icon

Ako sa vyhnúť predškolskej príprave dieťaťa?

23. júl 2023

Ahojte, je nejaka moznost ako sa vyhnúť predškolke? Viem, posledne roky je povinná. No niečo ako unschooling? Mate niekto skusenosti? Dakujem.

aurora33
25. júl 2023

Zeny, čisto zo zvedavosti, vy čo doma učíte svoje deti, ako viete kedy ich máte čo naučiť? Dostane zo skoly nejaké predlohy? Lebo ja si to absolútne neviem predstaviť. Asi ma tu ukameňujú, ale ja som vďačná za naše skoly, škôlky. Fakt neviem ako a čo vlastne by som učila doma svoje deti.

akvi
25. júl 2023

@aurora33 ja ti poviem za seba, aj ked teda, moje decko nebolo typicky domoskolak. Ale ja som zastanca sebariadeneho vzdelavania, takze ja som neucila decko nic. Co potrebovalo, naucilo sa. Castokrat ine veci, ako chce skola, ale v konecnom dosledku potrebnejsie pre zivot. Rodiny na DV, ktore ja poznam, tak vela z nich ide prave tou cestou doslovneho unschoolingu. Dalsia cast ma sice deti na DV, ale realne, chodia do komunitnych skol, cize nejake to vyucovanie tam prebieha. Inak to, ze ucivo ZS sa da zvladnut v ovela kratsom case a efektivnejsie, ako sa to robi v skole, to ti potvrdi asi kazda DV rodina.. Realne aj tak potrebujes dieta akurat tak pripravit na prijimacky, to sa da za dva mesiace uplne s prehladom, aj ked predtym dieta nic z uciva neriesilo..

autor
Autor odpoveď zmazal
abbey1
25. júl 2023

@aurora33 Dieťa dostane v škole učebnice, ako bežný žiak. Zvyšné pomocné materiály si zakupujem a zháňam sama. Napr na anglický jazyk si učebnice zo školy vôbec neberieme a ani sa doma angličtinu neučíme, nemá ani založený zošit.Anglicky hovorí výborne, čiže tento predmet sme do školy úplne vypustili. Naopak, na väčšinu predmetov máme doma ohromné množstvo rôznych materiálov, atlasov, pracovných listov a prejde tak k daným témam viac než bežne deti v škole.Projekty a prezentácie robí podľa požiadaviek pedagógov, plus dobrovoľné, keď nás zaujme určité učivo. Ideme svojim tempom, učíme sa skôr v blokoch, čiže napr týždeň venujeme určitým 3 predmetom, potom ich na 2-3 týždne úplne odložíme a venujeme sa ďalším predmetom. Denne sa učíme hodinu až dve. To myslím, také reálne sadnutie si za stôl a vypracovanie pracovných listov, prečítať a prejsť si učivo.
Väčšinu vecí pozná už vopred z bežného života. Kvôli škole si to len podľa učiva zhrnieme, precvičíme.
Cudzie jazyky sa učí sama, do toho nezasahujem: ruština, francúzština. Ja jemne korigujem nemčinu, tú má ako povinný druhý jazyk v škole.

aurora33
25. júl 2023

@akvi
@abbey1 vdaka za info 🙂

letfenixa
25. júl 2023

@autorka podľa toho čo píšeš, tak si svojimi deťmi mala viac negatívnych skúsenosti v školách. Ja učím matematiku na ZŠ a keď žiak povie, že je to jeho obľúbený predmet, hoc v ňom nevyniká, tak ja to pre mňa pozitívne hodnotenie môjho vyučovania.

