icon

Ako riešiť zmeny správania po úraze u dcérky?

1. apr 2025

Ahojte, dcérka 4r mala úraz pred 3 týždňami ale fakt že škaredý, zvládala to super na to čo sa jej prihodilo, boli sme v nemocnici. Neznáša a berie to veľmi hrozne keď jej niekto berie krv, plače a driape sa ako keby ju niekto týral. Nepomaha ani utešovanie, ani odpútanie pozornosti ako keby v tedy mala svoj svet a nič iné nevidí len ihly. Boli sme chvílu v nemocnici, potom bola doma a neskor išla do škôlky , no ale za ten mesiac bola aj chorá , úraz , liečenie a tak sa jej správanie zmenilo. Neviem či je to z toho žeby mala nejakú traumu, alebo len obdobie. Predstavte si že každý jeden deň vymýšľa dieťa, v školke kope do hračiek, robí zle, odvráva učitelke , povie jej škaredé slová a stále len za niečo plače, durdí sa , nechce sa hrať, robi zle bratovi, berie mi hračky, keď sa jej daco nepodari alebo sa nahodou udrie , tak udrie brata alebo nás. Nonstop kričí, plače, prekrikuje proste my už sme na prášky , hlavne moj muž lebo on takéto situácie zle znáša hlavne ten krik , vtedy už ide vybuchnúť keď proste cele dni toto robí. Ja to ako tak lepsie zvladam , som viac na nu citliva , vysvetlujem jej a tak ale vobec to nepomaha. Nedarí sa nám najst žiadneho psychológa - máme výmenný lístok. Už neviem ako ďalej, predtým toto vobec nerobila, vždy sa pekne ako tak hrala, pomáhala, tešila sa no ale teraz mi je aj do plaču ako to píšem lebo to je uplne iné dieťa , iné správanie. Doslova s týmto spravanim kazí aj svojho mladšieho brata. Už sme na pokraji síl a nevieme ako ďalej. Môže to byť z toho že má traumu alebo je to len obdobie vzdoru alebo ja už neviem. Ako toto riešiť ? Pomohol by nám psychológ?

jajo1
1. apr 2025

nešlo o úraz hlavy? Náš syn mal ako dieťa vážny úraz hlavy s krvnou zrazeninou v hlave a lekári nás hneď upozorňovali, že to samozrejme nevedia povedať s určitosťou, ale že u syna môže dôjsť v dôsledku úrazu k zmene správania, schopnosti učenia a ďalších mentálnych schopností

autor
1. apr 2025

@jajo1 nie hlavy , napichla sa na stoličku vagínou a museli jej to šiť v celkovej anestéze

jajo1
1. apr 2025

tak v tom prípade považuj môj komentár za bezvýznamný

kuggis
1. apr 2025

Mne len napadlo, že možno ju to bolí a nevie to slovne popísať a takéto správanie je len dôsledok, muselo to byť strašné...ja som ako malá mala podobný úraz ale na vani a bez potreby šitia...ale tú bolesť si pamätám doteraz

autor
1. apr 2025

@kuggis no bolelo ju to velmi , brala aj atb aj sme jej to čistili.. potom už bolo ok celkom , išla do školky a od včera sa sťažuje na bruško , štípanie pri cikaní. Ona vždy povie že ju niečo bolí a tak, vždy to opíše. Tak dnes isiel snou muž do nemocnice aby to skontrolovali, lebo mala aj vyštípanú šušku :/ ale to možno aj z toho že sa zle utrie , pritom vždy jej vysvetlujem ako si to má utierať a nech si ju nechytá rukami

liwka303
1. apr 2025

Ježiš, chúďa 🙏 Neviem poradiť, len ma to mrzí, zle sa to číta. 😢

tulipanik12
1. apr 2025

Osobne si myslím, že psychológ nepomôže skôr niečo na ukľudnenie - aspoň horčík a nejaké vitamíny

kuggis
1. apr 2025

Ja si pamätám, že som dosť často sedávala v lavore s repíkom , predsa asi to dlhšie trvá kým sa to zahojí

autor
1. apr 2025

@kuggis to ano, takže neviem či to správanie môže byť spojené s týmto

autor
1. apr 2025

@liwka303 hej , bolo to hrozné. Vidieť niekoho koho milujete a take male bezbranné telíčko že umiera od bolesti.. teraz je to fajn len ďto správanie no

livuska124
1. apr 2025

Ja si, naopak, myslím, že psychológ by mohol pomôcť a že s veľkou pravdepodobnosťou súvisí zmena v správaní s traumatickým zážitkom. Bola som s dcérou hospitalizovaná dva týždne v nemocnici s vážnym ochorením (museli jej robiť lumbálnu punkciu - pri plnom vedomí) a po príchode domov veru bola zmena v správaní badateľná.

kuggis
1. apr 2025

Deti to nevedia v hlave tak spracovať ako dospelí , chýba im logika, asi sa hrala keď sa to stalo , preto sa ani nechce hrať a kope do hračiek.. skúste pozrieť súkromnú psychologičku... možno tam by to šlo rýchlejšie a možno bude treba vycestovať aj cez pol Slovenska

autor
1. apr 2025

@kuggis no jašila sa akurat , behala , vyšla na detský stol a ako chcela ist dole stol sa prevrátil a pod nou bola stolička a na tú nohu sa nejak asi napichla :/

autor
1. apr 2025

@livuska124 to ano, verim zeby jej to mohlo nejak pomôcť

sjosa
1. apr 2025

@livuska124 Samozrejme, tiež si myslím, že to veľmi ovplyvní to dieťatko 🙈

tiika
1. apr 2025

Myslím, že všetko môže súvisieť s tou zmenou. Naša je úplne zlata (v podobnom veku), no keď je unavená, hladná či ju niečo boli, je to riadny obrat a na nevydržanie, všetko jej vadí, nič nie je dobre..
Čiže riešenie tej bolesti, následkov by mohlo pomôcť. Možno by som jej skúsila dať niečo od bolesti (panadol, nurofen,..) a zistíš, či je pokojnejšia.
Psychológ by mohol pomôcť, skús aj iné mesta, či nedostaneš skorsi termín. Ak chceš, môžem ti poslat kontakt na niekoho, kto to robí online (telefonicky,zoom) a venuje sa práve problémom vo vzťahu k deťom, zvládaniu emocii.
No a vy ju skúste brat s rezervou. Jej problém asi nebude primarne brat, škôlka, vy rodičia, ucitelka, ale niečo za tým. Takze skôr než na vysvetľovanie a riešenie konkrétneho problému, by som sa zamerala a poskytla jej v tej chvíli najmä pochopenie (nie suhlas), náklonnosť, uistenie, bezpečie, ..