icon

Ako sa vyhnúť predškolskej príprave dieťaťa?

23. júl 2023

Ahojte, je nejaka moznost ako sa vyhnúť predškolke? Viem, posledne roky je povinná. No niečo ako unschooling? Mate niekto skusenosti? Dakujem.

Strana
z11
elmivelmi
4. aug 2023

@katkami123 Ta prva rodina ,uroven teda dost miziva-doobeda si stavia lego-poobede cita knihy a uci sa kedy?Este ze maju stastie a je sikovny ,ten maly.Ale v inej skole pre nadsne deti by z neho asi viacej urobili ako na domacom lajdaceni.
Hlavne ze otec studuje.

abbey1
4. aug 2023

@katkami123 Opakovane ti píšem, že ten článok o mne nie je. Domýšľaj si ďalej, čo len chceš. Ty a tebe podobné tu dávate krásny príklad toho, vo môže klasické školstvo, spolu s nezvládnutou výchovou, dokázať z ľudí vychovať. Arogantné osoby, ktoré klamú, fabulujú, majú problém s kýmkoľvek,foto nežije podľa ich predstáv a diskusiiu si predstavujú ako osobné útoky a dehonestáciu? Veľa šťastia? Úprimne som rada, že moje deti nemusia sedieť v škole s deťmi, ktoré vychovávajú ľudia ako ste vy. Užite si svoju cestu. My sme s tou našou spokojné.

aurora33
4. aug 2023

@abbey1 predstav si aj ja som spokojná s našou cestou. Deti su spokojne, majú plno kamarátov, ucitelky ich zbožňujú a aj naopak. Majú kopec zážitkov či v škole alebo aj doma. Mne skôr príde tvoj pohľad absolútne jednostranný a dookola sa len opakuješ. Je to smutne aká si zatrpknuta.

sisaka
4. aug 2023

Ja nechápem, čo sa tu stále navážate do
@abbey1. Zvolila si inú cestu pre svoje deti, je to legálna cesta, nikoho nepresviedča, že tak majú robiť aj iný, nikomu tým neubližuje, len napísala, že ona aj jej deti sú spokojné aj s vyučovaním, aj výsledkami. To je fakt také ťažké uznať, že pre niektoré deti to môže byť benefitom? Že nie každému vyhovuje daný školský systém.
Moje decká chodili do štátnych škôl, s dcérinym vzdelávaním som bola spokojná, so synovým už moc nie, ale žiaľ syn nie je na to povaha a ani si nemôžme dovoliť vzdelávať ho doma, takže chodi do školy. Mnoho rodičov keď vidí kde sa uberá súčasný školský systém, čo sa tam deti učia/neučia, ako sa v ňom rozvíjajú/nerozvíjajú schopnosti deti hľadá a voli alternatívy. Nie všetkým deťom to bude vyhovovať, tak ako mnohym nevyhovuje vzdelávanie v škole, to ale neznamená, že zatratime alternatívne vzdelávanie a ešte budeme aj drzo presviedčať ľudí, čo s ním majú dobré skúsenosti, že klamú

katkami123
4. aug 2023

@abbey1
Môj dnešný príspevok 17:29
“ Ak to nie si ty, Sorry. ”
“Ak to nie si ty..”
……………..,,,,,,,,,, - tvoja reakcia :
“ Ty a tebe podobné tu dávate krásny príklad toho, vo môže klasické školstvo, spolu s nezvládnutou výchovou, dokázať z ľudí vychovať. Arogantné osoby, ktoré klamú, fabulujú, majú problém s kýmkoľvek,foto nežije podľa ich predstáv a diskusiiu si predstavujú ako osobné útoky a dehonestáciu?”

Ja si osobne myslím, že z nás dvoch ja nie som tá, ktorá tu má problém. Na moje otázky si mi do teraz neodpovedala ani raz. V podstate to je jedno, na svoj u osobu si až prehnane vzťahovačná a vyberáš si iba čo ti pasuje. Kritiku na homeschooling vnímaš ako kritiku na svoju osobu, do teraz nechápem prečo. Ospravedlnila som sa ti + kritizovala ľudí z článku a homeschooling, nie teba. To ty si to berieš ako útok na tvoju osobu. Kľudne schovaj seba, aj svoje deti do ulity… ale ako bolo už povedané - zlo si vždy nájde cestu a svet nie je bezpečné miesto, takze na koľko ti to vydrží a či tá ulita bude tvojim deťom neskôr prospešná, nebudú uvidíš jedine ty sama časom.

