icon

Ako riešiť agresívne správanie 2,5-ročného dieťaťa na ihrisku?

21. máj 2025

Dobrý deň. Môj syn má akurát dnes 2,5roka. Cca 2 mesiace máme s ním problém, že začal útočiť na druhé deti na ihrisku. Napríklad niekto má hračku, ktorú chce on, pride a dane dieťa tapne. Alebo chce ísť na šmýkačky, niekoho ma v ceste, zase ho začne capat. Necape silno, ale predsa, a keď sa stane, že druhé dieťa začne silno kričať, plakať, ešte sa mu to páči a smeje sa. Búra do druhých detí, keď sa vozia na motorkach. Vyslovene robí zle. Niekedy vezme formičky, alebo čo má po ruke a hodí to po inom dieťaťu, ktoré mu neurobilo vôbec nič. Každú situáciu riešime tak, že buď ja alebo muž ( kto je práve s ním) ho vezmeme, musí sa ospravedlniť a dohovarame mu - že druhé dieťa to bolí, jemu by to bolo tiež nepríjemné, je to nepekné atď. Cítim sa ako policajt, všade mu behám v tesnej blízkosti, a len zasahujem. Nezdá sa mi, že by ostatné deti boli také agresivne a nerozumiem, odkiaľ to ma. Je jedináčik, nikto ho doma nebije. Poraďte, čo s ním robiť? Mimo tohto sa správa normálne ako 2,5rocny. Zahrá sa aj sám, pri dospelých je to zlaté dieťa.

Strana
z2
lienka.7
22. máj 2025
@mirka0677

Ako ti tu už písali, najskôr vysvetliť, že sa to nerobí, a aj spomenúť, čo sa stane, ak v tom bude pokračovať. a ak v tom napriek tomu pokračuje, splniť trest - teda vziať ho z ihriska preč. Alebo ho vytrieskať ako sirotu, ako ti tu radia. Telesné tresty ho určite najlepšie naučia, že nemá robiť iným ďeťom zle a biť ich .. :(

@mirka0677 jedna po zadku nie je žiadne vytrieskanie, tak tu nedramatizuj zase 🤦‍♀️

mirka0677
22. máj 2025
@lienka.7

@mirka0677 jedna po zadku nie je žiadne vytrieskanie, tak tu nedramatizuj zase 🤦‍♀️

@lienka.7 v niektorých komentároch to zaznelo.. ale ok, veď potom ani jedna facka manželke nie je nič zlé, tiež to kopec žien dramatizuje..

lienka.7
22. máj 2025
@mirka0677

@lienka.7 v niektorých komentároch to zaznelo.. ale ok, veď potom ani jedna facka manželke nie je nič zlé, tiež to kopec žien dramatizuje..

@mirka0677 facka? Písala som niekde o facke, ze je ok? Nie. Tak si tu nevymyslaj prosím ta. Dieta je obrazom svojich rodičov. Čím to asi je, že niektoré deti sa chovat vedia a iné zase nie? 🤔

andreatytler
22. máj 2025

V tomto veku je uplne neucinne vysvetlovat dietatu ze robi nieco co by sa nepacilo ak by robili jemu, Ono si to nedokaze spojit. On sa nedokaze vzit do situacie tych inych deti.

mirka0677
22. máj 2025
@lienka.7

@mirka0677 facka? Písala som niekde o facke, ze je ok? Nie. Tak si tu nevymyslaj prosím ta. Dieta je obrazom svojich rodičov. Čím to asi je, že niektoré deti sa chovat vedia a iné zase nie? 🤔

@lienka.7 ok, takže keď manžel bude dávať žene na riť ( nie facky ), tak je to vlastne ok, veď aj deti dostávajú na riť..
Akože rozumiem, že rodičom niekedy prasknú nervy a v hneve ujde ruka, a capnú dieťa (mne sa to tiež stáva). Ale riešiť hocijaké situácie, aj tie, na ktoré sa môžeme dopredu pripraviť, telesnými trestami - lebo to capnutie na zadok je telesný trest - a hlavne obhajovať to, tak to je ozaj smiešne. Potom aj decká v škole môžu dostať od učiteľov v pohode na zadok alebo čo to teda znamená? A 2,5 ročné dieťa je len hlúpe decko, ktoré proste len skúša, čo si môže dovoliť, a robí, čo ho baví. A keď ho baví robiť zle iným deťom, tak ho proste zakaždým od tých detí odvediem preč a je to. Snáď má trochu viac rozumu ako šteniatko a po čase to pochopí.

moonlight1210
22. máj 2025

Upozornit, ze ak ublizi inemu dietatu, idete domov.

