Ako pomôcť dieťaťu zvyknúť si na škôlku?
Mamičky mate skusenost s tym že vaše detičky nechcu chodit do škôlky??? Dcerka ma 4 ročky tento školský rok sme prvý krat v škôlke .....Prvý den bol uplne top vysmiata samozrejme hned ten večer ostala chora tak sme išly k dr po 5 dnoch sme sa vratili do školky a už to bolo take že rano ma nechcela pustit ked som pre nu prišla dozvedela som sa že nepapa nakolko viem že je papkač tak ma to zaraža lebo sa samozrejme bojim mame adaptačny pobyt v školke tak chodim pre nu vždy ked by mala byt po obede a vzdy sa dozviem že nepapala desiatu ani obed akonahle mi ju pani učitelka prinesie tak začne plakat ked prideme domov už ma prosí aby nešla do školky ona to tam nemá rada , že ma stratila a tak .......Ako matke my to trhá srdce a uprimne neviem čo mam robit tak som rozhodla požiadat o radu touto formou......Za každu radu budem rada
Vydržať. Dieťa s Tebou nemôže cvičiť. Proste do škôlky sa bude chodiť a hotovo.
@sarah297 je to úplne normálne, je minimum detí, ktoré bežia do škôlky každý deň od prvého dňa až do odchodu do školy. Zistila, že to nebude len návšteva, ale pravidelná povinnosť. Stručne jej vysvetli, že ty musíš ísť do práce a ona nemôže sama doma ostať. Urob jej kalandár, kde si každý deň prečiarkne, tam vizuálne uvidí, že bude päť dní v škôlke, dva doma. Každej mamine je to ľúto, ale čím menej sa tým budeš zaoberať, s dcérkou to rozoberať, tým skôr to skončí. Niekedy pomôže, ak dieťa nosí do škôlky otec. Dcérka ťa citovo vydiera a ty jej na to skáčeš. Dohodni sa s ňou každý deň, kam pôjdete, čo budete spolu robiť, po vyzdvihnutí zo škôlky sa jej snaž venovať, aj keď domácnosť na čas odsunieš
@sarah297 Neboj sa takmer všetky sme tým prešli. Teda dosť mamičiek to pozná. Mne tiež trhalo srdce.Ja som pri oboch zažila a rada nie je .Na jedno síce môže zabrať na iné nie.Len vydržať. Moj bol napríklad taký, že plakal aj po každej chorobe keď vypadol na týždeň, dva a všetko odznova to začalo. A nosila ho starká občas keď som mala ranné skoro a veru bol to boj. Dokonca raz jej ušiel a nešiel vôbec. Plakal za mnou a musela som kvôli tomu zmeniť prácu.Ovela menej platenú aj horšiu časovo a srdce som mala na franforce.Ale v práci mi voľno nedali ani peniaze by neboli a musel sa naučiť. Dokonca ani o rok neskôr nechcel chodiť..ale žiaľ musel.
Vydržať. Dieťa s Tebou nemôže cvičiť. Proste do škôlky sa bude chodiť a hotovo.
@sarah297 ty si doma? Máš možnosť si ju nechať doma?
Bud s nou budeš doma, keď nemáš prácu...alebo jej vysvetliť, ubezpečiť ju, že pre ňu prídeš, keď sa pohraje, naje, oddýchne. Pôjdu vonku, popozerať nové hračky, naučí sa básničky...atd.to že nechce jest, je normálne, skúša. Ani spať nebude chcieť, možno sa ani obliekať, zapájať do hier. Prejde to, zisti, ze nič iné jej neostáva, len sa začať tešiť. V škôlke je fajn. Moje deti tiež plakali, a po mesiaci nechceli ísť ani domov. Musím prísť, opýtať sa, či idú domov, keď nie, mam sa ísť prejsť a prísť neskôr 😅
@sarah297 úplne normálna situácia, najmä ak doteraz nebola zvyknutá byť bez teba.
Chce to len pevné nervy a veľa trpezlivosti. Vysvetľuj, rozprávaj sa s ňou, ale neustupuj. nie je riešením nechať ju doma.
Keď sa bude brániť ísť do škôlky, treba ju tam fyzickou silou odviesť.
@sarah297 skús sa jej po skolke naplno venovať a tiež ráno pred škôlkou aspoň nejakú chvíľu sa pohrajte, porozpravajte, pritúľte.
Uznaj jej pocity - že je to pre ňu nove, nepozná tam deti, pani učiteľky, môže to byt pre ňu náročné, nebude s tebou, možno nevie, ako bude deň prebiehať, čo budú robiť. Potom skús presunúť pozornosť na niečo, na čo sa môže tesit - hracka, kamaratka, nejaká aktivita. Nám pomohlo, že si mohla do škôlky zobrať nejakú svoju obľúbenú hračku.
Teraz napríklad riešime, že sa jej nepáči, že chodí do veľkej triedy. Pozorne počúvam, čo jej tam vadí, chyba, chápem, avšak nic nevysvetlujem, neriesim. Ona tu nespokojnost dostane zo seba von, uľaví sa jej, chce to však čas.
@sarah297 To je normalne..starsi sa adaptoval cca 3 mesiace, mladsia, ta tiez dlho nechcela jest, ani pit, pit zacala asi az po 2 mesiacoch. Potom neskor zacala aj jest. A poviem rovno, aj v skole sme ju este cely prvy stupen, museli do skoly vtlacat, brali nam ju ucitelky, skolnik.... Zvlast po dlhej nepritomnosti - choroba, pn, lockdown.. ale ona poobede uz bola spokojna a v pohode.. len to rano... A mozno tym, ze tam mala brata, tak az take vyhlásenia, ze nechce ist, dlho nemala..
U nas to iste
Prvy tyzden super vysmiate dieta
Druhy tyzden doma so soplami
Minuly tyzden rano plac, poobede plac, co nas caka v pondelok a dalsie dni netusim, tiez z toho nespim len nad tym rozmyslam
Papkac nieje takze to ze neje alebo malo neriesim
Dostala som radu vydrzat, pokial je pocas dna a pri aktivitach v pohode vraj to nemam riesit a vydrzat
Pocula som tu rady nakreslit srdiecko na ruku aj vam aj jej alebo od svojho odtlacit a ked bude smutno dietatu tak nech sa pozrie na srdiecko a bude vediet ze pridete atd ja som neskusala moje dieta ma 3 a prezivam to iste, prvy plac v skolke som preplakala na skolkarskom dvore aj ja
Vraj su deti co placu hned od zaciatku a potom je to ok a potom su deti co su prve dni v pohode a plac pride neskor, vydrzat vydrzat, tiez si toto hovorim
Proste musi si zvyknit, ze ideme rano a pridem poobede
Inak dieta v sukromnej skolke na pol dna o 12:00 vyberam zo skolky tak snad sa to zlepsi aby vedelo aj v skolke spat

Žiadna extra rada nie je...len vydržať kým si zvykne...mlladsi mal tiež problémy, vzdy ráno sme sa dohodli , že mama musi do prace a on do skolky...vacsinou som sľúbila odmenu ked nebude plakať...