borabalazova
4. aug 2023

Ja este raz zdoraznim fakt, ktory som viackrat v tejto debate uviedla: domace vzdelavanie je schvalene na Slovensku po 2. stupen ZS MŠVVaŠ. Tie diskutujuce, ktore s domacim vzdelavanim nesuhlasia, mozu argumentovat na prislusnom odbore a ziadat ministerstvo jeho zrusenie, nie sa nekompetentne a s oplostenym videnim sucasnych edukacnych moznosti zapajat do debaty, ktorej iniciacna otazka vobec nebola “co si myslite o domacom vzdelavani?”!

aurora33
4. aug 2023

@borabalazova kde kto píše že s domácim vzdelaním nesúhlasí? Ja sama som napísala, že mi to je jedno. Je to každého vec kto ako svoje dieťa vzdeláva, len som argumentovala na autorkine kydanie na škôlky.

abbey1
4. aug 2023

@katkami123 Skutočne môj posledný príspevok k vám. Čo stále nedokážete pochopiť je fakt, že naše deti nie si zatvorené doma. Majú kontakt so svetom ako možno mnoho detí vôbec nemá. To je váš hlavný problém pochopiť. Nikto z nás svoje deti neschováva. Ja svoje určite nie. Moje dieti veľa cestujú. Staršia študovala v zahraničí, kde si našla vzdelávací systém, ktorý jej vyhovoval a keď sa po roku vrátila, nemala záujem sa už vrátiť do bežného školského systému u nás. Preto dokončila gymnázium vlastne na domácom vzdelávaní a na vysokú školu už zasa nastúpila v zahraničí. Pred čím by sa mala schovávať? Pred ľuďmi ako ste vy, ktorí majú problém akceptovať, že niekto niečo robí inak?
Mladšia dcéra nemá problém ísť na olympiádu, pytagoriadu, monitor, na prednášky, besedy? Je pre vás problém, že nesedí v škole6 hodín denne, ale radšej sa venuje aktivitám, ktoré ju bavia? Napríklad učeníu jazykov?
Že si niečo vzťahujem na seba? Obviníš ma, že som tá a tá osoba a ako ubližujeme našim deťom, píšete tu, aké sú naše deti neschopné a majú nezaslúžené známky a ja som vztahovačná?
Nikto z nás domškolákov tu nezačal útočiť na vaše didicovské schopnosti a ani neznevažoval vaše deti a ich výsledky a schopnosti uplatniť sa v živote. Vy ste naopak začali viesť debatu osobným smerom.
Ty si my napísala Sorry, ak to nie si ty. To je skutocné ospravedlnenie? Čo tak zmazať ten nepravdivý príspevok plný obvinení o mne?
Ak stále neviete, o čom je domáce vzdelávanie, skúste si nájsť jeho definíciu, alebo sa s dôverou obráťte na Ministerstvo školstva. Požiadajte ich o vysvetlenie, prečo ho umožňujú, kľudne vyjadrite svoje obavy o budúcnosť takto vzdelávaných detí. Ešte je tu možnosť kontaktovať sociálku, ak máte starosť o naše deti.
Ja nemám povinnosť ti odpovedať na tvoje nezmuselné otázky a pozerať videá,ktoré sem pridáš, či vyjadrovať sa k nejakým iným domškolákom, o ktorých si ty čítala. Ja zodpovedám za svoje deti a za vedomosti mojich študentov. Len za ne. Ty tiež zodpovedáš len za svoje deti a nie za akékoľvek iné dieťa z bežného vzdelávania, ktoré napr pije, užíva drogy, má na vysvedčení nedostatočnú.

aurora33
5. aug 2023

@abbey1 a zase sa opakuješ 🤦‍♀️ Stále dookola to isté.

