Ako reagovať na negatívnu skúsenosť so škôlkou?
Ahojte, ako by ste prosím reagovali na takúto situáciu.
Synček nastúpil už minuly rok do škôlky, nejak od začiatku sa nám pani učiteľky zdali že ho veľmi nemusia ale no nejak sme si to s nimi vysvetlili “že by si to nedovolili” a pokračovali sme ďalej. Vylúčili ho neskôr na mesiac lebo sa pocikaval, pritom doma bolo všetko ok. Teda mesiac bol doma a potom nastúpil späť a bolo všetko ok. No min raz do týždňa sa nám stavalo že sa nám pani učiteľka sťažuje ako nepočúva, aky je neposlušný, ako papa kamienky vonku. Mala som pocit že mam najhoršie dieťa. Vravela som im že áno viem aky je ale nezdá sa mi úplne nezvládnuteľný a zlý. Pred koncom roka sa stala situácia kedy nám pani učiteľka napísala že ho zabudla omylom v triede, že sa ospravedlňuje a ok chápem stane sa. Synčekovi sa nič nestalo. No na konci roka nám pani učiteľka dávala básnicky o detickach a toto bol už pre mna strop, básnická o tom ako všetko rozlieva ako nepočúva ako nechce spať a obávať sa. Preplakala som nad ňou pár dni. Videla som aj básnicky pre ostatne deti kde pisali aky sú športovci, šikovní a takto.
Muž mi vraví že to veľmi prežívam a mam to nechať tak ale je mi to ľúto a neviem ako ďalej v tejto situácii.
Ďakujem za pochopenie
Ako môže učiteľka zabudnúť dieťa v triede, a nevšimnúť si to?
No mne by sa toto tiež nepáčilo teda 🫣 môj syn je tiež aký je , aj nám na neho niečo pozalovali ale nikdy som nemala pocit že na ňom sedia alebo ho nemajú radi . Proste ma len informovali čo sa dialo v škôlke . Inak na našich ucitelkach je vidieť že tým žijú ,tie deti majú ako vlastne a majú ich radi. Je to veľmi náročné povolanie a obdivujem všetky učiteľky . Ja by som to robiť nemohla 😁 u nás v okrese jednu škôlku dočasne zavreli lebo sa zistilo že učiteľky sa nestarajú , deti vypustia do triedy alebo von a hrajú sa samé ,nerobili im žiadne aktivity nič ...takto by to nemalo vyzerať a aj na tvojom mieste by som zvážila zmenu škôlky
Pracujem ako ucitelka v skolke.
Tak k tomu napisem objektivny nazor.
Ze sa pocikaval a bolo potrebne tento problem vyriesit je pochopitelne a ak sa ho podarilo odstranit tak je to super.
Tie kamienky by som urcite ako ucitelka spomenula, neda sa to vzdy postrehnut a dat pozor ci neprehltne kamuenok pri beznom pocte deti ake v triede mame. Na druhej strane by som si nikdy nedovolila nechat dieta same v triede. Toto sa nesmie stavat. Ak odchadzam s detmi z triedy vzdy pocitam ci mam vsetky deti pokope. Bezpecnost na prvom mieste. A to uz skusena ucitelka by mala vediet. Predpokladam, ze nejde o zacinajucu ucitelku z toho co si pisala.
Co sa tyka basnicky... uprimne mi to pride neprofesionalne. V triede je to vzdy rozmanite. Niektore deti vedia pekne kreslit, ine spievat, dalsie sa vie sikovne obliect atd. Za cely sk.rok mohla syna spoznat dostatocne a dat do basnicky nieco pekne o jeho osobe. A nie opisat vsetko, co mu nejde. Chapem, ze sa ta to ako mamku dotklo, rozhodne nad tym teraz neplac. Kazdopadne by som si to ja s nou aspon vydiskutovala. Tiez by mi to ako mamke nedalo..
Mimochodom, casto krat pridu deti po prazdninach take zmenene v dobrom zmysle... ze sa vyrazne posunu v urcitych veciach ;) tak netreba mat hlavu v smutku, mozno dalsi sk.rok ta maly prekvapi.
