icon

Ako riešiť rodičov ignorujúcich chorobu dieťaťa?

7. mar 2025

Dievcata ako riesit nerespektujucich rodicov ak uciyelka dieta posle domov s chorobou a dalsi den dieta prinesu. Ist za riaditelkou? Poslat na skolku hygienu? Ja uz som zufala, dieta mi chodi 3 roky imunita perfektna ale sme v jednom kolotoci vdaka takym rodicom co daju chore decka do skolky.

joannita
7. mar 2025

Autorka, možno v teoretickej rovine má dobrú imunitu (na papieri) ale v praxi proste nemá. Zbytočne dávaš 100 vykricnikov. Toto čo píšeš proste nieje dobrá imunita. Tá je vtedy, keď má telo dostatok protilátok, aby odololalo náporu vírusov a baktérií a to tvoje dieťa proste nemá, inak by nebolo stále chore.

nevenka
7. mar 2025

@joannita problem vidim v tom, ze dieta proste nie je doliecene a znova ide do zverinca. Aj nase deti mali dobru imunitu a predsa. A co pomohlo? Covid - zavreli nam skolku a za pol roka bolo dieta zdrave a vyhlo sa aj operacii nosnej mandle, lebo proste si konecne imunita vydychla a telo malo dostatok casu zabojovat s tym, co nazbieralo. No a potom po otvoreni skolok zase boli choroby, ale dalo sa to prezit. Akosi sa to utriaslo. Ja som si na tie skolkarske choroby nezvykla a ani nezvyknem, mna to najviac zlozi...😑. Skola uz bola vcelku ok, ale zacal teraz mladsi syn chodit do skolky a fesak sa drzal, az na januar, februar. To bol masaker. On inak dost chory byval od starsich uz ako babatko.
Ja by som povedala, ze najhorsie je na tom imunita celkovo u ludi koncom zimy, pred jarou, vsetky zasoby decka vycerpane, uz nam treba slnko. V kuse su tie epidemie najhorsie od januara po marec. Tak vseobecne.

nevenka
7. mar 2025

Viete, ja uz nejaky soplik beriem sportovo, ale ked naozaj evidentne hore dieta ide do skolky, to je des a nedavno som tu pisala, ako na drzovku grcajuce a hnackujuce dieta dali do skolky, ze ved rano mu dali Smectu...Boze, ked uz nemyslim na ine deti, aspon na to svoje 😪. A to potom bolo ako poziar. Ucitelky mi hovorili, ako mi dakuju, ze som normalna, ze som ho nechala doma poliecit, ved tym detom je v prvom rade zle a v dalsom, to islo jedno za druhym a potom aj ony.

joannita
7. mar 2025

@nevenka záleží od toho čo považuješ za doliečene. Lebo po prelievenej chorobe keď človek kašle, aj dospelý, tak ten kašeľ sa ho drží aj mesiac a to už aj, že je nereálne aby dieťa mesiac nechodili do škôlky. Lebo ja teda musím aj do prace chodiť a uživiť nás 🙂 a hlavne ten kašeľ už nieje infekčný, len sa ti proste docistuju pľúca.

