icon

Ako riešiť dieťa, ktoré nechce chodiť do škôlky?

smallmiracle18
12. máj 2025

Dobrý deň želám všetkým. Dcérka, čerstvo 3 ročná nastúpila v deň jej 3 tích narodenín do škôlky. V súkromnej školičke je 12 detí, na 4 deti je 1 pani učiteľka. Problém je, že tam chodí už mesiac a pol, 3x do týždňa, a každé ráno plač, že tam nechce ísť...Strávi tam dve hodiny v škôlke, a pani učiteľky hovoria že celé dve hodiny s prestávkami len preplače, že chce mamu/tatina. Ja pracujem na polovičný úväzok z domu. Dcéra hovorí, že sa jej tam nepáči, lebo tam nie je mama ani tatinko a že moc si s deťmi nehrá...deti sú už poskupinkované plus kopec detí je menších než ona, t.j. deti nerozprávajú poriadne. Inak zlé sny nemáva ani sa nepočúrava, jedlo v škôlke zje. Nechcem totiž, aby bola traumatizovaná. Je to moje jediné a žiaľ posledné dieťa. ..Máte skúsenosti? Vydržať, kým si zvykne v tej školičke...? Dať ju do inej škôlky..? Pop. počkať do septembra a dať ju do štátnej? Lenže hovorím si, že v štátnej je 1 pani učiteľka a 20 detí...a tam trpezlivosť na jej povahu asi nebudú mať... Ale zas asi tam bude viac detí a rastie šanca že si urobí kamarátku..Dcérka je totiž veľmi energická, ale zároveň jej hrozne vadí, ako deti v škôlke kričia a vrieskajú...Ďakujem za vaše skúsenosti a názor.

pribinak
12. máj 2025

Mizno šťatna škôlka kde bude medzi rovesníkmi a bude mat spoločnosť primeranú veku
Malé deti ju asi nudia

Učiteľky už zvládli všelijaké deti - myslím povahy, nemyslím si, že to tvoje je nejaký unikát

zuzkaa1991
12. máj 2025

Moja nastúpila ako 2.5r do štátnej trhalo mi srdce ale vedela som ze robim pre jej dobro kazdy den plakala aj ked viac bola doma ako v ms kedze casto chora bola
A to nerozpravala do 3r ....
Vasa je krátko musi si zvyknúť na rezim klimatizovat sa, niektoré deti si zvyknu rychlo niekomu trva dlhsie postupne zacne sa zapajat ked papa je dobry pokrok...

A moja plakala kazde rano do posledneho rocnika🤦‍♀️takze do 6r az posledny polrok alebo posledne mesiace od jari prestala.plakat posledný rok.....kazde dieta je ine

sisska96
12. máj 2025

to je klasik, treba vydržať

caramellka
12. máj 2025

@smallmiracle18 Ono je to fakt individuálne. Moja dcéra napríklad v troch rokoch na škôlku nebola zrelá, ale my sme mali možnosť nechať ju ešte rok doma, lebo muž robil v tom čase na víkendovej zmene, ja cez týždeň. Nastúpila ako štvorročná a už nebol najmenší problém. No sú rodičia, ktorí nemajú na výber a v prípade jednorodiča musí často dieťatko nastúpiť už do jaslí, lebo účty platiť treba a inak sa to nedá. A detičky si zvykli, iná cesta nebola.
Čo hovoria dcerkine pani učiteľky, ako to vidia? (Okrem toho, že plače.)

selest
12. máj 2025

Moj tiez nerad chodil do malej triedy, deti nerozpravali, kazde sa individualne hralo, nemal tak kamaratov. Mozno skusit preradit do skolky k vacsim detom kt sa s nou pohraju alebo vydrzat. Mozno aj to je chyba ze nechodi kazdy den a na malk hodin, citi sa tam preto cudzia a nema cas ani sancu sa zaclenit

victoriab
12. máj 2025

@smallmiracle18 moj chodi 2 roky a aj tak kazde rano riesime, ze tam nechce ist.

