Ako sa vyhnúť predškolskej príprave dieťaťa?
Ahojte, je nejaka moznost ako sa vyhnúť predškolke? Viem, posledne roky je povinná. No niečo ako unschooling? Mate niekto skusenosti? Dakujem.
inak, vieš o tom že vymenovať všetky štáty USA/európy, dokonca ani planéty či inú blábolu na vymenovanie nie je vôbec znakom, že dieťa je vzdelané? 😀
Autorka ja ta obdivujem uprimne, si super mama. Nebudem tu pisat, co vsetko sa mi paci u tvojej vychovy, lebo ma tu ukamenuju 😃😃. Vzdy su rozne nazory na vsetko. Preto ta tu aj kritizuju. Ale ver, ze vela zien co si to precita ta obdivuju aj ked nic nenapisu 🙂.
tak si mala dat syna do skoly pre nadsne deti.Jasne ze ked vedel citat nemala si bo davat do skoly ale pre nadane deti.A co si myslis ze ak ty mas aj druheho nadsneho tak doma ho co naucis?Nic Skor by sa vedel zaclenit do skoly pre nadane seti kde by sa ucil to co inde sa nenauci.
A inak to co pises tak v nadej dedinskej skole nebol problem kmaratkina dcera si citala inihu pokial ine deti slabikovali.
@belllinka ano, lebo skupina "neovladam pravopis" a "ucim doma vlastne dieta" je nevyhnutne ta ista, prip.ma obrovsky prienik..
Toto je uz iny level prehanania a zovseobecnovania..
Vzdy ma prekvapi ta obrovska vlna nesuhlasu a poburenia, ked chce niekto dieta ucit sam, doma.. Alebo aspon mimo nasho zastaraleho, priserneho skolskeho systemu.. rozmyslam, preco to tak ludi vytaca, ked sa ich to nijako netyka..
Škôlka a škola nie sú len o vedomostiach a vzdelávaní, treba uvazit aj iné aspekty a to sociálny kontakt s deťmi, schopnosť zaradiť sa do kolektívu, fungovať v tom kolektíve, prvé kamarátstva, naučiť sa režimu, rešpektovať autority, byť samostatnejší mimo rodičov a mnoho iných veci ktoré sa deti väčšinou nenaučia ak tieto inštitúcie nenavstevuju 😊 môj syn od dvoch rokoch chodí do škôlky a zbožňuje škôlky chodí aj cez prázdniny lebo ma rád nové prostredie nové deti hračky učiteľky my by sme určite nemohli ísť štýlom výučby doma lebo jemu by to veľmi uškodilo... Ale každý si pozná svoje dieťa najlepšie 😊
@elmivelmi no veru nechapem. To nie je vyhovorka, to, ze bude deti vzdelavat doma je fakt.
To, ze to u nas vyzera na prd, nie je z dovodu, ze hrstka matiek uci doma svoje deti a neodvadza dane.
Kto sa o autorku postara sa ta netyka, preco to vobec riesis? autorka nepise nic o svojej financnej situacii, mozno je taka, ze pracovat ani nemusi... A keby aj nie, ziadni cudzi ludia sa o nu starat nebudu, toto si musi vyriesit ona sama.
Argument, ze "keby vsetci toto urobili" je uplne scesny, to jednoducho nie je realne, ze "to vsetci urobia", dokonca Ani, ze to urobi nejaka vyznamna cast obyvatelstva.
A fakt si nemyslim, ze nasa krajina je v rozklade, Lebo par stovak (ak vobec tolko..) rodicov sa rozhodlo nepracovat, ale plnohodnotne sa venovat detom. Toto je uz ina fabulacia.. 😉
@kris_tin257 nie kazde dieta to zvlada rovnako. Toto je silne individualna zalezitost, cize by sa tym nikdy argumentovat nemalo.
Vsetko, co pises, sa da dietatu zabezpecit aj ked je v dom.vzdelavani.
Len ludia si to casto predstavuju tak, ze dieta je doslova izolovane a vyrastie z neho asocialny cudak.
Pricom casto maju deti v DV bohatsi soc.zivot a su samostatnejsie ako tie v instituciach..
Samozrejme zalezi od rodica, Ako vo vsetkom, co sa vychovy tyka..
A čo o pár rokov v robote? Aj tam bude vymýšľať už dospelé decko,že toto budem robiť a toto nie,lebo ma to nebaví. To kde budú tolerovať? Však musí si zvyknúť robiť aj také veci,ktoré ho možno až tak veľmi nebavia..život nie je jednoduchý
@beronsche nie veľmi súhlasím s tvojim názorom ale tak každá sme iná 😊
@kris_tin257 poznas aj osobne taketo rodiny?
