icon

Ako sa správne vyrovnať s deťmi po konflikte?

13. máj 2024

Ak to dieťa (5r) s niečím preženie a dáte mu jasne najavo že vás nahnevalo, ako dlho sa hnevať? Mne trhá srdce ale tak nemôžem ho hneď po vyčíňani poľúbiť. Keď pre neho prídem do škôlky, mám sa tváriť že už je všetko ok alebo to ešte znovu rozoberať?

Strana
z2
karolina2121
13. máj 2024

Mna by mozno zaujimalo skor to kde take daco to dieta videlo ze da facku a povie aby si zavrela usta 🫢 to asi z vlastnej hlavy nema a niekde to muselo vidiet a pocut. Iba zopakoval co uz videl ako vzor riesenia konfliktu

majlo1234
13. máj 2024

@karolina2121 mne dal facku 2,5 rocny, nikdy to nevidel, ale bol nahnevany, chcel ma udriet, a ja som sa akurat k nemu zohla😅 sadla pekne

kaktusik007
13. máj 2024

@karolina2121 presne.
@majlo1234 chcel ta udriet, sadla facka --- ok, dieta v to veku ako pises je schopne placat okolo seba a tak tu bola facka nahoda.. autorku vsak cielene udrel do tvare so slovami, aby si zavrela usta - toto nie je omyl, a uz vonkoncom nie standardne spravanie dietata - vo veku 5-6 rokov dieta iba nastavuje zrkadlo dospelym. To dieta to musi mat zo svojho okolia.

majlo1234
13. máj 2024

@kaktusik007 tak je mozne, aj v telke to mohol vidiet, ak v skolke sa mozu medzi sebou marovat. Dolezite je vysvetlit, ze sa to nerobi, ci ma 2,5 alebo 5

belasy_motylik
13. máj 2024

Dieťa žije v prítomnosti, preto je potrebné riešiť situácie vtedy keď je to aktuálne, čiže ideálne okamžite, príp. čím skôr. Neskôr to nemá zmysel, žiadaný efekt, ani zmysel. A riešením určite nie je odmietanie citových prejavov zo strany dospelého a pod. Vysvetliť dostatočne pochopiteľne naše vnímanie, naše pocity, dať jasne najavo čo bolo cez a náš postoj k celej situácii a dať dieťaťu priestory na uvedomenie, ľútosť a ospravedlnenie. Tým celá záležitosť končí.

autor
13. máj 2024

@majlo1234 máš úplnú pravdu a preto som sa obrátila na vás. Nenávidela som to v detstve. Mama svoj hnev nezvládla. Buď sme pár schytali alebo odišla z domu a vrátila sa o niekoľko hodín. Vtedy som si uvedomila že je to ešte horšie ako bitka alebo krik. Nenávidela som to. Na druhej strane zas nechcem aby deti nepoznali žiaden dôsledok svojho správania. Už sa mi stalo že mi povedalo dieťa že ďakuje za slzičky lebo hneď má všetko odpustené. Pre vysvetlenie keď sa rozplakal hneď som ho poľutovala. Niekedy sa strácam v tom ako mam správne reagovať pretože nechcem kopírovať moju mamu.

autor
13. máj 2024

Pre aktualizáciu už sme to vôbec neriešili. Mali sme pekné popoludnie. Večer nebol už ani čas pretože sme sa neskoro vrátili z bicyklov.

autor
13. máj 2024

Už to riešiť nebudem ale budem vedieť že to mám vyriešiť hneď v tej chvíli. Ďakujem.

autor
13. máj 2024

@karolina2121 písala som že sama tomu nerozumiem. Nemalo to kde vidieť. Ani v televízii pretože televízor nepozeráme.

autor
13. máj 2024

@kaktusik007 áno práve keď som išla reagovať na tvoj príspevok že to nikde nevideli, spomenula som si že predsa len áno. Bratranci 8 a 12 roční sa takto fackajú. Takže predsa to mohol niekde vidieť.

andreatytler
14. máj 2024

Na zaciatok musim povedat... Nikdy nikoho nedus za zle spravanie. To je uplne kontraproduktivne. Neriesi to problem, nahlodava vztahy a hlavne ucis svoje dieta velmi nevhodny sposob ako prejavit hnev. Ak budes dusit nadalej, ono zacne dusit teba. Moj muz mna takto dusi a ja to z duse neznasam. Velmi to narusa nas vztah.

