icon

Ako riešiť agresívne správanie štvrtého ročníka?

15. jan 2025

Ahojte, mate niekto skusenosti s tym, ze vas 4 rocne dieta udrelo? Celkovo ked nie je nieco po jeho, tak zatne paste, niekedy mi s nimi hrozi a niekedy ma aj buchne. Ja neviem, kde robim chybu, doma sa nebijeme, ani ja ho nebijem, praveze sa snazim vzdy trpezlivo a pekne s nim. Ale odkial ma taketo agresivne prejavy, neviem. Muz je kludas, ja tiez, doma mame stale pohodu.
Bojim sa, ze ked teraz nema problem ma buchnut, tak co spravi ked bude v puberte, ci z neho ide vyrast otlkac zien, ci co :( to nesmiem dopustit.
Poradte prosim. Ked ma buchne, chytim mu ruky, poviem, ze mama sa byt nesmie a vacsinou dostane nejaky zakaz, potom place, ze mu mam prepacit. A prejdu dva tyzdne a zase pre nieco je konflikt a on zasa iba tie paste ukazuje.

Strana
z2
kavasmliekom
15. jan 2025

Tak dopredu ho upozorniť, nech sa neopovazi ani ruku zdvihnúť, môže sa hnevať, aj hodiť o zem, ale aby ma udrel, konečná.

ariannazara
15. jan 2025

Len raz a takú by dostal naspak ruky ze druhýkrát by mu to ani nenapadlo 🤟

denkabemommy
15. jan 2025

@ariannazara takže vysvetliť dieťaťu bitkou, že nemá biť druhých. Si génius 🙃

ariannazara
15. jan 2025

@denkabemommy to som a mam pomaly 6 ročne dieta ktoré na mňa v živote ruku nedvihlo a keby dvihlo vie co ho čaká. A stačilo mu to len vysvetliť a kľudne by som mu to vysvetlila aj ručne stručne keby bola potreba 🙂))

denkabemommy
15. jan 2025

@ariannazara vidíš, ja som to svojmu dieťaťu dokázala vysvetliť slovne a dokonca sa prišlo aj na skrytý problém, ktorý za tým celým stál.. ale je super, že v 21.storočí je stále povolené úchylné násilie na slabších, menších a bezbranných

yosi
15. jan 2025

@kavasmliekom A čo potom? Rozvod? Alebo sa od neho odsťahuješ?

hederamonstera
15. jan 2025

Ked vidis, ze ma nervy, skus ho nasmerovat, nech si udrie do vankusa, hracky a pod. Nema to nic spolocne s tym, ze vy ste kludna rodina, on nema vyvinuty mozog, aby sa vedel ovladat (kolko dospelych to nevie, ze?), tak ten nahromadeny hnev vytlka zo seba, taka je jeho reakcia.
Neboj sa, nebude ziadny tyran zien paneboze🙄

ariannazara
15. jan 2025

@denkabemommy tvoj názor má tak zaujíma, nechápem načo ma komentujes.

victoriab
15. jan 2025

Nevie ten hnev vybit inak, skus mu dat vankus na udretie, pripadne mu chyt ruku, ze teba to boli a maminku sa bit nemoze. Pozri si na fb eli pre deti stranku

victoriab
15. jan 2025

@ariannazara tak od teba som taku odpoved fakt necakala

victoriab
15. jan 2025

@hederamonstera suhlasim 🥰

kavasmliekom
15. jan 2025

@yosi áno, rozvod s vlastným dieťaťom.
Proste mojim stačilo vysvetliť, že na rodičov, ani na nikoho sa nemá útočiť, môže sa hnevať, môže kričať, ale udrieť nie. A pomohlo. Ak by nie, tak by som skúsila ináč, keby cítil, ako to bolí, možno by viac neudrel. Zatiaľ som nemusela použiť túto metódu, ale každý si vychováva deti ako vie, ako vládze. Niekomu stačí povedať, niekomu treba ukázať.

