icon

Ako sa vyhnúť predškolskej príprave dieťaťa?

23. júl 2023

Ahojte, je nejaka moznost ako sa vyhnúť predškolke? Viem, posledne roky je povinná. No niečo ako unschooling? Mate niekto skusenosti? Dakujem.

luccija
25. júl 2023

@katkami123 aké jedno z milióna?veď som tam pracovala a videla ako tie deti žijú kedy idú domov s pod...
@akvi to nevysvetlis žili sme veľa rokov v socializme a ľudia sú zvyknutí robiť čo sa im povie akonáhle majú voľnu ruku nevedia čo robit....sú divní, lebo chcú žiť inak, predsudky a to nepíšem na margo domácej školy, ale celkovo, ak má niekto voľné povolanie či nežije ako ostatni

autor
Autor odpoveď zmazal
abbey1
25. júl 2023

Tak ale vďaka tejto diskusiii sa konečne prišlo na problém gangov a drog v Amerike. Domškoláctvo!

beronsche
25. júl 2023

@elmivelmi vies o tom, ze dobrovolne nezamestnani si platia odvody do zdr.poistovne?
Preco by ti mala odpovedat? Nie je tu na vysluchu, ani nepotrebuje nikoho zvolenie..

Inak prachy nam tu utekaju takymi kanalmi, ze naozaj ta hrstka rodicov, kt. dobrovolne nepracuju ziadne vyznamne sumy nepredstavuju.. Nechapem to tvoje nepriatelske nastavene..

katkami123
25. júl 2023

Mne je jasne, že som všetkým týmto helikopterovym matkám zaťala do živého. Zamknite si teda dieťa kľudne na kľúčik medzi 4 steny aj na veky a kľúčik zahoďte, pre istotu, aby Vam naozaj raz neušlo. Choré. A zabráňte mu v kvalitnom vzdelaní a socializacii, ale máte ho pri sukni.

luccija
25. júl 2023

@katkami123 plne psychiatrie sú deti, ktoré sú samé doma celé dni a nikto sa im nevenuje

katkami123
25. júl 2023

@luccija
Však homeschoolingove deti 😉

abbey1
25. júl 2023

@katkami123 Prosím ťa, ty píšeš úplne z cestu. Ale že úplne. Moje staršie dieťa žije v zahraničí od 16 rokov, zarába si sama na živobytie, a teda veľmi slušne zarába, vyštudovala vysokú školu vo s vynikajúcimi výsledkami. A tu nejaká zakomplexovaná, neinformovaná anonymná žena bude tieto deti znevažovať a ich rodičov urážať.
Prečo ťa vôbec trápi, že niekto vzdeláva dieťa doma? Ako to teba obmedzuje? Ubližuje to tvojim deťom? Veď štátu šetríme peniaze. Tak aký problém?

mamkabeika
25. júl 2023

Ja učím svojich 6 detí doma. Tento rok ide akurát najstarší syn na 8-ročné gymnázium. Na prijímačkách sa umiestnil 4., čo je na domškoláka úspech. Aj 2. syn chce ísť na to isté gymo. Keďže sú chlapci talentovaní, už im nestačím. Potrebujú aj lepšie vybavenie, labáky, pomôcky, z jazykov native speakera, atď.
Doma budem učiť tento rok 2. syna - 5. ročník, príprava na gymo, dcérky: druháčku, prváčku, predškoláčku a 4-ročnú.
Moje a manželove zamestnanie nám to dovoľuje. Sme učitelia s celkom flexibilným rozvrhom.

0silvia0
25. júl 2023

@katkami123 a ty si bola tuším od polroka v jasliach😇

borabalazova
25. júl 2023

@katkami123 Autorka sa nepýtala na naše individuálne a súkromné názory na homeschooling, jej otázka bola, ako sa dá v zákonných rámcoch! riešiť povinná predškolská príprava mimo lokálnej spádovej štátnej škôlky, t. j. posledný ročník predprimárneho vzdelávania, nič viac. Všetky, čo sme navrhovali riešenia, sme ich navrhovali v zákonných rámcoch schválených MŠVVaŠ SR. Čiže žiadne mimosystémové hókusy-pókusy, ale oficiálnym štátnym systémom schválené možnosti. Tvoj súkromný názor v tejto diskusii je úplne irelevantný.

beronsche
25. júl 2023

@katkami123 ano, lebo kazdy dom skolacky rodic je helikopterovym rodicom, kazde dom skolacke dieta je izolovane a nema sancu Ani Len vidiet really zivot a netusi ako sa buduju vztahy..
Ty si dobry extrem, to ti poviem.

Ono vo vseobecnosti plati, ze vacsinou ludia, ktori sice nemaju ziadne realne skusenosti, ani vedomosti, o problematiku sa nezaujimaju a max. zachytili nejaky ten extremny pripad niekde v bulvarnom platku, vedia najlepsie, ze je to hrozne zle a neakceptovatelne..
to su ti, co maju zabetonovany negativny nazor na zaklade vlastnych predpokladov bez realneho zakladu, ktory nie su schopni prehodnotit a co horsie, ani akceptovat, ze niekto iny to moze mat nastavene uplne inak a moze mu vyhovovat nieco uplne ine.. A ze to neznamena, ze jeden, ci druhy sposob je zly, len je iny.. 🙂

beronsche
25. júl 2023

@katkami123 tebe niekto ublizil? Preco reagujes tak agresivne?

barbora19911
25. júl 2023

@beronsche no na túto jej reakciu sa úprimne teším 😅 pretože práve ona je asi tá zakomplexovana učiteľka ktorá neprijme iný názor ale len tá jej jedna cesta je výborná a možno ju štve že práve ona musí chodiť do roboty ;)

beronsche
25. júl 2023

@barbora19911 ona je ucitelka? Och, nie....