mabenn
12. máj 2025

@smallmiracle18 statna skolka by bola riesenie v akom zmysle? - nie...teraz niekolko otazok a poznatkov: preco chodi len 3x do tyzdna? ideal je samozrejme 5x, lebo si rychlejsie zvykne...dalsia vec: 3rocne dieta este maloktore riesi kamaratstva, deti sa spolu hraju alebo nie ale ta interakcia v 3r je este slaba, toboz po mesiaci v novom prostredi...syn zacal kamaratov menovat a spominat ako 4-5rocny...najpodstatnejsia otazka: ako si nastavena ty? dieta totalne nasava pocity z matky a pokial ty mas neistoty, prenasas to na dceru, dieta si len potrebuje zvyknut...to ze chodi na pol dna je super, samozrejme ten zaciatok byva takyto tazsi a ucitelky to maju vediet ustat...syn bol a je extremne citlivy, do sukromnej skolky som ho dala na pol dna od 2r9m a ucitelky s tym vedeli pracovat, tak, ze som ho pomaly nespoznavala...na cely den ostaval asi az po roku, ale krasne sa prisposobil a tiez boli sceny samozrejme, ale to patri k prejavu dietata - ako to ze ju tam nechavaju 2hodiny plakat? samozrejme mozes skusit aj neskorsi nastup, ale otazne je, ci to pomoze...najlepsie si poznas dieta, ale 3rocne uz na pol dna v kolektive vie zapadnut aj s citlivejsou povahou a rozvijat sa tam uplne inak ako doma...mozes jej napriklad nieco svoje dat do skolky aby mala pocit, ze "si s nou"? chvalis ju za to, ze je velke dievca skolkarka? ja som takto syna motivovala na zaciatku a plus, ucitelky posielali fotky a vedela som, co tam robi a rozpravali sme sa o tom

mabenn
12. máj 2025

este mi napadlo, samozrejme, mohlo jej prostredie nesadnut - ako pises zlozenie deti alebo ucitelky...stane sa, ved ani dospelemu nesadne pracovne prostredie...toto treba vycitit a vylucit alebo potvrdit, v tom pripade zmena skolky...ale z mojej skusenosti - ja ked som mala dobry pocit z uciteliek (co je zaklad, lebo deti sa menia, hlavne v sukromnych skolkach), tak to sadlo aj synovi, a to chodil do dvoch, lebo zacinal ako jasle a pokracoval skolka..od cca 4r skolku ma velmi rad a momentalne az miluje (napriek vselijakym zaciatkom), resp mu chyba, ked sa neda do nej ist (choroba, volno)

basska_b
12. máj 2025

Podla mna jej tam nesedi to prostredie, ze su tam primale deti, ja by som skusila zmenu skolky... nie na statnu, ale na nejaku sukromnu, ale s vacsimi detmi

lenka2710
12. máj 2025

@smallmiracle18 môj chodí už druhý rok do škôlky a tiež každé ráno riešime, že tam nechce! Hlavne po prázdninách a po chorobe, to je utrpenie! A to ho ešte väčšinou beriem na obed domov! Niekedy sú dni, že dobre, aj sa tam pýta spat a potom ochorie a zasa od začiatku 🤷‍♀️

danieli
12. máj 2025

Mam dieta, ktore prerevalo aj prvy rocnik😂taku citlivu dusu, pani ucitelky vedeli, ze je smutko hlavne rano a niekedy aj pocas dna, uz je stvrtacka a teda konecne je to pohoda, ale ak place cely cas co je tam a mas moznost si ju este nechat doma, nechala by som, nic jej tam za rok neujde, no dozreje a moze byt ten nastup potom lepsi, v tomto veku sa decka menia kazdym dnom

ika02
12. máj 2025

Ahoj, ja som obe deti dala hneď na celý deň (musela som do práce). 2 mesiace plač, prosby, odmietali tam ísť. Vysvetlila som, že musím do práce a sám doma nemože ostať, že hneď, keď sa vyspí, prídem preňho....
Po 2 mesiacoch to bolo lepšie, ale stále sa pýtal, či prídem prvá, či budem bežať rýchlejšie ako autobus🤣🤔, proste dookola to isté.
Boli často chorí a po 2 týždňovej maródke znova problém. Keď vydržali zdraví, žiadne prázdniny, tak sa im išlo ľahšie do škôlky.
Podľa mňa tie 3 dni v týždni je málo a nezvykne si.