Drzim palce ;)
Môj syn je predškolák, 4 roky bol v tej istej triede s tými istými učiteľkami. Na konci júna mali rozlúčku, tiež im zložili básničky. Môj drobec je veľmi empatický. Keď si niekto ublíži, uteká mu pomôcť. Keď niekto plače, ide ho objať. Včera pred obchodom žobrala žena 'aspoň vodu', môj syn utekal a vybral jej minerálku - mamka musíme jej pomôcť, aby nezomrela. Číta, píše, počíta do sto, miluje vesmír. A básnička bola o tom, aký je plačko. Viac si z nej nepamätám, to slovo mi utkvelo v ušiach. Naopak dieťa, ktoré každému ubližuje, bolo vylúčené z korčuľovania, aj z plávania, lebo nerešpektovalo trénerov, malo básničku o tom, aký je on super obľúbený kamoš.. Ako učiteľka MŠ som nad tým premýšľala naozaj dlho a tiež ma mrzelo, že si na mojom synovi za 4 roky všimli iba slzy 🤷🏻♀️ drobec už pôjde do školy, vy sa ale vraciate do rovnakých podmienok. Asi by som naozaj zvážila inú škôlku. Súkromná neznamená vždy lepšia..
My sme chodili do súkromnej škôlky a riaditeľka si ma zavolala a rozprávala mi veci čo sa mi na neho vôbec nehodili. Potom ho porovnávala s o rok starší spolužiakom. Že ten spolužiak už vie to a to a môj ešte nie... Najlepšie bolo ako mi ukazovala video ako sa e spolužiaka. V tom videu ten spolužiak ho furt stuchal a sacal ho až kým sa ne otočil a nevrátil mu to. Ale môj syn bol ten bitkár🤔🤔 v zime mi ho vrátili bez pančúch a ponoziek a keď som sa spýtala kde sú, že nemôže ísť v zime bez nich tak sa mi snažili nahovoriť, že tak som ho priniesla🙈a nakoniec ho vyclenovali z kolektívu učiteľky... To som už po vedela, že seriem na nich a už som ho tam nedala.gol bol, že pani riaditeľka mi napísala aby som im dala pozitívnu recenziu😂😂😂ako fakt hrozne chovanie učiteliek a neboli sme jediný prípad. Od vtedy má syn stále nízke sebavedomie a to uplynulo už pár rokov.
Rozum mi zastavuje nad nápadom takýchto básní.
@nikaeli Ako z mladých učiteliek som stále človek, ktorý slzy detí berie až príliš osobne. Ale žiaľ vidím kolegyne, ktoré neriešia otázku prečo dieťa plače, ale hneď ho škatuľkuju. Tiež som mala deti, ktoré mi každý spomínal, že sú uplakane a bezdôvodne plaču. (Ano sú aj také) A potom som zistila, že deti plakali oprávnene. Vyhoretie učiteliek je hrozné. Nemá kto učiť a mladá generácia sama nezmoze keď sú 3 z 20 učiteliek mladé a snažia sa o progres.
Ale to čo spominas si všímam často, že tie deti, ktoré proste majú nejaké problémy so správaním sú aj tak stále brane ako tie "dobré" a citlivé za zlé, sama tomu nerozumiem... Tiež by ma to zamrzelo. Ale nerozumiem ale básničky kde kto robí také hlúpe. Nahnevana som.
Aj to dieťa ktoré mi je najmenej sympaticke a niektoré sú fakt protivne deti (neberte to prosím osobne nik, ale niektoré povahy sú už výrazne aj v detstve) tak by mi nenapadlo nepovedať naň nič dobré. Každé dieťa má super vlastnosti. Dieťa, ktoré mi permanentne robilo "zlobu" bolo perfektny poslucháč a veľmi inteligentný, ale nudil sa v školke.😀 A takto môžeme pokračovať. Človek keď to vidí má chuť odísť úplne zo školstva... Ospravedlňujem sa je to môj malý vylev.😀
@mimka1402 súhlasím, tiež mám niekedy také pocity a pýtam sa samej seba, dokedy to ešte vydržím.. 20 rokov za mnou, koľko ešte predomnou? môj malý to našťastie vzal v pohode - mamka veď ja som plačko - ale mňa naozaj zamrzelo, že v ňom nevyzdvihla tú empatiu, ktorú v sebe má, pokoj a túžbu po vzdelaní. Neuveriteľne sa chytá na angličtinu, komunikuje v jednoduchých vetách, zatiaľ čo dcéra v jeho veku len naberala slovíčka. A potom sa pozriem na seba a na moju prácu, čo všetko odovzdávam deťom, ako sa snažím pristupovať k rodičom a potom tu čítam také veci o 'kolegyniach', že sa chytám za hlavu 🤷🏻♀️
Vsetko co si napisala mi pride v poriadku, okrem toho, ze zabudla dieta, ale tak sme len ludia a nastastie sa nic nestalo a okrem basnicky, tam by nemali byt ziadne negativne veci, je to dieta, basnicka mi pride maximalne cez ciaru.
