icon

Ako pripraviť dieťa na nástup do škôlky?

lujza171997
22. okt 2025

Ahojte maminky,
chcem sa opýtať mamičiek, ktoré si s tým už prešli. Dcérka má vo februári nastúpiť do škôlky (vtedy bude mať vyše 2,5 roka). Chcela som ju dať neskoršie, no bohužiaľ u nás v práci je nový riaditeľ a povedal, že on nemôže na mňa do septembra počkať. Tiež na neho zhora tlačia. Prácu si meniť nechcem. Starí rodičia ešte pracujú.
Ide o to, že bola som v tom, že v tej škôlke je aj adaptacny týždeň. Ale dva týždne. Že by chodila prvé 2 týždne iba na pol dňa. Lenže dnes mi povedala riaditeľka, že u nej to nefunguje. A hneď ju mám nechať na celý deň vlastne v škôlke. Inak boli sme sa tam pozrieť, škôlka má dobré recenzie, riaditeľka mladá, zlatá, aj ďalšie mamičky sú tam spokojné (teda aj ich deti), len neviem. Je mi to moc čudné, že dieťa, ktoré je skoro 3 roky doma so svojou mamou a zrazu má ísť do cudzieho prostredia s cudzími ľuďmi aby tam bola tak dlhú dobu. Ja som bola nachystaná, že dva týždne na obed pre ňu by som chodila. Je dosť bojazlivá, plachá a aj hanblivá, tak sa toho dosť bojím. Čo si myslite o tom vy? Je lepšie mať ten adaptačný týždeň, dva alebo ich od začiatku “hodiť” do veľkej vody?
Samozrejme čítame si aj knižky všelijaké o škôlkach aj jej o tom veľa hovorím, no mám z toho obrovský strach 🙈 Neviem či to znesiem, aby som ju tam počula plakať a nechala ju tam len tak. Bude mi to trhať srdce 💔 Ja viem, že si s tým každá maminka prešla, no prosím vás, keby ste mi vedeli viac poradiť ako ju viac prichystať na tú škôlku za tých pár mesiacov, či už nejaké dobré knižky (aj pre mňa kľudne) alebo čo vám pomohlo. Budem vďačná za každú odpoveď 🙏

sandokanka36
22. okt 2025

@lujza171997 osobnu skusenost este nemam ale sestra o mala takto isto, ze ked dala dcerku do skolky, tak ziadny adaptacny nemala. No s odstupom casu to hodnotila velmi dobre, lebo jej dcerka nic ine nepoznala narozdiel od inych deti, ktore zistili, ze sa da byt v skolke iba pol dna a potom mnoho tych deticiek viac plakalo ako jej dcerka, ktora na to hned od zaciatku bola zvyknuta. Neboj, dobre bude

majlo1234
22. okt 2025

Ja to tiez ako matka hodnotim pozitivne. Presne-dieta nevie, ze existuje aj iny pobyt v skolke, ako celodenny. Avsak, z pozocie dietata je urcite postupna adaptacia menej stresujuca, idealne aj za pritomnosti rodica. To ze to skolky bezne neposkytuju, je vec druha.
Vy ako rodic to aj tak ziadat mozte.
Posledna vec, necakajte od nej ziaden zazrak, je mozne, ze to bude par mesiacov velmi tazke, hlavne ked je dietatko tak male a takej povahy, ako hovorite

anonym_730302
22. okt 2025

@lujza171997 nikdy by som 2,5 ročné dieťa nedala na celý deň do neznámeho prostredia, nikdy. Pre dieťa to môže byť obrovským stresom, ja by som takúto riaditeľku okamžite odvolala. Hľadala by som inú škôlku, opatrovateľku, ale do škôlky, kde má riaditeľka takýto prístup, čiže je jej srdečne jedno, ako sa dieťa cíti, by som dieťa nedala. V škôlke, kde učiteľkám a riaditeľke na deťoch záleží, prebieha adaptácia podľa potrieb dieťaťa. Jednému stačí prvý deň dve hodiny, potom dva dni pol dňa a následne ide na celý deň, lebo chodilo do jasieľ a nerobí mu odlúčenie od matky problém. Iné potrebuje chodiť na dve hodiny týždeň, potom kľudne dva aj tri do obeda a až potom na celý deň. Adaptácia môže trvať tri mesiace, aby bol pre dieža nástup do škôlky čo najšetrnejší. Keď bude tvoje dieťa vystresované, bude choré každú chvíľu