katkami123
25. júl 2023

Nie som učiteľka i keď veľmi chcete, aby som bola 🙄, možno by Vam to nejak ešte viac vnútorne pomohlo tvrdiť aké je to školstvo hrozné a vy ste tí bojujúci avengeri. Paradoxne ma nenapasujete do tej svojej škatuľky, i keď popri tom razite teóriu homeschoolingu, kde si dieťa vyberá svoju cestu a nemá byť škatuľkované. V tých vasich vyjadreniach zaznelo ďaleko viac protirečenia od toho ako na jednej strane nemáte na to vzdelanie, na druhej to zvládate sa s tým dieťaťom učiť, ako sa mu v kuse venujete, na druhej strane tu pisete, že to všetko sami, vy ich nechávate tak, jedna matka tu napíše, že dieťa od nej aj 3h nedostane žiadnu odozvu, lebo pozerá do počítača (čo by v tej hroznej škôlke určite dostalo omnoho skôr, je mi z toho skôr do placu, ignorovať si dieťa 3h, ale budiž). Na mna príliš veľa protirečení.

aurora33
25. júl 2023

@katkami123 akoze ja si to stále neviem predstaviť ako sa doma učia. Ja som rada keď moji chodia do skoly a ja im len skontrolujem úlohy :D a aj tak mám pocit, že toho v škole preberajú dosť. Napríklad keď porovnám čo som sa kedysi učila a čo sa teraz učia moje deti tak naozaj v dobrom žasnem.
Ale ak to niekomu vyhovuje a ma pocit že doma sa dieťa naučí viac ako v škole tak ok.

katkami123
25. júl 2023

@aurora33
Keď si vezmeš, ze učitelia na vs 5 rokov študujú len 2 odbory, aby to mohli odovzdávať ďalej + pedagogické minimum - učia sa ako učiť a po večeroch si robia prípravy na hodiny, lebo hodina tiež nemôže prebiehať len tak freestyle, ale aj sa tie deti musia niečo naučiť, aj ich treba vyskúšať, mne homeschooling príde taký neriadený chaos, kde sa rodicia snažia sami pasovať, že sú ti lepší a ich deti sú tie “lepšie”, pritom nie je šanca to stíhať a v škole by sa im učiteľ venoval ďaleko viac a hlavne systematicky. Čo čítam tragédie v Amerike, týrané deti, deti ktoré nikomu nechýbali, všetko deti na homeschoolingu. Aj toto je jeho odvrátená tvár, kedy nemá kto a ako násilníkom klepnúť po prstoch, napr. taka učiteľka, keď je dieťa týrané a nemá to kto a ako potom zistiť.

abbey1
25. júl 2023

@katkami123 Ja som byvala ucitelka. Este stale ucim, ale mino skolstva. Tak si dovolim ako tak porovnavat.
Poprosim o tie statistiky o problemoch deti v domavom vzdelavani.
O problemoch v skolach beznych deti tu mozeme hodit desiatky a desiatky clankov. Ked uz si vytiahla USA, strelby na ich skolach su snad neprehliadnutelne.
O teme domaceho vzdelavania zjavne z praxe nevies nic, ale rozpravat o tom vies vela.

katkami123
25. júl 2023

@abbey1
Čo v Amerike tragédia, kde deti boli roky týrané, tam za tým ďalej veta - nechodili do školy, mali homeschooling a tak nikto netušil, čo sa u nich dialo. Nechápem, prečo nespominas aj túto odvrátenú tvár. Máš reči o tom ako nejaká sektárka - všetko je len krasne dokonalé a úžasne na homeschoolingu, oné byť nemôže, to iba klasické vzdelávanie je zlé. Nie, je mi ľúto, asi ti prasknem tu tvoju bublinu, ale aj homeschooling ma v tomto svoje nevýhody.

katkami123
25. júl 2023

@abbey1
Napríklad tieto deti mali homeschooling. Skús si o nich viac prečítať.
https://www.aktuality.sk/clanok/556512/rodicia-...

borabalazova
25. júl 2023

@katkami123 A za všeto môžu americkí židojašteri!

katkami123
25. júl 2023

https://responsiblehomeschooling.org/advocacy/p...

