icon

Ako riešiť problémy so škôlkou a novou učiteľkou?

15. sep 2025

Ahojte, potrebujem radu od iných mamičiek škôlkarov. Malá ma 3 roky. Chodila do škôlky minulý školský rok apríl, máj, jún na 4 hodiny mala 2 mladé učiteľky. Adaptovala sa dobre na to že bola prvy krat bez rodičov v cudzom prostredí, bol pár krát ráno plač, ale ze po pár minútach bolo dobre. Potom už chodila do škôlky s úsmevom. Teraz začala aj spávať a jednu pani ucitelku má inú. Prvý týždeň v pohode ani plač nebol. Minulý týždeň v utorok to začalo, ráno sa ma chytila nohy a plač. Prišla domov a len opakovala že či musí už ísť spinkať, že ešte nechce a takto stále do večera. V stredu sa to opakovalo aj sa k tomu večer pridal neskutočný plač. Tak som sa jej pýtala a z jej rozprávania som pochopila že tá mlada pani učitelka je dobrá a tá nová pani učiteľka po nej kričí ze nechce spať. Je pravda že od augusta nechcela spávať hoci si ľahla nezaspala. Tak som ju štvrtok a piatok zobrala na obed domov. Ja viem ze malá mi povedala svoj pohľad na vec. A dnes chúďatko mala hodinový plač ako ona do škôlky nechce a ze pani učitelka na ňu nieje dobrá. Vidím že niečo nieje v poriadku no neviem ako to mám riešiť. Museli ste niečo podobné riešiť? Ďakujem za dočitanie a radu.

anonym_7bd271
15. sep 2025

@anonym_autor možno je prisnejsia učiteľka, možno si ju až tak nevšíma a možno naopak, že ju musí často napominat. Zvykne si.

autor
15. sep 2025
@anonym_7bd271

@anonym_autor možno je prisnejsia učiteľka, možno si ju až tak nevšíma a možno naopak, že ju musí často napominat. Zvykne si.

@anonym_7bd271 poznám si dieťa a viem a cítim ze niečo není dobre. Ona sa s tou pani ucielkou stretávala na dvere, bola z inej triedy. Na foto z akcií sa pri nej x krát zdrzovala, v meste na ňu kričala a zdravila sa. A teraz mi hovorí ze nieje na ňu dobrá.

anonym_546699
15. sep 2025

Neviem ti nič poradiť iba to aby si skúsila sa porozprávať s učiteľkou 🙄

nika11103
15. sep 2025

Ako naozaj nič v zlom , ale predpokladám , že si dospela a svojprávna žena ? Veď keď ti to dcéra už viackrát povedala tak hneď zajtra rovno za tou pani učiteľkou a normálne sa jej na to spýtať . A to ti píšem ja ako mama , ktorej dcéra si rada vymýšľa a som tá posledná , čo by chcela nejako konfrontovať pani učiteľky . Ale keby mi to mala povedala viackrát , rovno idem za tou pani učiteľkou a hotovo

autor
15. sep 2025
@nika11103

Ako naozaj nič v zlom , ale predpokladám , že si dospela a svojprávna žena ? Veď keď ti to dcéra už viackrát povedala tak hneď zajtra rovno za tou pani učiteľkou a normálne sa jej na to spýtať . A to ti píšem ja ako mama , ktorej dcéra si rada vymýšľa a som tá posledná , čo by chcela nejako konfrontovať pani učiteľky . Ale keby mi to mala povedala viackrát , rovno idem za tou pani učiteľkou a hotovo

@nika11103 Áno to som, len bohužiaľ neviem či konfrontovať učiteľku ktorá mi určite do očí nepovie že áno kričala som po vašom dieťati, keď mi ani raz nepovedali že by s malou bol nejaký problém alebo takúto situáciu riešiť rovno s riaditeľkou . A ak po mojej dcére kričí teraz tak čo bude po takomto dialógu sa tiež obávam. Dieťa ma byt v bezpečnom prostredí. Nechcem byť za precitlivenu matku, a pravdu vie len ucitelka a moje 3rocne dieťa co sa naozaj stalo.

autor
15. sep 2025
@anonym_546699

Neviem ti nič poradiť iba to aby si skúsila sa porozprávať s učiteľkou 🙄

@anonym_546699 Neviem či mám debatovať s nou alebo rovno s riaditeľkou. Nemyslela som si ze niečo takéto budem musieť riešiť.

nika11103
15. sep 2025
@anonym_autor

@nika11103 Áno to som, len bohužiaľ neviem či konfrontovať učiteľku ktorá mi určite do očí nepovie že áno kričala som po vašom dieťati, keď mi ani raz nepovedali že by s malou bol nejaký problém alebo takúto situáciu riešiť rovno s riaditeľkou . A ak po mojej dcére kričí teraz tak čo bude po takomto dialógu sa tiež obávam. Dieťa ma byt v bezpečnom prostredí. Nechcem byť za precitlivenu matku, a pravdu vie len ucitelka a moje 3rocne dieťa co sa naozaj stalo.