A hned to nasledne i urobit. Aj keby reval a museli ste ho niest.
Bez pardonu.
A ziadne doma nahradne hranie a robenie zabavy. Najprv si musi spojit akciu a dosledok.
Ked ho pojdete zabavat, spoji si iba to, ze nakoniec je za take zle chovanie odmeneny. A moze zacat byt zly vo chvilach, ked sa mu niekde napr. nechce byt a chce dosiahnut zmenu, ktoru si on zela.

Deti sa prirodzene vyvijaju od absolutne sebeckych a sebestrednych (je to dolezite k prezitiu) k pochopeniu dosledkov a az naslednej empatii. Ako zreje ich nervova sustava a schopnost spojit si svoje pocity s pocitmi, co maju druhi (a tak precitit ten emocny dopad).

Takze on je prirodzene este sebecky a sebestredny a vy ho musite ucit spajat si postupne najprv iba cin a dosledok (teda sebecke pochopenie, ze z toho nic dobre pre seba nema, ina skodu, a preto to prestane robit - no este to nie je plnohodnotna ohladuplnost. Len vyhybanie sa vlastnej skode.).
Az neskor k empatii. Ked zacne byt schopny si spajat svoje zle pocity s tym, ze ich vedia citit i ostatni.

autor
22. máj 2025

Vďaka za rady. Bit ho rozhodne nebudem. Pôjdem na to metódou, ako tu píše väčšina, upozorniť najskôr a ak to zopakuje, dôsledne vždy zobrať preč z ihriska.

maranco
22. máj 2025
@tiika

Tvoj syn sa chce s niečim hrať, chce sa šmýkať, nechce čakať, chce sa hrať s inými deťmi. Akurát to všetko robí spôsobom, aký pozna a v tej chvíli mu napadne. Takze by si mu mohla ukázať ako na to inak. Byt pri ňom a už skôr reagovat, ako k niečomu dojde. Rovnako to môžete trénovať doma, ak od teba bude niečo chcieť. Nedávaj mu všetko hneď a automaticky.
Môžeš mu povedať: vidím, že chceš toto pero. Skús povedať: prosím, požičaj. (Možno to nepôjde na prvýkrát alebo vždy, nepotrebuješ to z neho dostať za každú cenu, avšak ucte sa.) Este môžeš dodať, ok, chcem, aby si mi ho potom vrátil sem, keď s ním dokreslis. Rovnako trpezlivosť. Nemusí dostať vždy všetko hneď. Zároveň skúšaj situácie, keď mu niečo nebudes chcieť dať, alebo bude musieť na niečo počkať. Bude smutný, prijmi to s pokojom. Vidím, že plačeš, je to pre teba ťažké čakať alebo by si to veľmi chcel. No nevyhýbaj sa napriek tomu takym situáciám, frustrácii dieťaťa.

dariaaa
22. máj 2025

Ja by som sa skôr zamyslela odkiaľ to ma.Niekde pobral dominanciu a vidí,že moze aj on.2,5 ročne dieta ešte nerozumie.Skus sa zamyslieť ci netreba zacat z domu.Od vas rodičov,kde sa stretáva,žeby to podchytil.Niekedy stačí vidieť raz a dieťa si to zapamätá. Nezobrala by som ho domov,ale odisla odtiaľ.Mimo ihriska vysvetliť a opýtať sa,či to skúsime znova sa tam vrátiť.A zopakovať.Ked mu dáš trest,za chvíľku nebude vedieť.Dieta v tomto veku ešte nevie rozoznať,ale pamätá si.Ako to mate doma?Kto je u vas dominantný?Nedvíhate hlas na seba?Niekto v rodine neprejavuje taketo spravanie?

dariaaa
22. máj 2025
@andreatytler

V tomto veku je uplne neucinne vysvetlovat dietatu ze robi nieco co by sa nepacilo ak by robili jemu, Ono si to nedokaze spojit. On sa nedokaze vzit do situacie tych inych deti.

