Ako sa vyhnúť predškolskej príprave dieťaťa?
Ahojte, je nejaka moznost ako sa vyhnúť predškolke? Viem, posledne roky je povinná. No niečo ako unschooling? Mate niekto skusenosti? Dakujem.
@barbora19911 učiteľky v škôlke syna sa tam rozhodne len neprechadzali. Mali každý deň bohatý a kvalitný program. 'Voľno ' mal len do raňajok, kým sa poschádzali všetky deti.
Zakomplexovani učitelia??? Radšej uc dcéru doma, ak jej ideš toto vstepovat.
@barbora19911 mozes dat dieta do komunitnej skoly, nemusis s nim byt cely cas ty. Mozes to skombinovat, par dni komunitna skola, par dni s tebou. Mozes si vytvorit vlastnu skupinku, kde moze byt par deti a budete sa vsetky rodiny striedat, cize kazdy bude mat aj priestor na svoju pracu a pod. Moznosti je uz naozaj nekoncne vela dnes oproti rokom minulym, ked ani 2.stupen este nebolo mozne byt DV. Ale aj to malo svoje riesenia, vsetko sa da, ked sa chce.
@loliki inkluzia v skolach je iluzia a v existujucom systeme aj velky omyl, nakolko ten system nie je stavany nato, aby sa prihliadalo na individualne potreby deti a uz vobec nie na deti so specialnymi potrebami, ci zdravotnym znevyhodnenim. Mam oducene v klasike par rokov, robila som vo vedeni skoly, pomahala zakladat niekolko alternativnych skol, moj dieta bolo v prudko nestandardnych skola a neskor na IUP doma, robila som garanta domoskolakom, robila som aj skusajucu domoskolakom, navstivila som niekolko slobodnych/alternativnych skol, X rokov sa zaujimam o tuto temu.. Takze naozaj vidim do toho pomerne slusne. A mat teraz male dieta, do systemu ho nedam ani omylom. Vacsina ludi klze po povrchu a vidi to, co je viditelne..co je samozrejme pochopitelne a normalne, ze to tak je. Akonahle sa zacnes tomu venovat do hlbky a snazis sa nieco zmenit, tak pochopis, kde to skolstvo je a ze zmena vnutri toho nie je realna z viacerych dovodov..
Pokiaľ viem, predškolská príprava je povinná v rozsahu 4 hodiny denne, možno ma tu ženy ešte opravia. Pokiaľ nie ste rozhodnutí pre alebo proti homeschooling alebo škôlka, neviete nájsť nejakú alternatívnu škôlku a dieťe nechať v škôlke len na tie 4 hodiny? Ja som tiež nechcela dať dcéru do štátnej škôlky, ale našli sme senzačnú Montessori škôlku, kde teda žiadne ťap-ťap ťapušky nie je. Napríklad teraz v lete majú cestovanie po svete, kedy si predstavujú krajinu, na glóbuse a na mape, rozprávajú sa o nej a vždy si niečo tematizujú: buď majú lokálne hudobné nástroje a hrajú, alebo lokálne potraviny a varia, alebo majú program o lokálnej prírode, atď. Dokonca si jednotlivé deti, podľa toho, ktorú krajinu navštívili, môžu pripraviť svoje vlastné rozprávanie a zážitky. Táto konkrétna škôlka je aj v ministerskej sieti, čiže zabezpečujú aj povinné predprimárne vzdelávanie. Možno aj toto by bola pre vás cesta.
to myslíš vážne?? že si trúfneš aj na školu lebo google vie všetko?? to by sme nepotrebovali školy vôbec.. stačí si všetko nájsť na googli..
ja som učiteľka a nemala by som odvahu učiť svoje dieťa všetky predmety, pretože by som mu nikdy neposkytla také vedomosti ako učiteľ, ktorý to robí rád a má rád svoj predmet a vyzná sa v ňom... to ti žiaden google nenahradí...
skôr si myslím, že máš nejaké predsudky, lebo si sa asi stretla s nesprávnymi ľuďmi..
máš ešte čas, pohľadaj aj iné mš, ktoré ti budú vyhovovať, resp. učitelia... je mnoho skvelých, ktorí deťom dávajú zo seba všetko a snažia sa pre nich vymýšľať aktívne a zážitkové aktivity...
