Ako riešiť problém, keď dieťa nechce požičať hračky?
Ahojte, dcérka 2,5 ročná ma sesternicu v podobnom veku, doteraz sa spolu pekne hrávali no zrazu nastalo obdobie že nechce mojej malej nič požičať, vsetko jej trhá z rúk a strasne kričí, zakazuje jej ísť tam a tam, zakazuje jej jesť z jej misky atd.. a ja som si všimla na dcérke že sa jej začala báť, celkovo zostala neistá pri iných deťoch, čo by ste robili, obmedzili by ste na istú dobu kontakt?
@anonym_autor synovec taky bol je to na rodicovi ako vysvetli dieťaťu zas švagriná vzdy pekne vysvetlila.ze hracky sa pozicavaju alebo pekne opytaju ak dane dieťa sa hraje aktuálne tak vysvetliť dieťaťu ktore chce silou mocou ze musi pockat.kym sa dohra a potom si moze zobrat 😇 a tak dookola vzdy sme komunikovali
@anonym_autor V prvom rade dieťa nie je povinné požičať svoju vec druhému dieťaťu. Takto to vysvetli aj tomu svojmu. Stretávať sa predsa môžu.
Joj to je taky vek od tych 2-2,5roka, vsetky deti chcu prave tu hracku co ma druhy. Moj starsi si tymto uz nastastie presiel, to boli niekedy ine bitky s jeho naj kamosom😄 teraz maju 3,5 a su neskutocni partaci, uz sa dlho nestalo ze by sa o nieco hadali. Teraz zacina moj 2rocny😅Vydrzat, vysvetlovat, oddelovat…
Nestretavala by som sa u nich. Tym eliminujes cudzie hracky. Neutralna poda - kutik, ihrisko. Ak nechce poziciavat je to ok. Nemusi. Je to pekne sa podelit ale nemusi ak nechce, nenutit. To iste ucit druhe dieta. Normalne som zasiahla ked sme mali navstevu a maleho “dirigenta” som milo poucila, ze sa kazdy moze hrat s hrackami ako chce, pit z poharika akeho a kedy chce. (dieta navstevy zacalo kricat po mojom a trhat mu jeho vlastne hracky z ruk ked sa hralo “nespravne”, moj sa jej potom chvilu bal, tak som ju zastavila ze odtial potial). Neodvracat zrak, vysvetlovat. Aj cudzim/druhym detom. Da sa to aj milo a pekne.
@anonym_autor vysvetli dcere, ze ak druhe dieta nechce pozicat, tak si to nema pozicat.
@anonym_autor Áno, aj obmedzit na nejakú dobu kontakt je riešenie, avšak nie jedine. Tieto obdobia sú taká mala skola, aj vypýtať hračku, rozhodnut sa o tom, čo niekomu poziciam, vedieť sa obrániť, riešiť konflikty je potrebné do života, do vzťahu s inými deťmi. Ty si dcérke sprievodcom a vzorom. Je fajn, ak sa ani ťažším situaciam nevyhýbate a viete ich zvládnuť.
Môžeš usmerniť obe dievčatka, dcérku nech sa pred požičaním opýta, sesternicu nech veci z ruky netrhá ale si ich vypýta spat, snažiť sa pochopiť dôvody zákazu, na druhej strane sa ale nenechať niekym dirigovat atd.
Pokial sa na to necitis, je toho na teba priveľa, tak môžete skúsiť zmeniť prostredie, či znížiť frekvenciu návštev, alebo sa na ne vopred pripraviť, či hneď na začiatku si vysvetlit iste pravidla.
Obmedzit kontakt nie, obmedzit poziciavanie a pouzivanie jej veci inymi detmi ano. Ale ak pre teba je prijatelnejsie sa nestykat, tak aj to je moznost.
@anonym_autor V prvom rade dieťa nie je povinné požičať svoju vec druhému dieťaťu. Takto to vysvetli aj tomu svojmu. Stretávať sa predsa môžu.
@anonym_333415 napr.u nás to je tak,že keď príde dieta ktoré viem,že málo hračku xely deň doma a ide s ňou von tak a iné dieta si ju chce požičať tak nechce sa podeliť ale nie pre to,že vie ze ju vlastní ale naschvál proste sa predvádza a iné decko plače..takže je to len učenie k lakomstvu nič viac..
