icon

Ako "prinútiť" štvorročné dieťa upratovať

endi82
6. mar 2014

Ahojte, možno si poviete, čo je to za otázka, ale niekedy už fakt neviem, kde robím chybu. Už som čítala pri iných diskusiách, že život s deťmi je proste taký takmer u každej z vás, ale možno niekto by mal nejaký zaujímavý nápad. Mám 2 deti, staršia je 4,5 ročná a nejak mi nechce pomôct upratovať si hračky. Už som skúšala aj metódu všetko do škatúľ a debničiek, ale hračky sú aj tak všade. Problém je v tom, že buď upratujem, pri tom menšia dcérka, navarím a potom stojí žehlenie (manžel má veľ košiel) alebo žehlím a varím + deti a v byte je taký bordel, že kým príde domov manžel, tak sa pýta, čo som robila celý deń :/ Zatiaľ som jej dala úlohy, ako napríklad, že je zodpovedná za odloženie svojich topánok, kabátika a podobne ale s tými hračkami to nejak nejde...... ako je to uvás?

rebeka7501
7. mar 2014

@endi82 manžel chce ožehlené košele alebo poriadok v byte ? Nech si to skúsi sám. V sobotu sa vyber na výlet (bez detí), nech navarí, ožehlí a samozrejme aby bolo aj po ďeťoch upratané.
Večer nahádž hračky do jednej veľkej bedničky. Alebo sa ti chce každý deň tridiť bábiky, plyšákov a podobné prkotiny do poličiek ? Si otrok domácnosti alebo mama, ktorá sa venuje deťom ?

endi82
autor
7. mar 2014

Ináč sú to super baby, vedia sa spolu úžasne hrať. Kým som tu napísala odpoveď, dovtedy v obývačke závesy zatiahnuté, lampa svieti, paplón vankúš na zemi, knihy hračky na zemi (v obývačke), staršia sa stihla oliať svojim kakaom, takže už sa prezlieka, malá tiež vyťahuje šaty zo skrine starše.... a to za 10 minút :D

lucinocka
7. mar 2014

@endi82 ja som malu odkedy zacala chodit, zacala zapajat do upratovania hraciek stylom: jeeej Sofi pomozes mamke poprat hracky? tebe to ide tak super a ja to ani poriadne neviem..
A teraz sama zbera za sebou, aj ked si ja nevsimnem... ale ona je vseobecne taka cudna :D na mojho muza, na mna urcite ne:D neznesie spinave ruky, place ked ma spinave tricko, do kaluze von neskoci obide ju, ked nemoze obist zacne plakat...Ale pomaha mi aj nakladat pradlo do pracky, aj umyvacku vykladat, pre nu je to hra, proste nenapadne zapajanie do povinnosti.. Asi by som zvolila taky system aj pri tvojich, hoci su vacsie...Poprataj si izbu! podla mna nezaberie, skor nejakou formou hry, kto poprata izbu dostane na chladnicke bodik..na konci tyzdna sa bodiky pocitaju, nejaka odmena a pod.

lili_mia
7. mar 2014

@sashabb Syn je totálna flegma 😀 Tak potom asi jedine, chceš nový bycikel? Fajn, do konca školského roka musíš nazbierať toľko a toľko bodov (za upratovanie). Napr ustlaná posteľ, 5 bodov, neustlaná posteľ, strhnúť 5 bodov z celkového hodnotenia. Niečo ako bodovanie v Rokforte 🙂 A body s mužom dajte cielene také, aby ho aj motivovali a zároveň, aby sa nestalo, že cielený počet bodov nazbiera za tri mesiace a potom nič.
Ak mu dávate vreckové, tak mu strhávajte euráčiky za neupratanie až nakoniec na daný mesiac nedostane nič, potom sa uvidí, či sa mu bude chcieť pratať.

Hm, alebo nie body, ale korunky do pokladničky za každú splnenú úlohu, tak aby denne bolo cca max 1,5 € a na konci školského roka mu trebárs v rámci odmeny za vysvedčenie prispejete na kvalitný bycikel. Ved aj vy ako rodičia máte v práci úlohy, za ktoré zbierate korunky a na konci mesiaca máte za to výplatu 😉

sashabb
7. mar 2014

@lili_mia jaaaj veru tak flegma ale neskutočná. Pri ňom nepomôže nič, to už poznáme. Motivácia 0 bodov, to rovno povie že to neurobí lebo sa mu nechce, a jemu to nevadí a jemu to je jedno ...
Môže mať čokolvek zakázané, môžeme čokolvek slúbiť on to má naháku.
Už sa teším na pubertúúúúúúú 😅

lili_mia
7. mar 2014

@sashabb Alebo lenivosť? Môže mať bycikel za nejakú snahu a on, že nie? To by som niečo robila, možno aj pohovor u psychológa ako u neho prebudiť chuť niečo dosiahnúť.

