icon

Ako riešiť problémové správanie škôlkara?

16. apr 2025

Môj syn má 5 rokov. Ešte bude chodiť rok do škôlky, lebo mu zle padajú roky. Veľmi ma trápi jeho správanie. Je drzý, za všetko piští ak to nie je po jeho, všetko mu dlho trvá. Nedáva pozor, nevie sa sústrediť. Okrem toho v škôlke ráno čo ráno plače a učiteľka ho do mňa musí trhať. Už je to všetkým nepríjemné, deti nanho ukazujú prstom, učitelka sa správa profesionálne, ale tiež vidím, že by bola radšej, keby to nemusela každé ráno riešiť. Myslím si, že to je synove uputavanie pozornosti, pretože v škôlke mu je dobre. Pýtala som sa viac krát učiteliek a je to tak, že hneď ako odídem, hrá sa a ani si na mňa nespomenie. V škôlke je tiež nesústredený, keď niečo majú nacvičovať alebo tvoriť, tak on to robí nasilu. Vôbec nechce kresliť, jeho výtvory sú ako keby to kreslili 3 ročné dieťa.
Ja som z neho na nervy, snažím sa trpezlivo vysvetľovať, dávame mu s manželom pozitívne príklady, nemá všetko dovolené a samozrejme má nastavené hranice. Ale jemu je jedno, že mu zakážeme rozprávky, sladkosti, hocičo, on si ide svoje. Ja potom len kričím a som zlá.
Mám ešte mladšieho syna a on je úplné zlatíčko, sám od seba ma objíme, povie mi, že ma ľúbi, dá si veci normálne vysvetliť a poslúchne nás. Starší ma sám od seba nepomojka, väčšinou len sebecky, keď niečo do mňa chce. Ja mám potom výčitky, že mladsieho syna uprednostňujem. Cítim sa kvôli tomu strašne zle.
Môžete mi, prosím, poradiť, ako to riešiť? Objednala som syna ku klinickej psychologičke. Chodili sme s ním aj do CPP, ale tam sme mali len sedenia so špeciálnou pedagogickou a podľa mňa to nemalo veľký efekt, lebo za tú jednu hodinu mesačne sa syn neprejavil.

deedol
16. apr 2025

podla mna to riesis dobre, chcela som ti odporucit psychologicku a cpp. uvidite, ako vas nasmeruju, moze to byt povaha, ale aj nejaka diagnoza. v kazdom pripade drzim palce a zelam vela trpezlivosti, nie kazde dieta je jednoduche 🙂

denkabemommy
16. apr 2025

Mali sme to podobne, rovnako aj to s mladším synom. Ale, možno sa to deje aj tebe - ja som si uvedomila, že podvedome naozaj uprednostňujem mladšieho syna a tak som šla za starším a spýtala sa ho, čo by mu pomohlo,aby sa cítil lepšie, ospravedlnila som sa mu za to a odvtedy dávam na to fest pozor a zlepšilo sa správanie prvorodeného syna. Oni totižto po príchode mladšieho súrodenca - dvojnásobne, keď ďalší brat (priama konkurencia) zdivočejú, ak to neprihliadneš hneď na začiatku, tak to dopadá takto 🙂. Dá sa s tým pracovať ale musíš začať od seba.

lukbe
16. apr 2025

A nemôže ho do škôlky vodiť manžel?

autor
16. apr 2025

@lukbe to je jedno, kto ho vodí, vyvádza rovnako.

autor
16. apr 2025

@denkabemommy ďakujem za reakciu. Áno, viem, že začať musím od seba. Ale neskutočne mi skúša nervy a mám pocit, že to je začarovaný kruh, nech robím čo robím.

autor
16. apr 2025

@deedol ďakujem ❤️

denkabemommy
16. apr 2025

Áno, tiež to vo mne vrie, občas vybuchnem, snažím sa čo najmenej, je to normálne, sme len ľudia. Dôležité je ale vidieť problém a snažiť sa to zlepšiť, keď to nepôjde doma, pôjde to so psychológom. Kľudne môžeš ísť prvé razy tam len ty viac menej sa len informovať ako postupovať pri takomto dieťati, občas dostaneš taký iný nadhľad na situáciu

lukbe
16. apr 2025

Hmm, tak asi len vyčkať, ono to prejde.

betulinka1
16. apr 2025

Skus s ním zaviesť hodinku denne s tebou. Každý den si dás hodinku cas len on a ty. Spravte si taku krabicu, kde si dáte hry s ktorými sa budete hrať v tú danu hodinu, dajte si tam knizky, farbičky a papiere. Mladší súrodenec do tejto krabice nebude chodiť. V izbe budete iba vy dvaja, žiadny tvoj telefon ani elektronika. Nik vám do izby nevojde. Vždy zoberiete tu vasu carovnu krabicu a vyberiete niečo s čím sa budete hrat. Tento rituál dieta ukludní a súčasne bude mat teba iba pre seba. Vyskúšaj to mesiac. Spýtaj sa ho či by chcel takúto hodinku aj s tatom ale až po čase. Počas tejto hodinky sa iba hráte, neriešite žiadne výčitky ani iné témy ako školka, posluchanie, sladkosti.

luxus10
16. apr 2025

preco chces od maleho dietata, aby sa spravalo ako dospely clovek? nie kazde dieta sa v animovanom rezime citi dobre...

20mysicka12
16. apr 2025

Nápis mi správu a popíšeme. Riešim presne to isté.Akoby som to písala ja o svojom synovi ako cez kopirák,ešte aj vekovo sú rovnaký

babydesire
16. apr 2025

Mozno uputava pozornost prave kvoli mladsiemu surodencovi,,vidi vnom konkurenciu a sposob ako zaujat, pritiahnut pozornost je prave tento. Okrem toho co uz poradili, by som este odporucila vyhnut sa tomu aby ste mu nedavali najavo co on uz musi, mal by ..., nemal by... Atd. Oproti mladsiemu..aby nemal pocit ze on ma len povinnosti a zakazy kym mladsi nema..vety typu,,oblec sa sam si uz starsi, napusti si vodu sam, urob tamto sam..atd. a popritom to iste spravis ty/muz pre toho mensieho..vnima to ako nefer..treba ho viest k samostatnosti tak aby to bral ako vyzvy, nieco co uz dokaze sam a budete vsetci nato hrdy.