michelle567
12. máj 2025

Nooo to akože chodí 3x do týždňa na 2hodiny? Nemá sa tam ako naučiť byť. Ani prestávky doma každý druhý deň k tomu podľa mňa nepomáhajú. A ak je tak len 2hod tak ona ani nema záujem si tam zvykať keď vie že nejak prečka a prídeš po ňu

nikaeli
12. máj 2025
@mabenn

@smallmiracle18 statna skolka by bola riesenie v akom zmysle? - nie...teraz niekolko otazok a poznatkov: preco chodi len 3x do tyzdna? ideal je samozrejme 5x, lebo si rychlejsie zvykne...dalsia vec: 3rocne dieta este maloktore riesi kamaratstva, deti sa spolu hraju alebo nie ale ta interakcia v 3r je este slaba, toboz po mesiaci v novom prostredi...syn zacal kamaratov menovat a spominat ako 4-5rocny...najpodstatnejsia otazka: ako si nastavena ty? dieta totalne nasava pocity z matky a pokial ty mas neistoty, prenasas to na dceru, dieta si len potrebuje zvyknut...to ze chodi na pol dna je super, samozrejme ten zaciatok byva takyto tazsi a ucitelky to maju vediet ustat...syn bol a je extremne citlivy, do sukromnej skolky som ho dala na pol dna od 2r9m a ucitelky s tym vedeli pracovat, tak, ze som ho pomaly nespoznavala...na cely den ostaval asi az po roku, ale krasne sa prisposobil a tiez boli sceny samozrejme, ale to patri k prejavu dietata - ako to ze ju tam nechavaju 2hodiny plakat? samozrejme mozes skusit aj neskorsi nastup, ale otazne je, ci to pomoze...najlepsie si poznas dieta, ale 3rocne uz na pol dna v kolektive vie zapadnut aj s citlivejsou povahou a rozvijat sa tam uplne inak ako doma...mozes jej napriklad nieco svoje dat do skolky aby mala pocit, ze "si s nou"? chvalis ju za to, ze je velke dievca skolkarka? ja som takto syna motivovala na zaciatku a plus, ucitelky posielali fotky a vedela som, co tam robi a rozpravali sme sa o tom

@mabenn odpoviem ti na otázku - 'ako to ze ju tam nechavaju 2hodiny plakat?' tento rok som mala chlapčeka, ktorý v septembri preplakal 4 dni celé dopoludnie. Čím viac som sa mu prihovárala, volala medzi deti, ponúkala hračky, fúkala bubliny, tým viac doslova vrieskal. Dokonca bolo pár detí, ktoré mu ponúkli autíčko, či loptu. Neprestal ani na chvíľu. Ani sa nenapil, ani nejedol. Ver, že keby to pomohlo, aj na hlavu sa postavím. Potom ochorel a bol tri týždne doma. V októbri sa situácia zopakovala vrátane choroby a v novembri sme po troch dňoch neprestávajúceho plaču navrhli mamke prerušenie a zdravotnú dovolenku do konca roka. Vrátil sa v januári a skúšali sme to každý deň iba 1 hodinu, kým sa deti schádzali (a teda ich bolo menej). Odchádzal domov pred desiatovaním. A vieš čo? preplakal celú hodinu, až ho napínalo na zvracanie. Od marca je doma, skúsime to zase od septembra. Jednoducho nebol zrelý, hoc už mal 4.

Ja len - mala som potrebu napísať, že nie vždy je to o tom 'ze ju tam nechavaju 2hodiny plakat'. Pri ďalších deťoch to niekedy inak nejde. Bohužiaľ.