@anonym_autor ja neverím , že by si nejaká učiteľka dovolila po rozhovore byt ešte “horšia” na dieťa - ak by nebodaj áno , tak ideš rovno za riaditeľkou , skôr si myslím , že ti povie , že áno , musela ju párkrát napomenut … a skúsite sa potom nejak dohodnúť . Mne každý druhý deň pani učiteľky v škôlke hovoria že mala nespala , že sa vrtela atd … mrzi ma to , nechcem aby rušila nebodaj iné deti , ale žiaľ jej nerozkazem, tak jej dohováram každý deň a verím že sa to zlepší . Ale teda moja pani učiteľky zbožňuje , problém tam žiaden nie je . Každopádne ti držím palce a určite rovno zajtra sa jej na to spýtaj , normálne milo slušne , začni tým , že ako dcérka spáva , či vyrušuje , atd atd a uvidíš , čo ti povie . Netráp si hlavu a hneď zajtra sa jej na to opýtaj

anonym_9e5537
15. sep 2025

A aj si sa dozvedela, ze prečo nie je dobra? Myslim od dcery... Ze ci to nie je len nejaky jej pocit..
Ja viem, deti to maju tazke, mozno bolo treba respektovat autoritu, chcela robit nieco ine, nez bolo na plane, tym padom ju (ich) ucitelka upozornila, mozno zvysila hlas (mozno tam bol hluk) a dieta si to zobralo...
Moze to byt aj inac samozrejme.
Treba rátať so všetkými možnosťami

anonym_546699
15. sep 2025

Skús možno ti niečo povie alebo sa jej spýtaj ,že ako niečo zlepšiť lebo mala doma plače
A uvidíš ako zareaguje a ty jej tiež povedz že nechces aby mala robila problémy len nevieš ako to riešiť
A uvidíš...

anonym_546699
15. sep 2025

Lebo teprv hned keď pôjdeš za riaditelkou a učiteľka by bola na vine v prvom rade pravdu nepovie a v druhom rade je riziko ak by bola prepínak ze by niečo si mohla vybit na malej
Ale to len všetko teoreticka rovina

osky
15. sep 2025

Mojs msma bola vysece 30 rokov ucitelkou v skolke.a poviem ti,najväcsi podraz od rodica je,ak ide priamo za riaditelkou
To nie je stredna ani vysoka skola.
Ved ak je problem s konkretnou ucitelkou,treba ist najprv za nou!
Vies kolko situacii je,ze riaditelka ani nevie,o co ide,co vlastne sa stalo...a ucitelka si potom musela vypocut na koberci...to nie je ok.
Ked mam s niekym problem,riesim to s nim.
Az keby nenastala naprava alebo fakt by bol konflikt,potom jasne,treba to riesit vyssie.
Ale pri "prvom placi" hned za riaditelkou???
Moja mama bola velmi oblubena ucitelka,deti uz maju aj vlastne deti a predsa ju zdravia,okrikuju,prihovoria sa...
Napriek tomu,vzdy sa obcas najde niekto,kto to velmi preziva a napali si to hned za riaditelkou.
Ta ucitelka mozno ani nevie,ze tvoja mala s nou ma problem.
Mozno ma hrubsi höas,mozno rozprava prilis nahlas,mozno je trosku zasadovejsia...a uz sa to malej nezda.
V skolke nemusi spat.
Moze pokojne lezat v postielke-ty jej ako matka mas vysvetlit,ze je este mala,treba si aj oddychnut.ak sa jej nechce spat,nikto jej nebude tlacit oci nasilu.
Samozrejme,ak pocas spanku rozprava a vyrusuje deti kt.si radi pospia,ucitelka ju napomenie.
Je to normalny proces.naucit sa prisposobit situacii,kolektivu,nejakemu systemu....
Ucitelku by som vyspovedala,ale ze uplne,ako prebieha den s nou...

beata_k
15. sep 2025

Ale tak vies si predstavit ako tam ine deti spia s ona zacne kricat? Isto na nu bola razna, ak vyrusovala, ale neviem si technicky predstavit ako na nu krici pri spiacich detoch.

autor
15. sep 2025
@beata_k

Ale tak vies si predstavit ako tam ine deti spia s ona zacne kricat? Isto na nu bola razna, ak vyrusovala, ale neviem si technicky predstavit ako na nu krici pri spiacich detoch.

