icon

Ako riešiť problém neposlušného syna v škôlke?

katt12345
25. jún 2024

Ahojte! Chcela by som sa poradiť ohľadom syna v auguste bude mať 4roky. Do škôlky chodí ako 2,5 ročný s tým ze sme sa v 3 rokoch sťahovali do iného mesta a do prvej škôlky chodil teda polroka žiaden problém nebol, učiteľky ho brali takého aký je čiže dosť živé dieťa. Ma potrebu skákať, behať, je veľmi sociálne zrelý s nikým nemá problém, len sa mu treba venovať stále a je rád vonku. Učiteľky mal staršie zato sa s ním stále naháňali a mali z jeho správania radosť, že sa nestratí v živote :D.. No ako sme sa presťahovali od 3 rokov chodí do novej škôlky. Stále počúvam po príchode po neho, že nepočúva, že nechce robiť to čo robia iné deti, robí si po svojom a nerešpektuje ju aj druhú ktorá tam je.. Už má nálepku za (neposlušného).. Nepáči sa mi ale ze to hovorí pred inými rodičmi a hlavne pred ním ze je čert a pod. Vplýva to na neho a aj doma mi začne vystrajat a nepočúvať.. Občas ma doma nepočúvol, ale do takej miery ako to je teraz tak to nie. V škôlke ma kamarátov teší sa na nich no aj tak mi ráno vyhlási ze nechce ísť do škôlky a chce zostať doma.. Ja som mesiac pred pôrodom takže si ho aj môžem nechať no nerobil to často skôr vôbec aby si nezvykol a nechcel chodiť vôbec.. No začínam rozmýšľať ci ho škôlky dat iba na 2x do týždňa mam pocit ze doma sa toho aj viac naučí.. Rozpráva pomenej a škôlka mu v tom nepomohla.. Vidím pokrok keď sa mu celý deň venujem, len mi je ľúto ze tam nie je so svojimi kamarátmi a hlavne poznámky učiteľky, už mi je z nich až smutno keď za rok nepovedala ani jednu pozitívnu vec stále iba problém nejaký... Pritom je to podľa mňa úžasný hravý chlapec, ktorý sa stále hrá a robí to co ho baví v ten moment 🙂

Strana
z5
mamcotka
3. júl 2024

@1ryba kedy to dieta ma vychovavat? ked je s nim tak 4 hodiny denne? V skolke je viac ako doma, ucitelky maju deti ucit a rodic sa ma dietatu venovat ako rodic.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
maciatkolulu
3. júl 2024

@katt12345 prosím ťa,ak si doma a tvoje dieťa nechce spávať v škôlke,načo ho tam máš? Navyše si nespokojná. Pardon,toto mi rozum neberie +dieťa tam byť nechce. Ja si aj teraz dieťa vozím 20km do školy,keď sa chce,dá sa aj s babom,ak vám to nevyhovuje a máš pocit ,že učiteľky sú bosorky,čo nevedia vychovávať a rozoznať dieťa bez hraníc,rozmaznané dieťa a premotivovanu mamu,ktorá nevidí nič zle na svojom dieťati. Toto ti nezávidím,keď bude predskolak a skolak. A ľutujem aj tie učiteľky,vseobecne

mamcotka
3. júl 2024

@1ryba no mna nevychovavali. Bola som od rana do vecera v jasliach a v skolke. A vychovalali typom neposluchas, pride fyzicky trest. Takze nie, nevychovavali, Skolka a skola bola od toho. Aj sa preto tety volali vychovavatelky

1ryba
Odpoveď bola odstránená
zuzana76
3. júl 2024

@mamcotka vychovavatelky su na internatoch a v skolskom klube. V jasliach zvacsa pracuju zdravotne sestry. V skolkach a skolach pracuju ucitelia od slova učiť.

matullienka
3. júl 2024

@mamcotka šak s tým dieťaťom bola 3 roky doma, tak ho mala vychovať. To, že dieťa doma nemá hranice nie je výchova a nemôže potom čakať v škôlke, že to budú akceptovať. V škôlke a škole sa deti učia nevychovavaju na to sú rodičia

