiť korigovať alebo sa pretvarovat, keď to situácia vyžaduje, ale nikdy sa nebude v takej úlohe cítiť príjemne.... Jeden čas som robila v tzv open office, kde nebola minúta ticha, a najlepšie mi bolo v zachode, keď som za sebou konečné zavrela dvere.... Introvert potrebuje byť aj sám so sebou, aby lepšie pracoval a dokázal rozvit svoje schopnosti.... Netreba to zabíjať hneď u dieťaťa.... Možno ťa prekvapí, veď väčšina velikánov a vynálezcov bola introvertna alebo tak trochu čudná viď Einstein.... 😉
@ewisam no ja mam doma tiez introverta bude mat len 4 tiez rad spieva chcela som ho dat na spev vyskusam (raz povedal ze chce potom zas nie ... uvidime ... vlani este nemohol bo to bolo tesne poobede a este spaval..) to co by nie pojdem tam s nim prvu hodinu ale moc velke nadeje si nerobim.. ja by som mu dala cas sama vravis ze ked uz niekam ide tak je nakoniec rad (teda na tie akcie) podla mna musi na to dozriet nemyslim si ze sa bude nudit pri telke ked si rad kresli a tancuje...
ja som s mojim chodila na plavanie take kde chodia matky spolu s detami, lebo som mu chcela kolektiv a aj mna to bavilo..
ked som mojmu 4 rocnemu povedala ze ked bude vecsi moyem ho zobrat do kina ze ked bude mat 5-6 rokov tak mi povedal ze dobre ze ked bude mat 10 mozem :D... nas je tiey prehnane opatrny a nema rad nove veci rad opakuje cinnosti co sa mu pacili a na novinky moc nieje.. to je podla mna pre introverta normalne... ja sa chcem vyvarovat ale takemu ze nam sused povie ze dcera chodi na husle ale flaka to nebavi ju to ... tak na co... uz je vecia starsia cirkus nerobi ze by nesla tiey je introvertka ale taketo kruzky su podla mna zabity cas.. podla toho co o nom pises podla mna casom bude prave taky spravny kruzkovy typ len trochu musi dozriet ja by som mu dala 1-2 roky ... a inak podla mna je dobry napad dietatu nieco ponuknut pripadne ho aj popytat, podporit nejako nech ide tu prvu 1-2 hodiny skusit ale ked nechce nechat tak... ono to pride.. a este nam sa osvedcilo o niecom pekne hovorit len tak sa o tom rozpravat bez toho aby sme hovorili ze by sme to mi alebo on isli robit ... napriklad sused chodi na hokej a robi tam to a to a takto to prebieha a tak zaujimave vsak... a tak ponukat moznosti ale nie jemu len mu o tom hovorime co najviac a potom aj on sam zacne riesit casom.. a potom uz zacneme vraviet aj ze no ze aj mspolu by sme my mohli yajst a tak a uz to nieje pre neho nerealna predstava ... lebo ked mu len tak nieco navrhnem od brucha zrazu ze podme tak nas skorej panikari ako by sa tesil... (pokial mu teda nenavrhnem ci nejde na zmrzlinu :D)
ahoj ked citam tvoj príspevok tak mam pocit, ze to je akoby o nasom starsom popisane. Mame podobny problem. Prvak ktory je chytry v uceni zatial nema ziadne problemy, lahko a rad nadvazuje nove kamaratstva bavi ho tanec od malicka nam doma natriasal ritkou 🙂 rozne tanecne kreacie, zaujima sa aj o vedu a je z neho aj dobry herec. Takze ked nastal skolsky rok a dostali sme kruzky volba bola podla nas jednoducha. Tanecna, dramaticky kruzok a vedecky. A ako to dopadlo. Na dramaticky prestal chodit lebo jeho to nebavi ze musi iba stat a cakat (evidentne malo dynamicke pre neho) vedecky kruzok tiez ofrflal a bol na nom iba parkrat a to aj napriek tomu ze to co tam bolo ho bavilo, a na tanecny tiez prestal chodit lebo vraj sa mu tam nepacilo ze stale tancuju to iste dokola. A sam od seba si vybral minihadzanu a to sme sa od neho dozvedeli iba tak medzi riadkami. V podstate sme pochopili, ze kruzky su fajn ale museli by byt asi viac podla jeho momentalnej chuti a to nik nevie aka kedy je, ale co je druha vec jemu sa viac rata to ked moze ist von na skolsky dvor zaspinit sa ako mala svinka a vyblaznit sa, vylietat a byt s kamosmi. Tak sme boj s veternymi mlynmi prehrali uvidíme dalsi skolsky rok ake budu kruzky v ponuke a uvidíme ci uz bude trosku zrelsi a pochopi ze to je pre neho bonus a to ze kruzky su v skole a nemusime nikam inam chodit je na nezaplatenie. Tak drzim palce aby aj ten tvoj syncek zmenil myslenie alebo aby ste pripadne odhalili skutocny problem preco sa tak strani nového.
