icon

Ako pomôcť 3-ročnému dieťaťu pri adaptácii v škôlke?

2. dec 2025

Ahojte, mám čerstvo 3 ročného syna, dnes je druhý deň v škôlke na doobedie sám. Včera ráno aj dnes veľmi plakal, v noci sa budil zo spánku s plačom, plakal ak v škôlke... Zjedol tam kúsok rožka, vodu nepil, obed iba trochu polievky, ale hlavne ten plač... Ja som takýto plač u neho nezažila.
Je velmi naviazaný na mňa a ani nemám veľmi možnosť, že by som ho počas tých troch rokov mohla dat niekomu na chvíľu, aby si zvykal aj na čas, kedy je bezo mňa.
škôlku pozná, to prostredie mu je známe, chodili sme tam skoro rok do takého mini klubu na dva dni v týždni, pozná aj učiteľky, bola som prítomná pri adaptácii, teda chodila som s nim cca 2 týždne na celý deň. Pozná aj deti, je to škôlka, ktorá má respektujúci prístup k deťom...
Ale neviem ako mu pomôcť, aby to bolo pre neho ľahšie. A neviem ako vyhodnotiť, čo je za hranica, kedy si povedať, ze toto je už príliš, už mu to ubližuje a zrejme ešte nie je zrelý na škôlku.

anonym_b8308a
2. dec 2025

Zvykne si, moj plakal 2 roky kazde rano.
Keby to bolo 2 roky tak okej, nevzdavat to este to je len druhy den.
Uvidis ako sa to bude vyvijat.

anjelicek26
2. dec 2025

Druhy den nemozes ocakavat, ze tam na teba naviazane trojrocne dieta pobezi s radostou a ostane cely den bez teba... to je ako ho nechat v obchode a odijst na cely den (ved to tam pozna predsa, neni problem)... .pre to dieta je to to iste...

Prosim rozdychaj to, to ze ti to nerobi dobre, vidi aj maly,

anonym_607f1f
2. dec 2025

Ja som si nechala dieta trhat z ruk lebo ucitelky povedali ,ze je to ok. Kazde rano mi bolo strasne. Isla som s pocitom domov ze budem fakt grcat… po prvom roku som to vzdala a nezvykol si ani tie dalsie. Chodil len na par hodin. Aj ked sa im to nepacilo a protestovali ucitelky. Ak by som mohla vratit cas do skolky by som ho nedavala tak ako som ho davala. Este chvilu pockaj a sama uvidis ci je daka zmena alebo nie.

anjelicek26
2. dec 2025

Ono vseobecne - dva tyzdne... dva tyzdne ak dieta stale reve, ze ho ide rozdrapit, tak to nie je cesta... ale prvych par dni je tazkych pre rodica a aj pre to dieta, lebo je to obrovska zmena.. Je to velmi "nevhodny" vek na odlucenie, neviem podla coho tie tri roky su hranicou roky rokuce... bud skor alebo neskor, ale medzi 2,5-4 rokmi je ta naviazanost na rodica snad najsilnejsia... mne mlady od roka chodi k opatrovatelke, on sa tam neskutocne tesi, ma ich piatich... ale to bolo vekom, jemu to proste vobec divne neprislo, zvykol si uplne prirodzene (chodil tam od 3 mesiacov na postrazenie hodinku-dve v tyzdni)...

Kazdopadne ak tomu chces pomoct, kazdy den mala odmena ked ides po neho (croisant, banan, vymalovanka, cokolvek), nech sa na ten moment tesi a mysli na to cely den, co mu maminka neskor prinesie... on sa musi naucit, ze VZDY po neho prijdes a rytmus skolky - teda po spinkani mama prijde - a bude v pohode...

david_tofakt
2. dec 2025

@anonym_autor určite sa zvykne.

jajur88
2. dec 2025

@anonym_autor To ste presli z 2 tyzdnov spolu rovno na cele doobedie sam? Ci ste odlucenie v skolke postupne predlzovali?

autor
3. dec 2025
@anjelicek26

Druhy den nemozes ocakavat, ze tam na teba naviazane trojrocne dieta pobezi s radostou a ostane cely den bez teba... to je ako ho nechat v obchode a odijst na cely den (ved to tam pozna predsa, neni problem)... .pre to dieta je to to iste...

Prosim rozdychaj to, to ze ti to nerobi dobre, vidi aj maly,

Ďakujem za vaše názory a skúsenosti.