Inac si mi prehovorila z duse, lebo som podobny problem riesila s mojim 4 rocnym.
Vyriesila som to tak ze som mu urcila nasledky ktore bude mat za capanie a to bola izolacia (bud som isla prec ja, alebo ho dala o izby. Ide o to aby ten nasledok bol logicky a vychadzal z jeho cinu. Bije ta, teba to boli, musis to zastavit a tak pojdete od seba. Dlzka tej izolacie zalezi podla veku. 5 rocne by bolo 5 minut. ale zalezi aj od toho ako velmi si ty nahnevana a ako velmi ho to mrzi.
Mne velmi pomohlo studovat svoje vlastne emocie. Tvoja reakcia je dost nezrela, alebo poznacena zlou vychovou rodicov a tak by aj tebe pomohlo o tom viac popremyslat. Podla mna ak 5 rocne dieta da facku je to uplne na inej urovni ako ked tu facku da dospely. Dieta len opakuje nieco co videlo, ten dospely to robi so zamerom urazit a ponizit. Preto tvoja urazena reakcia nebola vhodna. Dieta nema sancu pochopit ze preco ta to urazilo. Mas tam podla mna vela nespracovanych emocii z detstva a ta facka ti ich vsetky vyplavila na povrch.
Ja neznasam ak niekto otvara uzatvoreny problem a tak sa snazim riesit problemy jednorazovo. 5 rocny si bude pamatat ze ste mali hadku rano, ale pre neho je to uz davno uzavrete, odpustene, vyriesene. Je dobre ze ste sa k tomu uz nevracali.
Tiez dolezita vec je ze by som ho naucila ako vhodne reagovat ked ho niekto nahneva tym ze mu neustale veci opakuje. Lebo ak ho to nenaucis, pride dalsia facka.
Posledna vec je ze by som sa zamyslela ci som to s tym opakovanim neprehnala a ci to splna ucel, alebo ho to iba rozculuje.

princezna_bosorka
14. máj 2024

to o co sa ides snazit, je regulerne psychicke tyranie. Ak nieco vyvedie, treba to s takym malym dietatom rozobrat hned a hotovo... a nie sa k tomu este neviem do kedy vracat. Aj manzela takto trestas?

jarmilaj
14. máj 2024

Mne sadla v nedeľu od vnúčika. Bolo to na dvore, pri hre. Bez slova som odišla dovnútra. Poplakal si, prišiel dnu a čakal, čo ja. Naložila som mu obed a odmerane som povedala dobrú chuť. Premyslel si to, a po chvíli povedal: Babi, ja ťa ľúbim. Vystískala som ho, vyznala lásku a nakoniec som povedala, aby ma už nebil, lebo ma bolí líčko aj srdiečko. 5-6ročné dieťa dobre vie, čo robí. Svoje emócie sa učí zvládať, a je doležité práve v tomto veku jasne určiť hranice, aby sa to už neopakovalo. Pripomínať to neskôr nemá význam. Dieťa si dobre pamätá, čo sa stalo, aj čo nasledovalo.

maryetta
14. máj 2024

Stava sa. Ci takto ci inym sposobom ze nam deti ublizia. A to pockaj kym bude vacai a zacne puberta. Kazdopadne ak to deti prezenu tak si to debatime hned vtedy. Hlavne teda u nas najstarsi syn. Jemu hnwd vysvetulujem co spravil zle-resp nie uplne ok. Preco od neho vyzadujem to a to.
A neviem presne ci porekadlo vystihuje-ale stale mu zdoraznujem-rob resp nerob to co nechces aby ini robili tebe. A myslim si ze v mnohych situaciach toto plati.
Aj v tom vasom. Ani syn by nechcel schytat facku.

mantilka
14. máj 2024

Možno keď už budete doma po škôlke krátko povedať a odpustiť si. Na večer by som to nenechvála, zbytočne dieťa rozrusis pred spaním. Dieťa pred spaním má byť v pokoji.

mantilka
14. máj 2024

@maryetta Presne toto ma učili doma. Postav sa do role toho druhého a porozmýšľaj, či by si to chcel zažiť od niekoho. To hovorím aj dcére.

natiblaskova
14. máj 2024

To vážne? Tak vynadas mu a hotovo celé.

adelamodrykonik
14. máj 2024

Nedus, povedz, že ťa to bolelo a naozaj nahnevalo. Ze nechceš, aby viac krát také niečo komukoľvek urobilo. A potom môžeš objať a kľudne povedať, že ho ľúbiš. Držať ho v nepríjemnej atmosfére, kedy s tým nemá ani co urobiť, nie je výchovné. Učíš ho skôr pocitu viny a hanby

majlo1234
14. máj 2024

Vidis, vsetky tieto psychomanipulacne tresty su velmi neprijemne 😊 dosledky mu vyvod a povedz ustne

nerya
15. máj 2024

Ten názov témy je dosť nešťastne zvolený 🤣

lcks0
Odpoveď bola odstránená
elizabeta56
22. máj 2024

Nebudem ti radiť, môžem len napísať, ako je to u nás. Mňa syn tiež v hneve viackrát udrel. Hneď som mu chytila ruky a vysvetlila, že sa hnevám a že to robiť nebude, že mu to nedovolím. Tiež som mu povedala, že potrebujem chvíľku času, aby som sa hnevať prestala. Ale hneď, ako ma hnev prešiel, som mu úprimne vysvetlila, že ma to bolelo a prirovnala som to k niečomu, čo sa stalo jemu, kedy ho tiež bolelo. Aby to pochopil, keďže je malý. Bozk som mu dala a vždy keď niečo vyparati, tak mu poviem, ze ho ľúbim aj ked sa hnevám. A tiež som ako dieta neznášala, keď nas rodičia dlho "dusili", tú neistotu, či ma majú radi, aj keď som urobila to a to. To bol strašný pocit a to dusno potom doma. To nechcem, aby moje deti zažívali.

Strana
z2