3vita
3. júl 2024

Títo rešpektujúci rodičia s deťmi, ktoré si robia čo chcú a kedy chcú lebo veď nebudeme brzdiť ich vývoj... A potom to tak vyzerá že deti nevedia čo od rozkoše. Jednoducho aj v škôlke platia isté pravidlá a nie že si robí každý to čo si práve zmyslí. Ako by to tam potom vyzralo keby to robili všetky deti, to rovno z toho cirkus môžu spraviť. Či sa ti to páči alebo nie, treba dieťa učiť nejakým pravidlám

pettom19
3. júl 2024

Necitala som vsetky komentare, ale nemoze syn ostavat v skolke len na dopoludnie? Myslim, ze vsetkym stranam by to mohlo ulahcit zivot.

katt12345
autor
Autor odpoveď zmazal
animus
17. máj 2025
@katt12345
Odpoveď bola zmazaná

@katt12345 ok, takže to zhrniem tak, ako to vnímam ja. Máš mentálne zdravé dieťa, ktoré nie je schopné prispôsobiť sa dennému režimu/programu v škôlke. Takže chodí do súkromnej škôlky, kde platíš ty peniaze zato, aby sa prispôsobili oni jemu a spravia všetko preto, aby si bola spokojná. Ty si spokojná, on je spokojný, tak kde je problém. Veľa šťastia pri hľadaní súkromnej základnej školy.

nikaeli
17. máj 2025
@animus

@katt12345 ok, takže to zhrniem tak, ako to vnímam ja. Máš mentálne zdravé dieťa, ktoré nie je schopné prispôsobiť sa dennému režimu/programu v škôlke. Takže chodí do súkromnej škôlky, kde platíš ty peniaze zato, aby sa prispôsobili oni jemu a spravia všetko preto, aby si bola spokojná. Ty si spokojná, on je spokojný, tak kde je problém. Veľa šťastia pri hľadaní súkromnej základnej školy.

@animus bude 'zábava', ak tam takých šikovných a nezbedných živanov bude aspoň 10.. hlavne, že mamka zaplatí.. už teraz ľutujem pani učiteľku 🙁 autorka si neuvedomuje, že v škole (ani v tej súkromnej) mu nikto neprispôsobí vyučovanie a neumožní mu byť počas slovenského jazyka, či matematiky často von a podob. Verím, že ju intuícia povedie k tomu, aby s ním trávila každé popoludnie čo najviac času von hneď ako preňho dobehne z práce a z nákupu 😉

bosorkabb
17. máj 2025

Môj je ten typ dieťaťa že na všetko povie Nie a Nechcem, Neviem. A učiteľky to berú v pohode. Že niektoré deti sú proste také.
Ostatný kreslia 30 minút, môj syn 10 minút a ide sa hrať.
Tiež sme menili škôlku. V tej prvej mali vždy problém. Raz že skákal, inokedy že plakal. Každý deň niečo.

katt12345
autor
18. máj 2025
@nikaeli

@animus bude 'zábava', ak tam takých šikovných a nezbedných živanov bude aspoň 10.. hlavne, že mamka zaplatí.. už teraz ľutujem pani učiteľku 🙁 autorka si neuvedomuje, že v škole (ani v tej súkromnej) mu nikto neprispôsobí vyučovanie a neumožní mu byť počas slovenského jazyka, či matematiky často von a podob. Verím, že ju intuícia povedie k tomu, aby s ním trávila každé popoludnie čo najviac času von hneď ako preňho dobehne z práce a z nákupu 😉

@nikaeli bola som taka istá.. Čuduj sa svetu mam vysokú školu a dobru prácu 🤗here Im.

akvi
18. máj 2025
@katt12345

@nikaeli bola som taka istá.. Čuduj sa svetu mam vysokú školu a dobru prácu 🤗here Im.

@katt12345 bohužiaľ, aj tu v komentároch vidíš, aký asi je prístup k chlapcom. Zdravé dieťa bude nalepkovane ako problémové, lebo čuduj sa svete, malé deti sa potrebujú v prvom rade hýbať a obzvlášť chlapci. Škôlky a školy úplne popierajú túto prirodzenosť. A neboj sa, práveže ak čo najdlhšie budeš rešpektovať túto prirodzenosť, tak je šanca, že dieťa bude ok. Nič lepšie si nemohla spraviť, ako dať ho niekam, kde chápu potreby detí.

animus
18. máj 2025
@akvi

@katt12345 bohužiaľ, aj tu v komentároch vidíš, aký asi je prístup k chlapcom. Zdravé dieťa bude nalepkovane ako problémové, lebo čuduj sa svete, malé deti sa potrebujú v prvom rade hýbať a obzvlášť chlapci. Škôlky a školy úplne popierajú túto prirodzenosť. A neboj sa, práveže ak čo najdlhšie budeš rešpektovať túto prirodzenosť, tak je šanca, že dieťa bude ok. Nič lepšie si nemohla spraviť, ako dať ho niekam, kde chápu potreby detí.