@beata_k neviem si ani predstaviť aký je tam problém. Druhá pani učiteľka len poznamenala ze nespala ale ze žiadny problém keď nechce nemusí. Druhá mi vždy len zvestovala ako nespala. Pýtala som sa ci vyrušuje a bolo mi povedané ze nie.

beata_k
15. sep 2025
@anonym_autor

@beata_k neviem si ani predstaviť aký je tam problém. Druhá pani učiteľka len poznamenala ze nespala ale ze žiadny problém keď nechce nemusí. Druhá mi vždy len zvestovala ako nespala. Pýtala som sa ci vyrušuje a bolo mi povedané ze nie.

@anonym_autor Podla mna je problem niekde inde. Nemusi to byt nutne ucitelkou a vobec to nemusi byt ani obrovsky problem. Detom sa tazko vyjadruju pocity a s vyspelostou reci to nema nic spolocne. Ved sa popytaj zajtra, ci sa nieco nestalo, ale ja by som to este nehrotila.

mogaa
16. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_7bd271 poznám si dieťa a viem a cítim ze niečo není dobre. Ona sa s tou pani ucielkou stretávala na dvere, bola z inej triedy. Na foto z akcií sa pri nej x krát zdrzovala, v meste na ňu kričala a zdravila sa. A teraz mi hovorí ze nieje na ňu dobrá.

@anonym_autor a ako to akože chceš riešiť? nie každý je rovnaký na všetkých na okolo....učiteľka je asi prísnejšia a deti okríkne ak robia niečo zle ale na tom nie je nič zlé ani nezvyčajné.....má ich tam 20, nie 2-3 deti ale 20....ak zvýšiš hlas, kričíš? lebo nie vždy je to tak, ale dieťa to napriek tomu vyhodnotí ako že nań kričíš....a ano ak dieťa nechce spať a ruší deto naokolo , je to problém a veľký....si zober že ostatné deti chcú spať a tvoje im v tom bráni....a nie , nie je povinnosť učiteľky ľahnúť si k tvojmu dieťaťu, lebo ona má aj inú prácu....myslím si že problém je ten že hlavne ty ako matka si precitlivená....

vf2024
16. sep 2025

Podla toho co si napisala..Spominala si, ze chodila na 4hodiny.To znamena, ze ak tomu rozumiem,nespavala tam...A vzdy po 4 hodinach asi odisla domov?A problem sama pises ze nastal od augusta -ze mala spat ale lezala, nespala....Bola navyknuta ze po 4 hodinach odchadza...To je ten hlavny problem...Myslela si ze pojde domov...A zrazu uz domov nepojde po 4hodinach....Do toho sa pridala nova pani ucitelka, kt.zjavne nepozna...A z toho ma horor...Lebo jej nesadla?..Je prisenejsia?..Raznejsia?Co vies co je za tym...Mozno vyrusuje ostatne deti, mozno si rozprava nieco,bucha, ked ostatne deti chcu spat...Ty si tam neni...Ona moze uplne inac vnimat veci..Precitlivejsie ako aj ty vnimas...Osobne si ty uz urobila chybu a to, ze si ju vzala domov stvrtok aj v piatok a beries ju za chudatko...lebo mala hodinovy plac...Skus sa opytat pani ucitelky, tej takzv.zlej ci sa nieco udialo medzi nou a tvojou dcerou...Skus svojej dcere vysvětlit ze svet je krasny pestry a rozmanity a ze nie kazdy clovek bude reagovat alebo spravat sa tak ako by ona chcela alebo ty....

anonym_fb7b30
16. sep 2025

Chudera učiteľka, namiesto toho, aby si svojmu decku vysvetlila ako to v škôlke funguje a ako sa má správať, sa chceš hneď sťažovať u riaditeľky. Úplne absurdné a dúfam, že riaditeľka hneď pochopí, čo si zač.

autor
16. sep 2025
@mogaa

@anonym_autor a ako to akože chceš riešiť? nie každý je rovnaký na všetkých na okolo....učiteľka je asi prísnejšia a deti okríkne ak robia niečo zle ale na tom nie je nič zlé ani nezvyčajné.....má ich tam 20, nie 2-3 deti ale 20....ak zvýšiš hlas, kričíš? lebo nie vždy je to tak, ale dieťa to napriek tomu vyhodnotí ako že nań kričíš....a ano ak dieťa nechce spať a ruší deto naokolo , je to problém a veľký....si zober že ostatné deti chcú spať a tvoje im v tom bráni....a nie , nie je povinnosť učiteľky ľahnúť si k tvojmu dieťaťu, lebo ona má aj inú prácu....myslím si že problém je ten že hlavne ty ako matka si precitlivená....