anonym_1b2c71
22. okt 2025
@anonym_730302

@lujza171997 nikdy by som 2,5 ročné dieťa nedala na celý deň do neznámeho prostredia, nikdy. Pre dieťa to môže byť obrovským stresom, ja by som takúto riaditeľku okamžite odvolala. Hľadala by som inú škôlku, opatrovateľku, ale do škôlky, kde má riaditeľka takýto prístup, čiže je jej srdečne jedno, ako sa dieťa cíti, by som dieťa nedala. V škôlke, kde učiteľkám a riaditeľke na deťoch záleží, prebieha adaptácia podľa potrieb dieťaťa. Jednému stačí prvý deň dve hodiny, potom dva dni pol dňa a následne ide na celý deň, lebo chodilo do jasieľ a nerobí mu odlúčenie od matky problém. Iné potrebuje chodiť na dve hodiny týždeň, potom kľudne dva aj tri do obeda a až potom na celý deň. Adaptácia môže trvať tri mesiace, aby bol pre dieža nástup do škôlky čo najšetrnejší. Keď bude tvoje dieťa vystresované, bude choré každú chvíľu

@anonym_730302 ale tak zase nepreháňaj s tým odvolávaním riaditeľky.. prosím ta, do určitého roku nebol žiadny adaptačný proces a deti to zvládli, niektoré ľahšie, iné horšie.. teraz mam pocit, že niektoré mamičky by s dieťaťom najradšej sedeli v škôlke aj celý rok.. koľko rodičov si reálne môže dovoliť 3mesačný adaptačný proces? Ktorý zamestnávateľ uvoľní rodičov, aby každý deň po 2-3 hodinách chodili vyzdvihnúť dieťa? Ktorý zamestnanec pri páse si môže len tak dovoliť odísť po dieťa do škôlky hocikedy uprostred doobedia? Zaujímalo by ma, koľko rodičov reálne schvaľuje tieto niekoľkomesačné adaptačné procesy… U nás v škôlke je adaptácia týždeň. Ak dieťa škôlku nezvláda, tak ma odporúčanie na určitý krátky čas na pol dennú dochádzku, potom sa buď zaradí na celodennú dochádzku alebo má úplný odklad. Ja si ani neviem predstaviť, ako robia deťom program, keď za prvé tri mesiace ostanú v škôlke na pol deň alebo celý deň možno 2-3 deti. Áno, adaptácia je prospešná, ale tvrdiť, že treba odvolať riaditeľku a že im na deťoch nezáleží? Ja ľutujem všetky dnešné učiteľky a zároveň majú môj obrovský obdiv. Lebo to, čo predvádzajú niektorí rodičia, je absolútny nonsens. Ak viem, že dieťa má nejaký problém alebo nikdy za 2-3 roky nebolo od mamy ani na pol hodinu (čo je hlavne obrovský problém zo strany rodičov), tak je stále možnosť platíť si súkromne zariadenie alebo nájsť na pár týždňov opatrovateľku, zvykať si najprv na odlúčenie v domácom prostredí, potom mimo domu…

kaca222
22. okt 2025

Mne by sa to nepáčilo, resp.viem, že synovi by to nevyhovovalo. Nie som zástancom toho, že dieťa si ZVYKNE. Ľudia si v minulosti zvykli na všeličo, aj rôzne zverstvá a neznamená to, že je to v poriadku. Hľadala by som inú škôlku, ale záleží od dieťaťa. Je možné že tvoja to vezme úplne v pohode 🙂