Tu píšu o tom, že veľa rodičov využíva homeschooling na ešte ľahšie tyranie, izoláciu a manipuláciu detí. Treba vidieť aj odvrátenú stránku. Tak ako to propagujete pri klasickom vzdelávaní , tak ho má aj homeschooling.

katkami123
25. júl 2023

@borabalazova
Nestrapňuj sa 😉

barbora19911
25. júl 2023

@abbey1 jej to proste nevysvetlis škoda už reči na ňu ..ako som písala má len jedno svetlo na konci tunela a to je len ten jej názor a ani keby sa pred ňu postavilo 10 psychológov a psychiatrov a povedali by jej že aj Homeschooling je úplne normálny štýl učenia tak by si tvrdila svoje. Títo ľudia niesu schopní prijať druhého názor proste ako typickí zakomplexovaní učitelia alebo presne tí nepríjemní lekári v ambulanciach ..možno keby stretla takého človeka ako je ona sama a bude jej tvrdiť že A je správne ale pritom je správne B tak by pochopila a normálne jej to aj prajem 🤷

katkami123
25. júl 2023

@barbora19911
A ty prijimas môj názor? Či na druhých nám najviac prekážajú naše vlastne chyby? 🙂

minimilan
25. júl 2023

@akvi neviem, ci sme sa dobre pochopili, ale ja len tolko k tomu.. neskutocne sa tu zatracuje homeschooling a riesi sa, ako moze nejaka sprosta matka ucit doma deti. A pritom ked sa pod svokrine ruky dostali ziaci, ktori sa naozaj chceli fyziku ci rustinu naucit, tak co sa naucili od vytvarnicky ? Rodic tomu decku doma aspon nacuva a poskytne dietatu vsetky prostriedky, aby dalej rozvijalo svoje zaujmy. Nejde tu o Ohm. Ide tu o princip. Obhajovatelia perfektnej vyucby v instituciach, daju dieta do skoly a tam ich fyziku uci ucitelka vytvarnej. 👌

barbora19911
25. júl 2023

@katkami123 nevyjadrujem sa svoje som ti napísala už hore a s takými ľuďmi ako si ty čo nevedia prijať iné alternatívy si nebudem kaziť náladu a ani večer ;) nech si každý učí a robí ako mu je za vhodné. amen 🙏

katkami123
25. júl 2023

@barbora19911
“Typickí zakomplexovaní učitelia”
“Nepríjemní lekari v ambulanciách”
- ty máš tých dogiem až až. Rozhodla si sa nenávidieť učiteľov, lekárov, v tom je tvoj problém. Veľa je o osobnosti. Sú ľudia, ktorí nemajú problém a sú ľudia s takou osobnosťou, ktorí ho vytvoria všade. A samozrejme, nikdy nie je chyba na ich strane, za všetko môžu tí druhí, “tí typickí zakomplexovaní oní a tamtí…. a tí nepríjemní hentí”
Všetci sú takí, onakí, len ja som lietadlo, všakže?

barbora19911
25. júl 2023

@minimilan krásne napísané výstižne tlieskam 👍 už len čakať aky si na to nájde zase argument že to tak nieje a len tá jej verzia je SKVELA pretože ona ma LEN SKVELE SKUSENOSTI S NAŠIM ULTRA PERFEKTNYM SKOLSTVOM VED AJ ZIJEME VO VELMI VYSPELEJ KRAJINE FINSKO 😅😅

aurora33
25. júl 2023

@minimilan ale nie každý to vie vysvetliť. Napríklad ja sama niečomu rozumiem, ale neviem ako to mám dieťaťu podať aby tomu porozumelo. A učitelia majú na to školu, kde sa učia ako vlastne tie deti učiť. A popravde niektorí dospeli su bez urážky ale naozaj doslova hlúpi.

katkami123
25. júl 2023

@minimilan
Učiteľka výtvarnej nemôže učiť jazyky, jedine ak by si urobila rozširujúce vzdelanie aj na tie jazyky, každý môže učiť jedine čo má vyštudované alebo neskôr urobené rozšírené vzdelavanie, je to dane v zákone, sú na to paragrafy a veľké pokuty. Ale aspoň si si kopla do svokry, keď už nič. Takze homeschoolácky sú takéto konšpiratorky? Fúha. Čakala som skôr riadne vedmy, ktoré mi tu rozšíria obzory a nie zeny, ktoré si tu idu ohýbať realitu.

