Ako pomôcť nízkemu synovi pri vstupe do školy?
Zoberú ho do prvej triedy v termíne ak má psychicky a mentálne dobré výsledky?
Zároveň, aké vyšetrenia vám robili ak dieťa bolo neprimerane nízke oproti rovesníkom (aj dievčatá sú vyššie)? Ako pomôcť je z aby sa necítil zle? Ja mám 162, muž 179 cm.
@veronikaszabova on je chlapec, tam je asi rozdiel , neviem ako by sa cítil 155 cm muz ???
Tak to treba riešiť, ale chlapci sú dlhy čas menší ako dievčatá, potom ich dobehnú a predbehnú. Syn bol tiež najmenší, je to tým že bol aj najmladší , ešte v 8. Triede bol najmenší. Teraz má 190. A otca len 173. Je na moju rodinu . Tam sa to zisťuje z kosti vari, aký má predpoklad. A so školou toto vôbec nesúvisí . Jasne , že vezmu.
@mooonika1975 presne aj moji bratia a ja, ani jeden z nás nespadá do tabuliek podľa výšky rodičov 😁 rodicia majú 172 a cca 176 a ja mam ledva 160 😁 a bratia jeden 193 a druhy 192 🤔
@lentilka78
Podľa mna tam hra rolu genetika, nielen rodiciv, Alw starých rodičov, ja som po otcovi a oni tam boli všetci skoro dvojmetrový. Takze sa to odzrkadlilo v synovi, po mužovej genetike sú všetci extrémne nízky, takze to sa našťastie potlačilo.
akoze aj ja som sa chvilu zamyslala nad odkladom kvoli vyske. ale to nema zmysel... moja bola uz v skolke o hlavu nizsia od vacsiny spoluziaciek(aj ked ked som videla ich mamy a otcov, tak som pochopila preco su take vysoke). za rok odkladu by narastla len jej standardnych +6cm, cize by oproti mladsim detom bola len o kusok nizsia ako oproti vrstovnikom. mali depistaz v skolke, chodi k logopedicke, bola na vysetreni rh v nemocnici kde s nou boli nemocnicne ucitelky, chodila do zbernej skolky v lete(tam ju chvalila ucitelka so 40 rocnou praxou). vsetci tito ludia co ju mali moznost pozorovat na nu povedali, ze odklad ani nahodou. v septembri mala 107,5cm. je samozrejme najmensia, decka ju chcu natahovat, nosit, vraj nedociahne na cip v jedalni(co ma mrzi), ale rozumovo jej skola ide. aj ucitelka povedala ze je sikovna a odklad by bola blbost. takze ak zvazujes odklad, vysku z toho urcite vynechaj. treba posobit na psychiku dietata, aby si z pripadnych posmeskov nic nerobilo. lebo sikany sa obavam. ale hovorim jej, ze nema byt po kom vysoka, bude proste nizka a nicomu jej to v zivote nebude branit(aj ked toto jej trochu klamem). ja mam 151,5cm a manzel 171,5cm.
Syn je septembrový, najstarší z triedy a tiež najnižší z chlapcov. Od prvého ročníka, teraz je šiestak. Dr ho sleduje, je na dolnej hranici, ale stále v norme. My s mužom sme to mali rovnako, narástli sme až na strednej škole. Dnes mám 171cm a muž 183 cm.
Podľa mňa nezmysel,môj syn je tiež malý ,s dcérou sú ako dvojičky lebo sú skoro rovnako vysokí.Nikto to neriešil.Tasku som mu nosila, lebo aj tá najmenšia bola preňho ťažká.Myslela som že bude najmenší ale predstav si že ešte takých istých maju dvoch.Ja mám 165 a MM 175cm takže tiež genetika určite.
@mooonika1975 áno áno určite aj genetika z predošlých generácií, aj u nás to tak je.