@jajur88 áno, nemám inú možnosť
@anjelicek26 neočakávam, ze pôjde z radosťou. Ja ho fakt nedávam do jemu neznámeho prostredia, pozná tam všetkých, aj režim, aj deti, aj učiteľky. Dávam ho len na doobedie. Skôr mi išlo o skúsenosti, čo pomohlo iným deťom, mamám. Rozumiem ze všetko chce čas a snažím sa robiť všetko, čo viem, ze by mohlo pomôcť. Preto som hľadala, čo pomohlo iným mamám a ich deťom, toto obdobie zvládnuť. Zároveň chcem vedieť včas rozlíšiť, čo je nezrelost a čo "len" strach z odlúčenia.

autor
3. dec 2025
@anonym_607f1f

Ja som si nechala dieta trhat z ruk lebo ucitelky povedali ,ze je to ok. Kazde rano mi bolo strasne. Isla som s pocitom domov ze budem fakt grcat… po prvom roku som to vzdala a nezvykol si ani tie dalsie. Chodil len na par hodin. Aj ked sa im to nepacilo a protestovali ucitelky. Ak by som mohla vratit cas do skolky by som ho nedavala tak ako som ho davala. Este chvilu pockaj a sama uvidis ci je daka zmena alebo nie.

@anonym_607f1f ❤️ ved práve, ze človek až s odstupom času zistí, či urobil dobre
Ja som rozhodnutá aj odhodlaná hľadať aj iné možnosti a ak to bude potrebné, nedám ho tam, no rada by som tomu dala šancu, bez toho, aby mal traumu.

anonym_342f67
3. dec 2025

Aj ja som dala v septembri 3
Rocneho do skolky. Uz mesiac predtym som rozmyslala ako to zvladne, ani s babkou nechcel byt len s nami s rodicmi. Dva dni plakal tak ze mi ho musdli z ruk zobrat. 3 den uz neplakal. Potom bol dva tyzdne chory a zase plac. Je december po tyzdni isiel do skolky a zase plac 🙂 ale len jeden den. Kupila som knizky o skolke a citame si. Kazdy den mu rozpravam ze ako mu tam dobre bude. Manzel mu slubil ze pojdu kupit male auticko a rano sa lucil s tym ze pojdu kupit a usmieval sa. Ma jednu oblubenu hracku s ktorou spinka tak sme mu kupili taku istu a tu si berie do skolky na spanie. Ale kazdy den povie ze nechce ist do skolky ale neplace 🙂 vidim aky je doma stastny. Lutujem ho co uz ;)

autor
Včera o 06:40
@anonym_342f67

Aj ja som dala v septembri 3
Rocneho do skolky. Uz mesiac predtym som rozmyslala ako to zvladne, ani s babkou nechcel byt len s nami s rodicmi. Dva dni plakal tak ze mi ho musdli z ruk zobrat. 3 den uz neplakal. Potom bol dva tyzdne chory a zase plac. Je december po tyzdni isiel do skolky a zase plac 🙂 ale len jeden den. Kupila som knizky o skolke a citame si. Kazdy den mu rozpravam ze ako mu tam dobre bude. Manzel mu slubil ze pojdu kupit male auticko a rano sa lucil s tym ze pojdu kupit a usmieval sa. Ma jednu oblubenu hracku s ktorou spinka tak sme mu kupili taku istu a tu si berie do skolky na spanie. Ale kazdy den povie ze nechce ist do skolky ale neplace 🙂 vidim aky je doma stastny. Lutujem ho co uz ;)

@anonym_342f67 tiež ale veľa o škôlke rozprávali a čítali, má rád knihy a tým ze sme tam rok chodili spolu, tak to bola súčasť nášho štandardného týždňa.
Popravde neviem, či ten utiseny plač, ktorý čítam a o ktorom mi aj okolie hovorí, nie je len zlomenie tej krehkej duše. Ako bábätká, keď nikto na ich plač nereaguje, prestanú plakať. 😔

henikap123
Včera o 08:47
@anonym_autor

@anonym_342f67 tiež ale veľa o škôlke rozprávali a čítali, má rád knihy a tým ze sme tam rok chodili spolu, tak to bola súčasť nášho štandardného týždňa.
Popravde neviem, či ten utiseny plač, ktorý čítam a o ktorom mi aj okolie hovorí, nie je len zlomenie tej krehkej duše. Ako bábätká, keď nikto na ich plač nereaguje, prestanú plakať. 😔

@anonym_autor tak si to smutne napisala :( ja ta uplne chapem. Pomohlo mu velmi ze si oblubil ucitelku a ze ho objala ked plakal za nami. Ale my mame iny problem v skolke. Ucitelky su casto chore a davaju deti do inych tried. Tak tazko si zvykal na jeho ucitelky a ma si zvykat na nove? Ta skolka ma vela tried. Musim ho nechavat doma ak ho rano davaju do inej triedy. Taketo deticky co si tazko zvykaju by mali asi rok chodit do sukromnej skolky, maly kolektiv, ucitelky sa im venuju 😏

Ako to dnes zvladol? Uz je to treti den. Aj ked som nosila syna 2 tyzdne niektore deti aj dva tyzdne plakali. Sice aj moj syn po chorobe vzdy place a uz presli tri mesiace :(
Je ti to luto ale mna vsetci utesuju ze robim prenho dobre, ziska imunitu a potrebuje sa troska "osamostatnit" od nas.