lujza171997
autor
23. okt 2025

Tak vám ešte k tomu napíšem, že dcérka chodí jedenkrát do týždňa (samozrejme skôr cez víkend jeden deň), keď sú aj starí rodičia doma. Vlastne iba svokrovci, lebo moji rodičia sú vyše 2 hodiny od nás.
Tak teda chodí k ním buď na pol dňa alebo aj na celý deň. Akurát nechce u nich spať v posteli, ale v kočíku. V posteli iba so mnou. Inak pekne vydrží a aj sa tam teší. Áno, viem, že to je úplne iné ako keby chodila do škôlky, lebo ich pozná, len som vám to chcela doplniť.
Inak čo sa týka že do inej škôlky ju dať, tak tu je s tým problém. Aj za túto škôlku sme boli radi, že ju nám zobrali. Ale teda skúsim sa možno dohodnúť s riaditeľkou, že by sme sem tam spolu aspoň zašli. Aby aspoň trošku spoznala deti a učiteľky kým som doma. Lebo ako píše anonym_1b2c71 tak si nemôžem dovoliť chodiť do práce na pár hodín. Bohužiaľ to u nás nie je dovolené.

anonym_93db72
23. okt 2025

Pozri rozumiem ti, ze sa bojíš o dieta a to všetko. Ale proste uz nie je babatko male. Normálne som dala maleho na cely den, hneď. V iných krajinách je žena doma 4 mesiace, niekde rok. A myslím ze to príde aj sem. Len my máme takú vymoženosť byt doma 3 roky. Jasne ze dieťatko je potom príliš naviazané na mamu. Už to pomaly začína ze deti budú mať povinnú škôlku uz od 3 rokov. Je len otázka času, kedy skratia aj rodičovský. Pomaly by som začala napríklad dat dieťatko na pol dna k rodičom, k jednej starkej, druhej starkej(tefa ak mas tu moznost)...nech si zvykne ze nie je iba s tebou.. držím palce

minilla
23. okt 2025

Nam pomohlo toto video:

https://www.youtube.com/watch?v=Oq61TxejZ5g

Nahodne sme ho pozerali, ked mala dcera okolo 2 rokov a stvrt (isla do skolky v 3) a tak som to vyuzila a vysvetlila som jej, kam to ten chlapec ide, kto tam bude, ze mama pojde prec, lebo tam bude pani ucitelka a bude sa hrat s detmi a budu mat zabavu. To video je cele pozitivne ladene, pekna hudba k tomu. U nas to zafungovalo, mala sa potom do skolky tesila.

lujza171997
autor
23. okt 2025
@minilla

Nam pomohlo toto video:

Nahodne sme ho pozerali, ked mala dcera okolo 2 rokov a stvrt (isla do skolky v 3) a tak som to vyuzila a vysvetlila som jej, kam to ten chlapec ide, kto tam bude, ze mama pojde prec, lebo tam bude pani ucitelka a bude sa hrat s detmi a budu mat zabavu. To video je cele pozitivne ladene, pekna hudba k tomu. U nas to zafungovalo, mala sa potom do skolky tesila.

@minilla ďakujem krásne za tip, určite si pozrieme 🙏🙏

anonym_1b2c71
23. okt 2025
@anonym_93db72

Pozri rozumiem ti, ze sa bojíš o dieta a to všetko. Ale proste uz nie je babatko male. Normálne som dala maleho na cely den, hneď. V iných krajinách je žena doma 4 mesiace, niekde rok. A myslím ze to príde aj sem. Len my máme takú vymoženosť byt doma 3 roky. Jasne ze dieťatko je potom príliš naviazané na mamu. Už to pomaly začína ze deti budú mať povinnú škôlku uz od 3 rokov. Je len otázka času, kedy skratia aj rodičovský. Pomaly by som začala napríklad dat dieťatko na pol dna k rodičom, k jednej starkej, druhej starkej(tefa ak mas tu moznost)...nech si zvykne ze nie je iba s tebou.. držím palce