@akvi takže podľa teba všetky ostatné deti, ktoré nemajú v škôlke problém s režimom nie sú ok? Aj v prípade tohto chlapca, kde jediný mal problém prispôsobiť sa režimu škôlky je podľa teba práve on ten normálny a všetky ostatné deti sú vadné lebo počúvajú učiteľku? Vôbec tým dnešným učiteľkám nezávidím matky ako ste vy.

nikaeli
18. máj 2025
@katt12345

@akvi to nie je o prístupe k chlapcom, či o neochote rešpektovať individualitu tohto živana, ako ho mamka nazvala. Každé dieťa má svoje potreby, niekto potrebuje každú prestávku pobehovať, niekto neustále vykrikuje a musí mať hlavné slovo a niekto potrebuje pri učení kľud. Pri dnešnom inkluzívnom trende, kde v triede často chýba asistent, je to chvíľami o držku. V triede je okrem pár živých detí aj pár detí s poruchami učenia, dieťa s PAS, možno diabetik (kde mamička požaduje od učiteľky pravidelnú kontrolu inzulínu) - a rodič si často neuvedomuje, čo všetko to obnáša, keď má učiteľka riešiť individuálne požiadavky každého dieťaťa podľa predstáv rodičov. A nedajbože aby mu dala dvojku, či trojku. Mňa pri čítaní takýchto príspevkov mrzí, ako každý rodič pozerá sebecky na práva svojho dieťaťa bez ohľadu na to, ako zasahuje do práv iného dieťaťa. Aj učiteľka je len človek. Aj ju môže bolieť hlava, aj ona môže mať ťažší deň. Rodičia by mali so školou/ škôlkou spolupracovať. Nemôžu očakávať, že sa učiteľka prispôsobí každému dieťaťu. Namiesto toho, aby ho učili istým pravidlám, fúrikujú dieťa zo školy do školy. @katt12345 teraz si našla škôlku, ktorá sa mu prispôsobila, v škole to tak nemusí byť. Ja som nikde na nespomenula, že je tvoje dieťa 'hlúpe' - nerozumiem teda tvojej poznámke, že si bola taká istá a si tu a máš aj VŠ. Dieťa môže 'vymýšľať' práve preto, že je bystrejšie ako rovesníci a niektoré aktivity ho nudia. To sa môže stať aj v škole - a preto je potrebné viesť ho k tomu, aby vedel počkať a nevystrájal, kým ostatní dokončia úlohu. Ja hovorím o tom, že ak bude takých detí v triede viac a k nim sa pridajú deti so zdravotným znevýhodnením, ľutujem tú učiteľku. Lebo aj keď sa rozkrája, nikdy nedokáže vyhovieť všetkým rodičom. Hovorím z vlastnej skúsenosti a veľmi často ma zabolia výčitky rodičov, keď ich žiadam o spoluprácu a keď si dovolím povedať niečo negatívne na ich dieťa.

akvi
18. máj 2025
@animus

@akvi takže podľa teba všetky ostatné deti, ktoré nemajú v škôlke problém s režimom nie sú ok? Aj v prípade tohto chlapca, kde jediný mal problém prispôsobiť sa režimu škôlky je podľa teba práve on ten normálny a všetky ostatné deti sú vadné lebo počúvajú učiteľku? Vôbec tým dnešným učiteľkám nezávidím matky ako ste vy.

@animus Ak niečo nie je biele, tak je to automaticky čierne? 🤔🤔🤔 Konštruuješ niečo, čo z môjho príspevku absolútne nevyplýva.