sashabb
7. mar 2014

@lili_mia už som nad tym tiež uvažovala

endi82
autor
7. mar 2014

@lucinocka no moja mladšia je taká ako píšeš, ju proste baví robiť to, čo robí mamka, alebo pre zmenu to, čo robí staršia sestrička. Pri staršej sa mi zdá, že proste ju to nudí, on a má hlavu plnú nápadov a proste "nemôže" svoj čas strácať upratovaním 🙂 🙂 Ale tajne dúfam, že hádam budú mať vplyv na seba, že hádam to staršia chytí od mladšej. Ak samozrejme nechytím do rúk odpadkové vrece.

lili_mia
7. mar 2014

@sashabb Pripomína mi mňa v pred pubertou a počas nej. Tiež radšej nič, než aby som vyvinula nejakú snahu. Doteraz mám problém s niečím sa rozhýbať, niečo som naučila robiť hned. V upratovaní som sa zlepšila 🙂 Stane sa, že v sobotu ráno mám v izbe výbuch oblečenia a pol dňa ho spratávam, ale mám aj rozpis domácich prác, aby som si vedela rozvrhnúť čo a kedy, kedže neznášam veľké vianočné čo veľkonočné upratovania, čiže žalúzie napr raz za mesiac, posteľné mením každé dva týždne, prach žiaľ tiež po dvoch týždňoch, nerada to robím, ale vidím, že pojem organizovaný neporiadok je iba hlúpa výhovorka na lenivosť. Ak sa k vysávaniu nedokopem počas víkendu, tak si za trest dávam v pondelok, hoc aj o 20tej večer v plnej únave, aby som sa poučila 😀

endi82
autor
7. mar 2014

jej práve som čítala, že upratovanie nie je dobré odmeňovať sladkosťami, takže tento bod odpadá. tak asi upratovanie do začiatku rozprávky alebo niečo také.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
helka107
7. mar 2014

baby našla som na FB stránku,je asi nová, ale veľmi ma zaujala, všetci sa môžu pýtať čo chcú anonymne, pridávať foto, skúste kuknúť https://www.facebook.com/pages/Materstvo-a-rodi...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
uankab
7. mar 2014

My sme magdusku vzdy viedli k tomu ze sme kazdy vecer upratovali spolu hracky. Odkedy videla Macka uska (tusim sa to vola Neporiadok) ako ho v noci strasilo lebo mal rozhadzanu izbicku, tak upratuju odusu aby ju v noci hracky nestrasili 😀
Ak vidim ze ma napr povytahovane veci a pride za mnou ze chce rozpravocku, tak jej poviem ze az ked si uprace a bez problemov ide a pospratava, resp niekedy mna poprosi o pomoc tak ideme spolu.

ja tiez nie som za odmenovanie deti sladkostami, peniazkami atd za upratovanie, pekne jedenie a podobne... potom to dieta velmi rychlo zacne vyuzivas a to predsa nechceme 🙂

bubelko
7. mar 2014

@endi82 u nas upratuju obaja odkedy pochopili, ze hracky patria do krabice. najskor spolu so mnou alebo s muzom, teraz uz len poviem, upratovat a upratuju. a ked nahodou, ze sa im nechce, tak spominane vrece zabera spolahlivo, kedze hracky uz v pivnici nejaku dobu stravili. a väcsinou je to na dobu neurcitu, kym si na ne nespomeniem. ja im nehovorim, ze ich vyhadzujem, ale pravdu - ze ich upracem do pivnice a ked sa pytaju, na aku dobu, poviem, pokial neuznam za vhodne ich vratit.

a zehlenie by som si nechala na vecer k tv 😉 jednak to je rychlejsie hotove, ked clovek od toho nemsui odbiehat a tiez nehrozi, ze mi niekto vyskusa zehlicku 😉

aliza
7. mar 2014

@endi82 no ja neviem, ale u nas sa hracky odkladali az vecer, ked isli spat. Naco odkladat cez den, ked sa s tym deti aj tak hraju? skor je problem u manzela, by som mu riadne vycistila zaludok za taku blbu otazku, spytal by sa ma ju len raz 😀. Ved nech prilozi ruku k dielu a ak mu tie hracky vadia, nic mu nebrani zobrat dcerku a spolu ich poodkladat. Podla mna je velmi ponizujuce detom hracky vyhadzovat alebo odnasat do pivnice, ja taketo metody neuznavam, da sa to dieta naucit aj s respektom. Muzi su tiez casto bordelari a predpokladam, ze im nikto neodlozene veci nevyhadzuje von oknom alebo nedava do pivnice. Niektore deti odkladaju automaticky a bez problemov a niektore s tym maju problem. treba neustale pripominat, motivovat a chvalit, nielen sa vyhrazat a trestat 😒 .