@anonym_93db72 presne tak, kamošky v zahraničí sú happy, ak ostanú s dieťaťom doma aspoň rok. Aj to sa maloktorej podarí. V Anglickú sú 5r detičky krásne zabehnuté a sedia už v škole. Pre mňa je nepochopiteľné, že niektoré matky si silou mocou predĺžia rodičák do 5r dieťaťa 🤦‍♀️ a potom ide rovno do predškolskej výchovy, kde sa stretne s veľkým kolektívom, musí tam byť povinne a už má aj určité povinnosti. Potom sa čudujeme, že tie deti majú problémy a sú z toho hotové, majú v škole odklad. No áno, lebo 4-5rokov sedia s mamou doma, dni majú vyplnené hraním a detskými ihriskami, vstávajú kedy chcú, pomaly aj spať chodia dosť neskoro.. Uplne naruby všetko.
Autorka - normálne sa s malou o tom rozprávaj, čítajte si, my chodíme okolo škôlok, kde sa deti hrajú, mala je nadšená, keď vidí deti vonku ako sa hrajú. Nechaj ju hrať sa samu v kútiku alebo v hernicke, ty buď jemne vzdialená. Zapriahni starých rodičov do voľného času, aby si ju občas brali, aby ju tiež niekedy vzali aj do nejakeho kolektívu. A treba to skúsiť s tou škôlkou. Keď to nepôjde, učitelia ti určite dajú feedback a rieš súkromné zariadenie, kde si to vieš s riaditeľkou nastaviť podľa potreby. Hlavne si nevytvaraj stres skôr, ako sa to celé vôbec začne. Možno budeš prekvapená. Moja dcera je na mňa extrémne naviazaná, ona s nikym iným ani na ulicu nechcela vyjsť. Všetci ma strašili, ze budem mať problém so všetkým, čo sa týka osamostatnenia. Po dovŕšení 2,5roka všetko zvláda super - sama sa rozhodla spať vo svojej izbičky hneď prvý deň, ako sme jej zariadili izbu, na ulici sa dokáže zahrať s mladšími aj staršími, v kutikoch lieta ako strela od jednej atrakcie k druhej. Takže sama uvidíš, len treba dieťaťu nechať aj priestor. Nie mu byť stále v pätách a všetko za neho riešiť.

maya_hi
26. okt 2025

@lujza171997 2,5 roka to je ešte jesličkové dieťa. A ak má ešte takú povahu ako píšeš, bude to náročné. Môžeš urobiť jedine to, že ju budeš vodiť neskôr, tak 15 minút pred zatvorením školky, a po olovrante už tam budeš stepovať. Áno je to dlho, ale riaditeľka má pravdu. Ak sa ju potom chystáš nechávať celý deň je lepšie nech si na režim zvyká od začiatku . Potom by vždy po obede čakala že prídeš a ty neprídeš. A to by začalo ďalšie kolečko traumy. Dovtedy je ešte dosť času. Môžeš chodiť na prechádzky k škôlke, nech ich vidí ako sa vonku hrajú, choďte kdesi do nejakého klubu, pravidelne medzi deti. Tam sa skúšaj od nej občas vzdialiť, aby si zvykala že za ňou nestepuješ... A takto postupne ju viesť k odpútaniu. Plakať bude nebudem ti klamať. 99% detí plače. Niektoré dlhšie, niektoré kratšie, niektoré len ráno, iné vždy, keď sa niečo deje, je nejaká zmena... Nie je to plač za rodičmi v pravom slova zmysle, skôr vyjadrenie z prvotnej frustrácie, lebo nevedia čo sa bude diať. Postupne si na opakujúcu sa rutinu zvyknú a upokoja sa. Skús jej doma pripraviť obrázky/kartičky s časťami dňa kde budú činnosti ktoré bude robiť. Doma aj v škôlke (Harmonogram denných aktivít by mal byť verejne dostupný aj na stránke škôlky). Takýto vizuálny rozvrh ju bude ukotvovať v realite a postupne jej pomôže prijať nové pravidlá, nové veci na ktoré si musí zvyknúť