icon

Ako prispôsobiť jedálniček pri nosení stravy do škôlky?

29. aug 2025

Ahojte prvý krát toto riešim kto má skúsenosti prosím je to náročné? Snažili ste sa prispôsobiť jedálničku v škôlke?? V čom ste nosili desiatu olovrant polievku obed čajík

sissy27
29. aug 2025

@anonym_autor kamoska nosila, kedze jej dcera ma vsetky mozne potravinove alergie a intolerancie (lepok, bkm, orechy, jablka, vajecny bielok…). Bolo to tak 18 r dozadu a normalne navarila co uznala za vhodne, naporcovala do doziciek ake doma mala (desiatu, obed, olovrant) a dala rano ucitelke. Na pitie dostavali vsetky deti cistu vodu.
Sorry, nechapem, co nad tym potrebujes tolko premyslat a radit sa, je to zabalit jedlo do dozy, nie operacne oddelenie siamskych dvojciat.

danniiee8
29. aug 2025
@sissy27

@anonym_autor kamoska nosila, kedze jej dcera ma vsetky mozne potravinove alergie a intolerancie (lepok, bkm, orechy, jablka, vajecny bielok…). Bolo to tak 18 r dozadu a normalne navarila co uznala za vhodne, naporcovala do doziciek ake doma mala (desiatu, obed, olovrant) a dala rano ucitelke. Na pitie dostavali vsetky deti cistu vodu.
Sorry, nechapem, co nad tym potrebujes tolko premyslat a radit sa, je to zabalit jedlo do dozy, nie operacne oddelenie siamskych dvojciat.

@sissy27 sorry ale pani píše, že toto rieši prvý krát. Za mňa normálna otázka.
@autorka Napr. ohľadom jedálnička - ja by som sa asi snažila prispôsobiť tomu čo majú ostatne deti. Aby náhodou tomu tvojmu nebolo ľúto, že ostatné majú niečo lepšie čo by si dalo radšej a podobne. A čo sa týka dózičiek, možno by som ich tiež vyberala s dieťaťom, aby malo z toho väčšiu radosť? To sa určite dá dobre poriešiť.
A náročné to je aj podľa tvojich osobných možností (napr. či pracuješ, aké máš skúsenosti s danou diétou a aká vlastne diéta to je a podobne), tiež od toho akého náročného máš jedáka atď.
Kamoška takto chystala a nosila bezlepkovú stravu a v pohode si zvykla. Skôr jej dcéra mala zo začiatku trochu problém, prečo máva niečo iné ako jej kamaráti ale myslím, že všetko sa dá normálne pekne vysvetliť.

r_d
29. aug 2025

Ja som takto riešila kvôli intolerancii. Kúpila som dózičky, dnes ich už dostať všade, pozrela som si vopred jedálny lístok v MŠ, aby bolo jedlo blízke tomu, čo majú iné deti a pripravila stravu doma. Ráno som dózu odovzdala učiteľke a jedla to, čo mala z domu. Deti mali vyložený čaj na celý deň, akurát každé si nosilo fľašu.

sisska96
29. aug 2025

Je také ťažké dať do dozy?

pralinka25
29. aug 2025

ja by som sa snazila varit podobne veci. poda ich jedalnicka. co sa da

nikpa
29. aug 2025

@anonym_autor zo skúsenosti viem, že deťom je ľúto najmä ak majú ostatní spolužiaci niečo sladké a dotyčný, ktorý si musí nosiť stravu nie. Inak som si nevšimla, že by bol problém. Väčšinou aj tak rodičia pripravia jedlo, ktoré dieťa ľúbi. Zatiaľ čo ostatné deti v škôlke na výber nemajú a musia jest, čo im kuchárky dajú. Takže práve naopak, väčšinou ostatné deti závidia tomu jednému, že ma niečo čo má rád 🙂

sissy27
29. aug 2025
@danniiee8

@sissy27 sorry ale pani píše, že toto rieši prvý krát. Za mňa normálna otázka.
@autorka Napr. ohľadom jedálnička - ja by som sa asi snažila prispôsobiť tomu čo majú ostatne deti. Aby náhodou tomu tvojmu nebolo ľúto, že ostatné majú niečo lepšie čo by si dalo radšej a podobne. A čo sa týka dózičiek, možno by som ich tiež vyberala s dieťaťom, aby malo z toho väčšiu radosť? To sa určite dá dobre poriešiť.
A náročné to je aj podľa tvojich osobných možností (napr. či pracuješ, aké máš skúsenosti s danou diétou a aká vlastne diéta to je a podobne), tiež od toho akého náročného máš jedáka atď.
Kamoška takto chystala a nosila bezlepkovú stravu a v pohode si zvykla. Skôr jej dcéra mala zo začiatku trochu problém, prečo máva niečo iné ako jej kamaráti ale myslím, že všetko sa dá normálne pekne vysvetliť.

@danniiee8 sorry ale svet je fakt v poriadnej prdeli ak sa niekto musi pytat, ako dat jedlo do dozy. Doteraz nikdy nebrala dietatu jedlo so sebou, napr na prechadzku, na ihrisko, na cestu? Ani sebe?
Ja neviem, ale cim viac vymozenosti ludia maju, tym su hlupejsi. Si neviem predstavit babku pred 100 rokmi ako beha po dedine a klopka susedom na dvere aby sa spytala, ako synovi zabalit buchty na cestu do sveta.
A vyberat dozu s dietatom aby preboha mu z nej chutilo? Fakt vam uz niektorym sibe. V skolke dozy matka odovzda ucitelke alebo kucharke a k obedu to dostane na tanieri, dozu ani neuvidi. Jedalny listok vyuzit ako inspiraciu je fajn, ale tiez by som si nad tym hlavu nelamala, ak mam moznost dietatu varit, tak v prvom rade s ohladom na jeho zdravotne obmedzenia, potom nech su to veci co ma rado a nie este aby sa to aj podobalo na to, co maju ostatni. Cim skor dieta pochopi, ze je dovod na to, preco ma ine jedlo, tym lepsie pre vsetkych.