akvi
18. máj 2025
@nikaeli

@akvi to nie je o prístupe k chlapcom, či o neochote rešpektovať individualitu tohto živana, ako ho mamka nazvala. Každé dieťa má svoje potreby, niekto potrebuje každú prestávku pobehovať, niekto neustále vykrikuje a musí mať hlavné slovo a niekto potrebuje pri učení kľud. Pri dnešnom inkluzívnom trende, kde v triede často chýba asistent, je to chvíľami o držku. V triede je okrem pár živých detí aj pár detí s poruchami učenia, dieťa s PAS, možno diabetik (kde mamička požaduje od učiteľky pravidelnú kontrolu inzulínu) - a rodič si často neuvedomuje, čo všetko to obnáša, keď má učiteľka riešiť individuálne požiadavky každého dieťaťa podľa predstáv rodičov. A nedajbože aby mu dala dvojku, či trojku. Mňa pri čítaní takýchto príspevkov mrzí, ako každý rodič pozerá sebecky na práva svojho dieťaťa bez ohľadu na to, ako zasahuje do práv iného dieťaťa. Aj učiteľka je len človek. Aj ju môže bolieť hlava, aj ona môže mať ťažší deň. Rodičia by mali so školou/ škôlkou spolupracovať. Nemôžu očakávať, že sa učiteľka prispôsobí každému dieťaťu. Namiesto toho, aby ho učili istým pravidlám, fúrikujú dieťa zo školy do školy. @katt12345 teraz si našla škôlku, ktorá sa mu prispôsobila, v škole to tak nemusí byť. Ja som nikde na nespomenula, že je tvoje dieťa 'hlúpe' - nerozumiem teda tvojej poznámke, že si bola taká istá a si tu a máš aj VŠ. Dieťa môže 'vymýšľať' práve preto, že je bystrejšie ako rovesníci a niektoré aktivity ho nudia. To sa môže stať aj v škole - a preto je potrebné viesť ho k tomu, aby vedel počkať a nevystrájal, kým ostatní dokončia úlohu. Ja hovorím o tom, že ak bude takých detí v triede viac a k nim sa pridajú deti so zdravotným znevýhodnením, ľutujem tú učiteľku. Lebo aj keď sa rozkrája, nikdy nedokáže vyhovieť všetkým rodičom. Hovorím z vlastnej skúsenosti a veľmi často ma zabolia výčitky rodičov, keď ich žiadam o spoluprácu a keď si dovolím povedať niečo negatívne na ich dieťa.

@nikaeli to, že inkluzia nefunguje, nie je chyba rodičov a detí. To je chyba systému a tých, ktorí ho podporujú tým, že v ňom zotrvávajú. Ak ťa bolia výčitky rodičov, môžeš opustiť systém. Na rozdiel od detí, ktoré sú donútené v ňom existovať, aj keď im škodí. Je chybné si myslieť, že na vine sú rodičia a deti, ak to v škole nefunguje. Treba hľadať príčinu niekde inde.

janka830
18. máj 2025
@katt12345

@colsami tu ide. O to ze mi chodil spávať pravidelne.. Spravil všetko pred spánkom sam tak ako sa má.. Bolo to príjemné pre nás oboch aj rpi čítaní knihy.. Ma ich veľmi rad a rad sa pýta na všetko. A teraz do 11 nie a nie spať a ráno že chce zostať doma a nechce ísť do škôlky mi príde zvláštne.. Lebo nikdy sa tak nesprával a toto je len posledný mesiac čo to robí.. Nechať si ho doma keď sa vám narodí malé dieťa a muž vám robí do 18:00 od rána a presťahovali ste sa daleko od rodiny a na všetko ste sama.. Nemyslím ze je to dobrý nápad hlavne na začiatkoch.. Nemam inú možnosť.. Lebo by som sa sama asi doma zbláznila :D takže neviem ci by v tomto pripzde aspoň na tie 2-3 dní bolo ideál alebo by sa to zhoršilo

@katt12345 máte možnosť nechať si ho doma a vzdelávať ho spôsobom, ktorý veríte že mu prospeje . Áno s novorodencom to bude náročné ale na druhej strane , vyhnete sa chorobám zo škôlky , deti budú mat oveľa lepší vzťah , budete dieťa viesť svojim spôsobom.
Samozrejme ak sa mu budete venovať ho viete naučiť oveľa viacej ako v škôlke , pretože poznáte čo na neho platí , aký spôsob učenia a motivácie mu vyhovuje . V škôlke toto nie je možné ušiť na mieru pre vášho syna pretože je tam ďalších 15/20 detí a na každého platí niečo iné .

Vravím z vlastnej skúsenosti mám 4 deti , z toho 3 malé vo veku momentálne (6,5,3) . Z toho nastúpili do školy v 5r, 4r a najmladšia je ešte doma. Nič im neutieklo majú nádherný vzťah spolu . Áno bolo to náročné ale krásne a nikdy by som toto rozhodnutie mať ich doma čo najdlhšie nemenila .
Manžel pracuje tiež od rána do večera , bol na služobkách dlhých , na týždňovkach . No i tak sme to spolu doma zvládli.

Strana
z5