icon

Ako riešiť problém s hlučným a neposlušným synom?

15. jan 2025

Mám syna, mal teraz tri roky, od začiatku tohto mesiaca začal chodiť do škôlky. Ešte kým tam nastúpil, sme si všimlí, že si všetko vydobíja krikom a to veľmi hlasným, dupaním, hádzaním sa na zem. Je celkovo veľmi hlučný a nedokáže dlho obdesieť. Dospelého rešpektuje málokedy, ked mu nie je vyhovené, kričí, vrčí, zaháňa sa rukou, aj niečo hodí alebo udrie. V škôlke robí samozrejme to isté. Deti sa ho začínajú báť, už mi to niektorí rodičia naznačili. Bojím sa, že mi ho vylúčia. Kde s ním ísť? Neurológ? Psychológ? U detskej lekárky bol paradoxne ako med, ešte ho chválila, ako pekne rozpráva. Bojím sa autizmu, viem, že sa to teraz skloňuje často, ale nie je divné, že za mnou neplače, ani nechce ku mne od učiteľky ísť, keď po neho prídem?

kavasmliekom
15. jan 2025

Veď chodí do škôlky pár dní, chce to čas.

doriiis
15. jan 2025

Autizmus,to fakt? Nebolo by lepšie si konečne priznať,že chlapec je len rozmaznany?

lucia13022023
15. jan 2025

Autizmus nie.. Tam bude problém inde.

oceanahory
15. jan 2025

Okej a vy mu vzdy aj vyhoviete, len aby ste sa vyhli jeho zachvatom? Mate pevne nastavene hranice?
Tazko sa k tomu vyjadrit, mozno je to problem vo vychove, mozno su vase obavy na mieste a bola by vhodna navsetva odbornika a mozno je to nieco uplne ine...Vy si poznate najlepsie vase dieta, spravte, ako uznate najvhodnejsie. Drzim palce!

denisa_deniska
15. jan 2025

Vieš, to nie je autizmus, ale dieťa, ktoré sa nevie spratať do kože.. chodí tam krátko, možno postupne začať riešiť s učiteľkou a nájsť nejakú cestu

autor
15. jan 2025

@kavasmliekom ale za tých pár dní už stihl udrieť zopár detí.
@doriiis asi máš pravdu, asi sme boli na staršie deti prísnejší, čo teraz s tým? On reve ako nepríčetný a to aj v tej škôlke.

autor
15. jan 2025

@oceanahory asi sa obrátim na toho psychológa, bojím sa, že mi ho vylúčia, keď si bude stále robiť, čo chce a biť deti. Muž hovorí, že ho nemôžu vylúčiť, ale on je prijatý na adaptáciu, takže asi môžu, keď im uteká, nechce ísť na prechádzku, dnes že si ľahol na zem na ulici

martul
15. jan 2025

Kľud. Žiadny autizmus. Je na čase si priznať, že máte rozmaznané a nevychované dieťa, na to netreba hľadať diagnózy ani doktorov. Riešenie je doma, vy a vaša výchova.

colsami
15. jan 2025

Jasne ze Ti ho mozu vylucit. Ziadna ucitelka ani riaditelka nebude riskovat, ze sa dostanu do problemov kvoli jednemu nevychovanemu, rozmaznanemu dietatu. Urcite zacnite cim skor so psychologom a s pevnou vychovou a stanovenim hranic.

simca06022011
15. jan 2025

zazenie sa na dospeleho, dieta = tak pociti dosledky. Treba ho vychovat a nie sa obavat. To aj doma sa takto prejavuje? S ucitelkou sa porozpravat ci nieco navrhuje, mozno psychologa, ak to nepomoze, ale ja osobne by som na pomoc tam nespoliehala. NEviem, ja mam pocit, ze sa deti velmi tutkaju taketo a ospravedlnuju, ale tak kto vie, ako by to odbornik odporucil riesit. Co nam v jasliach pomahalo, ked takyto chlapec zazil co je to odpor a dostal jednu naspat :D
A ano, ak nezakrocis, nie je v predskolskej, nema povinnu dochadzku = vylucit ho mozu.