Áno je možnosť domáceho vzdelávania. Treb si ale o tom naštudovať. Prihlásiť ho do škôlky musíš a potom treba požiadať škôlku o domáce vzdelávanie, takže treba vybrať takú, ktorá je k tomu naklonená.
no ved ok ale aj tak s nim musis byt 24h doma a kedy oracujes a kedy mas domacnost na staristi?
Moje dieta sa naucili citat v skolke a zasa kamaratkina dcera sa naucila doma sama citat a z hry pexeso vie vsetky hlavne mesta europy usa ale aj inych krajin.
Moja suseda mala tento sk.rok syna doma, nedala ho do predskoly z praktickych dovodov. Byvame na lazoch, nema auto a ma 3 mensie deticky, cize by ho nemala ako vodit. Dohodla sa so skolkou, uci ho doma. Maju nejake pracovne listy, ktore chodia ukazat raz za cas a bol na preskusani. Vsetko ok, od septembra ide normalne do 1.rocnika.
Posem ti na 3x orepac,ale citak postupne.V skolke sa vobec neucia tao tap tapusky ale plynulu anglictinu,a citat.Okrem toho sa ucia aj staty,o vesmire ekologiu,triedenie odpadu a take veci.Teraz oreberaju oceany.To tapy tapusky si kde nabrala?Teraz vpredksolaci robia vela veci.
Ja somala minulý rok syna ba individuálnom vzdelávaní. Museli sme ísť iba vo februári na preskúšanie. Ja som učiteľka v materskej škole, tak som si ho sama pripravovala.
@terezka1947 tak sú buď doma, alebo pracujú z domu HO, alebo na voľnej nohe.Je logické, že nemôžu mať doma dieťa samé🙂
@miriam11 ale veď nebudú žiť vo vákuu.Bude s nimi chodiť na krúžky, do detského centra, majú kamarátov....nebudú zatvorení doma.To či človek bude bojazlivy vôbec nesuvi s tým či bol v kolektíve.Praveze v škôlke deti, ktore sú citlivé nemajú radi hluk, veľa detí sú utiahnutejaie trpia a fixuju sa na učiteľky.A to nezmenis za mesiac, dva, že sa "otuka" to je jeho povaha.V každej triede som ich mala zopár a tie to tam jednoducho pretrpia a lepšie by im bolo doma
@sajmonka_1216 drviva vacsina tych vedomosti, ktore sa ucia na ZS su veci, ktore clovek v zivote nepotrebuje. Fini to uz napriklad pochopili. Jedna zo zasad v ich skolach je, ze neucime to, co v zivote nepotrebujeme. Pretoze vo finskych skolach ma ucitel ovela vacsiu pravomoc v tom, co deti uci, nema to striktne dane ako u nas. A finske skolstvo uz par rokov figuruje na poprednych miestach, preco asi sa skusme zamysliet. Ten "vseobecny zaklad", ktory radi zastancovia dnesneho systemu ospevuju a argumentuju nim, je v dnesnej dobe nieco, co sa neda definovat, pretoze to kvantum poznatkov, co pribudlo za poslednych 100 rokov, to je nieco, co uz jeden clovek nemoze ani nahodou obsiahnut, ani nahodu sa nedotkne kazdej oblasti. Lenze skoly ostali presne v tom minulom, ci predminulom storoci.. Fin ti povie, ze nebudem vysvetlovat decku, ako funguje vysoka pec, alebo ake stadium vyvinu chrusta mame, ci do akej celade patri mrkva, pretoze to su absolutne nepodstatne informacie pre drvivu vacsinu ludi. Ti, co sa tomu venuju a potrebuju to, tak sa to polahky naucia, pretoze ich to bavi a je to nutne k dalsiemu vzdelavaniu alebo k vykonavaniu ich prace. Ale naco sa to maju ucit vsetci?? Na druhej strane je tu milion inych veci, ktore riesi kazdy druhy clovek, ale nik ho to nenaucil. Napriklad tolko omielana financna gramotnost. Alebo uvediem priklad zo synovej skoly - ucili sa na ekonomike teoreticke zvasty, vselijake delenia a pod.. A ked si syn v 18-ke zakladal zivnost, tak mi vravi, ze mama, preco sme sa o tomto nic neucili, teraz si to vsetko pracne hladam na nete.. Miesto zabijania casu s kravinami by sa mali ucit prakticke veci do zivota. Tento obrazok hovori za vsetko..