akvi
25. júl 2023

@beronsche katkami123 je typicky priklad vynikajucej socializacie prebiehajucej v nasich klasickych skolach, dokaze respektujuco komunikovat a skvele argumentovat. Zivy priklad uspesneho vzdelavania a vychovy tradicnej skoly..

bluka2
25. júl 2023

Ja som to vybavila tak, že som odhlásila dieťaťu pobyt v krajine. Nebýva tam, nemá povinnosť😀 a samozrejme jej to vôbec nechýbalo. Učiteľka v 1. triede to zhrnula tak, že pomáhala spolužiakovi napravo aj naľavo. A inak nastúpila do nemeckej školy, takže ani nemčinu nemala a aj tak to išlo. Preskočila 2. triedu potom ešte. V predškolskej som sa s ňou neucilla nič, ale je pravda, že kde chodila v 3 a 4 rokoch, sedeli už vtedy za lavicami a učili sa 😅 čo krajina to iný systém. Každý rozumný človek si vyberie systém, ktorý mu pasuje

abbey1
25. júl 2023

@barbora19911
@beronsche Dievčatá, zo žartu som chcela v svojom komente na ňu napísať, že snáď nie je učiteľka. Nehovorte mi, že je!

autor
Autor odpoveď zmazal
bluka2
25. júl 2023

@mamkabeika toto neviem, či by som zvládla, keby ani do roboty nemusím chodiť. Klobúk dole

marika39
25. júl 2023

neviem ako to momentálne je, moje deti chodili do škôlky . Ale vyjadrím sa k tomu, že dieťa celý rok plakalo v škole , lebo nechodilo do škôlky. Moji najmladší súrodenci nechodili do škôlky, lebo v tom čase ju u nás na dedine zavreli nakoľko bolo málo detí a inde ich mama nedala, boli pri starkej, ale nemalo to na nich absolútne žiadny negatívny vplyv, normálne začali chodiť do školy, zapájali sa do všetkého, našli si kamarátov , učenie bez problémov.

elmivelmi
25. júl 2023

ok a v matematike a pod?Zaujima ma to ci ak je sikovny tak skoro,je popredu stale alebo ho dobehnu deti.Lebo v 4r citat to ke sikovne dieta.

beronsche
25. júl 2023

@akvi trochu od temy, ale ja ked citam o pozitivach tej akoze socializacie v instituciach, tak mam dost.. kopec deti vo vekovo homogennej skupine, ktorym je nalinkovany cely den.. toto je fakt velmi prirodzene....😐 nechapem, ze to niekto moze vobec povazovat za prospesne..

@abbey1 no, to neviem, ale prekvapena by som nebola.. povedzme si rovno, mnoho ucitelov sa uplne minulo povolaniu a mylia si vychovu deti s drezurou.. uroven nasho skolstva je smutna.. ☹️

minimilan
25. júl 2023

@abbey1 potvrdzujem. Svokra ucitelka vytvarna-geografia a rok ucila fyziku a rustinu. Pytala som sa, ako sa to da, ked ani nevie co je ohm. ? A ked nevie po rusky? …. No pre niektorych ludi je skolstvo priam posvatne miesto. 😆

autor
Autor odpoveď zmazal
akvi
25. júl 2023

@minimilan ano, typicke zmyslanie.. Kto nevie, co je ohm, tak bude dozivotne na davkach a nebude schopny nic robit..a este tie drogy som zabudla pochopitelne.. "Ohm" je proste to, na com stoji uspech a stastie kazdeho jedinca .. 😅😂

Btw k tomuto mam skvely priklad. Syn ked nastupil na SS, tak pisali vstupne testy a on ich mal na 3-4-ky. A vravi mi, ze to, ze ja mam 3-4-ky, je take vcelku poochopitelne,( lebo on sa doma niektore veci vobec neucil. ) Ale ze takto dopadla vacsina triedy a niektori aj horsie, ze to mu je zahadou, ze co preboha robili 9 rokov v tej skole, ked to aj tak nevedia 😂😅

autor
Autor odpoveď zmazal
belllinka
25. júl 2023

@akvi a to na akú SŠ nastúpil? Na nejaké učilište, kam brali hocikoho aj bez príjmačiek, len aby mali študentov? Lebo na školách, kde sa robia príjmačky a deti sú radi, že sa tam dostanú, nemá väčšina detí 3-4 zo vstupných testov. Tak ale chápem, na lepšiu školu by sa po 9-tich rokoch výučby doma asi nedostal.

elmivelmi
25. júl 2023

No ved to ze tych skol je pomenej.Akoze doma vzdelavanie za mna ok ak to ty ies,ja napriklad by som nevedela icit a ani by som na to nemal nervy,hlavne ked viem ako na mna deti reaguju.Ze pri mne sa im nechce,v skolke musi.Tak tiez ta ucitelka sa nwvenuje vsetkym rovnako,hl ked ma 23ziakov a ti co su pozadu,aj tak sa musia doma doucit,a vkstne povatsine sa asi doma doucia.A hlvne ak to dieta nepocbopi napr tu matiku,bud sa doma musi doucit alebo doucka h ale o bude mat 5tkky.Ja si oamatam ze nas na matike sice vysvetlival ucivo ale iz sa moc nevracal a hlavne jtoby sa priznal ze nevie.Takze tak

autor
Autor odpoveď zmazal
akvi
25. júl 2023

@belllinka na bilingvalne gymnazium