Autorka zvážila by som dennú dochádzku na kratší čas - napr. ísť domov po edukačnej aktivite - cca okolo 10ej, 10.30. Alebo - ak máš možnosť, dať jej prestávku a skúsiť to až v septembri s tým, že by som navštevovala denné centrá, interiérové ihriská kde bude s deťmi na ploche sama, no ty budeš po ruke, keby niečo potrebovala -> postupne ju pripravovať na interakciu s deťmi bez mamky.

@danieli aj môj prváčik je taký.. teraz už je ok, ale prvé týždne boli ťažké napriek tomu, že sa tešil a bol v škole rád. Má úžasnú pani učiteľku, ale aj tak sme každý večer riešili, že mu tam bude za nami smutno. A to chodil do MŠ od 2,5 roka.

kvietok1233
12. máj 2025

@smallmiracle18 podľa mňa buď nech nechodí vôbec alebo každý deň. Ma z toho guláš prečo jeden deň ide a potom nejde moja tiež plakala asi 3 mesiace a potom si zvykla

mabenn
12. máj 2025
@nikaeli

@mabenn odpoviem ti na otázku - 'ako to ze ju tam nechavaju 2hodiny plakat?' tento rok som mala chlapčeka, ktorý v septembri preplakal 4 dni celé dopoludnie. Čím viac som sa mu prihovárala, volala medzi deti, ponúkala hračky, fúkala bubliny, tým viac doslova vrieskal. Dokonca bolo pár detí, ktoré mu ponúkli autíčko, či loptu. Neprestal ani na chvíľu. Ani sa nenapil, ani nejedol. Ver, že keby to pomohlo, aj na hlavu sa postavím. Potom ochorel a bol tri týždne doma. V októbri sa situácia zopakovala vrátane choroby a v novembri sme po troch dňoch neprestávajúceho plaču navrhli mamke prerušenie a zdravotnú dovolenku do konca roka. Vrátil sa v januári a skúšali sme to každý deň iba 1 hodinu, kým sa deti schádzali (a teda ich bolo menej). Odchádzal domov pred desiatovaním. A vieš čo? preplakal celú hodinu, až ho napínalo na zvracanie. Od marca je doma, skúsime to zase od septembra. Jednoducho nebol zrelý, hoc už mal 4.

Ja len - mala som potrebu napísať, že nie vždy je to o tom 'ze ju tam nechavaju 2hodiny plakat'. Pri ďalších deťoch to niekedy inak nejde. Bohužiaľ.

Autorka zvážila by som dennú dochádzku na kratší čas - napr. ísť domov po edukačnej aktivite - cca okolo 10ej, 10.30. Alebo - ak máš možnosť, dať jej prestávku a skúsiť to až v septembri s tým, že by som navštevovala denné centrá, interiérové ihriská kde bude s deťmi na ploche sama, no ty budeš po ruke, keby niečo potrebovala -> postupne ju pripravovať na interakciu s deťmi bez mamky.

@danieli aj môj prváčik je taký.. teraz už je ok, ale prvé týždne boli ťažké napriek tomu, že sa tešil a bol v škole rád. Má úžasnú pani učiteľku, ale aj tak sme každý večer riešili, že mu tam bude za nami smutno. A to chodil do MŠ od 2,5 roka.

@nikaeli rozumiem, ja som bola pripad dietata, ktore celu skolku pretrpelo, preto som sa bala, ze syna toto caka, plus sme doma vychytili obdobie covidu a izolaciu, cize socialny trening mal skoro ziadny...absolutne nechcem generalizovat, lebo viem, ze kazde dieta je ine a autorka tiez svoje pozna najlepsie - moja otazka smerovala presne k tomu, ci im nebol navrhnuty odklad zo strany uciteliek a ako vnimaju situaciu ony...pisem len za svoju skusenost, ze som ocakavala cistu katastrofu a teda mojim detailnym hladanim+stastim som doslova z mojich ruk dala syna ucitelke do jej ruk a myslim, ze toto mu urobilo zaklad, z ktoreho cerpal (ked plakal, mohla ho vziat na ruky, lebo malo deti...) doteraz je taky, ze kto mu nesadne, smola, ani sa s nim nebude bavit...je to komplexna tema a velmi individualne aspekty povahy dietata+prostredie, ale raz ten "skok" treba spravit a vlastne sa len hlada spravny cas a priestor...taketo citlive deti, ako spominas aj toho chlapceka 4rocneho si vyzaduju - a to hovorim sama za seba a syna - uplne individualny pristup, kde velakrat ani nie je v kolektive na to moznost, alebo proste nesadne clovek...a samozrejme, ze syn zvladal skolku a doma sa potom prejavovali: caste choroby, vzdor, dokonca vypadky dychania v noci - kde v skolke ani nechapali, ze takto to spracovava, lebo sa prejavoval tam inak...takze ano rozumiem, viem, ze v dnesnej dobe ucitelky robia az nemozne a vdaka za takyto pristup (v minulej dobe casto nebol...), ze deti vobec mozu prejavit svoju citlivost