@mogaa bolo mi povedané že iné deti nevyrušuje

tiika
16. sep 2025
@anonym_autor

@mogaa bolo mi povedané že iné deti nevyrušuje

@anonym_autor určite rozhovor s učiteľkou, ale informatívny, nie že už mas hotový scenár a ideš ho s učiteľkou rovno riešiť.
Skôr buď otvorená, zaujimaj sa, či dcerka niekedy aj spi, pokial nie, ako to u nej prebieha, co môže robiť, či ju boli nútení upozorniť atd. Na záver by som povedala, ako to dcerka teraz ma, kde si myslia, že mohol nastať problém a či maju nejaký nápad ako to riešiť.. Podľa toho si môžeš premyslieť ďalšie kroky, porozpravas sa s dietatom alebo poziadas učiteľku, dáš jej nejaký návrh. Ona to nemusí mysliet zle, možno si ani neuvedomuje, co dcerka prežíva.

autor
21. sep 2025
@osky

Mojs msma bola vysece 30 rokov ucitelkou v skolke.a poviem ti,najväcsi podraz od rodica je,ak ide priamo za riaditelkou
To nie je stredna ani vysoka skola.
Ved ak je problem s konkretnou ucitelkou,treba ist najprv za nou!
Vies kolko situacii je,ze riaditelka ani nevie,o co ide,co vlastne sa stalo...a ucitelka si potom musela vypocut na koberci...to nie je ok.
Ked mam s niekym problem,riesim to s nim.
Az keby nenastala naprava alebo fakt by bol konflikt,potom jasne,treba to riesit vyssie.
Ale pri "prvom placi" hned za riaditelkou???
Moja mama bola velmi oblubena ucitelka,deti uz maju aj vlastne deti a predsa ju zdravia,okrikuju,prihovoria sa...
Napriek tomu,vzdy sa obcas najde niekto,kto to velmi preziva a napali si to hned za riaditelkou.
Ta ucitelka mozno ani nevie,ze tvoja mala s nou ma problem.
Mozno ma hrubsi höas,mozno rozprava prilis nahlas,mozno je trosku zasadovejsia...a uz sa to malej nezda.
V skolke nemusi spat.
Moze pokojne lezat v postielke-ty jej ako matka mas vysvetlit,ze je este mala,treba si aj oddychnut.ak sa jej nechce spat,nikto jej nebude tlacit oci nasilu.
Samozrejme,ak pocas spanku rozprava a vyrusuje deti kt.si radi pospia,ucitelka ju napomenie.
Je to normalny proces.naucit sa prisposobit situacii,kolektivu,nejakemu systemu....
Ucitelku by som vyspovedala,ale ze uplne,ako prebieha den s nou...

@vf2024
@tiika
@osky Porozprávala som sa s pani učiteľkou. Jej reakcia bola len to ze malá je v škôlke dobrá, nemajú s nou vraj žiadny problém. O žiadnom probléme čo sa mohol stať vraj nevie. Ja už teda neviem. Malá od kedy príde zo škôlky do večera nonstop opakuje ci zajtra musí ísť do škôlky a ze ona nechce, že jej tam nieje dobre. Takéto situácie som nezažila keď chodila máj, jún a bola prvý krát v inom prostredí bez nás . Vtedy po týždni chodila s úsmevom. Ako aj prvý týždeň v septembri. Od vtedy to je stále horšie. Stále jej vysvetľujem ze ved v škôlke je dobre, zahrá sa s kamarátmi, napapá a ide domov. Aj teraz cez víkend stále ako by bola v strese, cely víkend sa ujistovala za dnes nemusí ísť do škôlky hoci som jej opakovane hovorila ze je víkend a vtedy sa do škôlky nechodí, že aj detičky a pani učiteľky sú doma. A dnes od obeda hádam aj sto krát ze ona zajtra nechce ísť. Poraďte ako toto prekonať.