ariannazara
15. jan 2025

@victoriab dieta môže bit rodičov, ale rodicia dieta chran boh aby mu dali vychovnu po riti 👌

oceanahory
15. jan 2025

Velmi dobre to poznam, ja mam 2,5 rocneho syna a v zachvate zlosti nas tiez ma tendenciu udierat. Nevedeli sme si uz rady, nezaberalo naozaj nic...takze sme navstivili detsku psychologicku, nech nam da nejake rady. Sama skonstatovala, ze davno nevidela taketo temperamentne dieta a vobec sa necuduje, ze je to tazky oriesok. Poradila v podstate iba jedno, velka davka trpezlivosti, pri kazdom pokuse ho silno udrzat, kym sa neupokoji a drzat sa pevnych hranic (nepovolovat!), ktore budu rovnako nastavene s partnerom. Myslim, ze sa to casom troska zlepsilo, ale skusat skusa stale 🙄. Drzim palce, viem je to velmi narocne!

victoriab
15. jan 2025

@ariannazara hadam sa ako dospely racionalny clovek nejdes vyvojovo porovnavat so 4 rocnym dietatom ze? Ze? Ze???

yosi
15. jan 2025

@kavasmliekom To bol vtip na miestnu údernícku jednotku, čo radia rozvod aj za ostrejšie slovo.

oceanahory
15. jan 2025

@ariannazara Ale to nie je tak uplne tvojou zasluhou, ale skor o povahe a temperamente tvojho dietata. Ja som to moje uz v zachvate zlosti z toho, ze nas stale mal potrebu udierat parkrat capla po ruke a vies co bola jeho reakcia zakazdym? Zareval na mna a ukazal mi vystrcenu ruku so slovami "udri ma znova, je mi to JEDNO!".
Takze bitka naozaj nie je riesenie a vzdor iba umocnuje...

ariannazara
15. jan 2025

@oceanahory tak možno u každého dieťaťa to je iné, chápem ja som taky problém nemala ale ako každý aj moj to občas skúšal ale rýchlo pochopil ze tadiaľ cesta nevedie. A určite dieta nebijem ako som tu bola vykreslena, ale občasná nezaskodi keď sa nevie spratat do koze.

lucia13022023
15. jan 2025

@ariannazara ale tvoje dieťa nechápe, že to prečo to nemá robiť. Tvoje dieťa sa ta boji - vie co bude nasledovať keď ti capne - tak to neurobí.

victoriab
15. jan 2025

@ariannazara cize ho bijes len obcas, nie kazdy den? Wow. Super ospravedlnenie vlastneho zlyhania. Lebo udriet mladsiieho slabsieho ale len obcas je vlastne uplne v pohode. Cize ked ti muz treskne ze sa nevies vpratat do koze bude to tiez v pohode nie? Tolko empatie 🫣
Pre vlastne dieta mas byt neha pristav lasky a bezpecnosti, namiesto toho ho udries lebo je mensi slabsi a ty predsa mozes. Ach.

lucia13022023
15. jan 2025

Ak by si stretla moje deti, tak by si povedala, ake su "vychovane" a "poslušné". A pritom sú len respektovane a milovane. Dieta nemusis bit, aby bol z neho dobry clovek. Deti sa dobre uz narodia. Kopiruju nas. To ako riesime problemy, to ako komunikujeme, ako sa spravame k ludom. Su naše zrkadla. O tom je vychova. Usmernovat ich, ukazat hranice. To rozumny clovek zvladne aj bez trestov a nasilia. Hlupak nie. Ten svoje emocie nedokaze ovladat, ani regulovat, takze namiesto sebareflexie a prace na svojom vnutri, radsej zbije človiecika, ktoreho by mal chranit a milovat.
Dovolím si sem zdieľať toto co napísala @mamamasama v jednej téme. Je to krásne a pravdivo napísané
A tym nemyslím autorku, ale na tých, ktorí si myslia ze je ok bit deti