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
aliza
7. mar 2014

@fidka79 tak počkať, ja som nikde nepísala o volnej vychove 😕, ani o tom, ze moje deti neupratuju. Pisala som o donucovacích výchovných prostriedkoch....

clarissa
7. mar 2014

Moja ma 5,a do upratovania sa jej tiez nechce ALE..mam aj 1,5 rocneho syna ktory vsetko upratane 20krat rozhadze a od neho predsa nemozem chciet aby to po sebe upratal a takisto ani od dcery aby stale upratovala po nom co narozhadzuje,takze nakoniec si to zliznem vzdy ja 😅

endi82
autor
7. mar 2014

@bubelko určite máš pravdu, nechcem vedieť, ako by mi skákali po hlave, keby som to nechala len tak. buď plač a upratovanie, alebo žiadne hračky.

tova
7. mar 2014

@endi82 preco starsia 3 tt neni v skolke? ved to je velmi dlhy cas a dieta si spravi iny rezim... dieta moze ist do skolky so soplikom a nachladenim, takych je tam xx buduje sa im imunita. Ja som moje deti ked nemali teplotu, kasel stale posielala do skolky, po 2dnoch to same preslo

endi82
autor
7. mar 2014

@tova kašeľ neprechádzal a menšia soplila "na zeleno", tak sme dostali ešte týždeň a tento týždeň boli zas jarné prázdniny tu na východe. Ale už menšia nesoplí, staršia ešte zakašle, ale už by bolo načase do škôlky bo mi nervy prasknú... ináč sa pekne hrajú, len ako vravíš, iný režim. Ináč vždy tie 2-3 dni počkám, lebo dakedy jej to pekne prejde, ale keď už aj menšia začne, tak musíme.

endi82
autor
7. mar 2014

No o čom človek hovorí, to sa začne riešiť samo.... Dnes sa jej stratila obľúbená hračka a schválne som jej nepomohla hľadať. Plakala mi zo 15 minút, ale ja som jej s pokojom oznámila, že sorry, práve si užívam zaslúžený oddych pri káve, že keď si poupratuje hračky, určite ju nájde. No čo zaznelo z úst mojej dcérky "mami chcem upratovať" namiesto "bolia ma nôžky"

44414744
26. okt 2014

no

niki101988
27. okt 2014

@endi82 Čo si robila celý deň sa Ťa manžel opýta? Tak napíšem vtip teda skôr situáciu zo života každej ženy, ktorej sa muž po návrate z roboty opýta čo robila celý deň.
Muž príde domov, už vo dverách mu je jasné, že sa niečo deje. Deti špinavé v pyžamkách a pokakané jedia v kuchyni na podlahe sušienky, jogutíky,pitie rozliate po zemi, celým domom je rozložené prádlo, v kúpeľni hora špinavého, nepovysávané od včerajšieho trúsenia sušienok po drahom koberci, voda z umývania schodov nevyliata. Muž chvatne beží po schodoch a kričí na svoju ženu, tá sa neozýva. Nájde ju v spálni ako si číta knihu a pýta sa jej:,, Miláčik preboha čo sa deje, si chorá? Ona odpovedá: Každý deň keď prídeš z práce pýtaš sa čo som dnes robila a či som vôbec niečo robila, tak dnes Drahý, dnes som nerobila vôbec ale vôbec nič
Takže asi toľko, my máme len jednu slečnu 7 ročnú, vo svojej izbe si môže bordel pestovať do piatku a po návrate zo školy sa upratuje. Úlohy sa robia vždy v sobotu hodinu dopoludnia a hodinu popoludní alebo večer. V nedeľu sa u nás neučí a nerobí sa nič, čítame si, chodíme vonku, manžel pracuje ak musí a pod.
Už ako malú ju manžel učil že z pokojíčku sa hračky nevynášajú a ostalo jej to vďakabohu. Teraz budeme musieť asi zatrhnúť vynášanie encyklopédií po celom byte 😀

xxx007
4. dec 2014

@mata1001 u naj je to rovnako.nic nezabera...........uz týzden mam odlozene 3 vrecia z hrackami a vôbec im nechybaju, najhorsie na tom je ze mi este pomahaju nahadzat hracky do vriec 😒 ☹

katrin21
4. dec 2014

@endi82 u nas fungovala na dverách tabulka s tym., co maju urobit a k tomu smajlik, alebo smutny cerveny ksichtik..... ked boli zelene, tak bola nejaka odmena...
Motivacia, motivacia ,. motivacia 🙂 a trest na druhej strane... zakaz hier na PC, alebo tak... to funguje 🙂
len treba byt dosledny, co je niekedy problem pre mamicky 🙂 lebo casto mávneme rukou a kasleme na to, ale tie male potvorky prave toto vedia a cakaju na to. Takzeeeeee, daj si tabulku na dvere a kazdy den zapisuj . napr. umyte zubky rano - vecer, upratane hracky ( da sa aj kresbami , kedže nevie citat) a ved ona sa rychlo nauci, co ktory symbol znamena.

katrin21
4. dec 2014

@xxx007 asi ich maju prehnane vela... tresty ako zakaz niecoho , anpr. pocitaca, rozprávok a pod. nepomahaju ??

xxx007
4. dec 2014

Nic nepomaha......je pravdaze ich maju vela