Samozrejme, nazor moze mat kazdy iny...🙂
@hajducarmen87 o par rokov v robote budu mat deti uplne ine mentalne nastavene, soc. zrucnosti, skusenosti a celkovo kapacitu zvladat stres. Nemyslis?
@beronsche Na otazku neodpoveda,preto vychadzam z faktu ze nepracuje.No to si myslis ty,ale porody a ine veci platia potom ostatni,kedze z dani idu hl peniaze do statnej kasy a ta potom s nimi hospodari.Ale moze si prispievat a platit dane a potom nech je doma aj do 18 tky deti.
@hajducarmen87 A vieš, že si nemusí zvykať ani kvôli práci? Roky si v podstate vyberám klientov ja, či vlastne sa tak nejako spojíme i vďaka spoločným známym, názorom, záujmom. Vďaka tomu má moja práca baví, prispôsobujem si pracovnú dobu a tempo. Je množstvo takých povolaní. Našťastie nie každý sa celý život trápi v práci, ktorá ho nebaví až kolegami, ktorých neznáša.
Alebo sa dá ísť na strednú školu či vysokú školu do zahraničia, alebo proste nájsť alternatívu. Alebo proste bude ten človek vo svojej bubline celý život a robiť napr ITčkara prekladateľa, spisovateľa, maliara,....
alw chcela by som sa ta opytat,ten tvoj syn kt cital v 4 ako je na tom teraz ako skolak?Je popredu oproti inym spoluziakom?Taujima ma to,alebo nechodi do skoly uz po tom ako sa tak nudil?
Akosi som neprišla na chuť týmto helikoptérovym rodičom, ktorí by psychicky neprežili, ak by svojmu dieťaťu neboli 24/7 neustále za zadkom. Tu nemá problém dieťa, (ktoré je obeťou svojho nezdravo naviazaneho rodiča, ktorý mu nedovolí vzlietnuť a osamostatniť sa raz v živote) ale samotný rodič. Je mi ľúto tých detí, ak si raz nájdu životných parnerov a rozhodnú sa odsťahovať a žiť vlastný život. To sa tie ženy zrútia a aj ten úžasný homeschooling im budú vyčítať, čo sú take nevďačné. Na druhej strane, tým, ze nikdy nespoznajú zdravý kolektív a ako vzťahy v kolektívoch fungujú, že život nie je iba ružový obláčik, ale treba sa vedieť popasovať aj s negatívnymi stránkami života a medzi ne patrí aj to - robiť to, čo nechceme, čo je pre bežného človeka úplne normalna vec…. Ich v podstate dokonale naučia izolácii a báť sa vôbec fungovať v sociálnych skupinách medzi rovesníkmi, ich konfortna zóna bude mamkina sukňa a tak si spokojní rodicia môžu zagratulovať, že vychovávajú budúce staré dievky a starých mládencov. Neviem či to títo rodicia prežijú, ale sú dokázané výsledky od psychológov, že deti, ktoré pred 60-70 rokmi bežne pásli husi, starali sa o kravy a gazdovku a robili aj to, čo nechcú, boli omnoho psychicky odolnejšími ľudmi, ktorí dali aj 1.sv. vojnu, aj 2. sv vojnu, medzivojnové obdobie s viac zdravým rozumom, ako dnešné deti, ktorím by rodicia najradšej fúkali práškový cukor do zadku a mame plne psychiatrie. A po tom zistení koľko depresií a psychických chrôb vzniklo u detí počas lock downu, sa úprimne čudujem, že niekto dobrovoľne bude drzat svoje dieťa doma, medzi 4 stenami, najlepšie na veky vekov. A odopierať svojmu dieťaťu kvalitne vzdelanie, vzdelaným človekom, ktorého supluje matka, ktorej v mnohých veciach chýbajú základy a vedomosti, len nech ho mám pri zadku na veky vekov, aj keď mu tým zničí budúcnosť, je zvrátené. Dieťa nie je majetok rodiča a takíto rodicia by sa mali ísť liečiť.
@elmivelmi možno jej muž odvedie na daniach toľko, že môže sedieť doma, možno zdedila, podniká, robí po veceroch.To, že tu máme pol milióna Rómov, alkoholikov a ostatných darmožráčov nikoho tak nerozculuje ako matka, ktorá nechce ísť s davom stáda a chce sa deťom venovať a ísť svojou cestou
@katkami123 priala by som Ti vidieť dieťa 3 r 6:30 ráno v škôlke kde ho polospiace rodičia privedú a prežije tam celý deň a s rodičmi je 3 hofiny.Cela socializácia, vzťahy sú nafúknuté.V škole šikana, vyhoreni učitelia cest výnimkám, ktorí to berú ako poslanie...
.