nevenka
7. mar 2025

@joannita ved iste, tazko povedat, ja tiez toto pisem vyssie, ze u mna aj mesiac trva, kym ten kasel odznie uplne, deti to iste a do skolky, skoly idu. Ale tak vseobecne pisem, ze to skolkarske dieta je atakovane v 1 kuse volacim dalsim, to nie je realne nechat dieta pol roka doma, jasne, ze nie. No ono aj mne zistili nedostatok NK buniek, liecila som sa a potom uz imunita dobre, ale realne som rozdiel nevidela 🙃. Tak tazko, ja sa drzim toho, ze pokial su to virozy a tych 8x do roka, nemaju deti ATB (hoci natlacim do nich zeleniny, ovocia a aj vitaminov a priravkov z lekarni na kila a stovky eur), tak to povazujem za normu. Ale tyzden to dieta necham doma, kym ma sopel, ked ma kasel alebo teplotu, tak aj dlhsie, podla stavu. Teraz nebol v skolke najprv kvoli crevnej chripke tyzden, potom hned mal sopel, tak ostal doma, potom tyzden skolka a dcera dotrepala chripku a zlahol mi na 2 tyzdne so 40-kami horuckami. Zas tyzden do skolky a mame teraz prazdniny. Tak uvidime.
Ja rozumiem aj jednej, aj druhej strane. Tie ucitelky ale v malej dedine u nas dobre poznaju uz niektorych, ked mne dakovali, ze "ony vedeli, ze vy budete z tych normalnych". Tak uz maju svoje skusenosti a nevedia si rady s niektorymi rodicmi.

kvietok1233
8. mar 2025

My sme do v bývalej škôlke riešili a dosiahli sme vylúčenie dieťaťa...ale ono naozaj bolo nonstop choré tam a bola to súkromná skolka

sisaka
8. mar 2025

Dieťa vkuse choré a že dobrá imunita 🤦‍♀️Vieš čo je dobrá imunita? Keď pri dieťati niekto kychne, zakašle a a dieťa sa nenakazí.
Už to tu píšem “100” rokov. Základ je riešiť svoje dieťa a nie tie cudzie. Moje dieťa chodilo do škôlky s deťmi ktoré soplili, kašľali (zahraničie, u nás to nie je dôvod na nezobratie dieťaťa do škôlky), brali antibiotiká (u nas povolené podávať aj učiteľkami) a neochorel. V prvom roku bol chorý 3x s antibiotikami a potom si zvykol a nič. Raz- dva krat do roka mal/má nejaké nachladnutie, s ktorým ja k doktorke nebeham a inak nič. Dieťa má už 16 rokov a antibiotiká nemal už 13 rokov (bral raz na zašivanú ranu, ktorá sa mu zapálila, to nerátam). Toto je dobrá imunita, nie dieťa vkuse choré a na vine je samozrejme cudzie dieťa.
Treba posilniť imunitu vlastneho dieťaťa, otužovať ho (nie ako tu témy, že vonku 15 stupňov a deti majú zateplené nohavice, pančuchy, zimne bundy a čiapky) a dôležité je psychická pohoda. Únava, stres, nedostatok spánku, veľa cukru v strave, nevyvážená strava imunite neprospieva.

yanni
8. mar 2025

Ked je tvoje DECKO nonstop choré od februára do augusta, tak to by sim povedala, nie že žiadna imunita a nie to ešte perfektná. Naše deti, a to ich mame 5, vôbec nebývajú choré. Najmladšie tri, 15, takmer 10 a 6 rokov ešte nikdy nemali atb. A predstáv si, ani preventívne do nich nepcham a ani som nepchala žiadne extra vitamíny okrem čerstvého ovocia a zeleniny a vitamín D a omega 3. Okolo nich bolo 20 soplavych deti a neochoreli. Dokonca aj take smakociny ako čierny kašeľ atd. a nič nechytili. V škôlke boli ako inventár, stále okrem prázdnin, v škole je najmladsia prvý ročník, čiže pól roka a druha najmladsia piaty rok a nevynechali ani hodinu. Apropo, vôbec nie su na nič očkované.

marca12
8. mar 2025

Perfektna imunita znamena,ze ta neskoli kazdy bacil,ktory okolo teba pejde.

petrao2
8. mar 2025

Nemoze mať perfektnú imunitu keď je furt chorá
Moja ma imunitu zlu často bola v škôlke chorá
Ale teraz už chorá nebola ani nepamätám napriek tomu ze deti v škole choré su

prasiatko30
8. mar 2025

@sisaka presne nechapem toto riesenie cudzich deti - moje deti byvali chore ked boli mensie, jedno dokonca aj dost, ale v zivote som neriesila ci jankovia a marienky chodili so soplom alebo s kaslom - a to chodili urcite.