katkami123
5. aug 2023

@abbey1
To je v poriadku, prepáč, zmažem ten príspevok, keď sa ťa dotkol. Myslím, že je v poriadku, keď sme na diskusnom fóre a ženy tu v ratane mňa dávame aj iný pohľad a názory, o tom diskusia je. Ja konkrétne som nikde nepísala, že si tvoje deti tie známky nezaslúžia. V podstate to je jedno, podľa mňa osobnosť a cieľavedomosť, bojovnosť je viac ako samé jednotky, už len keď pozriem ako tí čistí jednotkari v živote dopadli, prevalcovali ich dvojkami a trojkári, osobnosť robí veľa. (Ešte nemám školopovinné deti). Ty tu tiež pretláčaš svoju pravdu, akoby homeschooling chránil od všetkého - píšeš tu v príspevkoch, že praješ diskutérke, nech jej deti sú aspoň čiastočne take šťastné ako tie tvoje, teraz zas “ akékoľvek iné dieťa z bežného vzdelávania, ktoré napr pije, užíva drogy, má na vysvedčení nedostatočnú” - dáš ruku do ohňa, že nikde vo svete sa toto pri domácom vzdelávaní tiež nedeje? Bolo by už na mieste, keby si prestala veci vykresľovať len ako biele pri domácom vzdelávaní a všetko ostatné je čierne, naozaj mi tá prehnaná nadradenosť vadí, na rozdiel od teba ťa tu nikto nenúti sa za tvoje výroky ospravedlňovať, tieto veci dokážeme my z toho bežného školského prostredia zdravo spracovať, bez zbytočných teatralností a dvojitých ospravedlňovaní, mazaní príspevkov… a ísť normálne ďalej. Lebo taký je život. A v podstate toto je u mňa základ výchovy. Aby moje dieťa vedelo veci z okolia, aj tie zlé, zdravo spracovať a ísť ďalej, vtedy bude nerozbitné.

elmivelmi
5. aug 2023

@abbey1 Ale vidis,ty mas sikovne deti,si sama ucitelka,vies ako na to.Alw co deti,ktore su priemerne,myslis ze sa dokazu doma naucit viacej ako v skole?Predsa do skoly ak nechu prepadst musia sa nieco naucit.Podla mna tieto domaskoly a alternativy su skor ore nadanejsie deti,ktorym staci nieco raz pocut a doktu si zapamatat.Ale ore priemerne deti je to skor lajdacina.

lienka.7
5. aug 2023

@aurora33 pozri, ja netvrdím, že všetky deti na homeschoolingu musia byť hlúpe, to vôbec! Ja trvdim, ze je to neobjektívne hodnotenie, nakoľko dieta dôjde do školy "pekne naucene", odrapoce co ma a dostane jednotku. Bomba👌 nemusí sa učiť zo dňa na deň, neriskuje, ze ju ucitelka vyvolá 2x po seba a dostane 5, lebo sa spoliehali, ze uz ju predsa 2x nevyvolá. Nerobí si každý den ulohy, tiez asi 5 od matky za to nedostane, vsak? Skratka je to uplne odvecí takto porovnávať. Ine by to bolo, keby náramkové došla neohlasene učiteľka k nim domov ju preskusat, dala písomku, skontrolovala projekt a pod. Ako som písala, sama som to u davno zažila u spolužiačky. A po ďalšie, je utopiou si myslieť, že ju dokážeš ty sama naučiť všetko. Neexistuje.

aurora33
5. aug 2023

@lienka.7 samozrejme, ani ja to netvrdím. Ved vlastne aj ta spomínaná dievčina vlastne robila dve skoly naraz. Len mi to bolo vtipne ako jej stačilo napisat pár testov v auguste a bum hotovo.
Vlastne aj tu ta jedna mamička písala že sa napr učia jeden predmet pár dni a potom to odložia a učia sa niečo iné. Čiže je sakra rozdiel obyc škola a učiť sa doma.
A jasne načo potom mame pedagógov, ktorí študujú 5 a viac rokov, robia si všelijaké kurzy, keď nejaká šikovná mamička popri varení, upratovaní, domácnosti dokáže doma naučiť všetko ;)

autor
Autor odpoveď zmazal
mircalla
5. aug 2023

@autor Ty si taka genialna, ze sa na skusku naucis za 10 hodin alebo za 2? Tak to ti gratulujem, ja som sa na skusky ucila podstatne dlhsie. Zvladnut skusku za 2-10 hodin ucenia, no asi budes dost mimo
Co sa tyka profesorom, moja skusenost je, ze ako ktori. Niektori si na ucast na prednaskach dost potrpeli. Niektore predmety boli dost nevyhutne tam byt, aby tomu clovek rozumel.

autor
Autor odpoveď zmazal
gagik
5. aug 2023

Skola nie je len o tom ze sa učíš veci, co ta nezaujímajú a nebudes ich potrebovat je to miliónoch dalsich veci,ktore pri domácom učení nikdy dieťaťu nedas…asi len chory pohľad na zivot “ked nechcem, tak nemusim” lebo vacsinou v zivote plati aj ked sa ti nechce, tak musis…jedine ze ti milióny peňazí a vsetko šťastie sveta padá same z neba….