Učiteľky sú rôzne. Moja menila škôlku kvôli presťahovaniu, potom triedu lebo mali vekovo zmiešanú a potrebovali urobiť predškolskú triedu. Jedna pani učiteľka mala vždy problém s mojou dcérou, pritom všetky ju chválili aká je poslusná, šikovná. Chuďá dieťa mala z pokynov učiteľky misung. Mali chlapcov, ktorí im robili zle. Keď sa dievčatá bránili, že ich buchli bolo zle. Učiteľka im prikázala, že ich nemajú dievčatá bit ale oznámiť jej. Dcérka zakaždým oznámila, potom bolo zle že vkuse žaluje. Často mi učiteľka rozprávala, čo zasa bolo zle. Spôsobom zalovania. Ja som to vzala jedným uchom dnu a druhým von...skutocne prehanala. Bola to staršia vyhoreta učiteľka, ktorá sama povedala že už nezvláda , že v minulosti už v jej veku boli ženy dôchodkyne. Jedno dievčatko kvôli nej plakavalo a malo žalúdočné problémy...ani sa nedivím, raz som ostala dlhsie. Pani učiteľka si to nevšimla a ten gestapacky rev čo som začula, až mi prišlo zle. Ľutovala som tie deti, aj som sa s dcérou o tom porozprávala. Bola aj taká situacia , keď mi pani učiteľka vysypala na dcérku vyslovene blbosti a zakončila to a stále chodí žalovať. Mne bolo smiešne, lebo pani učiteľka bola v zalovania jej dokonalým vzorom.
Dcérke som doma musela vysvetľovať, že treba hovoriť na chlapcov len keď je to vážne, inak si to musi s nimi vyriešiť sama. V tomto prípade bola na obtiaž jej poslušnosť. Dcérka chodila do jaslíciek aj škôlky...dokopy mala 8 učiteliek...len jedna sa na ňu sťažovala ...ostatné ju až príliš chválili. V škole učiteľky ju veľmi chvália ako je aktívna, ticho sedí a poslušne pracuje. Takže aj také sa stáva...niekto si zasadne. Mám hlboko v pamäti ako nafúkla naše lúčenie, lebo podľa nej najlepšie je odtrhnúť dieťa od rodiča. Vymyslela som zábavné lúčenie, ( kyvanie, TAP, objatie, pusinky) , ešte mi z okna zakývala...a úplne v pohode bola. Keď to zazrela dotyčná učiteľka...spustila repertoár, že to aj v predškolke
bude s ňou problém. O rok som dcérke povedala, si veľká už žiadne kyvanie z okna. Úplne v pohode to zobrala. Nič nebolo, žiadny problém. Našťastie bola s ňou len rok, potom po tvorbe tried bola v inej triede.
Básničku by sme museli vidieť. Takto sa to nedá objektívne zhodnotiť.
Nechcem rozostvavat zbytočne ale mne to pripadá, že iba hovorí, že ho omylom nechala v škôlke, ona ho tam podľa mňa nechala naschvál samého aby ho vytrestala. To mi príde absurdné, že učiteľka mala niekde zabudnúť dieťa. Tá básnicka nie je ok.
Nemaju ho tam radi, takze by som zmenila skolku co najskor
To co uz je, aky pristup? Ihned by som to s riaditelkou riesila, a na tu basnicku si sa nepytala co to ma znamenat?
Podľa mňa to neprežívaš prehnane. Tiež by mi to bolo ľúto a také básničky, ktoré nie sú pozitívne ladené, môžu aj v dieťati zanechať stopy. Príde mi to neprofesionálne zhadzovať dieťa, nech je akékoľvek. Môj napríklad bol na začiatku tiež trochu neposlušný, pritom doma v poho. Lenže ja ho poznám a viem, ako naňho. Učiteľky na to tiež časom prišli. Rozobral im v triede svietnik a podobné kúsky, lenže on myslí analyticky, nerobil to preto, aby upútal, ale chcel vedieť, čo je pod tým, čo ho samozrejme neospravedlňuje. Vždy sme sa o tom porozprávali a po čase sa ukľudnil. Tiež nechcel jesť, stále sa mi učiteľky na to sťažovali, ale som povedala, že nech skúšajú, že aj doma s tým máme problém. Ja osobne by som ho dala do inej škôlky.
Ty kokos, to je teda pedagogicke dat milujucej matke basnicku o nesikovnosti jej potomka. Ja by som jej tiez zlozila basnicku.......
ucitelka je p..a. svoje vytky ma s tebou riesit vecne a nie skladat basnicky. Odplienkovanie - stava sa. a zabudnut dieta v triede? to je mega pruser. Bud to urobila naschval alebo je totalne neschopna. nenechala b som tam svoje dieta.

s učiteľkou si mala hneď riešiť tú básničku, lebo ak ostatné deti boli spomenuté v danej básničke len v dobrom svetle a tvoje dieťa len to že je zlé a neposlušné, to je veľa...môj názor je zmeniť škôlku ....