@andreatytler presne,suhlasim

pl2y
22. máj 2025
@dariaaa

Ja by som sa skôr zamyslela odkiaľ to ma.Niekde pobral dominanciu a vidí,že moze aj on.2,5 ročne dieta ešte nerozumie.Skus sa zamyslieť ci netreba zacat z domu.Od vas rodičov,kde sa stretáva,žeby to podchytil.Niekedy stačí vidieť raz a dieťa si to zapamätá. Nezobrala by som ho domov,ale odisla odtiaľ.Mimo ihriska vysvetliť a opýtať sa,či to skúsime znova sa tam vrátiť.A zopakovať.Ked mu dáš trest,za chvíľku nebude vedieť.Dieta v tomto veku ešte nevie rozoznať,ale pamätá si.Ako to mate doma?Kto je u vas dominantný?Nedvíhate hlas na seba?Niekto v rodine neprejavuje taketo spravanie?

@dariaaa ale čo je zle keď je niekto domintantny?niekedy rozmýšľam či mamičky na MK prečítali aspon jednu knihu či už o vývoji bábätiek alebo o temperamentoch..niektoré dieta je pokojne a niektoré je temperamentnejšie..mamičky ktorých deti “poslúchajú”
majú pocit, že to zvládajú lepsie, ale je to aj o povahe dieťaťa ( a neskôr budú možno riesit, že to ich pokojne dieťa je nepriebojne alebo sa stalo terčom šikany🤷‍♀️)..samozrejme výchova je dôležitá, ale preto sa táto mamička zaujima ako postupovať lebo to nepovažuje za normálne..ale to, ze niektoré deti nikdy nikoho neudreli alebo nezobrali nikomu hračku z ruky, tak to neznamena, že sú lepsie vychované..najmä keď sa bavíme o 2,5 ročnom dieťati, ktoré ešte veci prežíva najmä cez emocie..napr jedna americká psychologička vravela, že mala 3 deti, 2 tantrum nikdy nemali a 1 hej a výchovný pristup mala pri všetkých rovnaký..každé dieta je iné a s kazdym sa riesi niečo ine..moja dcerka ma napr teraz 2,5 roka a mala by mat fázu moje, moje ale keď nejaké iné dieťa chce to, čo ma dcerka a začne plakat,tak moja dcerka to donesie a odovzdá a ide dalej..niekto by si povedal wow super výchova, ale my sme ju to neučili..manzel sa dokonca bal, že si v skolke nebude vedieť svoje uchrániť, tak sme sa na to pýtali aj psychologicky a proste dcérke vadi plač a krik a ona radšej necha hračku inemu, len nech už je ticho..ono je milion dôvodov, prečo to dieťa reaguje ako reaguje a nemusí to nutne súvisieť so zlou výchovou alebo s tým, že by niečo zle doma videlo..niekedy môže mat len zlý den..tak skusme najmä nesúdiť inych

dariaaa
22. máj 2025
@pl2y

@dariaaa ale čo je zle keď je niekto domintantny?niekedy rozmýšľam či mamičky na MK prečítali aspon jednu knihu či už o vývoji bábätiek alebo o temperamentoch..niektoré dieta je pokojne a niektoré je temperamentnejšie..mamičky ktorých deti “poslúchajú”
majú pocit, že to zvládajú lepsie, ale je to aj o povahe dieťaťa ( a neskôr budú možno riesit, že to ich pokojne dieťa je nepriebojne alebo sa stalo terčom šikany🤷‍♀️)..samozrejme výchova je dôležitá, ale preto sa táto mamička zaujima ako postupovať lebo to nepovažuje za normálne..ale to, ze niektoré deti nikdy nikoho neudreli alebo nezobrali nikomu hračku z ruky, tak to neznamena, že sú lepsie vychované..najmä keď sa bavíme o 2,5 ročnom dieťati, ktoré ešte veci prežíva najmä cez emocie..napr jedna americká psychologička vravela, že mala 3 deti, 2 tantrum nikdy nemali a 1 hej a výchovný pristup mala pri všetkých rovnaký..každé dieta je iné a s kazdym sa riesi niečo ine..moja dcerka ma napr teraz 2,5 roka a mala by mat fázu moje, moje ale keď nejaké iné dieťa chce to, čo ma dcerka a začne plakat,tak moja dcerka to donesie a odovzdá a ide dalej..niekto by si povedal wow super výchova, ale my sme ju to neučili..manzel sa dokonca bal, že si v skolke nebude vedieť svoje uchrániť, tak sme sa na to pýtali aj psychologicky a proste dcérke vadi plač a krik a ona radšej necha hračku inemu, len nech už je ticho..ono je milion dôvodov, prečo to dieťa reaguje ako reaguje a nemusí to nutne súvisieť so zlou výchovou alebo s tým, že by niečo zle doma videlo..niekedy môže mat len zlý den..tak skusme najmä nesúdiť inych

