Ako naučiť 6 ročného syna samostatnosti?

nelynka18
3. júl 2014

Dobrý deň, mám 6 ročného syna,ktorý mi je neustále "za zadkom". Bývame na dedine,tu navštevuje aj školu a pozná tu zopár detí v jeho veku. Sem-tam je s 1 kamarátom vonku ale inak stále vyhľadáva dospelú pozornosť,hlavne mňa a moje kamarátky. Chodieva s nami na prechádzky a stále načuvá aby mu čosi neuniklo. Problém je v tom,že chcem aby sa kamarátil s deťmi veď sú prázdniny má lietať s chalanmi,zbierať čerešne,hrať futbal,basketbal( čo ho veľmi baví). Nie on radšej bude pri dospelákoch počúvať a potom aj jeho vystupovanie je také. Začal byť dosť drzí a nerešpektuje starších. Napríklad babky,často počúvam,že je neposlušný. Keď je s detmi ťažko sa prispôsobuje,všade chce byť prvý,stále chce víťaziť. Keď nieje po jeho urazí sa a ide domov,za mnou. Je veľmi aktívny,nevie sa hrať vkľude. Ťažko sa s ním komunikuje, mám pocit akoby ani nepočúval čo mu vravím. Vysvetlovala som už xkrát...vyskúšala som snáď všetko,čo mi kto poradil. Je ako utrhnutý z reťaze. Hoci kam ideme behá zľava,doprava a všade musí byť a všetko musí mať.A ešte jedno ma napadlo,stále všetkým robí nadschvál, robí nám to čo nemá rád on sám.Moja otázka znie: Ako ho mám naučiť samostatnosti? A ako polepšiť jeho správanie,aby nebol taký povíšenecký,či ako to nazvať. Prosím neosočujte ma...ťažko sa mi to takto opisuje písomne. A doma sa snažíme všeliako no fakt už neviem ako ďalej. Či len čakať kedy z toho vyrastie? Ďakujem

vefi89
3. júl 2014

myslím, že tu sa malo začať konať skôr. škoda, že si to nezaložila ako diskusiu, aby si ozrejmila, ako dlho to trvá, a pod. Ja osobne vidím možnosti- psychológ, nájsť mu aktivitu na vybúrenie- futbal povedzme, alebo čakať. 😒 nemá diagnostikované poruchy správania, sústredenia atď?

ragulca
3. júl 2014

podľa mňa máš typického jedináčika :D, nemyslím to v zlom, ale možno stačí nevyhovieť mu vo všetkom, ak sa s ním hráte, nenechať ho vyhrať, atď.

pribinak
3. júl 2014

Ma 2 deti, vid foto

horana
3. júl 2014

Niektore deti su take, nech by ich hoacko prerabali. Tiahnu viac k dospelym, mozno je to taka povaha, nalajnovat vsetky deti do jedneho mustra nemusi byt stastny napad vzdy.
Este si pamatam ako ma vzdy vyhanali vo veku 1.stupna ZS von sa hrat cez prazdniny a ja som len chcela sediet v knizkach, ako zle mi to padlo. Na 2.stupni to uz vzdali a tam som sama od seba zacala lietat s partiou, to sa im potom zase nepacilo, ze je to az moc. Rodicom casto nevyhovie dieta 😉
Co sa tyka testovania pevnosti hranic, to v tom veku cca, istej predpuberty robi vela chalanov, tam len pevnost nervov. Aj moj to vtedy priblizne mal, jedno z obdobi na zabitie, potom sa sam skludnil.

cobhan
3. júl 2014

Ja som tiez tiahla skor k dospelym ako k detom, skratka som bola popredu a skor som sa dokazala zahrat so starsimi ako so seberovnymi. Skuste mu najst nejaku aktivitu, co ho bude bavit..nielen sport ale aj nieco na doma - skladanie modelov, kreslenie, ak uz cita, tak nejake knizky, co ho zaujimaju, stavebnice.. Mozno len potrebuje trosku pozornosti, ktora by patrila len jemu, tak sa dohodnite, ze sa budes obcas venovat len jemu a nech on vyberie aktivitu 🙂

digysa
3. júl 2014

Mohla by si ho dat do nejakeho letneho kempu? Byvaju aj celodnove, asi by potreboval cudziu dospelu osobu, ktora by si s nim poradila. Pred tym by som ale jeho spravanie tej osobe vysvetlila, aby vedel/a o co ide, aby vam ten clovek pomohol a nebol na syna zly, ale chapavy.
Deti zvyknu viac posluchat autoritu, ked je to cudzi clovek.

Ak nie je samostatny, tak urcite by som si dala namahu, aby bol niekde v kolektive aj pocas leta.

mamavera
3. júl 2014

myslím, že by mu pomohlo, keby sa venoval nejakému športu, pravidelne. Vôľové vlastnosti, správanie by musel zmeniť a bol by medzi rovesníkmi. Ale ak nechce medzi nimi byť, môže to byť aj povahová črta. Páči sa mi aj nápad s tým letným kempom, ja by som navrhovala tábor, aspoň týždeň, veľmi by mu to pomohlo. Ak by išlo ešte nejaké dieťa, ktoré aspoň trocha pozná s ním, bolo by to fajn, aby to nebral, ako trest. Vidím to, keď sme s deťmi v škole v prírode, v prvý deň, najmä večer vypláva na povrch to, čo cez deň v škôlke nevidno a potom aj jedináčikovia pochopia, že sa celý vesmír nebude stále točiť okolo nich, že existuje aj také niečo ako úcta, tolerancia a ochota.