katkami123
25. júl 2023

@minimilan
Ešte dodám, že rozširujúce vzdelávanie sa robí na pedagogickej VŠ, robia ho 2 roky (neviem či to nezmenili už na 3) čisto už iba potrebný predmet, ktorý bude vyučovať a ten človek už musí mat titul Mgr., pretože pedagogické minimum už musí mat absolvované, ale ide si všetky skúšky z toho predmetu, ktoré má dosť nasekané za sebou. Kopu učiteľov si takto bezne robí aj 2 ďalšie rozširujúce predmety, čiže môže učiť aj 4 rôzne predmety na škole, ale všetko musí mat vysokoškolsky absolvované.
Viem, že majú potom v tabuľkách za to lepšie platy. Niekedy tak aj núti škola učiteľov, aby si na nejaký predmet, kde im chýba človek urobili rozširujúce vzdelanie a mohli ho potom vyplniť.

autor
Autor odpoveď zmazal
borabalazova
25. júl 2023

@katkami123 Tak teda vážne: táto debata je úplne normálnou debatou o alternatívnych možnostiach voči systému štátnych škôl, ktoré sú, a ešte raz zdôrazňujem, schválené MŠVVaŠ SR. Viacero diskutujúcich má pedagogické vzdelanie, resp. je aktívnych v pedagogickom procese a vedia, o čom píšu. To, že Ty osobne máš predsudky a nedôveru voči homeschoolingu, ktorého možnosti a filozofiu zjavne nepoznáš, je v tejto diskusii naozaj irelevantné. Pokiaľ si detailne sledovala príspevky, viaceré ženy, ktoré písali svoju bytostnú skúsenosť s homeschoolingom, uviedli, že svoje deti v istom momente predsa len zaradili do školského systému, či skôr, či neskôr, práve preto, že si dobre uvedomovali svoje možnosti a limity. A tak to má byť: je zákonná možnosť homeschoolingu po 2. stupeň ZŠ a niekto to využije a niekto nie.

akvi
25. júl 2023

@aurora33 tak to máš celkom dosť skreslenu predstavu o tom, čo sa učia budúci učitelia na VŠ. Nikto ich tam neučí, ako majú učiť, bohužiaľ. Učia sa plno zbytočných teoretických žvástov. ( Btw som vyštudovaná učka, ak by sa niekto mal potrebu to opýtať).

katkami123
25. júl 2023

@borabalazova
Ok, ka ho neschvaľujem, čo je z mojich prispevkov očividné. Rozhodla som sa poukazať na tú odvrátenú stranu, lebo úplne všetko na svete ma výhody i nehýhody. Prekvapujúco, tu som sa dozvedela, že homeschooling VRAJ nemá absolútne žiadne nevýhody. Popravde, trochu ma to desí a okrem iného mi to príde aj trochu fanatické myslenie.

katkami123
25. júl 2023

@akvi
Odkiaľ to vieš? Naozaj by ma zaujimalo či napríklad vieš čo znamená slovo pedagogika, didaktika, atď. A že čo sa na takých predmetoch podľa teba teda môže robiť. Ešte by ma zaujimalo, prečo ma podľa teba každá takáto fakulta na vš názov pedagogická ak ich to tam veru neučia. Ďakujem a prosím, skús mi to vysvetlit homeschoolingovou metódou, nech to vidím v praxi. 😉 som zvedavé dieťa, ktoré chce vysvetliť tieto pojmy.

katkami123
25. júl 2023

@akvi
A ty si ako vyštudovaná učka nemala na VŠ prípravy a nechodili ste učiť na školy v rámci praxe? Nehodnotili vás potom učitelia ako dozor čo robite správne a čo nie? Neodovzdavala si aj prípravy na hodiny, aj hodnotenia učiteľov?

Naozaj si vyštudovaná učiteľka, lebo takto si 💩 do ust, to som ešte nevidela. Či tu na internete môže byť ktokoľvek kýmkoľvek?