3petka
8. mar 2025

Tak asi nemá takú perfektnú imunitu keď ochorie.
Moj syn bol v škôlke chorý len prvého pól roka. Odvtedy ak sú aj nejaké choroby on je jeden z mala ktorý neochorie. Takze ja môžem povedať že má super imunitu ale ak dieťa chytá všetko čo sa okolo neho mihne nemá dobrú imunitu.

aurora33
8. mar 2025

Za to, že je tvoje decko s perfektnou imunitou choré, nemôže iné decko. Svoje si poriadne dolieč a potom ho daj do kolektívu.

endzi83
8. mar 2025

Zdravím, tiež sa zamýšľam nad tým ako sa vám to vysvetľuje ak má perfektnú imunitu a je chorá od do aj cez prazdniny, keď je doma? Či celé leto chodí do škôlky? Moja nastúpila do škôlky keď mala 3r.chora tak aby musela ostať doma a sa liečiť nebola. Nie je očkovaná a nebrala nikdy žiadne ATB, ani lieky od bolesti či zníženia teploty a to už má 7r Doktorka nás volala len na preventívne prehliadky. Od mala som dávala veľa ovocia zeleniny a občas vitamíny keď prišla nejaká choroba, áno chorá bola aj keď nechodila do škôlky chytila ruky nohy a 40tky teploty, aj kiahne mala, všetko sa dá to zvládnuť aj bez chémie, no sú potrebné znalosti alternatívnej medicíny. Problém nastal vtedy keď začala chodiť do školy kde majú bufet a má svoje vlastné peniaze, kupuje si sladkosti rôzneho druhu a vidno postupne na nej ako ten cukor na ňu a jej zdravie vplýva. Tak by som sa zamerala týmto smerom koľko čoho poje a vypije a či je nevyhnutné pri každej chorobe dať liek.

patta89
8. mar 2025

Tak asi nema Tvoje dieta perfektnu imunitu, keď je furt choré...Môj syn od septembra bol chorý v škôlke iba raz a to do neho žiadne lieky nepchám ani vitamíny, ani nič...Pritom stále tam chodia jeho spolužiaci chorý, vôbec ich neriešim, keď to učiteľke nevadí, tak mne určite nie...chápem pracujúcich rodičov a chápem, že tie deti si tú imunitu musia vybudovať

zuzanaete
8. mar 2025

Deti so skvelou inunitou nebyvaju takto casto chore. Na nasich sa teda vobec nenalepila kazda choroba. Starsi mal 1.x antibiotika, ked mal 9 rokov. Mladsi este nikdy nemal. V kolektive su od 3 rokov. Ked byvala vysoka chorobnost v skolke a v triede 5 deti, tak nasi boli medzi nimi. Ani len tie kiahne nedostali. Ak by bolo chori kazdu chvilu, tak by som sa neodvazila tvrdit, ze maju skvelu imunitu.

rejka7
8. mar 2025

Ja ťa chápem autorka, ako si to myslela s imunitou. Dieťa je stále choré, ideš na imunoalegologiu, kde lekár povie, že imunita je v poriadku, netreba žiadnu liečbu. Takže imunita je zdravá podľa lekárskych testov ale dieťa je napriek tomu choré. Mne sa to tiež s dcérou stalo v škôlke, samé choré soplave deti, tiež bola v kuse chorá, v škole sú teraz len 7 a chorá nie je. Učiteľka dôsledne dbá na to, aby deti nechodili choré do školy. My sme tiež pochodili lekárov a jeden ORL doktor mi povedal, že keď je dieťa 8 hodín v škôlke s chorým, infekčným dieťaťom, spolu jedia, pri stolčeku, ruky v kuse v ústach, kychaju si do tváre🥴, vymieňajú hračky, tak bude choré, to je jednoduchá matematika. 🥴