@abbey1
Nebud smiešna… take dieťa bude len veľmi tažko IT čkar, predkladateľ atď. to sú zamestnania, kde sa treba zaťať neraz, ísť cez hranice, čo sa mi páči, vyhovuje mi a konfortnu zónu. Navyše samé matky takymi vedomosťami neovplyvajú ako to naučia už len to dieťa. Vznikne nám akurát generácia nezamestnaných rozmanznaných nemakačenkov, ktorým sa neplatí vstať na 2000€/mesiac z postele, pritom vedomosťami budú na urovni pračloveka, tak budú hniť na dávkach pri mamke. Taký je reálny život tychto detí. - “veď nerob to, keď nechceš”, “Joj, to je zlá učiteľka”, končí v dospelosti akurát tak sociálnymi dávkami. Či prebojnostou, či vedomosťami, či sociálnym cítením, či komunikačnými schopnosťami v skupine. Títo rodicia dobrovoľne vychovávajú podivinov.
@elmivelmi nechapem, ako si prisla k tomu, ze rodicia, ktore maju deti na DV, tak nepracuju. Moj bol doma 6 rokov a zvysok v nestandardnych skolach a predstav si, pracovala som a aj pracujem. Len akurat nie som otrokom nejakeho zamestnavatela, Moje decko vychovavane presne s tym nastavenim, ze moze robit v zivote to, co ho bavi, tak pracuje uz od 17-ky, od 18-ky ma zivnost. Zarobi tak, ze ak by chcel, vie sa osamostatnit. Jeho praca je jeho konicek. On vyvratil vsetky moje obavy, ktore som mala. Spolocnost nie je vobec nastavena na sebariadene vzdelavanie a existenciu mimo system, tak jasne, ze aj ja som mala obavy, ako si najde pracu, ako v nej bude fungovat.. A decko si naslo pracu ako nic, pretoze on tieto haluze v hlave nema. Ani na chvilku o sebe nepochyboval a nepochybuje. A aj preto dokaze to, co dokaze. Skolu si dokoncil len preto, ze my rodicia sme na tom trvali, aby mal "papier". V praci narazil na sefa, ktory mu povedal, ze jeho papier nezaujima, zaujima ho to, co dotycny vie. Takze opat facka - ale nam, rodicom, ktori mame v hlave nejake strachy a predsudky.. Takze sa fakt nemusis bat, ze DV su darmozraci, co nic nerobia a vycicavaju system. Pre mna su skor darmozraci ti, co si robia nezmyselne vysoke skoly a idealne aspon dve plus zbytocny doktorat.. Nie ludia, co vychovavaju deti k tomu, aby robili to, co ich bavi.. aj ked by just boli doma a nepracovali..
@luccija
Nezvelicuj, vyberáš tu vymyslený príklad z milióna, keby dali normálne dieťa spať a nie o polnoci a malo by svoj režim, tak nenesú spiace dieťa, zas len chyba rodiča. Pozri sa ako realne končia tieto deti. Homeschooling je rozšírený aj v Amerike, všetko to konci v gangoch a predáva drogy, lebo je to lenivé pracovať, hlúpe a nevzdelané a chce rýchle prachy za nič. Rodicia si môžu zatlieskať.
Autorka, mozes napísať presne príklady ako má toto tvoje dieťa zabezpečené ako tvrdíš, KAŽDÝ DEŇ, tak isto ako aj školopovinné deti? Stačí polovičný čas v porovnaní s týmito deťmi, nech nie som až príliš teda zaujatá. Ďakujem.
“ vsetko toto maju moje deti zabezpecene.- kamaratov, socialny kontakt, autority vzdelavanie... ”
@katkami123 Neviem, s akými ľuďmi sa stretávaš. Ja píšem z vlastných skúseností.
Nezamestnaných sú už teraz plne úrady a to asi nebude spôsobené domácim vzdelávaním.
Sama učím, prekladám a tlmočním. Zákazky si vyberám. ;)
O vedomosti svojich detí a ich uplatnenie sa vôbec nebojím. Obe sú výborné študentky a tá staršia sa vie o seba výborne postarať. Na úrade práce určite nie je. Študuje, výborne zarába a snáď sa jej bude dariť i ďalej rovnako.
Vieš, najlepšie sa tu píše negatívne ľuďom, ktorí sa o túto tému zaujímajú len ako o pikošku na sociálnej sieti. Reálne deti v mojom okolí majú v škole výborné výsledky, napriek tomu, že ich rodičia učia doma, vedia, čím chcú v budúcnosti byť a väčšinou aj vynikajú v konkrétnych oblastiach.
Tvoju predstavu o nešťastných, zskomplexovaných domškolákoch ti neberiem. Nechaj si ju a oni si budú žiť svoj život.