mircalla
5. aug 2023

@autor Pointa? Je jedno, kolko sa ucis a kde? Ja napriklad mam rada na skole aj socializaciu, kontakt s inymi studentami, urcitu sutazivost, rivalitu, spatnu vazbu, spolupracu. To ti da len skola, nie domaca vyucba. Rovnako kruzky, skolske aktivity atd

lienka.7
5. aug 2023

@autorka prosím ta, napís mi, ktorú VS je možné vystudovat, ze tam ani "nepachnes". Ze tam dôjdeš len na skúšku, na ktorú sa naučíš všetko sama v priemere za 5 hod. Pokial nemáš k predmetu tzv.zapocty, mas tam mininalne potom cvika, kde je účasť povinná, píšu sa písomky na body alebo robia aspoň projekty (niekde je účasť povinná aj na prednáškach, lebo keď tam nechodíš, profík si to veľmi dobre pamata) . Prosím ta o ten názov tej VS, najlepšie aj studijny program, ktorý s dá takto študovať. Ďakujem ti.
Ešte doplním, samozrejme, ak nemáš to štúdium kúpené 😉

katkami123
5. aug 2023

@mircalla
Tak mal by nás liečiť medik, ktorému vyšla vždy otázka na skúške a učil sa iba 10 hodín na skúšku…. Alebo taký statik by mal vyrátavať odolnosť stavieb (mostov, výškových budov….) koniec s nami.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
aurora33
5. aug 2023

Takže ja keď si spomeniem na svoju výšku, Ved to bola makačka od začiatku do konca. Všetky semestrálne prace, projekty, zápočty….. toto fakt môže napisat len tupec, že sa na skúšku naučíš za dve hodiny. Ano boli aj takí, ale tí leteli po prvom semestri.
A samozrejme, autorka si tu teraz naserinkala do úst tak zrazu ju už chytáme za slovíčka….ináč ,,Londin” nepoznám. Ako môžeš učiť slovenčinu s takou gramatikou?

mircalla
5. aug 2023

@autor Chcela si napisat do Londyna. Nuz logicky ak sa angline od malicka venuje a travi vela casu v zahranici, tak sa ucit nemusi, takze to nie je typicky priklad. Rovnako mozem povedat o mojich detoch, ze ju nemusia ucit vobec, nakolko maju otca z anglicky hovoriacej krajiny. To neznamena, ze to mozem povedat o kazdom jednom predmete, kde nemaju taku obrovsku vyhodu.

lienka.7
5. aug 2023

@autorka ty si ju tak absolvovala? Ci je to zase JPP? 🙈

lienka.7
6. aug 2023

@mircalla chcela by som vidieť, ako sa za 2 hod.naucil maturitne otázky z AJ. Jedna vec je ovládať jazyk, druha vec, že asi z neho aj nejaké tie vedomosti, z daných tém. Prečo sa potom Slováci učia na maturitu zo SJ 4 roky? Naco? Vsak po slovensky predsa vedia 🙈

mircalla
6. aug 2023

@lienka.7 To nepis mne, ale autorke temy. Ja som to nenapisala. Sice neovlada ani pravopis, ale ma pocit, ze vsetko vie a jej deti tiez vsetko vedia a skoly nie su potrebne.

lienka.7
6. aug 2023

@mircalla viem viem 😁 ona si to prečíta, neboj sa

katkami123
13. aug 2023

Čo sa týka homeschoolingu a o čom som hovorila, jeho odvrátenej tvári, keď sa len rôzni psychopatickí rodicia rozhodnú mať svoje dieťa úplne pod kontrolou, preťať mu akékoľvek sociálne väzby, tu na Slovensku, viď táto téma : kde 17-rocne dievca utieklo k svojej sesternici s plačom a igelitkou v ruke, lebo otec ožran, ktorý potreboval dirigovať svoju ženu - nemohla chodiť do prace, aj svoju dcéru - nemohla ísť do školy, na internát, ale musí študovať z domu. https://www.modrykonik.sk/forum/vztahy-manzelske-partnerske-priatelske/vcera-sa-u-mna-zjavila-17-rocna-sesternica-s-placom-a-taskou-v-ruke/#comment-86614850

Strana
z11