nikaeli
12. máj 2025
@mabenn

@nikaeli rozumiem, ja som bola pripad dietata, ktore celu skolku pretrpelo, preto som sa bala, ze syna toto caka, plus sme doma vychytili obdobie covidu a izolaciu, cize socialny trening mal skoro ziadny...absolutne nechcem generalizovat, lebo viem, ze kazde dieta je ine a autorka tiez svoje pozna najlepsie - moja otazka smerovala presne k tomu, ci im nebol navrhnuty odklad zo strany uciteliek a ako vnimaju situaciu ony...pisem len za svoju skusenost, ze som ocakavala cistu katastrofu a teda mojim detailnym hladanim+stastim som doslova z mojich ruk dala syna ucitelke do jej ruk a myslim, ze toto mu urobilo zaklad, z ktoreho cerpal (ked plakal, mohla ho vziat na ruky, lebo malo deti...) doteraz je taky, ze kto mu nesadne, smola, ani sa s nim nebude bavit...je to komplexna tema a velmi individualne aspekty povahy dietata+prostredie, ale raz ten "skok" treba spravit a vlastne sa len hlada spravny cas a priestor...taketo citlive deti, ako spominas aj toho chlapceka 4rocneho si vyzaduju - a to hovorim sama za seba a syna - uplne individualny pristup, kde velakrat ani nie je v kolektive na to moznost, alebo proste nesadne clovek...a samozrejme, ze syn zvladal skolku a doma sa potom prejavovali: caste choroby, vzdor, dokonca vypadky dychania v noci - kde v skolke ani nechapali, ze takto to spracovava, lebo sa prejavoval tam inak...takze ano rozumiem, viem, ze v dnesnej dobe ucitelky robia az nemozne a vdaka za takyto pristup (v minulej dobe casto nebol...), ze deti vobec mozu prejavit svoju citlivost

@mabenn snažím sa k deťom v škôlke správať tak, akoby to boli moje vlastné. Aby ku mne chodili s radosťou a dôverou, aby boli spokojné, veselé, usmiate, podľa možností aj napapané a nie veľmi zababrané od farieb, či blata 🤪

mabenn
12. máj 2025
@nikaeli

@mabenn snažím sa k deťom v škôlke správať tak, akoby to boli moje vlastné. Aby ku mne chodili s radosťou a dôverou, aby boli spokojné, veselé, usmiate, podľa možností aj napapané a nie veľmi zababrané od farieb, či blata 🤪

@nikaeli to je velka vec a nie praca, ale poslanie...ja si vzdy hovorim, ze viem byt mama len svojmu dietatu, ale ine deti neviem ci by ma chceli za mamu :D (a urcite nie niekolko naraz :-O) nie som prilis "univerzalny typ" a kedze som vedela aku povahu ma syn, presne som hladala pre neho takyto pristup ako pises, lebo iny by zrejme nedal, alebo dal s traumou...dobra ucitelka ma laskavu autoritu, trpezlivost, sucit, empatiu, manazment a kopec veci, ktorymi robi vplyv na dalsiu generaciu (nehovoriac o tom, ze je nonstop ohrozovana skolkarskymi bacilmi), takze ano, bola som narocna pri vybere, ale vedela som preco a kedze sa mi to podarilo, su osoby, ktorym budem vdacna za syna cely zivot