@letfenixa presne tak suhlasim s autorkou v škôlke kde som ja učila a máme ju aj spádovú moje kolegyne ponúkali deťom na miesto obeda zmrzlinu ;) (a nie nieje to výmysel) pred obedom o 10:00 sa vyčapili na lavičky aby sa mohli opaľovať a ponúkali deťom zmrzlinu ktoré si samé kúpili do mrazničky aby nemuseli jesť podotýkam špenátovy prívarok áno áno ani ja ho nemám rada ale povedať deťom ktoré majú 3 roky že fuj to nemusis nikomu to nebude chutiť a ani to pritom neochutnali je najvyšš nepedagogicke ..a takto by som mohla pokračovať do večera plus mali obľúbené deti ktorým každý deň do obeda keď boli dobre zobrali z oooobrovskeho boxu plneho cukríkov sladkosti a dávali im aby boli dobré aj naďalej a nemuseli sa s nimi otravovať ;) to že ty žiješ asi v meste kedze tam je úroveň vždy lepšia a nič podobné sa ti nestalo tak buď rada ;) ale u nás na dedine kde má riaditeľka 78 rokov je to úplne bežné ;) takže asi toľko k tomu ..nakoniec som dala výpoveď lebo podporovať deti v obezite od 2-3 rokov veru nebudem ;)
@akvi Ak si v tejto téme doma, čo odporúčaš? Moje deti sú na ZŠ. Sama by som š deti nestíhala učiť, ledva stíham kontrolovať, preskúšať ako rodič a ešte keby som ich musela nútiť... to by boli určite horšie výsledky. Nehovorím, že som so všetkým spokojná v našom školstve. Ale sú aj iné systémy a neviem či sú lepšie (napr. Francúzsko).
@autor
no, je to o ľuďoch, a o komunikácii s nimi, čo si vydupeš, čo dosiahneš, čo si vybojujú rodičia spolu, čo jednotlivec.. ale aj o tom je škôlka, že sa dieťa naučí, že svet nie je len mamička, ľudí je veľa a sú rôzni a treba sa naučiť s nimi vychádzať, bojovať za svoje práva atd. V Nórsku 2x prídeš neskoro do škôlky pre dieťa, tak ťa rieši sociálka.
Autor - si sedíš na vedení? Však ja kritizujem potrebu nejakeho portfólia pre škôlkara, takže sa zbytočne púšťaš do mňa.
V škôlke sa nenaučia nič, čo sa pri normálnych rodičoch deti nenaučia aj doma, behať s nejakým portfóliom, aby som dokázala nejakým premotivovanym byrokrati, že moje dieťa pozná zvieratá a vie narátať do 10 aj bez škôlky je úplne na hlavu, veď tu ide o predškolákov, nie školákov. Cely cirkus koli cigánom, ktorí to majú aj tak v paži a na škôlku sa im vy…
Mimochodom slovenskí byrokrati majú všetko tak super podchytené, že si ani nevšimli, že moje dieťa nenastúpilo na výkon povinnej školskej dochádzky …
Ej,nepekný hejt škôl a učiteľov.
Osobne si nemyslím,že rodič vie dať všetky potrebné podstatne informácie deťom vo všetkých predmetoch.
Či chceme,čo nie,musí byť pre istú všeobecnú inteligenciu aj memorovanie a učiteľ, v tej ktorej oblasti je určite fundovanejsi ako rodič.
