Neposlušný a agresívny štvorročný syn v škôlke

14. máj 2020

Ahojte, chcem sa poradit s mamickami, ktore maju synov vo veku 3-4 roky. Mamicky, ktorych synovia su viac aktivni, neposedni, obcas robia cirkus, narocnejsi.
V skolke nam totiz povedali, ze syn je neposlusny, az agresivny, neobsedi, nechce robit, ked povedia, co sa ide robit, ked je to proti jeho voli, zacne zurit, vraj bil aj ucitelky i deti, doteraz nam nic nepovedali.
Syn bude mat o par mesiacov 4roky. Muz ma diagnostikovanu poruchu pozornosti a obavam sa, ze to aky je, je prave to co vidi doma, manzel nie je ziadny kludas, tiez ma niekedy v zadku vrtulu, kto vie trochu o com to je, vie co myslim 🙂 Tiez ma zaujima ako to je v slovenskych skolkach, ako ucitelky hodnotia vase deti ?

autor
14. máj 2020

Nezijeme na Slovensku. Su tu nejake mamicky, ktore si vypoculi kritiku na svoje deti od uciteliek v tomto veku ? Ako to riesit so synom ? Nechcem, aby mal tiez poruchu pozornosti. Poradte. Dakujem za kazdu jednu odpoved 🙂

kiki68
14. máj 2020

Asi ist do diagnostiky a terapii, zistit ci je vsetko ok. Tieto veci su dedicne a takto by ho trestali za nieco , za co ani nemoze. Bude s nim treba pracovat. Na jeho emociach a krotit to vhodnym smerom. Muz by tiez mal ist do terapii, pripadne medikacie. Dost to pomaha u dospelych na tu koncentraciu a vybusnost .

autor
14. máj 2020

@kiki68 on ma medikaciu, aj terapiu zacina konecne, len najst idealnu kombinaciu tiez nie je jednoduche, lieky na to totiz zvysuju tlak u niektorych ludi. Len nechcem syna hned posielat k psychologicke ☹

kiki68
14. máj 2020

Ale psycholog vie velmi dobre poradit ako sa vyzna. Aby sa to spravne odburalo ta zlost. Asi syn v sebe drzi tie emocie a potom vybuchne. Lebo uz je toho na neho prilis. Urcite to nie je pre neho lahke v skolke fungovat. A ci maju oni tiez trpezlivost, lebo casto sa hned ucitelky ohradia a uz ho maju za nieco, cim nie je . Zalezi aj na skolke. Ale riesenie v skolke navrhli?

autor
14. máj 2020

@kiki68 ziadne praveze, ze mame prist my s riesenim, ako nanho, lenze ani ja si s nim neviem niekedy rady a potom sa mu len vyhrazam,ze mu dam po zadku, co mu ucitelky samozrejme nemozu dat. je narocny, len tiez je stale v obdobi vzdoru.

nini1010
14. máj 2020

Rozne.Ked neposlucha povedia mi,ked poslucha tiez mi povedia.Ale boli rozne pripady,mali velmi agresivneho chlapca s dcerkou v triede,bil deti,hucal na ucitelky,bolo to naozaj na preradenie do spec.skolky,ucitelka to uz psychicky nezvladala,musela ist do inej triedy od neho...potom dvojicky ktore vulgarne nadavali ucitelkam,chlapec bil deti,sestra za nim velmi nezaostavala,maminka nastastie spolupracovala,tak ich po vzajomnej dohode po nejakej dobe zo skolky vzali.Ja ich chapem.Je tam 20-25 deti,musia sa venovat vsetkym.Integrovat,vychovavat ano,ale ked 1 dieta dlhodovo rozbija vzdelavaci proces a nie je si s nim rady treba riesit a hlavne by mal riesit rodic,nie ucitelky.A to byva vacsi problem casto ako dieta samotne.

nini1010
14. máj 2020

Ked nevie rodic ako na dieta,ani ucitel tak od toho tu mame detskych psychologov.Ja som sa bola uz 2x s psychologickou ohladom vychovy poradit.Ani dcerku netrebalo priviest,dala len rady mne,co robit inak.To predsa nie je hanba.Hanba je skor ak si rodic nevie dat rady s vlastnym dietatom,nevyhlada takuto pomoc a pokrci plecami ze "no co mam s nim robit?"

autor
14. máj 2020

@nini1010 ja viem, ze je problem na nasej strane, preto sa pytam, co navrhujete, psychologa, aj ked je este v tom vzdorovitom obdobi ? a specialne skoly su na Slovensku pre ake deti vlastne ? Myslim, ze tu nic take neexistuje, dokonca maju vedla aj autisticke dieta vo vyssom stupni, predskolacku.
Manzelov problem je velky napor na celu rodinu, ten kto nema partnera so ziadnou diagnozou asi tazko pochopi ☹

pininka1
14. máj 2020

Ak má muž ADHD tak je veľmi pravdepodobné že to bude mať aj dieta, zial je tam predispozícia. Treba to riešiť čo najskôr.

kiki68
14. máj 2020

Bezne sa na SK integruje do beznej triedy s odporucaniami. Specka je pre tazsie pripady a tam je malo miest. Sem tam su triedy pre deti s autizmom, ale tam su tiez iba tazsie stupne. Ja osobne by some isla za detskym psychologom, co rozumie adhd, povedat ze to mate v rodine a maly moze mat take prvky. Ak skolka nevie co s nim, tak je to naozaj na psychologovi, aby poradil co je najlepsie. Robit totiz chyby je to najhorsie pre maleho. Hlavne zo strany skolky. Lebo to dieta za to nemoze cim prechadza. Uz v zasade moze byt problem to, ze nechape napr pravidlam v triede, ci dennej rutine. Moze ho to uplne frustrovat. A predpokladam, ze oni sa s nim tiez natahovat furt nebudu .

bluka2
14. máj 2020

Čo sa skrýva za tým, že "manžel nie je žiadny kludas"? Lebo vieš, problém nie je syn, on je len zrkadlo toho, čo sa u vás deje. Takže by som sa zamerala na liecbu príčiny a nie symptómov...

nini1010
14. máj 2020

Naozaj co sa tyka partnera s diagnozou k tomu sa nijako neviem vyjadrit,ale ja ti biem z vlastnych skusenosti poradit detskeho psychologa.Ale nie ani na to,aby skumal syna,ale skor aby poradil ako mate vy ako rodicia reagovat na synove spravanie.Nejde o to ci je to obdobie vzdoru,alebo iny problem.Vacsinou problem vznika ked rodic na spravanie dietsta nevhodne reaguje.Dirta sa sprava nejako a je to rodic kto ma vediet reagivat tak,aby mal spravanie dietata pod kontrolou a vychovaval ho.Ked som sa bola s psychologickou poradit ja stacilo prist sama.Presne som jej povedala ako co je problem a ona mi poradila ako reagovat.

mirkava
14. máj 2020

Ahoj, moj ma uz teraz 6. Do skolky zacal chodit ako 2,5 rocny. Kusal deti a v podstate robil to co ren tvoj. Do rovnakej skolky chodil aj nasledujuci rok. Boli sme na koberci 2x. Bolo mi vytknute ze nechce spat a ze robi to a to. Dalsi rok som ho dala do inej skolky a vsetko sa zmenilo. Bol dobry, cudovali sa, aked som sa pytala na jeho spravanie. Nemali s nim problem. V prvej skolke bola na vine ucitelka, riaditelka terorizovaka deti a vsetkych dookola a moj syn takto na nu reagoval. Ak budu dietatu dookola hovorit ze je zly, tak sa s tym stotozni a bude este horsi....