marsmykkok
12. máj 2025

Ja vidím problém aj v tej frekvencii 3 krát týždenne, to ak zoberieš sviatky, keď je chorá a tak reálne je v škôlke možno jeden deň týždenne a teda nie je to pre ňu návyk alebo rutina. Lepšie by bolo chodiť každý pracovný deň. To ako ty ak budeš cvičiť 2 hodiny denne jeden deň a potom znova až o 5 dní ťažko sa ti bude do toho nútiť. Ak cvičíš každý deň alebo 6 dní je to časom už proste zvyk a berieš to ako samozrejmosť v rámci dňa.

veronika2316
12. máj 2025

Moji nemali žiaden adaptacny proces ani nič proste prvého septembra nastúpili a museli byť samy hneď do poobedia. Samozrejme revali ráno mi ich doslova trhali z rúk starší reval asi celý prvý rok občas aj druhý mladší menej ale jednoducho to.ch e len čas a vydržať a nepolavit lebo to potom bude využívať keď uvidí že rozplačem sa nedajú má tam

izabela181
12. máj 2025

@smallmiracle18 syn nastupoval minuly rok v januári ako 2 a pol ročný. Hneď na cely deň. Začiatky boli zaujímavé, ale zvládli sme 😊 už tam chodil hádam polroka a ráno v šatni niekedy boli slzicky 🙈 bol to proces, ale teda u nás boli aj učiteľky super. Jw ro síce štátna škôlka, ale beru často 2 alebo 2 a pol ročne deti. Z mesiaca na mesiac som videla že je to trosku lepšie 😊 ale úplne chápem vaše pocity, ja som prvé mesiace škôlky prežívala horšie ako moje dieťa 😅 ale nwpolavila som nikdy, že nejdeme alebo čo.

danieli
12. máj 2025
@nikaeli

@nikaeli ja som bola jedina matka, co cez covid odprevadzala dieta do triedy😂no asi tak🤪ale uz je dobre, nasu este aj spoluziaci utesovali🙈s vychovavatelkami sme zartovali, ze este v deviatke s nou pojdem, boztek a pa🙈

dory11
12. máj 2025

@smallmiracle18 moja nebola pripravená v 3 rokoch vedela som že nieje . Kamarátov mala chodili sme do takého klubu vramci dediny od cca 1roka a pol bolo tam viac detí
keď išla mať 3,5 roka tak išla do škôlky plakala max 1 týždeň ale keď ju pani učiteľka uistila že je to v poriadku že ja zase prídem a že mi môžu poslať fotku ako sa hrá ( + sme si kreslili srdiečka )ako začala spávať nosili sme si vlastnú u deku a dve hráčky nosí si ich aj teraz chodí od septembra 2024.
Len moja malá neskôr strach že ju bude do škôlky nosiť alebo vyzdvihnúť zo škôlky iný ako ja lebo si svokra nevie pozor dať na to čo povie w povedľa že ona pôjde ponu a mala hneď paniku tak to bol dáko koniec septembra ja jej vravím nie neboj prídem ja určite a tak ešte potom revala a len keď ju učiteľky usitli že ju dajú iba mne ( unas funguje systém nahlásiť približný čas keby dieťa vyzdvihneme a kto )že nikomu inému pýtala sa to potom ďalšiu dobu či príde maminka aj niekoľko krát za deň ale učiteľka ju vždy uistila že áno že tu majú napisane že príde maminka ( do dnes chodím ponu iba ja nechce prijať nikoho iného ani svokrovcou ani krsnu mamu , ani uja ani teta ani prabaka .pritom doma sními ostane ).vo februári mala zlom pre vysokú chorobnosť boli všetky deti v jednej triede dcérke to vadilo(ktrik ,že ich je veľa ,rôzne triedy )tak to dával na javo teraz im pribudli nové deti 3 a dcérka to nevie zatiel z pracovať bola síce iba 5 dní vskolke ako je tam nový chlapček aj dievčatko ale na dcérku sú príliš hlučný a vadi je tam niečo učiteľky to vedia a snažia sa jej pomoc ale mali od začiatku roku v triede 13deti jedno prestalo chodit vo februári a ostalo ich 12+ 3 deti čo prišli od marca čo je dokopy 15deti 2 učiteľky + asistentka /upratovačka zastáva obydve funkcie )+chodí ešte pomáhať hlavná učiteľka keď je treba ale nikdy respetive iba asi pár krát bol plný počet detí reálne. Ich je aj menej ale 15 deti keby rozdelli na 3 učiteľky vynde 5 deti na jednu