@pl2y vidíš v mojej úvahe alebo rade sudenie?Ja nie.Napisala som len radu a skúsila ísť tak isto vyvodzovacou metódou.Treba najprv skúšať od seba,okolia a keď sa všetko vyskrtne,tak začať pri dieťati.Tak isto by sa ta psychológ opýtal na rodinné zázemie a bolo by to preto,ze skusa najprv najst,ci to dieta nevidi doma.Ja nesudim,len uvazujem.Mam deckeho psychologa doma,tak emusim citat ziadne americke knizky.A máš pravdu.Kazde dieta je ine,na kazdy charakter neplati rovnake.Ale zas zopakujem,ze treba ísť vylucovacou metodou

tiika
22. máj 2025

@maranco 😁 nie, v tomto veku netreba ešte testovať (myslím, že to i tak bolo pre staršie). Staci mat nastavené svoje vnútorne hranice a nedávať dietatu všetko a automaticky hneď (lebo chce, nech neplače, mám pokoj..) a na to stačia úplne bezne situácie 😉

autor
22. máj 2025
@dariaaa

@dariaaa práveže ako som spomínala v príspevku, doma ho nebijeme. S mužom sme obaja skôr kľudne, vesele typy, niekedy sa poskriepime tak bezne, ale nikdy po sebe nekricime. Ani v zvyšnej rodine to nemal kde pochytit. Skôr som rozmýšľala, že muž má dosť priebojnu povahu. Nie štýlom, že by bol agresívny, ale ide si za svojim pevne, vie si vykomunikovat toho veľa, nedá sa ľahko odbiť, keďže robí sám na seba a má intelektuálne zameranú prácu. Napadlo mi, že možno sú toto u syna prvé priznaky že to po ňom zdedil. Ale možno je to ako píše pl2y, že je to od dieťaťa k dieťaťu, u niekoho je to obdobie vzdoru silnejšie, u iného slabšie.

meg91
22. máj 2025
@lila246

@belllinka ano, vysvetlit dietatu ze sa ine deti nebiju tym, ze mu dam po zadku :D IQ tykve

@lila246 a ako by si mu to vysvetlila ? BY SI ČUMELA AKO TO ZABERA ...samozrejme keď nejde po dobrom pojde po zlom ...ohýbať ma mamko pokiaľ som Janko keď budem Jano neohneš ma mamo..vieš? Mam dve deti ale väčší vekový rozdiel prvé dodnes mi skáče po hlave a smial sa keď som mu dala na rit lebo som nedokázala udrieť tak ze zaštipe..a druhe som si povedala ze nikdy!!! Ale žiaľ..ja chápem,že každé dieťa je iné ale keď ti začne utekať po obchode a začať vystrkovat rožky lebo vie,že mamka len milo napojenie nie na každé toto zaberie a nepotrebujem aby naň spadol regal v obchode len preto,že sa nevie zmestiť do koze tam kde sa to nehodí.Dostal na zadok plakal ale mala som ho pri sebe a hneď pochopil kedy kam...niekedy sa inak nedá.Mqs deti ktoré jednoducho musíš tvrdšie na nich a.mas zase anjeliky o kt.ani nevieš ze ich máš..