Joj to je taky vek od tych 2-2,5roka, vsetky deti chcu prave tu hracku co ma druhy. Moj starsi si tymto uz nastastie presiel, to boli niekedy ine bitky s jeho naj kamosom😄 teraz maju 3,5 a su neskutocni partaci, uz sa dlho nestalo ze by sa o nieco hadali. Teraz zacina moj 2rocny😅Vydrzat, vysvetlovat, oddelovat…
@hederamonstera jasne sak aj to druhe dieta co pozica hračku sa učí dôverovať..lebo keď zistí že si ten kamoš len pozrel hračku,neznicil ju a vrátil tak co
@anonym_333415 napr.u nás to je tak,že keď príde dieta ktoré viem,že málo hračku xely deň doma a ide s ňou von tak a iné dieta si ju chce požičať tak nechce sa podeliť ale nie pre to,že vie ze ju vlastní ale naschvál proste sa predvádza a iné decko plače..takže je to len učenie k lakomstvu nič viac..
@meg91 Nemyslím si, že je to učenie lakomstvu. Ty tiež svoje veci požičiavaš kamoškám aj vtedy, keď nechceš? Kabelku, mobil, kozmetiku, auto, ...
@meg91 Nemyslím si, že je to učenie lakomstvu. Ty tiež svoje veci požičiavaš kamoškám aj vtedy, keď nechceš? Kabelku, mobil, kozmetiku, auto, ...
@anonym_333415 nie ale ja tam mam svoje sobne,súkromné veci kt.nie sú prístupné ľuďom len tak..doklady,peniaze..a keď sme boli deti sme sa museli podeliť a tu sme 🙃
@anonym_333415 nie ale ja tam mam svoje sobne,súkromné veci kt.nie sú prístupné ľuďom len tak..doklady,peniaze..a keď sme boli deti sme sa museli podeliť a tu sme 🙃
@meg91 Pre dieťa je hračka to isté, čo pre teba peňaženka, mobil, ... Je to jeho osobné, súkromné.
@meg91 Pre dieťa je hračka to isté, čo pre teba peňaženka, mobil, ... Je to jeho osobné, súkromné.
@anonym_333415 jasne tak ich učme naviazať sa na hracky až sa z toho stane prefikanost a robenie,provokovanie naschvál lebo som sa už s tým stretla .Ako som písala,požičanim ich učíme dôverovať..keď sa to vedia iné deti naučiť tak aj to tvoje..a môj s tým vôbec nemá problém každý deň si vezme niečo iné vôbec nie je naviazany na jednu hračku ani prvé nebolo a ani nie je a ma 10r..je to len hracka 🤔 a deti to dobre vedia ale škoda ze mamky si kvôli hracke cukruju deti
@anonym_333415 jasne tak ich učme naviazať sa na hracky až sa z toho stane prefikanost a robenie,provokovanie naschvál lebo som sa už s tým stretla .Ako som písala,požičanim ich učíme dôverovať..keď sa to vedia iné deti naučiť tak aj to tvoje..a môj s tým vôbec nemá problém každý deň si vezme niečo iné vôbec nie je naviazany na jednu hračku ani prvé nebolo a ani nie je a ma 10r..je to len hracka 🤔 a deti to dobre vedia ale škoda ze mamky si kvôli hracke cukruju deti
@meg91 A čo ty vieš o mojom dieťati, keď tu píšeš nezmysly?
@meg91 A čo ty vieš o mojom dieťati, keď tu píšeš nezmysly?