oceanahory
15. jan 2025

@ariannazara Presne, kazde dieta reaguje inak. Vacsina ludi mi tiez vravela, ze vsak mu daj po ruke alebo po zadku a uvidis uz sa nikdy viacej neopovazi...nuz v uplnom pokraji zufalstva a zrutenia som to skusila ja, aj manzel (zial aj viackrat...na co naozaj nie sme hrdi), ale ABSOLUTNE to nic nespravilo, ba dokonca situaciu iba zhorsilo. Potom som si vypocula aj reci, ze mu to treba razne vysvetlit, ved ich dieta to hned pochopilo...tak som sa tiez pousmiala a povedala, ze ci si myslia, ze JA nie som na neho dost razna 😅 (kto ma pozna ten vie, ze viem byt naozaj prisna). Kto zazil temperament mojho dietata v navale zlosti, ten hned pochopil, ze on zvlada svoje negativne emocie naozaj velmi tazko a ziadna bitka, ci dohovaracky nepomozu. Pomoze iba cas kym dieta dozrie, velka davka trpezlivosti zo strany rodicov, vyckat kym to prejde, silno ho drzat nech neublizuje okoliu ani sebe, mozno skusit odvodit pozornost a byt jednoducho prinom. Bitka naozaj nepomaha, pevne nastavenie hranic ano, ale bitka pri takto temperamentnych detoch spravi presny opak.

nika23t
15. jan 2025

Ono to je takto. Nie je to správne, Ty to vieš, on to vie. Ides na to dobre, stále mu opakuj, že sa to nerobí. Malý z toho vyrastie. Zatiaľ nedokáže ovládať svoje emócie až tak, aby to stopol. Keby si videla, že napríklad sa toto správanie nijako nemení, tak to môžeš skúsiť riešiť inak. Ja by som len trpezlivo počkala. Nikdy by som dieťa neudrela len preto, že ono udrie mňa. Do 6 rokov majú niektoré deti ešte s týmto problém. Keby to mal byť problém, videla by si to aj na jeho správaní, celkovo by bol agresívny.

terezkaarthuramax
15. jan 2025

On to nechape potrebuje vysvetlenie ze sa to nerobi.

veronika2021
15. jan 2025

@denkabemommy ze si nema zacinat do zeny😁

20erika07
15. jan 2025

Autorka, božskú trpezlivosť ,vysvetľovať, POROZUMIEŤ, veľa lásky. Nič viac k tomu netreba. Idete príkladom, treba počkať kým to pochopí. Naučiť sa predvídať, pozorovať a naucit sa čítať svoje dieťa. Takmer každý si tým presiel. Keď som odpozorovala ,ktoré situácie spôsobujú taký hnev môjho dieťaťa, musela som premýšľať ako to obísť. Nie je vždy čas samozrejme, keď to už ale vrie a už sa dá očakávať, vždy som chytila ruky a raznejsie nie plus prečo nie a ako sa potom budem cítiť. Trvalo to fakt krátko kým to pochopila, po pár takých incidentoch s tým prestala. Dcérka už v 4rokoch bola chvalabohu za tým, u nej to začalo okolo 2,5-3rokoch. Keď mala problém aj v škôlke, učiteľka mi poradila ,ze sa mame spolu tak zahrat s bábikami, ze jedna sa k druhej bude správať zle a tá druhá bude rozprávať ako veľmi zle sa preto cíti, ako si želá aby to bolo inak ,potom tú zlú bábiku to malo mrzieť, mala sa ospravedlniť a sľúbiť, že už sa k nej tak správať nebude a podobne proste, opisovať a simulovať tie zle situácie v rámci hry aj vysvetlenenim a porozumenim. Mojej to tiež dosť pomohlo.

denkabemommy
15. jan 2025

@veronika2021 😂 no jasné, potom ho ešte poslať umyť okná a vyriadiť byt

deedol
15. jan 2025

Hlavne ho nebi. Niektore baby dobre radia. A ja len z vlastnej skusenosti dodam, ze je to obdobie a prejde to. Treba trpezlivost, laskavost, hranice a cas.

autor
16. jan 2025

Dakujem vsetkym za reakcie. Takze sa len vybavit trpezlivostou a skusat predchadzat situaciam, ktore to v nom vyvolavaju. Bit ho urcite nebudem, tiez som nazoru, ze bitkou si nevydobim respekt, len strach.

veronika2021
17. jan 2025

@denkabemommy a verim,ze nabuduce si to rozmysli😁

Strana
z2