meg91
22. máj 2025
@tiika

@maranco 😁 nie, v tomto veku netreba ešte testovať (myslím, že to i tak bolo pre staršie). Staci mat nastavené svoje vnútorne hranice a nedávať dietatu všetko a automaticky hneď (lebo chce, nech neplače, mám pokoj..) a na to stačia úplne bezne situácie 😉

@tiika áno presne tak treba si štát za tým keď niečo nedovolím tak nedovolím a hotovo..Musí mať hranice..a u malých deťoch sú malé veci ..no mňa ten môj posledné dni nenormálne testuje .Začína byť prefikany a tu už mám pocit že som zlyhala zase ..rozpráva ale veľmi málo tak som si myslela ze chudáčik .. tak a ja žasnem co to on stvara a skúša a nenormálne vymýšľa a silou mocou chce aby bolo po ňom všetko a to bude mať 3.Vie abecedu pekne povedať pozná písmená aj čísla..už mi vtedy mohlo dopnut keď sa to naučil,že aký je chytrý 🧠

andreatytler
22. máj 2025

U nas velmi dobre funguje ta metoda Pricina-dosledok. Ak vidim ze cokolvek robi s cim nesuhlasim, vyvodim mu z toho dosledky a necham rozhodnutie na nom ci v tom bude pokracovat. Najlepsie ak su tie dosledky spojene s tym cinom a su logicke. Zobrat dieta z ihriska je v tomto pripade velmi logicke, kedze ty potrebujes zabranit tomu aby boli ine deti bite. On bude mat na vyber, but sa zacne spravat podla pravidiel, alebo nebude mat s detmi zabavu.

andreatytler
22. máj 2025

Ja by som nehladala zdroj jeho spravania, Podla mna je to uplne normalne ze to detom dojde ze si silou mozu vydobit veci. Je to prastary prirodny zakon kedy silnejsi vyhrava. V tomto veku ho priebojne deti objavia a jasne ze sa im zapaci, lebo v tomto veku su maximallne sebestredni. Ale velmi rychlo sa naucia pravidlam a tomu ako sa spravat v skupine.

mirka969
24. máj 2025

Fuha akoze nazory niektorych mamiciek mi pripadaju dost mimo. Akoze zla vychova alebo ze niektore deti sa chovat vedia a ine nie ze je to dosledok vychovy? Akoze absolutne nesuhlasim. Mam dvoch chlapcov - vychova rovnaka. Jeden je ako anjelik a druhy ako cert ze si s nim niekedy neviem rady. Takze k tomu asi tolko.
A autorka tebe radim ako uz bolo spominane.. ak neposluchne tak okamzite odchod z ihriska. Ja to tak robim momentalne s mojim 2 rocnym .. on sice detom nerobi zle ale chodievame na ihrisko kde su aj erarne hracky a on si mysli ze moze detom brat hracky z ruky a potom este on vrieska a hadze sa o zem ked mu nedovolim. Takze vzdy sa snazim najskor vysvetlit ze nesmie a ked nevnima tak ho zdvihnem a odchadzame a mam pocit ze uz to zacina chapat

lienka.7
24. máj 2025
@mirka0677

@lienka.7 ok, takže keď manžel bude dávať žene na riť ( nie facky ), tak je to vlastne ok, veď aj deti dostávajú na riť..
Akože rozumiem, že rodičom niekedy prasknú nervy a v hneve ujde ruka, a capnú dieťa (mne sa to tiež stáva). Ale riešiť hocijaké situácie, aj tie, na ktoré sa môžeme dopredu pripraviť, telesnými trestami - lebo to capnutie na zadok je telesný trest - a hlavne obhajovať to, tak to je ozaj smiešne. Potom aj decká v škole môžu dostať od učiteľov v pohode na zadok alebo čo to teda znamená? A 2,5 ročné dieťa je len hlúpe decko, ktoré proste len skúša, čo si môže dovoliť, a robí, čo ho baví. A keď ho baví robiť zle iným deťom, tak ho proste zakaždým od tých detí odvediem preč a je to. Snáď má trochu viac rozumu ako šteniatko a po čase to pochopí.

@mirka0677 ja nechápem, čo tu stále pleties (tvojho) chlapa???

dvanastka
26. máj 2025

Keď vám toto jeho správanie do pol roka nevymizne, asi by som ho dala vyšetriť, či nemá ADHD.

Strana
z2