nevenka
8. mar 2025

@rejka7 ano, presne. Tu pisu, ze dieta si zvykne. Ale niektore ani nie. A neznamena to, ze ma naprd imunitu. A ja si myslim tiez, ze tych 8 hodin v kuse s chorym dietatom, ktore neustale kycha, sopli, sople si utieraju do rukava, zanecha stopy, to je imunita stale drazdena a "nikdy" to neprejde. Je uplne normalne, nechodit chory do kolektivu, ja som myslela, ze covid nas uz vela naucil, ale niektorych, bohuzial, len vacsej ignoracii, ziadna ohladuplnost.
Zeny sa tu pohorsovali, ked jedna pani pisala, ze sa nevladzu starat o chore dieta, ale do roboty chodi. Preco to vadilo a chore dieta v skolke je zrazu v poriadku. Tu je furt taky dvojity meter.

A to ohradzanie sa, ze "tu v zahranici" chodia dieta s teplotou a antibiotikami do skolky, skoly, to je nonsense, fakt. Choroba sa ma vylezat a nie roznasat a prechodit. Toto nie je hodne nasledovania. A potom sa cudujete, ked mlady clovek dostane v 20 rokoch infarkt, vsak co, ked streptokok udrel na srdce z prechodenej choroby. Ale tieto suvislosti ludom nedochadzaju.

basulaak
8. mar 2025

Ja som asi pred 3 tyzdnami napisala oznam cez edupage. Tak aby to kazdy rodic a ucitel videl. Mam pocit ze to trochu pomohlo. Tie zvuky chorych deti v satni ma uz privadzali do sialenstva. Mokry dusivy kasel, dieta apaticky sedi neha sa prezuvat, sklenny pohlad, mrnci. Ako vravim trochu to pomohlo.

autor
8. mar 2025

Dakujem otazka vsak smerovala inde a nie na riesenie komplexov niektorych mamiciek. Skusim to vyriesit s riaditelkou

joannita
8. mar 2025

@nevenka ja myslím že sa tu bavíme skôr o nejakom Tom doliecovani po chorobe, resp. Občasné odkaslanie a priesvitný soplik. Vtedy je pre väčšinu rodičov nereálne ostávať s ním doma, prišli by o prácu, keďže toto majú deti v škôlke každý 2 týždeň.
Samozrejme keď je dieťa real choré má teplotu a kašle ako starý traktor tak to má vyliezať áno súhlasím.

sisaka
8. mar 2025

@nevenka kto napísal, že v zahraničí chodi dieťa s teplotou do školy? S teplotou nie. Ale keď dieťa
nemá teplotu a má len nádchu alebo kašle, tak nie je problém. Nepoznám jediného človeka, ktorý s nádchou leží v posteli, tak neviem o akom vyležaní hovoríš. Keď je dieťa reálne choré, ani tu ho nezoberú, ak dostane v priebehu dňa teplotu, hnačku, vracanie… okamžite volajú rodičom a rodič si dieťa musí prísť vyzdvihnúť.
Farby sopľou, kvalitu kašľa riešia akurát na Slovensku, ako čítam, neprináša to nejaký benefit, keďže deti sú u vás vkuse choré, tu som sa s tým ešte fakt nestretla, to by muselo byť dieťa naozaj s narušenou imunitou a rodičia ich asi držia mimo kolektívu 🤷‍♀️

K mladym 20 ročným, čo padajú mŕtvi sa nejdem radšej vyjadrovať, lebo sa tu začneme hádať o nemenovanom očkovaní.

bosorkabb
8. mar 2025

@nevenka len v tom Anglicku nedostaneš OCR, musíš do práce proste. V škole nepochodis lebo podľa všetkých dieťaťu nič nie je.