paradajkova
15. jan 2025

@autorka , za navstevu psychologa nic nedas. To, ze ti tu zeny s kludom pisu, ze urcite nejde o autizmus vobec nemusi byt pravda. Ak si uz vychovala ine deti, neviem ci by si az tak popustila od vychovy pri najmladsom. Najepsie urobis ak sa poradis s odbornikom a zistite spolocne odkial vietor fuka. Moze to byt vychova samozrejme, ale moze to byt aj nejaky problem, ktory ked podchytite, tak budete vediet ako s dietatom dalej pracovat, aby sa co najlepsie zaclenilo a prestalo robit zle. A cim skor to urobis tym lepsie, lebo tie problemy same nezmiznu. Budete trpiet vy, tvoje dieta aj ostatne deti v skolke.

simca06022011
15. jan 2025

@paradajkova ja mam najmladsieho brata takto popusteneho vo vychove :D autizmus nema :D (moj brat myslim). Takze kludne je to mozne. Za navstevu lekara neda nic, ato je ale fakt.

autor
15. jan 2025

@paradajkova možno som to s tým autizmom prehnala, možno ADHD, hyperaktivita, neviem, ešte pred rokom to celkom ušlo, počas leta sa to vystupňovalo. Myslela som, že obdobie vzdoru, plus tie horúčavy, ale trvá to

paradajkova
15. jan 2025

@simca06022011 moze sa stat jasne, nemali nanho tolko casu, tak dietatu dali rychlo cokolvek si vydupalo. Ale moze byt aj situacia, ze ma diagnozu, rodicia ho tym padom uplne nechapu, lebo ani nevedia aku a dieta ide uplne zlym smerom. Ak ublizuje inym detom, tak najlepsie co mozu urobit je smer odbornik a cim skor tym lepsie. Lebo ked bude mat 7 rokov a bude to robit v skole, to uz nevyriesia.

terezkaarthuramax
15. jan 2025

Psycholog .odborník na autizmusza to nic nedAS

autor
15. jan 2025

dakuje, všetkým za odpovede

anika
15. jan 2025

Ale coby , nic nema, stazena adaptacia na skolku, max mu saj detske mg a omegace, nejake detsky bkomplex, road e mu treba vysvetlit, co moze a co nie, nejake sankcie, nejaka dohoda

nika1971
15. jan 2025

To je tá dnešná nevychova dieťa na piedestaly...žiadne hranice,žiadne tresty

tahomi
15. jan 2025

“ Dospelého rešpektuje málokedy, ked mu nie je vyhovené, kričí, vrčí, zaháňa sa rukou, aj niečo hodí alebo udrie. ”

No a na toto vy reagujete ako?
Chlapec nema autizmus, to co mu chyba je vychova a pravidla.

tiika
16. jan 2025

Možno ma vás synček iný temperament. Skratka potrebuje, aby ste zmenili prístup. Poradila by som sa určite. Pretože si treba naozaj určiť priestor, pravidla, avšak s rešpektom. Aby to naopak nedopadlo tak,že ho budete chcieť zastaviť silou, trestami, zákazmi a to by ho do života nič nenaučilo, ešte viac by prispelo k nezvladaniu jeho emocii.
Vy sa v prvom rade chránite, aby vám ani nikomu neublížil. Držte ho ďalej, držte ruku, zabrante úderu. Potom sa snažte pochopiť dôvod toho, prečo sa zlosti a kričí, komunikujte to s nim. Hľadajte riešenie ako sa viete spolu dohodnúť bez kriku a násilia. Pokial sa to nedá hneď. Skúste sa o tom bavit, keď sa situácia upokojí.