@anonym_333415 aké nezmysly ? Sak ty sa tu ohanas hrackami a penazenkami a ja mam na to iny nazor ako ty !!!A som ti napisala pravdu tak sa ti to nepáči. Je vidieť ze vidíš len seba a svoje dieťa a máš bublinu okolo seba a nikto cez tvoj názor neprejde ..myslím si ze je v role matky riešiť správny vývoj dieťaťa ako to ci musí alebo keď nechce nemusí požičať hračku len sa treba zamyslieť. Iné dieta keď dostane záchvat plaču pre hračku tvojho dieťaťa tak vtedy si spomeň co som ti písala..aby z vás traumu nemalo ! KVOLI HRACKE
@anonym_333415 aké nezmysly ? Sak ty sa tu ohanas hrackami a penazenkami a ja mam na to iny nazor ako ty !!!A som ti napisala pravdu tak sa ti to nepáči. Je vidieť ze vidíš len seba a svoje dieťa a máš bublinu okolo seba a nikto cez tvoj názor neprejde ..myslím si ze je v role matky riešiť správny vývoj dieťaťa ako to ci musí alebo keď nechce nemusí požičať hračku len sa treba zamyslieť. Iné dieta keď dostane záchvat plaču pre hračku tvojho dieťaťa tak vtedy si spomeň co som ti písala..aby z vás traumu nemalo ! KVOLI HRACKE
@meg91 To je problém tej matky, ktorej dieťa dostane záchvat. Nie môj. A ani netušíš, koľko a či vôbec deti mám. A už tu rieš ich výchovu a správanie. Rieš si tie svoje.
@meg91 To je problém tej matky, ktorej dieťa dostane záchvat. Nie môj. A ani netušíš, koľko a či vôbec deti mám. A už tu rieš ich výchovu a správanie. Rieš si tie svoje.
@anonym_333415 ahaaa a to sa dá naučiť decko neplakat? Tak ak deti nemáš tak sem nepíš radšej prosím ta ..co si čakala keď sa zapojis do diskusie ze co ti budu lajky všetky matky dávať? Si predstav,ze ma niekto iný názor ako ty.A presne tie lakome deti stretávame aj medzi dospelými..nepodali sa ani za pana a ani neponúkne a najlepšie by bolo keby ani návštevy nechodili aby nemuseli pohostit návštevu vieš???
@anonym_333415 ahaaa a to sa dá naučiť decko neplakat? Tak ak deti nemáš tak sem nepíš radšej prosím ta ..co si čakala keď sa zapojis do diskusie ze co ti budu lajky všetky matky dávať? Si predstav,ze ma niekto iný názor ako ty.A presne tie lakome deti stretávame aj medzi dospelými..nepodali sa ani za pana a ani neponúkne a najlepšie by bolo keby ani návštevy nechodili aby nemuseli pohostit návštevu vieš???
@meg91 A? Každý je nejaký.
@anonym_333415 áno je tak ak sa dieťa záchvatovo rozplače na ihrisku lebo iné decko je lakomec tak co tiež si môžem povedať,že kazdy sme nejaký a nie ako si písala ze to je problém tej matky a toho decká co plače.
@meg91 Je to problém tej matky, lebo nevie dieťaťu vysvetliť, že nemôže mať všetko, čo si zažiada a nebude trhať druhému dieťaťu jeho hračku z rúk. A zároveň moje dieťa nie je povinné mu ju požičať, lebo ono vreští a dupká, že chce a chce.
@meg91 Je to problém tej matky, lebo nevie dieťaťu vysvetliť, že nemôže mať všetko, čo si zažiada a nebude trhať druhému dieťaťu jeho hračku z rúk. A zároveň moje dieťa nie je povinné mu ju požičať, lebo ono vreští a dupká, že chce a chce.
@anonym_333415 trhať? To som ešte nevidela tak to je iná vec poprosiť a trhať z ruky je 2
@meg91 lenže @anonym_333415 nemá len iný názor, to čo píše je naopak potvrdené i odborníkmi a štúdiami, teda fakt. Deti nie sú lakomci a pokial sa tak správajú ako staršie, možno boli práve do toho požičiavania nútene.
Samozrejme, ak svoje dieťa nútiť požičiavať chceš, máš právo sa tak rozhodnut.
https://happybaby.sk/clanok/preco-deti-nechcu-p...
https://www.montessorikids.sk/poziciavanie-dele...
https://najmama.aktuality.sk/clanok/254435/nuti...
@meg91 lenže @anonym_333415 nemá len iný názor, to čo píše je naopak potvrdené i odborníkmi a štúdiami, teda fakt. Deti nie sú lakomci a pokial sa tak správajú ako staršie, možno boli práve do toho požičiavania nútene.
