icon

Ako pomôcť 5-ročnému synovi s rečovými problémami?

somkatka
12. mar 2025

Ahojte maminky, prosim ak mate niekto podobnu skusenost poradte. Mam 5 rocneho syna, je stredny z troch chlapcov, tento rok ho dali do triedy s mensimi detmi a mam pocit ze sa tam pokazil v reci. Prestal rozpravat l, vsetko hovori tvrdo, susle. Zacali sme chodit k logopedke, kde sme vlastne kvoli chorobe boli dvakrat. On vie povedat vsetko ked sa posnazi, lenze on je mimoriadne tvrdohlavy a neochotny spolupracovat. Doma sme trenovali asi 4x a to tiez s nekonecnym prehovaranim. Vsetko to vedel pekne povedat, ale potom pokracuje v zlej reci zase. On je celkovo narocny oriesok, strasne tazko sa s nim spolupracuje. Uz nam to s manzelom lezie na nervy ako rozprava a neviem co dalej. Ja mu niekedy ani nerozumiem, neopravi sa ked ho upozornime, mazna sa. Ja neviem ci to riesit s psychologom, alebo cakat ze sa to zlepsi. Ked sa hraju so starsim bratom a pocuvam ich vtedy rozprava celkom normalne, tak neviem ci to je prejav ze potrebuje viac pozornosti alebo co tym sleduje.

katica06
12. mar 2025

Jeden taký tvrdý oriešok mám doma. ,,4x trénovali doma,, za ako dlhú dobu?

lenuska9999
12. mar 2025

@somkatka máme podobný problém. Akurát , že môj syn keď nastúpil do škôlky nerozprával vôbec. Teraz rozpráva veľa , ale tá výslovnosť je jednoducho zlá. Boli sme u klinického logopeda, tam spolupráca nula budov. Jednoducho to s deťmi nevedel, tá ukážka toho , čo s ním máme doma cvičiť bola tiež slabá. Tak sme vymenili za pedagogického logopeda , kde si za sedenia platíme. No syn urobil neskutočne pokroky, pretože ten pán to s deťmi jednoducho vie. Vie ako udržať jeho pozornosť, keď mu niečo nejde vysloviť vie ako sa k tomu dopracovať. Som spokojná a neľutujem ani eurá. Takže môj názor je , že ak dieťa pokroky nerobí a doma pravidelne cvičíte , tak treba vymeniť logopeda. Samozrejme to cvičenie doma musí byt každý deň , najlepšie viac krát do dňa. Lebo keď niekto doma necvicí, nepomôže ani najlepší Logoped. A keď niekto povie, že nemal čas, je to výhovorka. S dieťaťom stačí cvičiť naraz 5 minút, dlhzsie pozornosť tak malé dieťa aj tak neudrží. Takže ráno po ceste do škôlky, poobede zo škôlky, večer pred spaním zopakovať a máš to.

somkatka
autor
12. mar 2025

@katica06 ked sme prisli prvykrat od logopedky, tak som mala vela motovacie, tak som s nim trenovala hned dalsi den, a potom sa mu stale menej a menej chcelo. Je to nekonecne vela energie prehovarania ☹

somkatka
autor
12. mar 2025

@lenuska9999 dakujem za spravu, u nas aj tych 5 minut je tazkych, on sa zatne a nepovie nic. Skusame po dobrom, po zlom, je to vycerpavajuce.

katica06
12. mar 2025

@somkatka prepáč ale to je biedne málo, moja u logopéda ani necekla..Na každé cvičenie bolo treba extra motiváciu a zapájať ďalších rodinných príslušníkov.

kavasmliekom
12. mar 2025

@somkatka moj syn sa úplne rozhovoril práve v škôlke, minulý rok to bolo super, začal pekne vyslovovať slová, atď... oni sú taka zmiešaná trieda, od najmenších po predskolakov...bala som sa, či nebude opakovať za malými...ale nie.
Tento rok k nim prišiel do triedy chlapcek s autizmom, čo nerozumiem, lebo nespolupracuje, ale mama silou mocou že do normálnej triedy, lebo čo z neho bude v budúcnosti.. A odkedy tam je ten chlapček, tak môj syn doma len húka, zavija, vydáva zvuku. Z ničoho nič... sedíme pri stole a on začne hukať. A tiež začal škaredo rozprávať, napríklad auto povie hatóó ešte zvýrazní to "tóó". Povedala som to aj učiteľke, tak vraj to opakuje za tým chlapcom, že ho mám opravovať. 😏😳

kavasmliekom
12. mar 2025

@somkatka a formou hry? Aby nevedel, že vlastne cvičíte...idete vonku na prechádzku, komentovať všetko. Ako robí traktor, čo robí lastovička...kde je lavička... Atď. Rozprávať, rozprávať.

zuzubb007
12. mar 2025

Formou hry každý deň niekoľko krát denne stačí len opraviť zopakuj toto slovo ako ja, alebo ako robí foto, nie že ideme sa dusiť teraz hodinu to tak nefunguje, celé je to na rodičovi, logopedicka len ukáže, keď rodič nezvláda bude dieťa šušlať atď...