maya_hi
13. máj 2025

@smallmiracle18 nijako, musí si zvyknúť na nové veci. Keby sme po nástupe do novej práce nevedeli spracovávať nové veci tak, ako už vieme, tiež by sme plakali. Mesiac je nič. Niekedy to trvá aj 2 a niekedy aj dlhšie

tiika
Autor odpoveď zmazal
tiika
13. máj 2025

Skúsim par postrehov, tipov. Najlepšie by bolo, aby už dcerka postupne získavala i pozitívne skúsenosti. Ak by to bolo možné, zostávala by som tam tie dve hodiny s nou, aby sa uvoľnila, začala sa nejako zapájať. Ja sama by som bola čo najviac v ústraní. U nás sa to dalo.
Zavolala nejaké jej spolužiačky k nám, či na ihrisko. Možno nebudú naj kamošky, no už nebudú pre ňu take cudzie a bude sa s nimi cítiť lepšie i v skolke, že je tam ktosi známy.
Skúsila by som ju nechať dlhšie, možno 4 hodiny. Opäť, aby mala väčší priestor na prechod medzi frustraciou a nejakou príjemnou aktivitou, skúsenosťou.
Pracovala na odlúčení i mimo škôlky. Nechavala by som ju na hodinku- dve s niekym, koho ma rada, aby zistila, že aj bez vás jej môže byt fajn. Dôležité je, aby s tým bola v pohode. Ak by nebolo, tak zo začiatku i 5-10 minút, kým si postupne zvykne.
Ráno pred škôlkou sa jej skús nejakú chvíľu venovať - nielen raňajky, obliecť,… ale sa i zahrajte, niečo si prečítajte, aby si ta užila a jej potreba blízkosti s tebou bola naplnená.
Ak to tak cítiš a máš možnosť, nechaj ju nejaký čas ešte doma. Nič tým podľa mna nestratí a neplati, že to musí za každú cenu prekonať, musí si zvyknúť. Je to čisto na vás, nie na tom, kto či čo mysli, ako to riešil niekto druhý.

pomaranc24
13. máj 2025

A ako ste sa pripravovali na škôlku? My sme si asi pol roka vopred hovorili, ako to bude. Chodili sme okolo a pozerali, ako sa deti hrajú na školskom dvore. Koľkokrát tam už chcel ísť za nimi. Doma si nedokáže sadnúť, robiť s ním niečo tvorivé nehrozí.
Do škôlky chodí od 2,5 roka. Prvý týždeň plakával, ale to bolo kvôli spaniu, takže som po neho chodila pred spaním. A potom mi sám raz povedal, že chce ostať ležať v škôlke s detičkami. Nemal ani 3 roky a už mal aj kamarátov, o ktorých občas rozprával. A krásne tam aj kreslí aj lepí.

Ja by som na tvojom mieste dala od septembra do štátnej - je tam viac detí rovnakého veku, skôr ju potiahnú. Ale hlavné je sa venovať tomu, ako to bude prebiehať.
A chodiť každý deň. Takto je ta hlavička viac zmätená podľa mňa

princezna_bosorka
13. máj 2025

@smallmiracle18 zistovali ste presne, co jej vadi okrem toho, ze tam nie ste? ak hluk, mozno by pomohli sluchadla na tlmenie hluku a mozno nie je zrela (to je moj tip, podla toho, co pises). mozno skuste psychologa, mne to nepride ok, ked tak dlho plakava