Aj môj muž je vysoký, má cca 187 a svokor nemá ani 180,ale mužov stary otec bol na tu dobu vraj veľmi vysoký, tak manžel je po ňom... Trochu sa obávam koľko narastie nás syn, má 14 rokov a už teraz má 185 a 45 nohu
Odporucam endokrinologiu.Vysetrit rastovy hormon a ak je v poroadku endokrinologicka vie podpore rastu pomoct oddialenim puberty a rastoveho sprintu.Mame s tym skusenosti.
Ahoj, syn je prvák a má 106 cm, vôbec nikto neriešil.
Dobrý deň i moje deti boli nižšie a chudšie. Najstarší syn tiez úplne mimo tabuliek. Pediatricka nás poslala na endokrinologiu. Tam všetky testy samozrejme ok, pytali moju výšku váhu i manželovu a skonštatovali že podľa našich parametrov je to úplne v poriadku, nemá byť po kom extrémne vysoký a nemá prečo byť ich pacient. Ja mám 164 CM, 56-7kg, manžel má 176cm a momentálnu váhu neviem. Okolo 84 možno. Syn sa vytiahol až teraz v puberte, má 14r výšku 166, s váhou je to stále bieda, ale hádam aj priberie🙂. Pri nástupe do školy sa mi marí že mal výšku 116/122 a musiu váhu a dlho dlho bol najmenší, teraz sa zaradil naopak medzi najvyšších. Problémy nemal na základe vzrastu. Neukratte ho o nástup do školy. Má kamarátov, je šikovný, určite narastie. Držím palce v skole
Nechápem prečo najdôležitejši údaj v celej diskusii ma byt tajomstvom. To potom celá diskusia je len o dohadoch. ...
Neuvadzas vysku,tak ani ja nebudem..
Ale ja som dala synovi vlani odklad skoly z velkej casti prave preto,ze bol o celu hlavu nizsi ako jeho buduci spoluziaci.Isiel do skoly teraz v septembri,stale je najnizsi v triede,ale aspon to uz nie je take vyrazne ako by to bolo minuly rok.Ja som spokojnejsia,on to sice nevnimal,ale mozno casom by sa citil neprijemne v triede kde su chalani aj baby od neho o hlavu vyssi.
Nizsi je od narodenia,my sme s muzom priemerne vysoky,vlastne ja mozno az nadpriemerne-178cm mam.
Priblizne do 6rokov bol syn pod ciarou grafu,az vlani sa dostal nad ciaru.Ked mal asi tri styri roky sme boli na endokrinologii,vysledky mal dobre..Viac teda jeho vysku nikto neriesil…
@majamat no mne sa zase zda, ze syn dako skocil do predcasnej puberty. Vyrastol medzi 12 a 13 rokom o pomaly 15cm. Teraz ma 13 a vysku cca 178 cm co je horny percentil grafu. Ja mam 172 mna uz prerastol a muz ma 178 cm. A to sa narodil s dlzkou 49 cm a mal ledva 2900gr cize taky stuplik. Moj otec mal dakych 185, aj svagrina s detmi su vysoky, ale tak chlap nech je vysoky. Ma dlhe nohy po maminke 🙂 dcera sa napr zastavila na dakych 164cm. Cize ta je z nas najnizsia.
Nie je to dovod na odklad, ale dobre, ze idete na vstevu endikrinologa. Pre istotu. Inak neskor sa kludne moze vytiahnut.
Samozrejme aj fyzicka stranka sa posudzuje pri nastupe do skoly, ale ked je v poriadku, len mensi, tak nie je dovod na odklad.
Syn je druhak, mal teraz 8 rokov pred par dnami, ma 119cm a 17,5kg. Ja mam 158cm a muz 161cm, vahovo tiez mame dost malo. Proste sme nizki, je to genetika a synovi sa za to nikto nesmial. Chodi ale aj na trening sebeobrany (krav magu) a tam sa mu velmi zvysilo sebavedomie tak celkovo 🙂… vyska nema nic spolocne s tym ze by mal dostat odklad…..