osky
21. sep 2025
@anonym_autor

@vf2024
@tiika
@osky Porozprávala som sa s pani učiteľkou. Jej reakcia bola len to ze malá je v škôlke dobrá, nemajú s nou vraj žiadny problém. O žiadnom probléme čo sa mohol stať vraj nevie. Ja už teda neviem. Malá od kedy príde zo škôlky do večera nonstop opakuje ci zajtra musí ísť do škôlky a ze ona nechce, že jej tam nieje dobre. Takéto situácie som nezažila keď chodila máj, jún a bola prvý krát v inom prostredí bez nás . Vtedy po týždni chodila s úsmevom. Ako aj prvý týždeň v septembri. Od vtedy to je stále horšie. Stále jej vysvetľujem ze ved v škôlke je dobre, zahrá sa s kamarátmi, napapá a ide domov. Aj teraz cez víkend stále ako by bola v strese, cely víkend sa ujistovala za dnes nemusí ísť do škôlky hoci som jej opakovane hovorila ze je víkend a vtedy sa do škôlky nechodí, že aj detičky a pani učiteľky sú doma. A dnes od obeda hádam aj sto krát ze ona zajtra nechce ísť. Poraďte ako toto prekonať.

@anonym_autor tak tito je divne...ozaj
A ta ucitelka na teba ako posobila?
Vies,tvoj 6.zmysel....aky si mala pocit?
Dcerka nedokaze konkretnejsie popisat,co presne jej vadi?

autor
21. sep 2025
@osky

@anonym_autor tak tito je divne...ozaj
A ta ucitelka na teba ako posobila?
Vies,tvoj 6.zmysel....aky si mala pocit?
Dcerka nedokaze konkretnejsie popisat,co presne jej vadi?

@osky môj 6zmysel mi hovorí ze určite sa niečo stalo. Dnes sa ma dcéra pýtala ci tam zajtra bude ráno ta dobrá pani učiteľka a ta druha ci príde až na obed. Ešte je malá na to aby dokázala presne opísať v čom je problém. Keď sa aj opýtam prečo nechce ísť len povie ze ta druha pani ucitelka nieje dobrá.

jennky13
23. sep 2025
@nika11103

@anonym_autor ja neverím , že by si nejaká učiteľka dovolila po rozhovore byt ešte “horšia” na dieťa - ak by nebodaj áno , tak ideš rovno za riaditeľkou , skôr si myslím , že ti povie , že áno , musela ju párkrát napomenut … a skúsite sa potom nejak dohodnúť . Mne každý druhý deň pani učiteľky v škôlke hovoria že mala nespala , že sa vrtela atd … mrzi ma to , nechcem aby rušila nebodaj iné deti , ale žiaľ jej nerozkazem, tak jej dohováram každý deň a verím že sa to zlepší . Ale teda moja pani učiteľky zbožňuje , problém tam žiaden nie je . Každopádne ti držím palce a určite rovno zajtra sa jej na to spýtaj , normálne milo slušne , začni tým , že ako dcérka spáva , či vyrušuje , atd atd a uvidíš , čo ti povie . Netráp si hlavu a hneď zajtra sa jej na to opýtaj

@nika11103 ver, ze mne sa to stalo. Po rozhovore s pani ucitelkou, kde som sa len pytala na situaciu, ktora vznikla a moj syn bol z nej nestastny , pani ucitelka vzdy ked nieco odvtedy riesila so synom nezabudla mu pripomenut : "nezabudni zalovat mame" , samozrejme som to riesila aj s nou, ale tadial cesta nesla ☹, tak sme to riesili s riaditelkou, ale dana pani ucitelka bola velmi vyzdvihovana a tak sa nic nepohlo.
Moj syn sa musel naucit, ze nie vsetci dospelí sa vedia spravat rozumne a su aj takí, čo kričia a utočia na deti. Smutne, ale pravdive.

jennky13
23. sep 2025

@anonym_autor urcite sa na to spytaj , nikto iny za tvoje dieta bojovat nebude, len ty sama.

tiika
23. sep 2025
@anonym_autor

@osky môj 6zmysel mi hovorí ze určite sa niečo stalo. Dnes sa ma dcéra pýtala ci tam zajtra bude ráno ta dobrá pani učiteľka a ta druha ci príde až na obed. Ešte je malá na to aby dokázala presne opísať v čom je problém. Keď sa aj opýtam prečo nechce ísť len povie ze ta druha pani ucitelka nieje dobrá.

@anonym_autor skúste sa spolu zahrať na skolku, dcerka nech je pani ucitelka a ty nejaká babika/zvieratko. Sama som bola z toho veľmi prekvapena, ale keď sme sa takto hrali a bola som akože macko, ktorý do tej škôlky chodí, dozvedela som sa toho toľko ako nikdy predtým.
Dieťa sa prejavuje úplne inak než keď sa ho priamo pýtaš.