3petka
12. mar 2025

@somkatka Vieš čo niekedy na toto treba len čas. Ja som so starším chodila k logopédke lebo mu robili problém sykavky a R. Časovo sme tam boli tak každé tri týždne a reči sa venovala tak 5 min a zvyšok riešila úplne iné veci čo mal v podstate v malíčku. Mali sme trénovať doma čo som aj robila ale stále som proste mala pocit že to nerobím dobre lebo však ja nie som študovaný logopéd. Neskôr sme vymenili logopédku lebo iná nám potvrdia že týmto čo chcela od neho tá prvá sa nič nezlepší. Tak sme trénovali iné, nakoniec nás už na ďalší rok nezobrala lebo všetky majú veľa detí. Tak som sa na nich vy....la a trénovali sme tak že som ho nenápadne opravovala a vždy kým ma neodhalil sa pekne opravil a povedal, takže časom sme sykavky dostali pod kontrolu. Čo sa týka R tak to sme zvládli až v prvom ročníku keď sa učili ŕ - zamŕza, vŕzga a keď sme mali čas v aute na prechádzke tak sme trénovali a samé to došlo do štádia že na to nabehol sám. Sice ešte niekedy r zabudne alebo namiesto r povie l ale minimálne.

simca06022011
12. mar 2025

moja dcera vobec doma nechcela trenovat, ani R/L a tak, necvicili sme... chodili sme k logopedke, jej to docvaklo v predskolskej triede nejak a naucila sa to v podsate z tyzdna na tyzde, aj pekne rozpravat bez zajakavania a tak (lebo to som ja sledovala viac, kedze ona rozrpavala davno a rychlo, ale s tymto zacala mat zrazu problem). napr to r sa naucila vdaka vtipu logopedicky, kde ona jej poedal, ze jeden chlapec sa to naucil na zachode, sedel tam a vrcal, kym sa to nenaucil.. tak vrrrkala a brrrkala a naucila sa :D Sama, proste je to povaha, ze vsetko sa musi sama. Ani len plavat sa nenaucila na plaveckom = ja som ju tam dala, presla to ako tak, ale samostatne bez cohokolvek plavat riadne sebavedomo zacala tka, ze som ju supla do 1,5m bazena a cvicila sama bez niekoho kto ju chyta... :D Rovnako tak cvicenie, gymnastika, ucenie do skoly = sama to musi a asama si to spravi :D
Kedze je stredny, moze takto reagovat na mladsieho surodenca? A ano, podla mna mozno aj viac pozornosti a tak. Ak vidis, ze sa so starsim rozprava v poriadku, vie rozpravat aj normalne, podla mna to nie je porucha na "liecenie".. podla mna mu to neostane suslanie a maznanie do skoly :D
Mozno by som skusila proste nereagovat, ak nebude pekne rozpravat na mna, spytam sa, nerozumela som, mozes mi zopakovat prosim ta? alebo take nieco... a normalen sa s nim rozpravala. Proste povie zle = nerozumiem, sem tam to otocim na zart, nech nie je frustrovane dieta, sem tam sa vazne opytam... a hlavne ked naozaj nerozumies.

lauruska_sumienka
12. mar 2025

moj syn chodi kazdy tyzden k logopedicke viac ako rok a pol. trenovat je ochotny len so mnou, nemas predstavu kolko ho musim motivovat aby sme trenovali. ale pomahaju odmeny. kedze rad sa hraje na mobile, tak nastavime minutku na 10-15minut a potom sa moze hrat hodinu. ak to pocas tych 10-15 minut (kazdy tyzden mame ine instrukcie tak nam to trva rozny cas) odbieha,nesustredi sa, rozprava naschval zle, prenastavujem cas a cas plynie od zaciatku. a to ho vzdy upozornim, ze takto nie lebo cas ide od zaciatku, ak sa chce hrat tak potrenujeme nech to zbytocne nenatahuje a bude to raz dva hotovo.dodam k tomu ze tak ako on sa chce ist hrat tak si aj ja chcem pozriet serial. ak nespolupracuje vobec tak ziaden mobil nebude a ja si idem pustit serial.
zatial mi to funguje a ako pise simca vyssie, povedat mu ze nerozumiem co vravel ak to bolo suslane a podobne. jeho to bude zo zaciatku strasne frustrovat a hnevat ale treba mu hoc aj zufalo vysvetlit ze naozaj mu nerozumies a ty chces vediet co hovori (desne casy to boli u nas)

somkatka
autor
12. mar 2025

@kavasmliekom formou hry by to bolo najlepsie, len ja to velmi neviem, ja nie som ten typ ze vymyslat hry. Kebyze nejake poznam tak to s nim tak skusim, ale aj ta nasa logopedka ide takou formou ze povedz toto, teraz toto, tak nemam velmi inspiraciu, nepoznam take hry a sama si ich neviem vymysliet.

somkatka
autor
12. mar 2025

@lauruska_sumienka skusim s tymi odmenami, to by mozno mohlo zafungovat. Este mi z toho vychadza ze treba byt vytrvaly, mas to dobre nastavene. Stat si za svojim, to je asi trosku u nas problem, ze pri tych troch detoch a povinnostiach niekedy nemam energiu byt vytrvala, ale asi to inak nepojde.

lauruska_sumienka
12. mar 2025

@somkatka ta minutka je pre neho istota ze naozaj dlhsie to nebude, zazvoni a koniec. niekedy pri treningu ho povzbudzjem ze uz len tolko minut a ideme na mobil, alebo mu vravim povzbudivo, nastartovane, ze uz mu chcem dat konecne ten mobil, (nech je on ten co zdrziava sa od hrania na mobile 🙂 ) snazim sa ho vyburcovat k vykonu, nech je to raz dva hotove a ideme si obaja robit po com tuzime. vysvetlit mu aby vedel ze to nie je nieco do coho je nuteny ale je to pre neho aby mu bolo rozumiet, aby sme vsetci vedeli co hovori. 🙂
no ano pri 3 detoch sa mas co obracat a najst si akurat tu chvilku je niekedy nemozne. jasne aj my mame obcas obdobie ked trenujeme asi 1x za tyzden tesne pred navstevou logopedicky. mozes sa skusit nastavit, ze je to dolezita vec co sa ma urobit v dany den.