bosorkabb
8. mar 2025

Ja mám už 3 dieťa v škôlke a všetky sú minimálne choré. Syn tento školský rok prvý krát v januári, dcéra v decembri.
A nedávam žiadne vitamíny nič. Aj pri chorobe čo najmenej liekov, pri teplote čakám a lieky podávam až nad 38,6 niekedy ani vtedy.
A to najmladší od narodenia má problém s nosom, on má sopeľ hádam nonstop. Dcéra má alergiu na trávy inak nič. Prvý ročník v škole nebola chorá vôbec.
Nikdy som iné deti neriešila ani ich choroby, načo.
A teda keď má niekto výbornú imunitu nie je chorý každý mesiac.

lunademonica
8. mar 2025

Autorka, daj navod na zivot: co ma robit matka samozivitelka v takej situacii? Das jej svoju vyplatu? Alebo ma s deckom umret od hladu na ulici?

Mna to tiez hneva, ale uvedomujem si, ze to robia vacsinou zufali rodicia...

nevenka
8. mar 2025

@bosorkabb Boze, ved ja to chapem, len to nie je proste dobre pre to dieta ciste z biologickeho hladiska, to som tym chcela povedat. Ten system tam je proste tak nastaveny, bohuzial. Nic sa s tym neda spravit, no.

nevenka
8. mar 2025

@sisaka ano, tipovala som, kto zacne s ockovanim.
Vies co, ja sa hadat nejdem, mam uz svoje slusenosti s roznymi typmi ochoreni, aj svojich, aj detskych. A aj teplota okolo 37 vie dobre zamavat s clovekom, ja napriklad mavam len taku vnutornu horucku, ze na mne nenamerias zvysenu teplotu, ale citim sa strasne, srdce busi ako besne. Alebo mam kasel, ze ma dusi a dusi, neviem sa rozdychat, tak s tymto chodit medzi ludi, no neviem, ako by si pozerala po mne a aky vyjon bybsom podala v praci. Je "kasel" a "kasel". Pripad od pripadu.
Bol tu prispevok, ze v pohode mozu ucitelky podavat ATB detom v zariadeni kdesi - na to som reagovala. Lebo dieta, co ma len soplik, ATB brat vacsinou nemusi, aspon nie celkove. To si myslim, ze uz je fakt na povazenie.

silvike
8. mar 2025

@joannita Ved tie priesvitne vodnate su praveze najinfekcnejsie. Prave take by v skolke vobec namali akceptovat.

drahomirrra
8. mar 2025

@nevenka Ale prosim ta, a co maju napisat manky v zahranici, jasne ze vysmeju Slovensko, ake su tu deti stale chore, no problem je ten, ze nemaju dovolenky, nemaju OCR, nemaju nic, takze samozrejme ze polomrtve decko daju do institucie (kedze ucky smu podat Atb je jasne, ze tam chodia deti s bakterialnymi infekciami). Toto nie je o imunite, toto je o zdravom rozume a kedze na zapade sa povacsinou musi muklovat (najma v amerike ta smu vyrazit za sekundu bez dovodu, “materska” 12 tyzdnov) tak co uz im zostava, aspon skusia z toho marazmu urobit benefit.

vreckovka2
8. mar 2025

Ucitelka nie je doktor, nemoze zdiagnostikovat dieta na jeden pohlad, ani na druhy. Nie na kazdom dietati je hned rano vidiet chorobu. Velakrat je dieta infekcne uz pred vypuknutim prvych priznakov. Toto naozaj nevyriesis s riaditelkou. Ja som po nastupe do skolstva bola nonstop chora. Pomohli mi kvalitne vitaminy, pohyb, dostatok spanku. V triede som pravidelne narazovo vetrala, aj v zime. Naucila som deti dokladne umyvat si ruky, nepchat nic do ust, ruky utierat do papierovych obruskov. Ziadne xy uterakov vedla seba. Za mna najviac dosiahmes tym, ze popracujes na imunite svojho dietata. Aj ked to si nechcela citat.