@tiika to vážne toto budeme riešiť? A dokazovať si rôznymi článkami??? Aj tak ti vedci,psychológovia co radia verejné nemajú deti.2.5r dieta keď príde s hračkou z rodiny a stretneme sa moje 3r chce jej hračku proste si ju chce pozrieť ale nevie to povedať len sa pozrieť pre boha a ona panovacne ziape ze to je jej hracka a oduva sa.A môj ma každý deň inú hračku..a co urobí keď sa stretnú ? Poda jej tu hračku do ruky si predstav sám jej ju dá..to je dobracisko co ? A to či mi veríš al4bo nie som ho ani naučila.Ale väčšinou sú deti nervózne ,zarevané,keď sa nevedia prejaviť..inak ti vedci stoja za hoby sak prax je prax predsa real je niekde inde..
@tiika
@anonym_autor stretávajte sa nejakú dobu tam, kde si deti budú požičiavať nejaké cudzie, spoločne hračky. Pre to dieťa je to teraz také obdobie. Ako by si ty reagovala, keby si mala požičať kamoske kabelku a manžela, lebo si to vypýta? Dieťa ma k tým veciam teraz zásadný vzťah. Normálny vývoj. Aj to dieťa, ktoré tak nereaguje a ochotne hned pozícia je normálne, len to ma inak.
@anonym_333415 jednu hračku takéhoto typu dieťa má mať. Napríklad svojho osobného plyšáka. Ale nie všetky hračky. Ak nepožičiava všetky hračky, tak je to učenie lakomstvu, ak ho v tom podporuješ.
Je to vyvojova etapa, v podstate kazde dieta si tym prejde ako dozrieva mozog, zmyslanie, uvedomovanie si seba. Tak ako ucime delit sa, ucime aj ze je normalne, ak sa niekto nechce podelit. Spracovat tu emóciu. A spracovať emócie nebude vediet este par rokov, to treba tiez pochopit, ze to detsky mozog nevie. Bude sa s tym stretávať este dlho a kazda rodina vychovava inak. Mozte voliť neutralne prostredie alebo sa striedat
@tiika teraz to odborníci tvrdia a o 20 rokov budú tvrdiť niečo iné, ako keď sa niekedy tvrdilo že lobotómia je prospešná 😅
@tiika teraz to odborníci tvrdia a o 20 rokov budú tvrdiť niečo iné, ako keď sa niekedy tvrdilo že lobotómia je prospešná 😅
@meg91 chcela som vniesť do toho trochu viac jasnosti. Určite je dôležité premyslat kriticky, no zároveň si vypočuť/poznat aj opačný názor. Preto ten článok. Nejde tu predsa o to, či tvoje dieťa požičiava hračky, ale o tvoj postoj v problematike. Ozaj nemusíš veriť ani vedcom, jednoducho sa s tým nestotožňujes, v poriadku.
@anonym_autor áno, môže sa prist na iné veci, to je tak vždy. Pokial však hladam odpoved, vždy ma zaujíma aj odborny názor, najnovšie zistenia. Nikto nie je nútený s ním súhlasiť a zrejme ma na to svoje dôvody (napr. ako tu vyššie: vedci nemajú vlastne deti, výskumy sa nerobia v praxi, je to len teória 🤷♀️). Lobotómia - podľa toho, ako sa na to pozeráš, čo chceš docieliť, v akom časovom horizonte, či myslis aj v širšom kontexte, ak ide iba o to zastaviť správanie bez ohľadu na dôsledky - ok, rovnako požičať hračku za kazdu cenu, aj nasilu bez ohľadu na dôsledky - ok
@anonym_333415 jednu hračku takéhoto typu dieťa má mať. Napríklad svojho osobného plyšáka. Ale nie všetky hračky. Ak nepožičiava všetky hračky, tak je to učenie lakomstvu, ak ho v tom podporuješ.
@lenkakravcova Kto povedal? Ty? Absolútny nezáujem.

Ne nejakú dobu si dať pauzu, neskôr sa stretávať len vonku, či v nejakom centre
Toto obdobie totálnej lakomosti prejde. Potom budú zas kamosky