@ewisam moze mat strach/stres z cudzich ludi, z cudzieho prostredia, moze to byt kombinacia roznych strachov/fobii. Mozno mu dlhsie trva kym zapadne do kolektivu a toto je pre dieta intorverta velmi taumatizujuce. Ja by som na tvojom mieste netlacila na to, ze musi nieco lebo inak bude sediet pri tv a nudit sa. Zavolaj k vam kamaratov, dohodni sa s rodicmi kamarata nech su chvilu u vas chvilu u nich, ak aktivita tak s mensim poctom deti (futbal, hokej a ine kolektivne sporty je velmi zla moznost) or take, ktore pozna. Netrvaj na sporte (z prispevku som mala pocit, ze preferujes sport), najdite aktivitu, ktora je mu blizsia.
@esther03 Energie ma neskutocne vela, na trampoline dokaze skakat aj 2h v kuse, takze daky sport by sa mu zisiel...Futbal sme skusali lebo velmi rad beha, hra sa s loptou, ledva stal na nohach a uz kopal. Otvorene mi to asi nepovie, preco sa boji dovodom preco nechce chodit je, ze tam niesu kamarati zo skolky a dievcata /aj by som sa zasmiala, keby mi to nepovedal pomaly so slzami v ociach./ To ze casom bude radsej sediet pri telke si myslim ja, to jemu ani nepoviem lebo uz ho nedostanem ani smeti vyniest 🙂 Navrhla som mu teda, ze ked rad maluje pojdeme sa pozriet do zusky na vystavu a mozno ho tam dame ak sa mu bude pacit. Odpoved: Nie, ja budem doma ja uz malovat viem. Splietal ze chce klavir, ok ale najskor sa musis naucit hrat, netreba lebo pani ucka v skolke klavir ma a on si uz brnkal... a takto je to stale dokola. Ja ho musim neraz tyzden presviedcat aby vobec kdesi isiel
Moja ma sice len styri roky, tiez skor introvert, i ked v kruhu svojich parkamaratov to nepoznat.... strasne rada tancuje aj chcela chodit tancovat tak som nasla kurz pre deti jej veku, trosku sa zo zaciatku hanbila ale islo jej to aj rada chodila, v case ked sme zacali chodit tam bolo asi osem deti, po prvom vianocnom vecierku tam bolo deti od noveho roka zrazu 15 a to uz tam dcera chodit nechcela , tak sme boli raz pozriet v slovenskej skolke (zijeme mimo Slovenska), a tam chodit chce , je tam tiez len par deti v jej veku zvycajne dievcatka, medzicasom sa poznaju a hraju pekne spolu ze ked z nejakeho dovodu skolka nie je stretavame sa mimo...co som tym ale chcela povedat...
ak nechce nenut ho ...pokial cas travi inak ako pri televizore alebo hrach... nie kazdy je na kruzky alebo na zhananie si znamosti.... a prave introverti trpia ked sa ich niekto snazi nutit do spolocnosti, je to rovnako ako keby extrovert ma sediet doma a citat si knizku.... moj muz je introvert a kedze viem ze neznasa masy ludi a velky okruh ludi tak ho uz nenutim chodit na spolocenske akcie...
a ked som robila au pair tak tych chlapcov mi bolo obcas aj luto, kazdy den nejaky kruzok a nikdy cas na kamaratov alebo len tak robenie co chcem...nevravim ze je to vas pripad....ale prilisne organizovanie volneho casu detom tiez nie je dobre....hoci stretavam mamicky kt. sa chhvalia ako idch deti robia to , robia ono, robia tamto a hento, a dieta nepozna co je to len tak sa hrat na ihrisku alebo nahanat, pripadne robit nieco spontanne...
@ewisam ahoj... a on tie aktivity doma robi? Plava ked idete s nim? Ked cela rodina bicyklujete tak sa prida?... neviem ako to u vas funguje ale u nas len cez priklad - deti teda plavaju od malicka - kvoli zdraviu som chcela - zacali ako batolata a uz to islo v pohode, bicyklujeme, hybe sa cela rodina - pohyb je pre nich prirodzeny a ziadany...to ze dieta nieco niekedy nechce je normalne - ci he pre neho dobre vzdy ustupit je otazne... kolkokrat ja som rodicom vycitala preco ma trosku nepritlacili pri roznych veciach kde som bola dobra a bavili ma - prva prekazka a jasne ze pre dieta je jednoduchsie to nechat... keby tu prekazdku prekona tak to potom uz velakrat idr ako po masle... moja dcera tak chcela skoncit s flautou ked tam chodila asi 4 mesiace - hrala som s nou, ucila sa, nervacili sme... az som povedala nech skonci - naco sa ona zatala a prekonala tie potiaze... teraz hra 4 roky, vystupuje, patri medzi najlepsich a je na seba pysna...
Rada pre teba - ak tie aktivity maly robi doma tak by som to neriesila, nie kazde dieta je na kruzky - hlavne je ze danu aktivitu ovlada - ja by som napr. Moje deti donutila sa naucit pkavat aj keby neviem aky bordel robili - priste dieta ma vediet podla mna plavat - je tolko situacii kde mu to moze zachranit zivot... ale keby nechcelo drilovat na klaviri tak by som chvilu vysvetlovala ale keby vidim absolutny nezaujem tak nato kaslem...

@ewisam s tebou sa fakt nedá... jak mlynček... ty nechceš pochopiť, nedokážeš to...😔
všetci ti hovoríme to isté a ty to stále nedokážeš pochopiť. Tak želám veľa šťastia pri hľadaní motivácie, iné nemám čo dodať.