Ja chápem a plne rešpektujem rodičov,čo sa rozhodnú pre vyučovanie svojich detí doma....mnohí k tomu určite majú aj vážny dôvod.
Ale argumentovať tým,že ho naučia rovnako,či dokonca viac ako v škole,hmmm....až tak si zase neverme. Prvý stupeň ešte ok,ale druhý.....
@autor - sedíš si na vedení? Púšťaš sa do nesprávneho človeka. Však ja sa pozastavujem nad tým, čo je to za somarina, aby som nejakým premotivovanym byrokratom dokazovala, že sa mojmu dieťaťu normálne venujem a vyrábala s ním nejaké portfólio. S 5 ročnym! Však to je na hlavu. Ja si vôbec nemyslím, že v škôlke sa dieťa naučí niečo, čo by sa nenaučilo aj doma, urobiť z toho povinnosť len preto, že si nevedia dať s ciganmi rady? No toto ich určite zachráni a spraví geniov na ZŠ. Cigani sa z toho bez problémov vyzujú, slovenskí byrokrati si ani nevšimli, že moje dieťa nezačalo povinnú školskú dochádzku 🤦♀️
@autorka nečítala som všetko tak neviem či si to písala, ale keď nesúhlasíš s tým čo a ako sa učia v predškolskej a chceš vzdelávať sama podľa toho čo a kedy ti vyhovuje, tak budeš potom pokračovať v domácom vzdelávaní aj na ZŠ? Ak nie, tak nebojíš sa toho, že keď sa budeš prispôsobovať dieťaťu vo vzdelávaní podľa jeho potreby a nálady, neobávaš sa toho, že v 1. ročníku ZŠ môže mať potom problém prispôsobiť sa režimu v škole? Bude mať totiž presne naprogramovaný deň podľa rozvrhu hodín ktorý sa nebude môcť prispôsobovať dieťaťu. Najväčší benefit absolvovania vzdelávania v MŠ je podľa mňa okrem prekonania detských kolektívnych chorôb aj socializácia v skupine detí a stretnutie s autoritou - vyučujúcim, ktorého musí rešpektovať a poznať hranice.
Ak som dobre pochopila, staršie dieťa ti chodilo do škôlky a odtiaľ máš že v škôlke sa deti nič poriadne neučia a počítajú fazuľky či či a sem tam idú von? Ak je to pravda, tak je to ozaj slabá škôlka alebo to, čo je skôr pravda, tak celkom nie je. Som z pedagogickej rodiny, viem, že takto by to tam nemalo fungovať a ak funguje, je to smutné.
Zo zaujímavosti ak sa rozhodneš vzdelávať doma, daj potom vedieť či tvoje dieťa prvý ročník ZŠ preplakalo, premarodovalo alebo zvládlo bez problémov. Úprimne ma to zaujíma do budúcna.
.

Autorka, teraz sa dosť mení školstvo, inklúzia a dosť veľká voľnosť. Možno ti to bude vyhovovať. Ale mám taký pocit, že Ty máš problém prijať autoritu, fakt že je povinná školská dochádzka, že niekto Ti diktuje ako sa má tvoje dieťa vzdelávať. Proste Ty to chceš ináč, lebo si myslíš, že to vieš alebo dokážeš lepšie ako celý školský systém. Všeobecné vzdelávanie na ZŠ je o tom, že dieťa dostane informácie aj o tom, čo ho momentálne nebaví ale rozširuje si obzor. Potom si vyberá SŠ podľa svojich záujmov. Každý učiteľ je odborník na svoj predmet, ale nevyžaduje od žiakov toľko, koľko sa on naučil na VŠ, ale len predpísané učivo. Ty si odborníčka na čo? Čo máš vyštudované? V škôlke sa nerobí len ťap-ťap ťapušky. To máš veľmi skreslené a mylné predstavy o MŠ. Niektoré učiteľky MŠ majú VŠ, myslíš si, že aj na VŠ sa učia ako ísť s deťmi na dvor a ako spievať ťap-ťap?